mosteczek2 31.03.06, 23:38 Precz z gumą! Właśnie od dwóch tygodni trzaskam bromy! Ale frajjjjjdaaa! :-) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 01.04.06, 20:43 Bromy, bromy, miły bracie! W nich to artyzm czeka na cię! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: ach bromy, bromy!!!!!! 01.04.06, 21:56 Bromy zawsze są na czasie Uwidocznię jutro Kasię Dobry brom jest tyle wart Co mercedes wśród tych aut Więc kto żyw do bromów chwat Utrwalaczem bedzie znak A jak zrobię bromów kilka Kasia będzie tak jak milka Wdzięczna i radosna przecie jak nasz Adam na klozecie Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: ach bromy, bromy!!!!!! 08.06.06, 22:20 Szanowny Pigasusie!!! Po pierwsze - wystarczy zakupić m.in. Biuletyn Fotograficzny, otworzyc go i przeczytac o interesujących aktualnych wystawach (ręczę że jest ich sporo). Następnie wybrac sie na kilak z nich i popatrzeć na bromy, Po drugie - znając mosta celowo nie podał linków, namiarów na bromy a i słusznie, bo skąd on do cholery ma wiedzieć, czy Pana interesują pejzaże, akty, czy jakieś bromy nazwijmy je turpistyczne? Po trzecie - szanowny Panie oglądać bromy w necie to lekka porażka po czwarte - my tutaj na forum mamy pewne zasady. Skoro zawitał Pan tutaj to prosze powiedzieć coś o swojej twórczości, a może i pokazać kilka fotek w galerii - chętnie je umieszczę, a może i zająć sie merytoryczną stroną fotografii itd, Po piąte - jest sporo osób w Polsce które zajmują się tradycyjną fotografią (ciemnia, powiększalnik i 3 kuwety), przecież wystarczy minimalna wiedza na ten temat - po co pisac o czymś oczywistym Po szóste - zauważyłem pewną tendencję, otóż osoby które pojawiają sie na forum chcą tylko brać ale nic nie dawać. Tak byc nie może prosze pokazać swoje prace - podyskutujemy nad nimi, jeśli będą złe obiedziemy je, jesli będą dobre - na pewno ja osobiście będe składał pokłony co już nie raz tutaj czyniłem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 09.04.06, 20:16 mosteczek2 napisał: > Precz z gumą! Właśnie od dwóch tygodni trzaskam bromy! Ale frajjjjjdaaa! :-) > Pozdro Nie zdradzajcie gumy z bromem bo się okryjecie sromem ! Straszną hańbę dziś czynicie gumie – kocham ją nad życie i pohańbić nie pozwolę bo ja chrom od bromu wolę. Nowoczesne wynalazki, bromem czynione obrazki nie zaćmią gumy uroku, chociaż przyznam, raz do roku, kiedy człeka znudzą wielce od pigmentów brudne ręce, wałki, pędzle, z gumą szklanki, chromu kolorowe plamki, chciałbyś zrobić coś nowego, lecz przestrzegam Cię Kolego! Niech cię nuda nie przestrasza, zacytuję tu Tomasza: „Nie dla frajdy nasza praca” tak jak wart jest Pac pałaca, tylko gumy warte życie, a wy co o tym myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 21.04.06, 10:10 Ajonie@Gumisto Drodzy, Jak wrócę z Opola (festiwal teatralny, brrrrrrrr :-( i to przez cały tydzień, a buu...) to odpowiem Wam. Też wierszem, ale awangardowym. Awangarda będzie mocno naftalinowa - polecę może Przybosiem albo Peiperem, bo jakaś odmiana musi być. Futuryzmów nie będę robił, nie cierpię bajzlu w sztuce. Dwa dni temu walnąłem bromy w kąt i zacząłem robić gumy. A diabła z tymi gumami... brudne toto, ręce szczypiom od oranżadki, długo się robi... a na cholere mie taki interes? :-) Serdeleczności Wasz żałosny burak alias Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 28.05.06, 15:54 no a kto jeszcze robi w tym kraju dobre bromy? bym rzucił okiem, bo dookoła tylko druk cyfrowy cz/b - fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: ach bromy, bromy!!!!!! 29.05.06, 11:22 pigasus napisał: > no a kto jeszcze robi w tym kraju dobre bromy? bym rzucił okiem, bo dookoła > tylko druk cyfrowy cz/b - fuj! A jest jeszcze parę osób w tym kraju co dobrze operują ciemnia czarno-białą!!!!! Właściwie to kazdy kto uważa się za szanującego fotografika powinien od ciemni czarno białej zaczynać!!! Jesli ten fakt sie pomija to później wyczuje sie takiego delikwenta od razu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 05.06.06, 22:37 "pare osób" - ale kto? gdzie ich szukać? chętnie bym popatrzył na solidne bromy... Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 06.06.06, 13:25 Nie widzę problemu. Wśród parających się dawnymi procesami fotograficznymi jest sporo ludzi mających dobrze, a czasem po mistrzowsku opanowany warsztat klasycznej fotografii czarno-białej. Zgadzam sie z gumistą, i zawsze to powtarzam: nie da się od tego uciec. Guma to tylko uzupełnienie. Procesami alternatywnymi można się zajmować z sukcesem tylko wtedy, gdy ma się rzetelnie opanowany brom. Tak naprawdę to brom jest prawdziwą techniką szlachetną a nie guma czy bromolej. To są odskoki od fotograficznej normalności, czasem dające niesamowite rezultaty, ale mimo wszystko - to są peryferie działalności fotograficznej. Niedawno robiłem ogromną serię bromów, i dało mi to wielką satysfakcję. Naświetlenie papieru to jak zaplanowanie bitwy - nic się nie da poprawić w trakcie obróbki. Gumę mozna retuszować, brom niby też, ale jest bardziej bezwzględny, bo wszystko widać w naruszonej powierzchni. Tak więc: śmigam sobie barwne obrazki w komputerze, rabiam gumy, ale gdy wracam do pracowni z trzema kuwetami - dopiero wtedy jestem szczęśliwy i spełniony. Niech żyje brom! Odpowiedz Link Zgłoś
larixx Re: ach bromy, bromy!!!!!! 06.06.06, 15:42 To prawda. Stary poczciwy brom to wiruozeria w odcieniach szarości. Wymaga perfekcji od naświetlenia filmu poprzez jego wywołanie, naświtlenie papieru i obróbkę końcową. Zły brom niczym nie da się obronić. Uczy pokory- więc może dlatego jest niemodny. A ja z radością trzaskam sobie bromy, składam je do szuflady i ciagle się uczę. Czasem cichotko tylko sobie marzę o "szlachetnej fotografii". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: ach bromy, bromy!!!!!! 06.06.06, 20:58 larixx napisał: > To prawda. Stary poczciwy brom to wiruozeria w odcieniach szarości. Wymaga perf > ekcji od naświetlenia filmu poprzez jego wywołanie, naświtlenie papieru i obrób > kę końcową. Zły brom niczym nie da się obronić. Uczy pokory- więc może dlatego > jest niemodny. A ja z radością trzaskam sobie bromy, składam je do szuflady i c > iagle się uczę. Czasem cichotko tylko sobie marzę o "szlachetnej fotografii". > Pozdrawiam Jesli marzysz? .....? więc trzeba swoje marzenia realizować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 06.06.06, 21:16 Spokojnie, nic na siłę. Zawsze lepiej robić wspaniały brom niż taką sobie gumę. Jak przyjdzie na Pana kolej - to się Pan weźmie i za to. A na razie robić, robić, złożyć do szuflady, obejrzeć po jakims czasie, kiedyś pomyśleć o pokazaniu tego publicznie. "Szlachetna fotografia" (o rany, ale karierę zawrotną zrobił ten tytuł!) sama się pojawi. A może nie. Może nie będzie potrzebna. Znam wielu wspniałych artystów, których podziwiam i którym bardzo zazdroszczę osiągnięcia najwyższego poziomu swej sztuki - którzy nigdy w życiu nie splamili się gumą ani innym paskudztwem. To jest sprawa b. indywidualna i każdy musi dojść do tego sam. A czasem wena i ochota opuszcza. Ja np. ostatnio nie robię nic nowego. Nie mam w tej chwili nic ciekawego do powiedzenia, zajmuję się czym innym i spokojnie czekam. Jak przyjdzie ten impuls, że już, że teraz - to znów zacznę. A może wcale już nie przyjdzie... Dziura w niebie od ego sie nie zrobi. Serdeczności Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 06.06.06, 21:22 eeee... dużo gadania, ale kto robi dobre bromy nadal niewidomo - czułem, że nie pojawią się przykłady - zwroty w stylu "dużo osób" niewiele mi podpowiada, a chętnie bym rzucił okiem na cz/b - i nie wydruki Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 06.06.06, 22:01 ... przez skromność spuszczamy oczęta... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 07.06.06, 09:27 a ja raczej podejżewam, że nie widzieliście ostatnio dobrych bromów na wystawach i tyle - oczęta opuszczone nie zmienią tu niczego tym samym dyskusję o pięknych bromach można przesunąć w sferą teoretyzowania Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 07.06.06, 10:07 <<<<<<a ja raczej podejŻewam,>>>>>>> Dyskusję możemy rzeczywiście przesunąć w strrefę dowolną. Również analfabetyzmu ortograficznego. :-) Zdaje się,że mamy kolejnego frustrata na forum. Co pewien czas to się zdarza. Willkommen! Bienvenue! Wellcome! Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 07.06.06, 11:53 No tak - najlepiej wytykać potknięcia, gdy nie ma się nic do powiedzenia... :- )) Jakież to polskie... (leć po słownik i sprawdź "ż"). I proszę nie dokonywać oceny mojej kondycji psychicznej - frustratem nigdy nie byłem i nigdy nie będę. Wracając zaś do meritum sprawy, wciąż nie ma przykładów na barytowe wystawy, więc stąd wniosek, że nikt nie potrafi ich wskazać. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 08.06.06, 19:48 Postanowiłem nie wdawać się w pyskówki. Proszę tylko o jedno: porównajmy swój życiowy dorobek. Ja swojego się nie wstydzę. A o własne bromy b. proszę. Umiem ocenić nawet via Net. Bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 09.06.06, 08:54 Pyskówki? Przecież to nie ja nazywam ludzi frustratami, a jedynie pytam - gdzie i czyje bromy można zobaczyć. A ocena kopii przez net - bez faktury papieru, głębi czerni? Ups... No i jaki ma sens porównanie dotychczasowego życia? Odpowiedz Link Zgłoś
larixx Re: ach bromy, bromy!!!!!! 07.06.06, 18:00 To nie jest wcale puste teoretyzowanie. Właśnie wyjmuję z płuczki baryty, które obleciałem nieco selenkiem. Nieskromie byłoby pisać, że są dobre. Niewątpliwie są coraz lepsze i to mnie cieszy. A co wystawy, z tym nie ma pośpiechu -przyjdzie na to pora (pierwszą i jedyną miałem ze dwadześcia lat temu). Póki co do szuflady. Czasem też znajomi proszą o coś do domku. Wcale nie gorsze miejsce od wystawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: ach bromy, bromy!!!!!! 10.06.06, 08:29 AJONIE JESTES GENIALNY!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: ach bromy, bromy!!!!!! 10.06.06, 11:19 Że Ajon genialny - to wiemy. Ale co tym razem zmalował? Uprasza się o podzielenie się z innymi! Serdeczności Odpowiedz Link Zgłoś
pigasus Re: ach bromy, bromy!!!!!! 13.06.06, 13:19 wczoraj widziałem wystawę "nowi dokumentaliści" w CSW w Warszawie - bromy znikają na dobre - panuje kolorowy druk w wielkim formacie Odpowiedz Link Zgłoś