Dodaj do ulubionych

Strzelające halogeny

IP: *.acn.pl 17.01.04, 22:52
Zrobiłem sobie sufity podwieszane z oświetleniem halogenowym na 230V.
Przez dwa miesiące przepaliło się już 5 żarówek z 12. Jak tak dalej pójdzie
to zbankrutuję - najtańsza żarówka kosztuje 10 PLN. Ale nie znam niestety
przyczyny zjawiska (używałem żarówek Kanlux). Co może być przyczyną - może
ktoś miał podobny problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: cn Re: Strzelające halogeny IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 05:22
      Mam na zewnatrz w nadprozu z styropianu ( podswitlenie bramy segmentowej
      Hoermanna ) zamontowane 2 szt. na 230 V oprawa brilux od hmmmm moze 2 miesiecy
      pala sie ok 6 godz. dziennie i nic zlego nie zauwazylem. W sklepie mi je
      polecili bo trafo drogie , a roznica w cenie zarowek ok. 2 - 3 zl na szt. . Sam
      wszystko zamontowalem , a elektrykiem nie jestem, uwazalem tylko by przy
      montazu zarowek nie dotknac ich reka. Oprawki a'la zloto Brilux-a.
      Wiecej na: Halogeny na 12V, czy 220V (230V) -
      www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19179&highlight=
    • zayzayer Re: Strzelające halogeny 18.01.04, 12:27
      Bo te żarówki to jakaś chińszczyzna robiona dla polskiej firmy Kania.
      Niestety tego typu produktów, pod dziwnymi nazwami jest coraz więcej.
      Wymień je na markowe i będziesz miał spokój.
      Fakt, że kupując drogie żarówki możemy trafić na dobre i złe, jednak w śród
      tych najtańszych tylko na złe. Jedyną, pewną gwarancją jakości jest marka.
      Ciekawe kiedy to zatrybimy :)

• Gość: kixx Re: Strzelające halogeny IP: *.acn.waw.pl 18.01.04, 14:25
        Nie dość ,że chińszczyzna to strasznie droga,gdzie Ty to kupujesz?
        Za tę cenę są do dostania markowe:OSRAM albo PHILIPS
    • Gość: Tomek Re: Strzelające halogeny IP: *.acn.pl 18.01.04, 19:43
      Dziękuję serdecznie za rady. Te żarówki kupowałem na Bartyckiej. Problem jest
      też w tym, że Osram czy Philips nie produkują żarówek na 230 V, tak
      przynajmniej mi powiedzieli w supermarketach budowlanych. Teraz znalazłem taką
      serie Neolux w Obi po 3 sztuki w opakowaniu - cena 30 zł. Może będzie lepiej.
      Tańszych naprawdę nigdzie nie widziałem.

Pozdrawiam
      • Gość: kixx Re: Strzelające halogeny IP: *.acn.waw.pl 18.01.04, 20:21
        Ups,dopiero teraz się wczytałem dokładnie w Twój tekst,zasugerowałem sie trochę
        moją lampą w której są 12 halogenów połączonych szeregowo.
        Wtórny analfabetyzm???
        :(
    • Gość: jurek Re: Strzelające halogeny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 09:08
      Bzdura! Osram i Philips maja i produkuja takie zarowki (lepiej nie bazowac
      na "fachowowsci" marketow). Zadzwon do dealera Osrama - firma Pekar Warszawa -
      tel. 868-68-86 lub do SPD Elmax dealera Philipsa Warszawa 663-71-01.

pozdr.

jurek
    • Gość: Grodek Re: Strzelające halogeny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 11:18
      Mam ten sam problem (w łazience). Te halogeny na 230v są po prostu g...ne. U
      mnie trwałość wynosi przeciętnie pół roku. Najtańsze jakie znalazłem to "no
      name" na warszawskim Wolumenie. Kosztują 7zł / sztukę. Trwałość taka sama. Inny
      jest jedynie kąt świecenia. Chyba po prostu trzeba się z tym nauczyć żyć...
    • Gość: Jarek Re: Strzelające halogeny IP: 217.153.88.* 19.01.04, 12:25
      1 - nie kupować najtańszego badziewia
      2 - żarówki nie dotykac paluchami, po dotknięciu przypadkowym dokładnie wytrzeć
      (to jeszcze zależy od jej konstrukcji, ale na wsiakij słuczaj warto stosowac ta
      zasadę zawsze)
      3 - sprawdzić, czy od drugiej strony oprawy żarówki jest zapewniony swobodny
      przepływ powietrza
      4 - uwierzyć w często spotykane m.in. na tej grupie opinie, że halogeny 220V sa
      do d... właśnie z powodu ich kiepskiej trwałości i na przyszłośc planować takie
      instalacje na 12V z transformatorem
    • Gość: dudek Re: Strzelające halogeny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 22:18
      Pytanie czy jest to sufit podwieszany i czy jest nad nim wentylacja,żarówki
      mają to dosiebie że wytważają dużo ciepła zwłaszcza 230v oddają ciepło i do
      góry i do dołu i jeżeli nie mają wentylacji to nawet nich będą ze złota to nie
      wytrzymają,jeżeli jest możliwe to proponowałbym założyć na 12v tylko nie
      przedobrzyć z transformatorem to znaczy żeby nie było zapasu zbyt dużej mocy
      max.30%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka