Dodaj do ulubionych

stan surowy otwarty

IP: *.tpi.pl 05.02.04, 15:55
Kupiłam dom w stanie surowym otwartym. co mam po kolei w nim robić - pomóżcie
bo sie na tym nie znam komplenie!!!!!!
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: stan surowy otwarty 05.02.04, 17:24
      A sama chcesz robić?

Przez stan surowy otwarty określa się zwykle dom bez okien i drzwi (tzn. też
      bez futryn), tynków zewnętrznych i wewnętrznych, instalacji wodnych,
      elektrycznych, kanalizacyjnych.

Czyli gołe mury i dach.

No i co masz teraz robić?

Znajdź jakąś ekipę, która ci to wykończy. Najlepiej uczciwych ludzi, którzy
      jeszcze ci doradzą, kupią i zwiozą materiały, i nie okantują.

Jak kupiłas dom, to zapewne masz też plany tego domu, dokumentację techniczną,
      pozwolenie na budowę i wiele, wiele innych potrzebnych dokumentów.
      • vampi_r Re: stan surowy otwarty 05.02.04, 17:39
        Aha, jeszcze kilka kwestii.

Nie licz na żadne ulgi.
        Remontową będziesz mieć, jeśli budowa domu zostanie ukończona i zgłoszona do
        murzędu miasta/gminy i przyjdzie pan inspektor i stwierdzi, że rzeczywiście
        budowa skonczona. Jeśli wyrobisz się przed końcem 2005, być może będziesz
        mogła odliczyć te faktury, które będa miec datę między datą odbioru domu, a
        31.12.2005. Podkreślam "być może", bo na razie nie wiadomo, czy ci, którzy
        uzyskali tytuł prawny do lokalu/domu po likwidacji ulgi remontowej, będa mogli
        z niej w ogóle korzystać.

Jeśli brałas kredyt mieszkaniowy w banku, to możesz liczyć na ulge odsetkowa,
        ale dopiero po zakonczeniu budowy, jesli okres budowy od uzyskania pozwolenia
        na budowę, do jej ukonczenia nie przekroczy 3 lat.

Dowiedz się, czy masz ważne pozwolenie na budowe. Pozwolenie to zapewne było
        wydane na poprzedniego właściciela tego domu. Nie jestem więc pewien, czy
        nadal będzie ważne.

No i powodzenia.
        P.S. Mówiąc szczerze, to chyba najzabawniejszy watek, jak od dawna czytałem.
        • Gość: Monika Re: stan surowy otwarty IP: *.tpi.pl 09.02.04, 12:31
          Rzeczywiście brzmi to zabawnie. Może żle sformułowałam to zapytanie. Oczywiście
          wiem, że należy zatrudnić ekipę, która doprowadzi dom do stanu używalności.
          Myślałam poprostu, że ktoś kto już ma takie doświadczenie za sobą mógłby
          udzielić mi paru praktycznych rad. Np. czy najpierw instalacja elektryczna czy
          hydraulika, chodzi mi o kolejne etapy prac. Naprawdę nie miałam zamiaru nikogo
          tym wątkiem rozśmieszyć.
          • vampi_r Re: stan surowy otwarty 09.02.04, 13:18
            Gość portalu: Monika napisał(a):

> Rzeczywiście brzmi to zabawnie. Może żle sformułowałam to zapytanie.
            Oczywiście
            >
            > wiem, że należy zatrudnić ekipę, która doprowadzi dom do stanu używalności.
            > Myślałam poprostu, że ktoś kto już ma takie doświadczenie za sobą mógłby
            > udzielić mi paru praktycznych rad. Np. czy najpierw instalacja elektryczna
            czy
            > hydraulika, chodzi mi o kolejne etapy prac. Naprawdę nie miałam zamiaru
            nikogo
            > tym wątkiem rozśmieszyć.

No ale rozśmieszyłaś. Ale był to śmiech serdeczny, a nie szyderczy.

Ja myślę, że kolejnośc prac nie powinna cię interesować. Przecież ty sama nie
            będziesz tego robić.
            Poza tym, żeby udzielic ci sensownej odpowiedzi, nalezałoby tą budowę zobaczyć.
            Dlatego jedyną radą, jaką możemy ci dac, to właśnie - poszukaj dobrej i
            uczciwej ekipy. Zresztą poniżej ktoś już zaoferował kontakt.
    • glenn1 Re: stan surowy otwarty 05.02.04, 20:37
      Faktycznie tutaj jest zupełna racja że musisz mieć dobrą ekipę która doradzi i
      nie okantuje podaj mi jakiś namiar na siebie to może coś poradzę
      glenn1@gazeta.pl
      Pozdrawiam.
    • piegoosek Re: stan surowy otwarty 06.02.04, 09:20
      i zajrzyj na forum muratora, oczywiscie jesli bawi Cie szukanie materialow
      itp. do wykonczenia Twojego juz teraz domu!
      www.murator.com.pl/forum/powodzenia
      piegoosek
    • Gość: piotr Re: stan surowy otwarty IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 12:40
      Napisz na prywatny oronowicz@gazeta.pl
      spróbuję coś poradzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka