Dodaj do ulubionych

lakierowanie parkietu

29.03.10, 15:05
Witam, póltora roku temu kupiłem mieszkanie z drewnianym parkietem. Podłoga
była zniszczona więc wynająłem gościa od cyklinowanie. Koleś chyba przy
lakierowaniu użył słabego lakieru i miejscami ( np tam gdzie stało krzesło na
kółkach ) lakier całkowicie się starł.

Czy w związku z tym mogę powtórnie polakierować tylko te miejsca czy trzeba od
nowa całe pomieszczenie? Jak to będzie wyglądało?

Pozdrawiam,

Paweł
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: lakierowanie parkietu 30.03.10, 00:12
      Pod krzesła na kółkach należy stosować matę a poliwęglanu,takie krzesło
      wszystkiemu da radę.tak jakby jeździć po pokoju na łyżwach.Lakiery dzielą się na
      te które się do podłóg obciążonych nadają i te tanie, które mają zaletę niskiej
      ceny(jedyna zaleta).Lakier należy dobrać do sposobu użytkowania podłogi i
      zastosować tyle warstw ile należy.Mnie przez 30 lat pracy zawodowej nie udało
      się lakierować na sucho,bez używania lakieru.Jeżeli lakier był słaby, to należy
      cyklinować podłogę,domalować się nie da.Jak są ślady po kółkach,też trzeba
      cyklinować.Miejscowa renowacja nie wchodzi w grę.Inny kolor,nie wiadomo co na
      podłodze.B.Klimkiewicz.
      • Gość: derkin Re: lakierowanie parkietu IP: *.ztpnet.pl 30.03.10, 13:57
        A jakiego producenta lakier by Pan polecił do parkietu dębowego do mieszkania?
        • cyklina-klimkiewicz Re: lakierowanie parkietu 30.03.10, 19:05
          Ja używam lakierów Bona.Lakier dwuskładnikowy Bona Flow.Jest forma półmat i
          połysk ,czyli taki co ma dużą przezroczystość. W moim domu leży na podłodze 5
          lat i nie widać śladów zużycia. Ja polakierowałem 1x Bona Prime Classic(podkład)
          + 3x nawierzchniowy Bona Flow. Lakiery dwuskładnikowe mają doskonałą
          wytrzymałość na ścieranie i bardzo duże obciążenia mechaniczne.Jedyną ich wadą
          jest to ,że można je kupić tylko w opakowaniach o pojemności 5 litrów (ilość
          wystarcza na jednokrotne polakierowanie 45-50 m2 podłogi).B.Klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka