IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 09.02.04, 11:16
Witam,

kol. vampi_r polecił mi kolegę jako eksperta od farb - może kolega będzie
wiedział co zrobić z problemem poniżej?

Witam,

mam nastepujący problem:

kupiłem meble kuchenne: szare fronty z MDF + białe korpusy z płyty wiórowej
oklejonej białym czymś (laminatem???)

Postanowiłem pomalować widoczne krawędzie i boki korpusów na szaro, żeby
pasowały do frontów. W tym celu zakupilem farbę ftalową do drewna i metalu
Nobiles i wałkiem pomalowałem korpus.
Niestety, o ile po 2 malowaniach farba nawet dobrze pokryła, to po dwóch
dniach od malowania jest nadal lepka i ma obrzydliwy połysk - znajomy
powiedział mi, że laminat, którym jest pokryty korpus "nie chłonie" farby.
Na szczeście pomalowałem tylko jedną szafkę - może uda się to zmyć jakimś
rozpuszczalnikiem - rozcieńczalnik ftalowy tego nie zmywa. Moze ktoś z Was
wie czym to zmyć (a jednocześnie nie uszkodzić okleiny)

Poza tym, nadal chcę pomalować korpusy - jaką farbą, co trzeba zrobić, żeby
uzskać dobry efekt. Z góry dziękuję za pomoc

T.
Obserwuj wątek
    • once1 Re: do once1 09.02.04, 11:29
      Witam!
      Nie zmywaj tej farby bo to prawie nie mozliwe poczekaj jak wyschnie moze zjąc
      to niestety kilka dni :( Taka farba!
      za klka dni przemalujesz ja spokojnie na półmat.
      Pomaluj to półmatowym DULUX akrylic wymieszanym w odcieniu szarosci jaki jest
      ci potrzebny.
      farba jest bezzapachowa i spokojnie spełni twoje warunki (NIE ZMYWA SIĘ WODĄ
      PO WYSCHNIĘCIU). Jesli potrzebujesz bardzo twardej powierzchni mozesz
      dodatkowo pomalować warstwą twardego bezbarwnego lakieru.
      pozdr
      • once1 Re: do once1 09.02.04, 11:31
        Zapomnialem dodać , ze powierzchnie nalezy zmatowic drobnym papierem sciernym
        i odtłuscic np denaturatem
        • Gość: t Re: do once1 IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 09.02.04, 11:36
          dziękuję za fachową poradę, mozesz mi jeszcze podać dokładną nazwę tej farby
          duluxa? w jakich opakowaniach jest dostępna? malować wałkiem?

T.
          • once1 Re: do once1 09.02.04, 11:40
            DULUX ACRYLIC SATINWOOD op 0,5l pokrywa 8 mkw koszt 25-30 zł maluj wałkiem
            typu flock . Kolor wybierz z palety bo nie ma gotowego szarego
            • Gość: t Re: do once1 IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 09.02.04, 11:44
              dzięki,

jeszcze jedno pytanko:

flock to taki z gąbki?
              • Gość: Goska Re: do once1 IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 20:45
                To jeszcze ja się podczepię pod wątek o malowaniu szafek itp. Mam chyba
                polecaną farbę Dulxa, kolor dobrany do koloru jaki miał byc na ścianie (też
                Dulux). Ale tu zaczynają się schody- stwierdzilimy z mężem że kolor nieco za
                mocny i dokupiliśmy biały dulux do ścian, zamierzam to wymieszać, w proporcji 3
                (kolor):1(biały)i podobnie zrobic z farbą do szafek- czy uda mi sie uzyskać
                jednolite odcienie?? Jeżeli nie, to trudno, zostanę przy mocniejszym kolorku
                • once1 Re: do once1 10.02.04, 09:27
                  Chcesz wymieszać farbę do scian z emalią jak zrozumiałem ? to nie dobrze .
                  Mozesz rozjasnić DULUX Acrylic ale musisz kupić taki sam tylko biały .
                  Mieszanie Acrylic z biała emulasja do scian nie przyniesie ci pozytku.
                  • Gość: Goska Re: do once1 IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 09:05
                    oupss, namieszałam - i to nie farby ;-)) -oczywiście myslałam o wymieszaniu
                    jednorodnych farb: Acrylic (kolor) i Acrylic(biały)- i tylko zastanawiam się
                    czy uda mi się przy zachowaniu tej samej proporcji białego do koloru uzyskać
                    ten sam kolor, co na ścinach?
                    Bo teraz (przynajmniej teoretycznie- według numeracji kolorów Duluxa) kolor
                    DULUX Acrylic ma być identyczny jak na ścianie. Pozdrawiam Goska
                    • once1 Re: do once1 11.02.04, 18:05
                      Jezeli zastosujesz takie same proporcje to teoretycznie powinno się udać.
                      Rozumiem ze bedziesz rozjasniac i farbę scienną i farbe acrylic.Ale mówie
                      teoretycznie bo akrylic jest mieszany z bazy która nie jest całkiem biała
                      (najprawdodobniej baza medium- masz opis na boku lub wieczku puszki)Jezeli
                      farba scienna była mieszana z bazy to lepiej by było rozjasniac te farby bazą
                      a nie biała farba ale..... trzymam kciuki
                      Napisz jak wyszło

pozdr.

ps. oczywiscie przelicz sobie ilosci farby proporcjonalnie do opakownia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka