Dodaj do ulubionych

Naprawa parkietu - help

05.10.24, 10:53
Mam w mieszkaniu parkiet, stary PRLowski, sosna niestety. Ostatnio cyklinowany 7 lat temu przy okazji dużego remontu.
Mam też psa. Psina adoptowana 4 lata temu że schronu z lekiem separacyjnym. Lęk gdy zostaje sam objawia się stresem (pocenie się lap) oraz posikowaniem, niestety zawsze w tym samym miejscu czyli na środku dużego pokoju na parkiet....

Oczywiście pies konsultowany z behawiorysta nie raz i leczony farmakologicznie. Raz jest lepiej raz gorzej - np kilka miesięcy bez incydentów, potem zaczyna posokowac gdy zostaje sam. Znów vet, leki, jest poprawa i potem.porblem znów wraca.

Ale wątek nie tyle o psie co o parkiecie.
Na remont pt cyklinowanie całego pokoji się nie decyduje bo mam świadomość że to bylaby wydana kasa plus burdel w domu a problem pewnie i tak wróci.
Czy da się coś zrobić że zniszczonym parkietem punktowo? Są jakieś magiczne środki? Część klepek ściemniała, 2 czy 3 łódeczkują.

Opcją zawsze jest dywan oczywiście ale może są jakieś cuda-wianki o których nie wiem
Obserwuj wątek
    • mava12 Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 11:22
      ja mam podobny problem, choc nie w takim rozmiarze. Mam w domu mozaikę (tak to sie chyba nazywało?) i kilka płytek podobnie zniszczonych. W jednym miejscu "męzu" wylewał się pokost z torby roboczej i zanim zauważyliśmy to już ogarnął całą płytkę, w innym miejscu stawiałam zgrzewki z wodą i też chyba któraś butelka podciekała bo płytka wygląda podobnie.
      Ja myślę, że te zniszczone płytki trzeba wyjąć, wyrzucic i wkleić nowe = wezwać fachowca. Cyklinowanie (i inne) nic nie da bo te substancje" wlazły w całe płytki/deszczułki parkietu do cna, czy tam dna. Trzeba wymienić "punktowo".
    • mikams75 Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 11:59
      Kiedys sie wiorkowalo parkiety i pastowalo. Moze tez sa jakies rozjasniacze do prakietu do stosowania punktowo.
      Niektore parkiety mozna tez odwrocic, ale to tez robota dla fachowca.
    • pffpffpff Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 12:10
      Kładź matę dla psa (takie podkłady jak dla szczeniaków przy nauce sikania).
      Skoro zawsze w tym samym miejscu.
    • brenya78 Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 12:12
      Wycyklinować punktowo i polakierować. Na to położyć podkład higieniczny, a na to cienki dywan, taki, który można uprać.
    • berdebul Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 12:49
      Badasz psu regularnie mocz? Jeżeli pogorszenie jest no jak robi się chłodno, to może być zum.
      Postaw psu kuwetę, mkze być z wkładem, albo żwirkiem, siknie sobie bez strat w parkiecie i kiedy będzie potrzebować.
      Na stopy są skarpety, można te płukać szałwią i pokrzywą.

Parkiet - jak zabezpieczony? Uszkodzenia trzeba wymienić, a później lakier albo olej, żeby nie wsiąkało.
      • ophelia78 Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 13:30
        Pies jest przebadany. Ma "zawory" jak ta lala. Jeśli mp ostatni spacer wieczorem jest o g.20 to rano spi tak długo jak śpi dom - czyli w poniedziałek pójdzie siku o 6 a w sobotę o 9 i nie wola.
        To ewidentnie na tle nerwowym
        • berdebul Re: Naprawa parkietu - help 05.10.24, 13:41
          Tym bardziej kuweta. Wam będzie wygodniej ogarnąć, pies nie będzie się stresował dodatkowo, a jak zajdą nieprzewidziane okoliczności typu korek to sobie siknie na luzie w dowolnej chwili.
          Podajecie coś na codzień? Cbd? Aptus czy inny suplement z tryptofanem? Próbowaliście wyciszać np. Zabawkami do lizania (o ile ich nie zjada), albo gryzakami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka