Gość: marat IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 15:04 czy ktoś buduje kanadyjczyka,a może już w nim mieszka-proszę o opinie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: motek Re: dom szkieletowy-kanadyjczyk IP: *.BrockU.CA 04.07.01, 16:53 Mieszkam w takim od paru tygodni. Jak dotad - rewelacja. Zwlaszcza wiercenie w scianach. Pozdrawiam, -m- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARAT Re: dom szkieletowy-kanadyjczyk IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 15:00 dzięki za odpowiedź,czymożesz mi zdradzić jak długo trwała budowa i z jaką firmą?Będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Re: dom szkieletowy-kanadyjczyk IP: *.camden.tds.net 06.07.01, 15:45 Uwazaj na lewusow ktorzy robia podroby domow szkiletowych jak ACCORD obecnie MINIWILLE, JW Constr. i inni. Jesli jestes zainteresowany orginalnym domem szkieletowym patrz www.allmendinger.com.pl lub kontaktuj sie z firma Dominika tel 0 605 682 969 ... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motek Re: dom szkieletowy-kanadyjczyk IP: *.sympatico.ca 09.07.01, 06:06 Nie moge, bo nie wiem. Kupilem dom szescioletni, nie nowy. Pozdrawiam, -m- Odpowiedz Link Zgłoś
gepe Re: dom szkieletowy-kanadyjczyk 06.07.01, 20:06 Mieszkam w kanadyjczyku od ponad roku i nie narzekam na nic. Budowa trwała trzy tygodnie (nie: miesiące :) ), oczywiście do stanu surowego i nie liczę fundamentów. Koszt: porównywalny do innych technologii, nic taniej. Zdrowo się mieszka, nic nie "pracuje", zużycie energii grzewczej ok.1/3 niższe niż w technologii tradycyjnej. Wady (te, o których wiem): - Trudności w zawieszaniu na ścianach cięższych elementów (zwykle ścianą jest płyta kartonowo - gipsowa, która wymaga albo specjalnych wkrętów (nie do wyjęcia w razie pomyłki), albo... "wstrzelenia się" w drewniany stelarz konstrukcji, który zniesie każde obciażenie). - Delikatny materiał - łatwo uszkodzić - Praktycznie brak bezwładności cieplnej. Dom bardzo szybko się nagrzewa (to nie wada :)), ale w takim samym tempie stygnie. - Naprawdę mało firm, którym ta technologia nie sprawia problemu; - Technologia o wiele bardziej wymagająca, niż tradycyjna, nie można sobie pozwolić np. na błędy w izolacji - karton tego nie zniesie. Zalety (j.w.): - Szybkie tempo budowy. My zdecydowaliśmy się na kanadyjczyka, bo musielismy wziąć ogromny kredyt, z którego płacimy ogromne raty. Wcześniej wynajmowaliśmy lokum też za niemałe pieniądze. Szybko postawiony dom (czyli szybkie zasiedlenie) do minimum ograniczył okres, w którym spłacaliśmy na raz obie należności. - Mały ciężar konstrucji. Można stawiać na mniej pewnych gruntach niż domy murowane. Nasz dom stoi na torfie (mamy wprawdzie zbrojony fundament). - "Sucha" technologia: brak okresu karencji dla betonu (zaprawy), który musi "wywietrzeć", co trwa jakiś rok. Kanadyjczyka można zasiedlać właściwie natychmiast po jego postawieniu. - Energooszczędność. Kiedyś myślałem, że to bajki, ale to prawda: można ogrzać się przysłowiową świeczką, a już na pewno kominkiem. - Nie trzeba posiadać wiertarki z udarem, ani wierteł widiowych :). Tak naprawdę to wystarczy wkrętarka. - Dobrze wykonany kanadyjczyk - wbrew obiegowej opinii - przetrwa bardzo długo. W Wielkiej Brytanii stoi zamieszkane osiedle kanadyjczyków postawione w XIX wieku... Powodzenia - gepe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: dom szkieletowy-kanadyjczyk IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 15:01 Słyszałem,że technologia kanadyjska nie posiada wad.Przyczyna złej opinii o technologii tkwi w wadliwie wykonanej pracy polskich fachowców...Zaglądnij na stronę www.drewland.com.pl Jest tam wiele ciekawych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś