Dodaj do ulubionych

Piece w kamienicach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 13:41
Mieszkam w mieszkaniu studenckim w starej kamienicy,mam dosc maly pokoj i
ogrzewany jest tylko piecem kaflowym ( dokladna nazwa to ogrzewanie
elektryczno etażowe). Rachunek przyszedl ostatnio masakryczny a caly czas
bylo grzane na dwie grzałki.Ja sie za bardzo na tym nie znam,ale czy u was
tez tak slabo grzeje ten piec na dwóch grzałkach ze jest ledwo cieply??Moze
cos jest w nim zepsute??Pomozcie?? Brr....tak tu zimno!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kinga Re: Piece w kamienicach IP: 195.205.44.* 08.03.04, 13:53
      Tez miałam grzałke w piecu kaflowym i to sie srednio sprawdzało. Fakt nie
      zamarzałam, ale piec szybko sie wystudzał i wieczorem było chłodno, a rachunki
      ( II taryfa) do najmniejszych nie należały.Ogólnie temperatura utrzymywała sie
      na poziomie 19 stopni po nagrzaniu, potem mogło być niżej i zależy, w którym
      kącie mieszkania. Teraz mam piec akumulacyjny taki 3kW. Gabarytowo mały, ładny
      i grzeje ekstra. Mozna regulowac temteraturę. Jednakowa temperatura przez cały
      dzień. Wspomnienia po piecu kaflowym brr.. Ponoć w piecu kaflowym ogrzewa sie
      pustke, bo tej szamotki jest stosunkowo mało i dlatego tez szybko sie wystudza.
      cieplutko pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: Piece w kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 18:47
        Jakiej firmy polecasz piec akumulacyjny? Czy jest to piec z rozładowaniem dynamicznym? Czy długo "trzyma" cieplo i jak szybko sie nagrzewa?(mam pokój 27m kw wysokość 3,2m , okna drewniane ,czy wystarczy moc 2kW ?)
        Pozdrawiam
        • Gość: Kinga Re: Piece w kamienicach IP: 195.205.44.* 09.03.04, 11:46
          Ja mam piec Stiebla, polecano mi też Technotermu, ale ponoć dmuchawy są
          bardziej słyszalne. To jest oczywiście piec z dynamicznym rozładowaniem. Mam 3
          kW na 30 m2 ostatnie pietro bez poddasza, ale słoneczne. Te 3kW w zupełnosci
          wystarczaja. Nawet jest nastawione ładowanie na połowę. Czesto wietrzę a i tak
          dmuchawa rzadko sie włącza. Piec oddaje tez częsciowo ciepło przez obudowę.
          O ogrzewaniu gazowym nie mogłam myśleć, wiec myślę, że ten wybór był najlepszy.
          Acha mam jedną fazę i na II taryfie w tym czasie również włączam pralkę,
          komputer... Działa. Pozdrawiam
          • Gość: Artur Re: Piece w kamienicach IP: 193.193.181.* 09.03.04, 13:12
            Dziękuje za info.Gdzie można kupić taki piec i w jakiej cenie?
            Pozdrawiam.
            • Gość: Kinga Re: Piece w kamienicach IP: 195.205.44.* 10.03.04, 12:20
              Nie wiem gdzie mieszkasz - ja we Wrocławiu, jesli gdzies w okolicach to daj
              znac -podam adresy sklepów. Ale spróbuj wpisać w googlach "Stiebel ogrzewanie"
              to zapewne wyrzuci pare stronek.
              W razie czego służę pomocą.
              pozdrawiam
            • Gość: ano Re: Piece w kamienicach IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 10.03.04, 14:01
              firma elektrotermia w krawkowie sprzedaje grzalki szamotulowe po 25 zl wklada
              sie 3 i daja rzem 7KWatow to ogrzeje okolo 26-30m elegancko. Maja storne w
              internecie
              • Gość: Kinga Re: Piece w kamienicach IP: 195.205.44.* 11.03.04, 17:20
                Problem nie w kupieniu grzałek do pieca kaflowego , tylko żeby ten piec dobrze
                się nagrzewał a tym samym dobrze ogrzewał pomieszczenie. Prawdopodobnie dużo
                zależy od samego pieca. "Walczyłam" z takim piecem z grzałkami ok 3 lat.
                Wymieniałam grzałki, grzałam na full( wtedy smierdziało), otkrywałam dziure na
                górze pieca, zakrywałam aefekt był marny. Poradzono mi przestawienie pieca, bo
                pewnie strary ( fakt). Cena robocizna i kafle ok 2500. Dziekuję. Zdecydowałam
                sie na nowoczesny piec akumulacyjny. Pobiera mniej pradu ( krótszy czas) itd
                jak pisałam poprzednio. Nareszcie mam cieplutko. I mniej miejsca zajmuje.
                pozdrawiam
                • Gość: Artur Re: Piece w kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 18:33
                  Obecnie mam zainstalowane grzałki w piecu kaflowym o mocy ok. 3kW.Piec nagrzewa sie 8h (22-06)i już w południe jest chłodny.Płacę olbrzymie rachunki za energie, a w mieszkaniu mam zimno.Musze koniecznie kupić taki piec akumulacyjny o mocy ok 3kW.Zlikwiduje piec kaflowy , który zajmuje tylko miejsce w pokoju i ziębi a nie grzeje:)
                  Pozdrawiam
    • Gość: mac Re: Piece w kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 10:10
      A nie lepiej kupic węgiel?
      Taniej wychodzi...........
      co prawda troche roboty jest z tym, ale idzie sie przyzwyczajic
      heh, za to Bardzo Goraco
      • Gość: Kinga Re: Piece w kamienicach IP: 195.205.44.* 15.03.04, 17:25
        Zgadzam sie, szczególnie co do tego gorąca, oczywiscie przy rozładunku i w
        noszeniu wegla np na 4 pietro.
        • bekes1 Re: Piece w kamienicach 16.03.04, 18:24
          Gość portalu: Kinga napisał(a):

> Zgadzam sie, szczególnie co do tego gorąca, oczywiscie przy rozładunku i w
          > noszeniu wegla np na 4 pietro.

Rozładunek wcale nie jest taki straszny, no a z tym 4 pietrem to troche roboty
          jest ;-) Ale mysle, ze jak sie ma piec kaflowy wegiel pozostanie najlepszym i
          najtanszym surowcem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka