arnold7 01.09.03, 21:59 To wrzuccie tu: Forum - Slask, Slazacy, Narodowość Śląska Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 01.09.03, 22:01 Oczywiscie linki, bo z grafika bylby maly problem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 11:01 A ajun jakieś mo. Pyrsk oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 12:18 Mom ale tylko z Dolnego Ślunska, a chodzi chyba o Ober ? Ślunsk to piękny temat na gumy ! Familoki, gruby, starzyki i starki. Serio, górnośląski krajobraz w monochromatycznej gumie to niezły pomysł. Czy ktoś to zrobi ? pyrsk ajun Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 12:36 Ja bych to zrobił, ino dalyko mom cokolwiek. Sorry, ale ja wolę po wschodniemu. Wybaczenia dopraszam sie, ale za dalieko dla mnie... pyrsk oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 22:35 ajon1 napisał: > Mom ale tylko z Dolnego Ślunska, a chodzi chyba o Ober ? > Ślunsk to piękny temat na gumy ! Familoki, gruby, starzyki i starki. > Serio, górnośląski krajobraz w monochromatycznej gumie to niezły pomysł. Czy > ktoś to zrobi ? > pyrsk > ajun To pochwol sie tym, co mosz:))) A co bys pedziou na zgumowanie (tak sie to godo?) tego: www.um.zabrze.pl/galeria/jadwiga.jpg Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 08:52 arnold7 napisał: > To pochwol sie tym, co mosz:))) > > A co bys pedziou na zgumowanie (tak sie to godo?) tego: > Pyrsk! Pracuję na cyklem zdjęć z okolic Krzeszowa. Idzie bardzo powoli ! Słabe skany pierwszych 5 gum możesz zobaczyć na naszej galerii. Jak będę miał więcej to będę się chwalił. Będziesz miał galerię "Śląsk w gumie" to chętnie coś podeślę. Jeśli chodzi o obiekt architektoniczny - kościół św Jadwigi na Zaborzu-Porembie warto popróbować dobrze go sfotografować i może wygumować. Jest b. interesujący. Ja mam na razie u siebie dużo obiektów do fotografowania, to z propozycji nie skorzystam, chyba że chcesz zamówić gumę z Hlg. Hedwig ? :-) Pyrsk ajon Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 16:46 ajon1 napisał: > arnold7 napisał: > > > To pochwol sie tym, co mosz:))) > > > > A co bys pedziou na zgumowanie (tak sie to godo?) tego: > > Pyrsk! > > Pracuję na cyklem zdjęć z okolic Krzeszowa. Idzie bardzo powoli ! > Słabe skany pierwszych 5 gum możesz zobaczyć na naszej galerii. Jak będę miał > więcej to będę się chwalił. Będziesz miał galerię "Śląsk w gumie" to chętnie > coś podeślę. > Jeśli chodzi o obiekt architektoniczny - kościół św Jadwigi na Zaborzu- Porembie > > warto popróbować dobrze go sfotografować i może wygumować. Jest b. > interesujący. Wlasnie wczoraj kolo niego przejezdzalem, niestety bez aparatu. To zdjecie jast rzeczywiscie takie sobie, ale obiekt naprawde warty zainteresowania. Latwo powiedziec - wygumowac, trzeba jeszcze miec o tym jakies pojecie, a tym u mnie jest problem:) > Ja mam na razie u siebie dużo obiektów do fotografowania, to z propozycji nie > skorzystam, chyba że chcesz zamówić gumę z Hlg. Hedwig ? :-) A jakie sa warunki realizacji zamowienia? :)) > Pyrsk > ajon Pyrsk Arnold Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 04.09.03, 10:27 Dorogoj Arnold, wybaczcie proszę że piszę do Was zamiast Ajona, ale ja by powiedzieć dla Was chcjał: guma nasza-matuszka to nie tylko cerkow', zabytki, monumenta, Dla mnie to sliszkom znudziło sie, tak i ja na Ober Ślunsku bywszy inszych inspiracji by poszukał. Koscjoły wcjąż fotografować? Toż skuczno! Rozwijać trza sie! Ale swojo drogo - chram priekrasny, drzewienny - jak cerkwie na Wschodzje moim uliubionym! Tak i ja pomysle. Jakby kto kiedy dla mnie na Ślunsk zaprosił - tak i ja by może głowo ruszył w sprawie gumy. Spasi Gospodie! Sorki - pyrsk! of course Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 04.09.03, 21:01 mosteczek2 napisał: > Dorogoj Arnold, wybaczcie proszę że piszę do Was zamiast > Ajona, ale ja by powiedzieć dla Was chcjał: guma > nasza-matuszka to nie tylko cerkow', zabytki, monumenta, > Dla mnie to sliszkom znudziło sie, tak i ja na Ober > Ślunsku bywszy inszych inspiracji by poszukał. Koscjoły > wcjąż fotografować? Toż skuczno! Rozwijać trza sie! > Ale swojo drogo - chram priekrasny, drzewienny - jak > cerkwie na Wschodzje moim uliubionym! Tak i ja pomysle. > Jakby kto kiedy dla mnie na Ślunsk zaprosił - tak i ja by > może głowo ruszył w sprawie gumy. > Spasi Gospodie! > Sorki - pyrsk! of course Niy rozumiam wszyskigo, ala zapraszom:)))) Co do Oberschlesien, familoki to ino taki akcynt, ala srogi:))) Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 05.09.03, 00:33 Nie martwi sie niech. Czego nie zrozumiał? (z troską) Artystycznych kwestii czy leksykalnych? Bo jak pisze dlia nas po swojemu tak i dla mnie trudno wyrozumieć wszystko. Z konteksta ja domyslam sie, ale idzie dla mnie (Spasi gospodie!) coraz lepiej. A familoki to ja widzjał na filmie. Tak ja by i ich zrobił, ale ja by po kopalniach pochodził, z hałdy sturlał sie, niebo ołowianne by zrobił, komina jakiego wysokiego... Ja by nawet i wiedział chyba o co by szło, tylko posiedzieć by musiał jakie trzy tygodnie. Wiecie, ja niezdolny, dla mnie cjężko idzie z tematu robieniem. Nie to co Ajon-geniusz. pojedzie, trzask - i arcydzieło przywiezie... Pyrsk - smętnie nieco Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 05.09.03, 11:00 Przepraszam wszystkich za brak odpowiedzi i udziału w dyskusji. Jestem chory i z łózka nie wstaję. Informuję, że nie trzeba odpowiadać w moim imieniu - zrobię to za dwa, tzy dni jak mi się polepszy. mosteczek2 napisał: > A familoki to ja widzjał na filmie. Tak ja by i ich > zrobił, ale ja by po kopalniach pochodził, z hałdy > sturlał sie, niebo ołowianne by zrobił, komina jakiego > wysokiego... Ja by nawet i wiedział chyba o co by szło, > tylko posiedzieć by musiał jakie trzy tygodnie. Wiecie, > ja niezdolny, dla mnie cjężko idzie z tematu robieniem. > Nie to co Ajon-geniusz. pojedzie, trzask - i arcydzieło > przywiezie... Po co te złośliwości ? Arnold ma oczy i widzi, że moje zdjęcia są gówniane, a Twoje piękne. Rzuciłem temat i bardzo mnie cieszy, że się spodobał i może trochę jednak ten Śląsk zainspirował. Zrób to Tomaszu, jestem przekonany że wyjdzie świetnie. A prawosławie też sobie odpoczie te trzy tygodnie. zdrowia życzę ajon Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 05.09.03, 12:18 A jakie tam złośliwości??????!!!!!! Mówię co myślę.Przecież dobrze fotografujesz! A co do drobnostek - znajomi i przyjaciele wiedzą, że jak kogoś lubię to lubię zaszczypnąć - ale bez chęci czynienia krzywdy i bezboleśnie. Ajonie - dużo zdrowia, wstawaj jak najszybciej i do roboty! Ja sie odezwę dopiero we wtorek - sezon teatralny się zaczął niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: do Tomasza 08.09.03, 08:34 mosteczek2 napisał: Ajonie - dużo zdrowia, > wstawaj jak najszybciej i do roboty! Serdeczne dzięki. Te rzeczy powyżej pisałem w wysokiej gorączce. Coś chyba jestem mocno przewrażliwiony, zdaje się, że czas dla mnie na małą terapię w Mosznej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: do Tomasza 09.09.03, 02:24 ajon1 napisał: >czas dla mnie na małą terapię w Mosznej. =========Przeca nic się nie stało. A Moszna rzeczywiście nie zawadzi. Świetnie schronienie dla przemęczonych. Potem wszyscy patrzą z wyrozumieniem bo i tak wiadomo, że facio jest słaby na głowę i jest święty spokój. Wiem cos o tym, bo zawsze uprzedzam, że trzymali mnie u czubków. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: do Tomasza 09.09.03, 07:32 eeeee tam takie trzymanie-sam się zamknąłeś i nie od razu u czubków. Ale nie o tym myśli ajon tylko abyś powitał progi Dolnego Ślunsko, może aby coś wspólnie zadziałaś na płaszczyźnie fotografii itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: do Tomasza 09.09.03, 08:39 gumista napisał: > Ale nie o > tym myśli ajon tylko abyś powitał progi Dolnego Ślunsko, Oczywiście zaproszenie na Dolny Śląsk, a z tego co pisał arnold7 także Górny Śląsk zawsze aktualne. Inspirują one inspirują. inspirują Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 06.09.03, 00:02 mosteczek2 napisał: > Nie martwi sie niech. Czego nie zrozumiał? (z troską) > Artystycznych kwestii czy leksykalnych? Artystycznych przede wszyskim, leksykalych tysz. Niy bier tego do sia:)) Bo jak pisze > dlia nas po swojemu tak i dla mnie trudno wyrozumieć > wszystko. Starom sie jak moga:))) Z konteksta ja domyslam sie, ale idzie dla mnie > (Spasi gospodie!) coraz lepiej. > A familoki to ja widzjał na filmie. Tak ja by i ich > zrobił, ale ja by po kopalniach pochodził, z hałdy > sturlał sie, niebo ołowianne by zrobił, komina jakiego > wysokiego... Ja by nawet i wiedział chyba o co by szło, > tylko posiedzieć by musiał jakie trzy tygodnie. Trzi tydnie bydzie mauo. Jak sam zicniysz, to mom nadzieja, co uostaniesz:)))) Wiecie, > ja niezdolny, dla mnie cjężko idzie z tematu robieniem. > Nie to co Ajon-geniusz. pojedzie, trzask - i arcydzieło > przywiezie... > Pyrsk - smętnie nieco Czamu smetnie? Jaja sie zy mie robisz? Pyrsk, smyntnie trocha:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 09.09.03, 10:41 Ja by jaja rzewne robił? A gdzje by smiał? Troszki jaj z siebie robił. Z was bał by sie. (Uprzejmie proszę o zwrócenie uwagi na grzecznościową formułę drugiej osoby liczby mnogiej stosowanej na Wschodzie dla okazania szacunku rozmówcy!) Slianski liud kripepki, jak by dla mnie w zęby dał tak ja by ich szukał cztery dni po hałdzie alibo gdzie indziej. Ja nie taki. Szanujący ino poszutitit' troszkie liubię. A kwestio leksykalno nie martwi sie niech. Regionalizm dobra rzecz, trzeba jego trzymać ile da sie. Wzbogaca znaczy sie. Kwestia artystyczna - druga rzecz. pyrsk radośnie i pojednawczo Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 09.09.03, 10:46 arnold7 napisał: > Trzi tydnie bydzie mauo. Jak sam zicniysz, to mom nadzieja, co uostaniesz:)))) +++++ A że mało - to ja wiem. Trzy lata na Wschód jezdziwszy jeszcze wszystkiego ja nie zobaczył. Tak i po Slunsku pojezdzic' by musiał. Tylko jak ajona macie - tak on lepszy będzie osobliwie, że temat rozumie. Nie żeby ja wymawiał sie, nie daj Boh!!! A za zaproszenie - spasi Gospodie. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 17:35 To prawda jeśli chodzi o Dolny Ślunsk to tylko ajon. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 22:18 Dolny Slask tez moze byc. A nawet bardzo:)) Mam zamiar zrobic na forum o Slasku dzial "Slask w gumie" Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 02.09.03, 22:27 Oczywiscie z pelnym poszanowaniem praw autorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 06:52 To niełatwiej będzie zrobic linkownie do tego forum albo do tej galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 08:56 Ja tam może Śląska zrobiłby, żeb on zainspirował dla mie niemmnożko.... A on nic. Siedział ja w lutym na Dolnym, pejzaże cykał, ale tylko przez rozum. A gum z tego nie uczynię. Bromy zrobi za to sie. Bywa... Pyrsk - bo jakżeby inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 09:08 mosteczek2 napisał: > Ja tam może Śląska zrobiłby, żeb on zainspirował dla > mie niemmnożko.... A on nic. Siedział ja w lutym na > Dolnym, pejzaże cykał, ale tylko przez rozum. A gum z > tego nie uczynię. Bromy zrobi za to sie. Bywa... > Pyrsk - bo jakżeby inaczej? Ha! Bo to najpierw trzeba się tu rodzić, a później jeździć, latać i oglądać, a nie siedzieć ! Wtedy inspirujący jest niemożebnie. Nie masz Ci w Polszcze piękniejszej krainy jak nasze Śląsko kochane! A bromy przeca sroce spod ogona nie wylecieli, chętnie by zobaczylim. Pyyyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 09:45 ajon1 napisał: > Ha! Bo to najpierw trzeba się tu rodzić, a później jeździć, latać i oglądać, a nie siedzieć! -----Taż ja nie siedział na d... tylko chodził dużo! > Wtedy inspirujący jest niemożebnie. Nie masz Ci w Polszcze piękniejszej krainy jak nasze Śląsko kochane! ----Wobec takiej rgumentacji silenej ustepuję i przez grzecznośc nie przeczę (hi hi hi!) > A bromy przeca sroce spod ogona nie wylecieli, chętnie by zobaczylim. ----Za jakie dwa lata. Na razie ja ich zakopał w szafie i wyciągne nieprędko. Na razie Prawosławie do zrobienia i to dla mnie priorytet jest. Ono i Afona (Athos znaczy sie) sprokurować trzeba. > Pyyyrsk -----No niech już będzie ten pyrsk. A spasi Gospodie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 10:06 mosteczek2 napisał: > ----Za jakie dwa lata. Na razie ja ich zakopał w szafie i > wyciągne nieprędko Szafa musi przepastna i jakie perełki w niej drzemać muszą ! Ale cóż każdy ma jakieś priorytety bo czasu mało. No to kciuki trzymam za prawosławie (w tym Athos) a na śląskie klimaty będę cierpliwie czekał. pozdrawiam - darz brom, chrom i photoshop Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 16:38 gumista napisał: > To niełatwiej będzie zrobic linkownie do tego forum albo do tej galerii? Technicznie to bedzie wlasnie link w czolowce forum do linkowni. Sprobuje to w najblizszym czasie zademonstrowac. