Dodaj do ulubionych

Lustro w glazurze - pomocy

07.01.04, 13:04
Cześć,
Czy ktoś z Was mógłby podzielić ze mną swoimi doświadczeniami z lustrem
wbudowanym w glazurę. Słyszałem, że takie lustra mogą podchodzić parą i robić
się brzydkie, ale to chyba takie nie podszlifowane na brzegach.
Tak przy okazji czy możecie polecić mi miejsce, gdzie mogę takie lustro kupić
i czy musi to byc jakieś specjalne lustro.
Pozdr.
Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: Anonim Re: Lustro w glazurze - pomocy IP: 194.9.223.* 07.01.04, 13:39
      Witam

Mam takie lustro w łazience - faktycznie zachodzi parą, ale lustra niewklejane
      też zachodzą - kwestia wentylacji w łazience - po 1-2 minutach po otwarciu
      łazienki lustro jest suche (jak łazienka zamknięta to 3-4 min zajmuje
      odparowanie).
      Podszlifować (sfazować) trzeba koniecznie żeby ładnie wyglądało.
      Klei się specjalnym klejem do luster (lekko elastyczny) i wykańcza fugą
      silikonową.
      Najlepiej i najtaniej kupić u szklarza, ja za dwa duże lustra zapłaciłem 212zł
      (w sklepie jedno kosztowało więcej), nie trzeba jakiś specjalnych luster bo
      dzisiejsza technologia jest wystarczająca na takie zastosowanie luster.
      • Gość: dżo Re: Lustro w glazurze - pomocy IP: *.era.pl 08.01.04, 09:05
        Mam ten sam problem, wiem że lustro powinno być fazowane. Ale podobno są różne
        lustra, jakie zalecane jest do łazienki żeby nie czerniało - pojedyncze czy
        podwójne. Wybieram się do szklarza, ale jakoś nie mam zaufania do speców -
        zawsze próbują wcisnąć coś droższego lub coś co im nie schodzi.
        • Gość: Anonim Re: Lustro w glazurze - pomocy IP: 194.9.223.* 08.01.04, 09:45
          kup zwykłe lustro, nic nie czernieje jak masz zafugowane (uszczelnione). Nie
          daj się naciągnąć na jakieś drogie, zupełnie niepotrzebne wydatki. Lustra
          podwójne stosuje się przy zawieszaniu lustra w łaźniach, basenach i innych
          miejscach o ciągłej wilgotności, tam gdzie nie ma możliwości uszczelnienia
          lustra.
    • izalil Re: Lustro w glazurze - pomocy 08.01.04, 11:56
      żeby lustro nie zachodziło parą należy pod spód zainstalować ogrzewanie takie
      jak na podłogę
      • Gość: ulicki Re: Lustro w glazurze - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 08:21
        izalil napisała:
        > żeby lustro nie zachodziło parą należy pod spód zainstalować ogrzewanie takie
        > jak na podłogę

rozwin temat prosze
        • izalil Re: Lustro w glazurze - pomocy 09.01.04, 09:11
          no więc chodzi mi o tzw. ogrzewanie podłogowe
          żeby w łazience nie było zimno w nóżki od terakoty, przed jej położeniem można
          zamontować specjalne maty grzejne, które powodują że podłoga jest ciepła i
          można po niej chodzić na bosaka (jak ktoś lubi), poza tym jak się nachlapie w
          trakcie kąpieli woda na podłogę, to ona szybciej schnie i nie trzeba jej
          wycierać
          i takie same maty można zastosować na ścianę pod lustro co będzie skutkowało
          tym że lustro nie będzie zachodziło parą, bo będzie ciepłe i nie wystąpi duża
          różnica temperatur powodująca skraplanie gorącej pary wodnej na zimnej tafli
          lustra

oczywiście orzewanie takie można włączyć kiedy sie chce, nie jest ono włączone
          na stałe co byłoby bez sensu w momencie gdy nikt nie korzysta z łazienki

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka