Dodaj do ulubionych

co obok czego?

14.01.04, 19:32
Chodzi mi o sprzęty kuchenne i ich usytuowanie. Będę miała wszystko w jednym
ciągu (zabudowa tylko na jednej ścianie), innej możliwości nie mam. Do
wbudowania mam kuchenkę elektryczną i zmywarkę. W związku z tym pytanie: czy
może być tak, że zlew jednokomorowy, zmywarka i kuchenka w takiej właśnie
kolejności mogą stać obok siebie? czy są jakieś przepisy np. bezpieczeństwa,
bhp regulujące te kwestie? A jak wy macie w kuchni? Wiem, ze to jest forum o
aranżacji, ale na "naprawach i remontach" wieki się czeka na odpowiedź.
Liczę na wasze opinie! Pozdr, G.
Obserwuj wątek
    • Gość: hehe Re: co obok czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 23:56
      to jest forum naprawy i remonty a nie o aranżacjach

a jeśli chodzi o Twoje zapytanie to mi sie wydaje że nie ma to większego
      znaczenia co będzei gdzie niema jeżeli nie intereesuje Ciebie wygoda ja np
      niewobrażam sobie czegoś takiego że na blacie pomiędzy zlewem a kuchenką mam
      wolną przestrzeń (miejsce nad zmywarką) na której praktycznie nic sie nie
      postawi konkretnego, moim zdaniem najsensowniejszym rozwiazaniem jest kolejność
      kuchenka(najlepiej przy ścianie)>zlew>zmywarka gdyż wtedy na blacie ne robisz
      zadnych "pustych miejsc", a jeszcze co też ważne to przecież gotując niraz sie
      brudzi wszystko dookoła więc łatwiej jest przelecieć szmatką zlew i ścianę niż
      myś jakieś drobiazgi stojące obok
      • gaggi Re: co obok czego? 15.01.04, 08:42
        hłe, hłe. Przekopiowałam z aranżacji cały wątek bez poprawek - no i okazuje
        się, że nie wszędzie wszędzie czeka się wieki na odpowiedź :) Dzięki!
      • luc5 Re: co obok czego? 15.01.04, 08:54
        A ja właśnie mam taką kolejność i nie narzekam. Zmywarka jest wbudowana i blat
        nad nia przydaje się do różnych rzeczy - np. siekania natki, czy innych warzyw.
      • Gość: Irka Re: co obok czego? IP: *.zapora / 217.96.25.* 15.01.04, 11:22
        Hehe,
        Zupełnie nie mogę się z Tobą zgodzić i ja nie wyobrażam sobie abym nie miała
        kawałka blatu między kuchenką i zlewozmywakiem. Bo gdzie odstawiasz np garnki
        po ugotowaniu jedzenia na kuchence. Wtedy właśnie przydaje się przynajmniej
        kawałek blatu na który możesz je odstawić. Kuchenka też nie może być przy samej
        ścianie bo wtedy jest niewygodnie stawiać garnki na kuchence. Potrzebne jest
        przynajmniej z 15 cm blatu oddzielającego kuchenkę od ściany pod którym można
        np umieścić szafkę z tzw. cargo wysuwane do przodu. Rozmieszczenie tych
        sprzętów takich jak kuchenka, zlewozmywak i zmywarka może być zależne od tego
        gdzie np masz kratkę wentylacyjną i czy chcesz zainstalować wyciąg. Również
        ważne jest to gdzie umieszczone są rury kanalizacyjne. Zmywarki najczęściej
        mają 60cm głębokości i jeśli nie chce się wkuwać rur kanalizacyjnych w ścianę
        do których podłącza się odpływ zmywarki i aby blat mógł mieć 60 cm szerokości
        (jest to szerokość najczęściej spotykanych blatów) to najbliżej wejścia do rury
        kanalizacyjnej powinien być zainstaliwany zlewozmywak, potem obok może być
        zmywarka, której rurę odpływową można podłączyć do syfonu zlewozmywaka i nad
        którą po zabudowaniu będzie kawałek blatu roboczego 45cm lub 60cm w zależności
        od szerokości zmywarki , a następnie może być umieszczona kuchenka i za nią
        również szafki a na nich położony blat roboczy. Moim zdaniem takie
        rozmieszczenie urządzeń jest w kuchni bardzo wygodne.
        Pozdrawiam serdecznie
        Irka
    • Gość: Rysiek Re: co obok czego? IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.04, 10:08
      kolejność w porządku. Najlepiej jak kuchenka ma miejsca z obu stron, aby coś
      tam położyć (pokrywkę, przyprawy). Mam kilka lat zmywarkę i kuchenkę obok
      siebie i nic się nie dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka