Gość: :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 17:20 szkoda faceta :( (a właśnie - a to był samiec czy samica?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: noname Re: Zdechł 250-letni żółw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 17:35 raczej facety skoro nazywał sie "jeden, jedyny" . Inaczej to by sie nazywał/a "jedna, jedyna" Odpowiedz Link Zgłoś
koprolog [...] 23.03.06, 17:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejous Umarl żółw 23.03.06, 17:53 Strasznie razi mnie uzywanie slowa zdechl w stosunku do zwierzat. Nie wiem, czy to dlatego, zeby podkreslic jak inni (lepsi, wyzej urodzeni) jestemy od zwierzat? Czasem na przyklad kot czy pies, ktory nam towarzyszy 15-20 lat staje sie blizszy niz nie jedno ludzkie stworzenie. Uwazam, ze powinno sie uzywac slowa 'umierac'... Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kyg Re: Umarl żółw IP: 59.81.140.* 23.03.06, 18:07 zgadzam sie calkowicie. Tez nie cierpie tego slowa, choc akurat znam dwie kaczki, w stosunku do ktorych uzylbym go chetnie... Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Umarl żółw 23.03.06, 18:38 Gość portalu: kyg napisał(a): > zgadzam sie calkowicie. Tez nie cierpie tego slowa, choc akurat znam dwie > kaczki, w stosunku do ktorych uzylbym go chetnie... to sobie ryknąłem na całe biuro :D:D:D <lol> dzięki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: araukaria Re: Umarl żółw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:53 wiesz to zdanie akurat trafnie wyraziło twoją człowieku dwulicowość. Zwierzątko kochane, tak? A człowiek , chociaz nielubiany, jak śmieć? Wiesz, to żałosne i nawet nie śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Umarl żółw 24.03.06, 08:44 Ale większość świrów od piesków i kotków stawia zwierzątka wyżej od ludzi, własną rodzinę w to włiczając. Zwierzęta ZDYCHAJĄ i już. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejous Re: Umarl żółw 24.03.06, 11:44 Widze, ze patrzysz na swiat czarno-bialo. Ja nie jestem swirem w twoim rozumieniu - nie stawiam zwierzat wyzej (zreszta porownywanie i stawianie sprawy w ten sposob juz wskazuje na prostactwo), nie jstem wegetarianinem, nawet nie mam swojego zwierzecia, ale uwielbiam koty. Szanuje i lubie zwierzeta. Myslac twoim sposobem - stawiam wyzej ludzie. Ale dlaczego nie mozna powiedziec o zwierzetach, ze umieraja? Czy ich smierc jest gorsza? Rozni sie czyms od naszej? Moze powiesz ze nie maja duszy? Moze wiesz na pewno, ze ty ja masz? Odpowiedz Link Zgłoś
maciejous Re: Umarl żółw 24.03.06, 11:54 Twoja wypowiedz araukaria jest dla mnie kompletnie niezrozumiala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vega Re: Umarl żółw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 19:47 Jestem tego samego zdania. Jeśli ktoś zna wspaniałą książkę "Dusza zwierząt" powinien to rozumieć. Bardzo mnie razi, kiedy ktoś mówi o zwierzaku, że zdechł. A już autorzy publikacji powinni wyrażać się bardziej oględnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejous Re: Umarl żółw 23.03.06, 20:05 Miło mi, że się zgadzacie. Spodziewałem się odpowiedzi złośliwych, ironicznych albo cynicznych a tu takie miłe zaskoczenie! Super:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Umarl żółw IP: *.devs.futuro.pl 23.03.06, 20:59 zgadzam sie w 10000000000%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: Umarl żółw IP: *.wroclaw.mm.pl 23.03.06, 23:51 to nie o to chodzi jak kto o czyms jak mowi, tylko w jaki sposob. przeciez nie powiesz do psa, ze nazywa sie Azor. Zwierzeta zdychaja. Nawet kaczka zwisa, czy zdychaja, czy umieraja. wazne, ze sa po tym martwe. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejous Re: Umarl żółw 24.03.06, 11:56 Nie czaisz bazy DEX. I nie mowi sie 'kaczka' tylko 'kaczkom' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Umarl żółw - nie zyje najstarszy zolw ... IP: *.sympatico.ca 23.03.06, 21:04 kilka dni temu pisano o jakims kocie z Anglii,ktory wzial wlasnie i umarl; nie zapominaj,ze Anglicy - to sa panowie! a zolw byl z Indii - a to byla kolonia powyzszych... slowo "zdechl" jest jedna z pozostalosci,tego zlego co czlowiek wymyslil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukier Re: Umarl żółw IP: *.kosson.com 24.03.06, 01:10 Żółw odszedł...Jak w kolejnej Rzeczypospolitej (zniewolonej przez but okupanta) odbywalo sie Powstanie Styczniowe- mial 9 latek... Czy w Polskim ZOO jest teraz jakis 9 letni Żólw? Prosze Opiekunów o dokładne prowadzenie metryki takiego Żółwia, by następne pokolenia za 250 lat mogły wspominac Naszą Najjaśniejszą IV Rzeczpospolitą oraz przeróżne Ptaki Przelotne (w tym Kaczki) narażone na H5N1...Przy okazji hipotetycznego odejcia Żółwia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Coś tu nie gra IP: *.net.autocom.pl 23.03.06, 18:06 Skoro w XVIII w. należał do kogos to musi miec ponad 200 lat - co najmniej 207 i 3 miesiące :) . Chyba, że to, że w XVIIIw. należał do kogoś nie jest udokumentowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samica Re: Zdechł 250-letni żółw IP: 194.63.135.* 23.03.06, 18:23 Raczej samica, bo samice dłużej żyją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m żadne tam zdechł- OTRULI GO !! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.03.06, 18:34 ...albo mu sie przysnęło...ludzie też tak mają w starości..... Odpowiedz Link Zgłoś
dasanudasa Re: Zdechł 250-letni żółw 23.03.06, 18:46 Nie zdechł, tylko umarł. Zwierzęta mają jakościowo taką samą duszę, jak ludzie, tylko ciała są o wiele mniej doskonałe...L.N. Tołstoj powiedział taki aforyzm- "żeby zrozumieć, że zwierzęta mają duszę, to trzeba ją mieć samemu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samica Re: Zdechł 250-letni żółw IP: 194.63.135.* 23.03.06, 19:22 Nie przesadzajcie z tymi świeczkami. Robicie sobie jaja z poważnych rzeczy. A dusza jest pojęciem umownym. Nie ma znaczenia czy powiemy "umarł" czy "zdechł", bo i tak już go po prostu nie ma. Pozostała po nim tylko pamięć i nasza dyskusja, a nie jakaś tam dusza. A może ten żółw na ptasią grypę umarł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George z Dzungli wcale nie gorsze od ludzi te ciala IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.06, 20:45 przezyl 240 lat - pewnie 3y razy dluzej niz wiekszosc z nas (chociaz tak sobie jak i wam zycze dlugowiecznosci),taki tygrys tez by cie zniszczyl 1:1,dostalbys nawet od goryla,nigdy nie osiagniesz szybkosci czy zwinnosci geparda.Nasza przewaga jest mozg,nie cialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: checha zapalmy świeczki! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.klaudyny.waw.pl 23.03.06, 18:49 ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: zapalmy świeczki! IP: 217.153.194.* 23.03.06, 19:26 [*] biedny żółw. teraz jest już po 2giej stronie tęczy. Ja też mam żółwika. żółwie to kochane istotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markis Re: zapalmy świeczki! IP: *.orange.pl 24.03.06, 08:56 zgadzam się - ja też mam malutkie żółwiki -dwa. Przesympatyczne istotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ santo subito i zapalmy świeczkę [I] IP: *.autocom.pl 23.03.06, 19:53 niech odpoczywa w skorupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: santo subito i zapalmy świeczkę [I] IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:44 szkoda.... a mógł pożyc (((( Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: santo subito i zapalmy świeczkę [I] 24.03.06, 08:45 Świeczke dla żółwia! To co zapalisz jak ci matka umrze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zdechł 250-letni żółw IP: 83.14.143.* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:49 Miooodzio nikogo nie razie jak się bez szacunku podchodzi do smeirci ludzkiej natomiast wszyscy są oburzenie że ktoś napisał że zwierzęta "zdychają". Bez przesady jak świat światem zawsze sie tak mówiło. ODbija wam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Dlaczego że żółwie żyją tak długo? IP: *.akademiki.uni.torun.pl 23.03.06, 20:51 a ludzie nie? Czym różni się ich organizm od naszego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Re: Dlaczego że żółwie żyją tak długo? IP: *.devs.futuro.pl 23.03.06, 21:00 tyle razy zyja dluzej ile razy wolniej chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salieri Re: Dlaczego że żółwie żyją tak długo? IP: *.lapua.fi 23.03.06, 21:17 pamietal zywego Mozarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes [*] IP: *.torun.mm.pl 23.03.06, 21:29 Umarł żółw, niech żyje żółw !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: Zdechł 250-letni żółw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:40 Przeżył zabory w Polsce... przeżył Lenina... Cud nad Wisłą.. potem Stalina, Hitlera... a nie przeżył Kaczyńskich... smutne to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurtz umarł!, mówi się umarł IP: *.ghnet.pl 24.03.06, 01:56 nie mówi się k***a zdechł tylko umarł! czym Ty się różnisz od zwierzęcia?? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: umarł!, mówi się umarł 24.03.06, 07:05 Gość portalu: kurtz napisał(a): > nie mówi się k***a zdechł tylko umarł! owszem, mówi się "zdechł" > czym Ty się różnisz od zwierzęcia?? a takimi tam różnymi :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
milokropka Re: umarł!, mówi się umarł 24.03.06, 08:56 nie wkurzaj sie na sformuowanie zdechł czy umarł, bo to bez sensu. A co powiesz na to ze w naszym katolickim kraju zamęcza sie zwierzeta i ok. Przyjechal do Polski jakis pokrecony Angol i zaglodzil kilkanascie koni bo mu nikt nie powiedzial, ze zwierzeta musza dostawac jedzenie.Ciekawe czy ta sprawa zajal sie z marszu prokurator.Ja pogonilabym na piechote o suchym pysku tego hodowce do jego ojczyzny( wplaw przez KanaL) z zakazem zblizania sie do zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zdechł 250-letni żółw IP: *.cs.rice.edu 24.03.06, 02:55 SANTO SUBITO (Wybiórcza zapomniała napisać o której mam gasić światło) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubieznik Eksterminacja larwy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.03.06, 03:38 Prosze o wiecej tolerancji ze strony oszołomow. Nie zmuszajcie nas normalnych do oprotestowania masowych eksterminacji stonki ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Pamietal jeszcze Rzeczpospolita Obojga Narodow IP: *.crowley.pl 24.03.06, 04:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MokU Re: Zdechł 250-letni żółw IP: *.skuti.net / *.net 24.03.06, 07:22 czemu piszecie że zdechł....nie lepiej napisać że umarł...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll ciekawe czy miał kłopoty z prostatą? IP: *.inflow.pa.bo.comcast.net 24.03.06, 07:56 Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Zdechł 250-letni żółw 24.03.06, 08:52 Gość portalu: :( napisał(a): > szkoda faceta KTO TAK USTALIL, ZE ZWIERZETA ZDYCHAJA A LUDZIE UMIERAJA? Z PUNKTU WIDZENIA PRZYRODY WSZYSCY SA JEDNAKOWI. CZYLI LUDZIE TEZ POWINNI ZDYCHAC ALBO ZWIERZETA UMIERAC! Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Zdechł 250-letni żółw 24.03.06, 09:00 umarł czy zdechł to jeden dla mnie chój co ciekawe - te zwierzaki zaprzeczają teorii jakoby ruch, aktywności fizyczna i tzw. tężyzna wpływały na długośc zycia i stan zdrowia. co jest takiego w żółwiach, że pozwala im tak długo zyc siedząc w skorupie i praktycznie nie ruszając dupa przez 240 lat z 250???? czy jest to juz w aptekach a jeżeli nie to kiedy będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO zdechlakow Re: Zdechł 250-letni żółw IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 24.03.06, 09:48 Wszystkim zdechlakom na tym forum ofiarowuje ciekawostke: angielski jezyk nie oddaje znaczenia "zdechly" (podaje cos potocznego jak: "peaky") Tylko slowianskie jezyki oddaja roznice miedzy smiercia czlowieka i zwierzecia. Slowo "zdechly" nadaje sie idealnie do wzajemnego obrazania, w czym Polacy i Rosjanie sa prymusami. Koncze z pozdrowieniem: "obys bracie zdechl" (oczywiscie zartuje) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: módlcie sie Dlaczego nie pisze się "umarł 250-letni zółw" ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 11:55 To tak jakby napisał ktoś ,że Hanka Bielicka zdechła . Przeciez to obraza życia !! Czy Bóg stworzył zwierzęta po to ,żeby ludzie je mordowali ,podżynali gardła z zimną krwią ,a potem pisali ,że ZDECHŁY ????? Kara w postaci AIDS ,ptasiej grypy i choroby szalonych krów jest moim pomysłem i cała ,bezczelna ludzkość zgnije od chorób. Bardziej genialnej broni przeciw największej zgniliźnie tej planety jeszcze nikt nie wymyślił . Odpowiedz Link Zgłoś
maciejous Re: Dlaczego nie pisze się "umarł 250-letni zółw" 24.03.06, 15:15 PO co dawac takie przyklady jakie dajesz? 'To tak jakbys... itd'?? Po co? Nie razi cie brzmienie tego? Odpowiedz Link Zgłoś