ralston 28.09.05, 10:41 www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=744051 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka.nad.zet się zachwyciłam 28.09.05, 12:29 tylko nijak nie umiem zrobić sobie z tego tapetę :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: się zachwyciłam 28.09.05, 13:43 Można pewnie poprosić autora zdjęcia o przesłanie e-mailem. Tylko nieco większego formatu, bo w tej wielkości nie bardzo się na fototapetę nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: się zachwyciłam 28.09.05, 14:24 Tapetę zrobiłem, ale wygląda tak sobie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: się zachwyciłam 01.10.05, 01:47 Ja mam ostatnio manie tapet z ulubionym aktorem:) Mam juz przygotowane jego dzikie oczy: zrzucilam sobie z ulubionego filmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: się zachwyciłam 01.10.05, 16:33 anahella napisała: > Ja mam ostatnio manie tapet z ulubionym aktorem:) Mam juz przygotowane jego > dzikie oczy: zrzucilam sobie z ulubionego filmu:) Dzikie oczy? Czy to z tego filmu co pastowanego niby dzika po lesie prowadzali? Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: Tea Time 28.09.05, 14:15 Dzięki za link. Zdjęcie OK. Wstawię tam kilka swoich fotek. Pożyjem uwidzim, co inni o nich sądzić będą. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 28.09.05, 14:37 Wstawiaj. Pokomentujemy. Moje są tutaj: www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=ralston Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: Tea Time 03.10.05, 10:11 Chwilowo mam problemy techniczne. I co gorsza na kompie fotki nie wyglądają tak rewelacyjnie jak w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: Tea Time 05.10.05, 10:35 Sorry za zwłokę. > A czym poprawiasz skany? GIMPem. Problemy już pokonane. Tylko chyba trema mnie zżera. Jeszcze popracuję nad tym pierwszym do wstawienia, bo doczytałem, że nie od razu można parę. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 05.10.05, 10:40 Też używam GIMP-a. Czekam na debiut :) Daj znać jak coś pokażesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 05.10.05, 11:10 Jeśli uda mi się coś przygotwać, to też jutro wieczorem wywieszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek stało się 06.10.05, 08:54 www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=86044 Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: stało się 07.10.05, 15:07 Ano zawsze jest ten pierwszy raz. Tera bendzie z górki... Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: stało się 24.10.05, 17:02 kurna_felek napisał: > www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=86044 ładne zjęcie, niebanalna kompozycja przywodząca na myśl malarstwo współczesne, chętnie zobaczę następne Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 05.10.05, 14:03 ralston napisał: > Wstawiaj. Pokomentujemy. > Moje są tutaj: > To i ja sie dorzucam, tyle ze zaczalem do niedawno, wiec nie wiele do ogladania: www.pbase.com/jarekm/profile Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 05.10.05, 14:23 all2 napisała: > A gdzie jest pozostałe 5 galerii z tych 10? > Niektore sa wewnatrz galerii (galeria w galerii). Np: www.pbase.com/jarekm/the_ocean Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Tea Time 05.10.05, 15:17 podoba mi się ocean ze swymi symbolami na ręcznikach i Lulu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 05.10.05, 22:15 A mi galeria Lunch Time'owa... Lulu jest niezmiennie piękna. Ormond już kiedyś ją pokazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 06.10.05, 01:35 habitus napisał: > O, wysterylizowali Lulu. Są dowody. Niestety. Gdy wrocila po zabiegu, to wszyscysmy plakali patrzac na to jak cierpi. Bol zwierzecia, niewiele - zdaje sie - rozni od czlowieczego. Przedtem przezywalismy niekonczace sie rozterki czy to zrobic, czy nie. W koncu jednak uleglismy sugestiom ze wszystkich ston, ze tak jednak lepiej...? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 06.10.05, 01:31 Dzieki wszystkim za odwiedziny i dobre slowo. Zapraszam czesciej bo galerii, bo mam nadzieje, bedzie ciagle rosla. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 06.10.05, 01:57 ralston napisał: > Wstawiaj. Pokomentujemy. > Moje są tutaj: > > www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=ralston Bardzo mi sie klimaty twoich zdjec podobaja - szczegolnie seria w sepii: Wies Wczorajsza, ktora chwyta cos nieomylnie polskiego. Te zdjecia istnieja jakby poza czasem. Mogly byc zrobione wczoraj albo 100 lat temu. To jest trudna sztuka, nie tylko zarejestrowac rzeczywistac, ale tez uchwycic jej istote - niewatpliwie udlao Ci sie to w tej serii. Od technicznej strony, to moze bym je troche podostrzyl (unsharp mask), no ale to kwestia gustu, bo zdjecia sa super tak je umiesciles. Daj znaj gdy pojawi sie cos nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 07.10.05, 10:21 Dzięki - te zdjęcia to moje pierwsze kroki w fotografowaniu. Mają wiele technicznych błędów, wśród których niedoostrzenie jest stosunkowo małym a nawet trochę zamierzonym błędem. Przewiduję kolejne w tej serii. Może w przyszłym tygodniu... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 11.10.05, 09:18 No to poszło: www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=754427 Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Tea Time 11.10.05, 20:04 Nie mówię że wszystkie zdjęcia mają mieć klasycznie trzy plany - ale czy akurat temu zdjęciu nie brakuje jeszcze jednego? Bo teraz wygląda ładnie, ale trochę jak tło, scenografia? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 11.10.05, 22:59 To dotyczy dużej części moich zdjęć. Ni ma pomysła na trzeci plan, to ni ma trzeciego plana. A toto jest scenografią dla wielu historii, które się tam zdarzyć mogły. A niektóre nawet się zdarzyły naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Tea Time 11.10.05, 23:07 A mozna prosic o oryginal na skrzynke? Nie jestem przekonana do tej stylizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 11.10.05, 23:25 Stylizacja utrzymana jest dla całej serii tematycznej i tak już będzie do końca. Oryginał nie jest chyba za ciekawy, ale Chatce się nie odmawia Chatki w oryginale :) Zajrzyj do poczty... za chwilkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 11.10.05, 23:34 Już można zaglądać do poczty. Ja niestety muszę się już grzecznie pożegnać, bo mnie moja ślubna od komputera przegania. Dobrej nocy. Dobrego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 12.10.05, 08:25 aand napisał: > Nie mówię że wszystkie zdjęcia mają mieć klasycznie trzy plany - ale czy akurat > temu zdjęciu nie brakuje jeszcze jednego? Bo teraz wygląda ładnie, ale trochę > jak tło, scenografia? > Mnie sie podoba, ale zrezygnowalbym z "mgielki" w gornych rogach, ktora moim zdanie psuje efekt zdjecia...? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 16.10.05, 16:29 Znalazlem biszczdzka galerie na pbase. Z pewnoscia sie wam spodoba: www.pbase.com/rysio/bieszczady_ Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: Tea Time 22.10.05, 05:05 Wyglada na to, mily Ralstonie, ze faworyzujesz niektore z Foremek... Jesli nie chcesz, zebym sie dasala - proponuje Ci wyjazd do bylego Zwiazku Radzieckiego w celu sfotografowania pewnej rzeki...Glebokiej i szerokiej. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 24.10.05, 09:40 oka4 napisała: > Wyglada na to, mily Ralstonie, ze faworyzujesz niektore z Foremek... > Jesli nie chcesz, zebym sie dasala - proponuje Ci wyjazd do bylego Zwiazku > Radzieckiego w celu sfotografowania pewnej rzeki...Glebokiej i szerokiej. > > :))))))) Był już niejeden las, wiele przeszliśmy rzek, może i nad Okę kiedyś się uda wyprawić. Na razie tylko nad Niemen udało mi się zabłądzić... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 16.10.05, 22:55 www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=759009 Powiesiłem następne z serii... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Tea Time 16.10.05, 23:52 Dzieki za piekny portret, mowa o tym poprzednim zdjeciu ;) Juz zawisl na pulpicie :) Ta wersja podoba mi sie bardziej, moze dlatego, ze mlodsza i bardziej naturalna ;) Domek i tak ma ducha tamtych czasow, moze nawet bardziej na tle wybujalej pelnej zycia zieleni niz w sepii. Nie bardzo rozumiem, po co te zabiegi, po co postarzac te wies, pania Zosie, kto dzisiaj kozy pasie...? A ramka, zgadzam sie, za ciasna... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 17.10.05, 08:59 Pani Zosi postarzać wcale nie trzeba, bo i tak pomarszczona jest już pięknie. :) Zabieg zastosowany w stosunku do całej serii - ot tylko żeby podkreślić to, że zdjęcia mogły być wykonane równie dobrze w tym roku, jak i pół wieku temu... A to zaciasne kadrowanie, to do Pani Zofii, czy do Chatki? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 17.10.05, 01:59 ralston napisał: > www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=759009 > Powiesiłem następne z serii... Od razu skojarzyla mi sie Potegowa od Edwarda Stachury: Gdzie nas powiedzie skrajem dróg Gzygzakowaty życia sznur... Do wsi Zagubin, na Kujawy Białe, Gdzie ziemia licha, piachy niebywałe, Kozy, dziewanna, sosny i rozstaje I Potęgowa samotna jak palec. [...] Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 24.10.05, 15:15 www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=762971 Wstawiłem następne. Seria będzie o wędrowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 24.10.05, 16:02 ralston napisał: > > www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=762971 > Wstawiłem następne. Seria będzie o wędrowaniu... Zapowiada sie dobrze i czekam na nastepne. Tez zastartowalem dwie nowe serie. Na razie tma niewiele, ale w miare uplywu czsu powinno byc wiecej: - o jezdzeniu po Wictorii: www.pbase.com/jarekm/around_victoria - i o chmurach: www.pbase.com/jarekm/clouds Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 24.10.05, 16:21 Chmury mi niekoniecznie leżą. Ładne niby, szeroki kąt obiektywu wyciąga co trzeba - ale jakoś na temat serii mi nie podchodzą. Natomiast krajobrazy Wictorii są ciekawe. Niektóre ze zdjęć, zwłaszcza w miniaturkach, przypominały mi Afrykę. Korzystasz z filtra polaryzacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 24.10.05, 16:31 ralston napisał: > Chmury mi niekoniecznie leżą. Ładne niby, szeroki kąt obiektywu wyciąga co > trzeba - ale jakoś na temat serii mi nie podchodzą. Natomiast krajobrazy > Wictorii są ciekawe. Niektóre ze zdjęć, zwłaszcza w miniaturkach, przypominały > mi Afrykę. Korzystasz z filtra polaryzacyjnego? Nie uzywam, ale niebo "pdciagam" w Photshopie. Z tymi chmurami to zamiar jest taki aby pokazac niebo, ktore prawie przytlacza krajobraz, dominuje nad nim, jest od niego "ciezsze". Generalnie niebo australijskie zprawia wlasnie takie wrazenie, jakby bylo blizsze i glebsze niz niebo europejskie.. O podobienstwach z Afryka mowil mi tez kolega mieszkajacy w Afryce Pld. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 24.10.05, 16:48 żeby tak całkiem przytłoczyły, to chyba trzeba by było poczekać na burzowe... Ja często korzystam z polara i filtrów połówkowych. Może dlatego, że w obróbce graficznej dopiero raczkuję. Używam GIMP-a a nie Photoshop-a. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 25.10.05, 04:53 ralston napisał: > żeby tak całkiem przytłoczyły, to chyba trzeba by było poczekać na burzowe... > Ja często korzystam z polara i filtrów połówkowych. Może dlatego, że w obróbce > graficznej dopiero raczkuję. Używam GIMP-a a nie Photoshop-a. W fotografii cyfrowej - mysle - bez obrobki graficznej nie da sie uzyskac dobrego rezultatu. Prawie sie nie zdarza zdjecie, ktore by nie wymagalo kilku "dotkniec" typu nasycenie barw, zmana tonacji nieba, ktore jest zazwyczaj zbyt blade itd.. Kazde zdjecie tez wymaga troche podostrzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 25.10.05, 09:34 Niebo można wyciągnąć już na etapie robienia zdjęcia właśnie filtrami. Oczywiście obróbka cyfrowa stwarza możliwości ograniczone jedynie fantazją własną i umiejętnościami technicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 25.10.05, 15:37 ralston napisał: > Niebo można wyciągnąć już na etapie robienia zdjęcia właśnie filtrami. > Oczywiście obróbka cyfrowa stwarza możliwości ograniczone jedynie fantazją > własną i umiejętnościami technicznymi. To prawda. Moje przygoda z fotografia zaczela sie dawno temu w kole fotograficzny w domu kultury na Nowym Miescie (dzisiaj to niestety hotel/knajpa). Potem przez dlugie lata nie mialem czasu na zabawe w wywolywanie zdjec itd..., dopiero fotografia cyfrowa dala mi szanse do powrotu do tamtych natchnien. Obrobka w Photoshopie jest tej przygody nierozlaczna czescia. Oczywiscie wymaga to pewnych podstawowych umiejetnosci, ale w wypadku Photoshopa, zajmuje to okolo 5 - 7 wieczorow z dobra ksiazka w reku. Pozniej jest juz lzej, zwlaszczam ze na internecie jest mnostwo trikow i porad. Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Tea Time 24.10.05, 22:58 ralston napisał: > Wstawiłem następne. Seria będzie o wędrowaniu... Mam dziwne wrażenie, że to zdjęcie znam. Z widzenia. Jakiś rodzaj deja vu. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 25.10.05, 09:34 Tam nie zamieszczałem. Chyba, że ktoś skradł. Ale bardziej prawdopodobne, że było tylko podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 25.10.05, 01:31 awee napisała: > ralston napisał: > > > Wstawiłem następne. Seria będzie o wędrowaniu... > > > Mam dziwne wrażenie, że to zdjęcie znam. > Z widzenia. > Jakiś rodzaj deja vu. Moze to znak, ze to dobre zdjecie, ujmuje cos co jest sensem wedrowki: krjobraz i wchodzace wen sylwetki ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Tea Time 25.10.05, 11:32 A dziecku dajesz porobic zdjecia? Spróbuj kiedys - porównasz jak Ralsik widzi te same miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 25.10.05, 12:10 Młody na razie pstryka okazyjnie. Nie wykazuje póki co większego zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 27.10.05, 19:01 No to następne wrzuciłem: www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=767678 Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Tea Time 27.10.05, 20:37 No dobra, ktoś musi być jako pierwszy ;) Nie uważasz Rals że ono takie banalne? Zupełnie nie jak zdjęcia made in Ralston? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 27.10.05, 21:53 A czyż poprzednie nie było banalne? Tak banalne jak zwyczajne jest włóczenie się po manowcach. Raz ciekawsze, raz mniej ciekawe - ot wędrowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 28.10.05, 03:08 ralston napisał: > No to następne wrzuciłem: > > www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=767678 Ja bym dal wiecej swiatla, szczegolnie rozjasnilbym niebo: tak jak tutaj (password ormond). www.pbase.com/jarekm/temp Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Tea Time 28.10.05, 09:26 światło podkreśliło cudowność tej chwili, ale w wersji Ralstona więcej duszngo klimatu rodem z "Opowieści z Narnii" Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 28.10.05, 09:27 No takie było na oryginale. Przyciemniałem właśnie. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 28.10.05, 10:25 ralston napisał: > No takie było na oryginale. Przyciemniałem właśnie. :))) Aha, no to kasuje z galerii :) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Tea Time 01.11.05, 23:47 Gdy już apteki przenika październik I nie ma leków na smutek i katar Jedyny Stwórca dał nam medykament To w szklance mocna, gorąca herbata Wypływa na senne morze Cudowny, blaszany parowiec W obłoku pary odmienia Serca zmartwione jesienią Tak pięknie pachną w blaszance Indie i chińskie latawce Tak pięknie pachną Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 02.11.05, 22:36 www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=772740 No to poszło kolejne... Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Tea Time 09.11.05, 15:06 Dzieki. Tez sporo dodalem ostatnio. Tutaj www.pbase.com/jarekm/lunch_time i w innych galeriach tez. Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Tea Time 09.11.05, 21:15 ralston napisał: > No to poszło kolejne... o, to też widziałam... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 09.11.05, 22:02 Te ostatnie owszem. Ale to zielone jest z lipca 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Tea Time 03.11.06, 11:02 Ostatnio dodałem kilka z Podlasia, np to: plfoto.com/994211/zdjecie.html Odpowiedz Link Zgłoś