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 16:44 No to czekam z niecierpliwością - dodatkowo Romanie przyjdzie Ciebie poprosić abys coś z Dolnego ślunska wrzucił do galerii. Ślunzakom zapewne się spodobaja Twoje pracegumy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 19:31 Na razie wyszlo cos takiego: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10650 (trzeba nacisnac "Slask w gumie" w opisie forum) Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 21:15 Wyszło jak najbardziej okiej wszystko. Cała linkownia działa bez zarzutów. W tym miejscu musze powiedzieć, że jestem posiadaczem tej wspaniałej gumy - cmentarzyska. jest ona naprawdę bardzo dobra i świetnie wykonana technicznie. Pewnie gdzieś tam ajon ma więcej takich smaczków, tylko zeby chciał zeskanowac i wrzucić cos do galerii. no to pyrsk dla całego Śląska i okolic Krzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 21:54 gumista napisał: > Wyszło jak najbardziej okiej wszystko. Cała linkownia działa bez zarzutów. Heh, cale dwa linki:))) W > tym miejscu musze powiedzieć, że jestem posiadaczem tej wspaniałej gumy - > cmentarzyska. jest ona naprawdę bardzo dobra i świetnie wykonana technicznie. Jako laik powiem, ze klimat jest niesamowity. > Pewnie gdzieś tam ajon ma więcej takich smaczków, tylko zeby chciał zeskanowac > i wrzucić cos do galerii. Moze wrzuci? > no to pyrsk dla całego Śląska i okolic Krzeszowa. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 22:16 Panowie spoko ! Gumy się kleją. Mam co prawda więcej gum z tamtych okolic, ale mniej udanych. Ale skoro Arnold założył całą linkownię to zrobimy tak: jutro wrzucę parę do Gumisty, on wybierze z tego 2-3 i wrzuci na galerię, a na więcej trzeba troche poczekać. pozdrawiam ajon Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 22:48 Okiej ja jestem jak najbardziej za. WIĘCEJ GUM. Czekam na nie z niecierpliwością? Arnoldzie z tymi naszymi gumami to sprawa wygląda tak - robi je się dosyć długo. To nie jest pstryk i jest guma. Niektórzy np Kordian Pawlak w jakims wywiadzie powiedział, ze niekiedy gume robi nawet 100 GOZDIN. jak widzisz mozliwosci produkcyjne są znaczaco ograniczone ramami czasowymi. Ajon jest z Dolnego Śląska, więc skoro powiedział spoojnie Panowie - to ma asy w rękawie. pozdrawiam i czekam na gumy (zaraz sprawdzam galerię czy cos tam nie ma nowego) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Macie jakies gumy zwiazane ze Slaskiem? 03.09.03, 23:55 gumista napisał: > Okiej ja jestem jak najbardziej za. WIĘCEJ GUM. Czekam na nie z > niecierpliwością? Arnoldzie z tymi naszymi gumami to sprawa wygląda tak - robi > je się dosyć długo. To nie jest pstryk i jest guma. Niektórzy np Kordian > Pawlak w jakims wywiadzie powiedział, ze niekiedy gume robi nawet 100 GOZDIN. Wierze w to, nie tylko dzieki temu forum, choc nie zwrocilem na ta szlachetna technike wczesniej uwagi:) Jako modelarz wiem, ile pracy i samozaparcia wymaga zrobienie czego, na co spojrzy sie wlasnymi oczami z zadowoleniem. I wiem, ile czasu i zmarnowanego materialu zajmuje poznanie pewnych sztuczek:) > jak widzisz mozliwosci produkcyjne są znaczaco ograniczone ramami > czasowymi. Ajon jest z Dolnego Śląska, więc skoro powiedział spoojnie Panowie - > to ma asy w rękawie. Jo jes spokojny synek (abo jusz hop, hehe?):)) > pozdrawiam i czekam na gumy (zaraz sprawdzam galerię czy cos tam nie ma nowego) Jo jusz musza nyny, kiej cosik sam bydzie dodom link, oki? Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś