Dodaj do ulubionych

BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie

02.05.07, 18:24
Mam własnie takie oprocentowanie pożyczałem 100.000 tyś, wpłata własana byla
30 tyś, czy takie oprocentowanie nie jest za wysokie??

Napisalem pismo do banku i czekam na odpowiedz ale nie wiem do ilu zejda..
Obecnie moge ten kredyt refinansowac np. w m banku gdzie w pierwszym roku
oprcentowanie bedzie 3% a od drugiedo roku 3,4%. Mbank ma nizszy libor niz BGZ
i marżę -

i tu pytanie kiedy oplaca mi sie ten kredyt refinansować juz teraz (czekac na
odpowiedz banku i do ilu waszym zdaniem powinni zejsc zeby nie oplacilo mi sie
refinansować?? i jakie są tego koszty?? - KTOŚ POMOŻE???
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 02.05.07, 21:31
      U mnie w BPH mialam juz 5,08% w chf. Chcielismy juz refinansowac, bylam na
      spotkaniu z doradca który odradzil negocjacje z bankiem. jednak napisalismy
      pisemko o zmniejszenie marży o 1,5%. Za tydzień idziemy podpisac aneks do
      umowy, zniżyli bez zadnego problemusmile I nie trzeba bawic sie od nowa we
      wszystkie papierzyska.
      • salos1 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 03.05.07, 23:03
        Pani kierownik powiedziala mi ze zadzwonia do mnie aby podpisac aneks do umowy
        kredytowej, wiec wiem ze na pewno cos obniżą, Mi by wystarczylo jak by do 3,5%
        obnizyli, ale czy sa do tego zdolni to nie wiem.
      • kylo33 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 16.05.07, 17:38
        Zaciągnełem kredyt we frankach 2 lata temu w BPH. Chciałbym zwrócić się do
        banku o obniżenie marży. Jak redaguje się pismo w tej sprawie do banku? Czy
        trzeba pójśc osobiscie i negocjować,czy wystarczy wysłać pismo? Jakich
        argumentów należy użyć,aby bank zmiejszył marżę? ( moja wynosi 2,50 procent )
        Proszę o pomoc osoby, które mają już własne doświadzenie w tej sprawie
        Dziękuję
    • barbra_s Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 08.05.07, 08:46
      A po jakim czasie regularnych spłat i "czystego konta" można iść do banku po
      obniżenie marży? Spłącam dopiero 9 miesięcy...
      • mea8 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 08.05.07, 09:58
        My spłącamy ponad 2 lata. Ale zaczęły sie schody, nie podpisalismy jeszcze
        aneksu bo bank stwierdzil, że podpiszemy jak bedziemy mieli karte kredytowa!
        Potrzebna nam ona jak dziura w mościesmile
        • barbra_s Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 08.05.07, 10:07
          żebyśmy jeszcze wiedzieli od czego zależy czy zmniejszają czy nie... Powinni
          starać się zatrzymać klienta i mieć tą jego mniejszą marżę przez 30 lat...
          • salos1 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 08.05.07, 15:06
            kredyt refinansowac mozesz juz po 18 miesiacach splaty, i kredyt musi byc
            wiekszy niz 80 tys pln. Dlatego po takim okresie mozesz odejsc do innego banku
            (jesli w umowie nie masz oplat za wczesniejsza splate), wiec Twoj bank powinien
            sie raczej przychylic do obnizki marzy, bo straci najpewniej klienta. Ja czekam
            na telefon od mojego banku, jak juz zadzwonia to cos napisze
          • arfer Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 09.05.07, 00:08
            Widzisz, banki traktują tę sytuację nieco inaczej - klient terminowo spłaca 2
            lata,, kapitał zmalał, wartość zabezpieczenia wzrosło - zmalało ryzyko
            kredytowania, więc fajnie jest na takim pewnym kliencie nadal dobrze zarabiać.
            Póki się nie awanturuje - po co zmniejszać swoje zyski ?

• barbra_s Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 09.05.07, 12:24
              Czyli co... ja dostałam marżę 2%, a teraz banki w promocji potrafią dać 0,5 %
              (albo to ściema)... Jak bede miała już urządzone mieszkanie, akurat po 18
              miesiącach to piszę pismo. I tak rozpatruje to Warszafka, więc co mi szkodzi.
              • salos1 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 13.05.07, 20:44
                a ja dalej czekam na informacje, chyba jutro zajrze do tego banku i się zapytam
                czy coś już wiadomo, bo może grają na zwłokę.
                A refinansować - mam tą ulge odsetkową rocznie jakieś pewnie 500 - 600 stów
                bedzie, wiec zeby przenieść do innego banku musza naprawde mi dac niezle warunki..

Ale poradziłem teraz znajomym ktorzy maja kredyt w Kredyt Bnaku - chyba 4,7% we
                frankach, tez około 100 000 PLN, wiec dam znac jak u nich to pójdzie..
                • mea8 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 19.05.07, 21:48
                  Karta przyznanasmile Aneks do umowy podpisany, obniżyli o 1,2%. Na razie nas
                  satysfakcjonujesmile
                  • salos1 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 18.07.07, 12:16
                    witam ponownie,

po 2 miesiacach czekania dostalem decyzje o zmniejsza mi oprocentowania kredytu
                    0 67 punktów czli jak mam obecnie 4,38 juz to bede miec 3,7 procenta.
                    Zmniejszono mi marże banku.

Teraz czekam na przygotowanie aneksu - tylko 2 tygodnie na razie czekania, i
                    musze doniesc informacje o zarobkach,

Ale jesli bede miec 3,7 to zostaje w bgz na razie do konca roku, a potem
                    zobaczymy. Ten bank dziala tak szybko ze ach strach. I z tego co wiem spread
                    nie maja za ciekawy.
                    • barbra_s Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 19.07.07, 10:01
                      Do zmniejszenia marży musiałeś donosić zaświadczenia o zarobkach? Kurde no.
                      Znowu latanie z papierzyskami.
                      Amoże to tylko formalność? Bo ja też zmniejszam marżę niedługo i nie
                      wiedziałam ,że jeszcze raz sprawdzają zdolność kredytową. Przynajmniej nic nie
                      mówili. Chciałam zwiększyć kredyt i tutaj rozumiem, trzeba donieść... ale przy
                      zmniejszaniu marży?
                      • salos1 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 19.07.07, 16:03
                        niestety ale musze doniesc te dokumnety i ja i zona - chociaz kredyt jest na
                        zone - a mieszkanie jest wspolne - ale to i lepiej bo zona na macierzynskim to
                        mniej zarabia teraz smile
                        czekam na przygotowanie aneksu - zobaczymy ile czsu miniewink

a papier u mnie w pracy od reki prawie - 1 godzinka - gorzej u zony, ktora to
                        ma do pracy 60 km i jest teraz na macierzynskim - moze kolezanka załatwi..
                        • salos1 Re: BGŻ - 4,3% we frankach a refinansowanie 25.07.07, 10:43
                          aneks podpisany - za zmiane umowy trzeba jednak zaplacic 150 pln

a co najciekawsze Pani z banku zauważyła że w ciagu tygodnia od zalozenia
                          hipoteki mozna sie z tego wycofać - wiec muszę jeszcze donieść odpis z ksiegi
                          wieczystej ze hipoteka dalej jest na bank i ze nic nie zmienilismy - paranoja -

mam juz dosc tego banku sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka