osmiol 24.07.10, 12:18 Jak to podlaczyc do gniazdka i juz? A dziura w scianie na wyprowadzenie rury z goracym powietrzem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hens Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 24.07.10, 12:49 To jest tak jak artykuł reklamowy na zamówienie, pisze osoba nie tylko o braku kompetencji,ale i podstawowych wiadomości na temat klimatyzacji.Nikt nie podaje do wiadomości faktu, że tym urządzeniem nie pojeździsz jak odkurzaczem po mieszkaniu. W takich klimatyzatorach z jednej tej frontowej ładniejszej strony wydmuchiwane jest zimne powietrze, ale z tyłu gruba rura dmucha nam na ścianę gorącym powietrzem. Urządzenie teoretycznie działa, ale działanie się zapętla, i w pomieszczeniu jest jeszcze cieplej Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 24.07.10, 14:30 Dlatego trzeba mieć tą "dziurę" w ścianie, wystarczy uchylone okno, ale to znacznie obniży wydajność i zapewne 3,5 kW da tyle co 2 kW (na poczcie hołota nie zamyka drzwi mimo to chłodzenie jest). U mnie 2 kW zbiło temperaturę z 29,5 na 29 :) więc sobie kupiłem 3,5 kW split. Odpowiedz Link Zgłoś
suniemie.lk Freon? 25.07.10, 14:10 "... Jeżeli układanie cegły zamierzamy rozpocząć dopiero za kilka dni, do tego czasu betonowe schody trzeba polewać wodą i zabezpieczyć przed wiatrem i słońcem ..." Co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: Freon? IP: *.chello.pl 25.07.10, 18:50 Prawdopodobnie efekt Ctrl-C, Ctrl-V :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlo debil niedorób szkolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.10, 17:52 "urządzenie o mocy 3,5 kW zużywa średnio 1 kW energii w ciągu godziny" typowy owoc nauk takich skretyniałych nauczycielek, które same nie wiedząc o czym mówią, mówiły: -a tego czy owego to się nie ucz, bo to ci nie będzie potrzebne. Tutaj dotyczy to jednostek pracy i mocy. No i wyszła z tego dzienniarzyna która zaczepiła się w jakieś redakcji. Wypłatę by winna ta osoba dostać po miesiącu w wysokości stawki godzinowej. Za cały miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Re: debil niedorób szkolny 26.07.10, 23:10 > "urządzenie o mocy 3,5 kW zużywa średnio 1 kW energii w ciągu godziny" > typowy owoc nauk takich skretyniałych nauczycielek, Nie mam co prawda dobrego zdania o autorze tego artykułu, ale tu akurat muszę go wziąć w obronę. Powyższe zdanie jest prawdziwe, wystarczy się choć chwilke nad nim zastanowić, zamiast od razu bić pianę. Urządzenie o mocy 3,5kW może w ciągu godziny zużyć maksymalnie 3,5kWh, ale może i zużyć dowolnie mały ułamek tej wartości. Wszystko zależy od tego, ile z owej godziny będzie pracować pełną mocą. Podpowiem jeszcze, że klimatyzatory mają zwykle coś takiego, jak termostat. I zwykle nie chłodzą non stop... J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: debil niedorób szkolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 11:58 > "urządzenie o mocy 3,5 kW zużywa średnio 1 kW energii w ciągu > godziny" Wszystko sie zgadza w artykule. Te 3,5 kW to moc cieplna. Klimatyzator to pompa ciepła. Czyli to urzadzenie potrafi przepompowac 3,5kW ciepła z jednego pomieszczenia do drugiego.Ale zeby pompa pompowala to nalezy ja zasilić energią elektryczną. Silnik napędzajacy klimatyzator ma 1kW mocy. I stąd sie bierze ta rożnica mocy. Identyczna sytuacja jest w ogrzewaniu domu pompą ciepła. Zużywając mało energii elektrycznej pompujemy dużo energii cieplnej. Odpowiedz Link Zgłoś
komentarzowicz Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 24.07.10, 17:26 Nie ma czegoś takiego jak artykuł reklamowy na zamówienie. Może być artykuł sponsorowany, ale wtedy jest opisany jako taki, albo art. na podstawie materiałów prasowych. Nie wiesz, to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
statystycznypl Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 28.07.10, 21:35 Klimatyzatory przenośne to sposób na obrzydzenie klimatyzacji, gorsze są tylko klimatory chłodzone kostkami lodu:) Niestety dla wszystich pomysłowych, klimator powinien mieć jednostkę zewnętrzna która odprowadza ciepło na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.hsd1.nj.comcast.net 25.07.10, 04:49 Rure wyprowadza sie na zewnatrz domu.Wtedy przy zamknietym pomieszczeniu spelnia swoje przeznaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_english Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 24.07.10, 16:27 debilny pismak nie napisał nawet słowem, o tym że trzeba wyprowadzić rurę odprowadzającą gorące powietrze choćby przez uchylone okno... w przeciwnym razie, w pomieszczeniu temperatura nie spadnie, tylko wzrośnie! a najciekawsze jest ostatnie zdanie artykułu - cegłach i schodach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globalłorming Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 18:22 W produkowanych obecnie klimatyzatorach nie jest już wykorzystywany jako czynnik chłodniczy freon R22. W latach 90. ubiegłego wieku uznano go za współwinowajcę zanikania warstwy ozonowej w atmosferze ziemskiej Ktoś w roku 2010 jeszcze w to wierzy? Ale cośmy zarobili, to nasze... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo XXw. 24.07.10, 22:57 Gość portalu: globalłorming napisał(a): > W produkowanych obecnie klimatyzatorach nie jest już > wykorzystywany jako czynnik chłodniczy freon R22. W latach 90. > ubiegłego wieku uznano go za współwinowajcę zanikania warstwy > ozonowej w atmosferze ziemskiej > > > Ktoś w roku 2010 jeszcze w to wierzy? Ale cośmy zarobili, to > nasze... Wierzy całe mnóstwo ludzi, niestety. I producenci urządzeń chłodniczych, którzy się przestawili ze znakomitego freonu, na o wiele gorszy i o wiele bardziej awariogenny "nowoczesny, ekologiczny czynnik", który im tym samym o wiele szybciej kase nabija - o, ci to dopiero w to wierzą z całych sił... Jednego tylko nie potrafię zrozumieć: globalnego zdurnienia, które ogarnęło wszystkich powtarzających mantrę "freon wywołuje dziurę ozonową", że nikt z nich, zwłaszcza powtarzających ową mantrę naukowców nie zastanowił się nad odpowiedzią na proste pytanie: skąd ten freon, będący dość złożonym i dość ciężkim związkiem, o sporo większym od powietrza ciężarze właściwym, skąd on się ma w tej ozonosferze wziąć? J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jebaćtechnokratów Re: Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.10, 19:28 O, proszę, kolejny wyśmiewacz w efektu cieplarnianego. Generalnie technokraci i ich wyznawcy muszą wreszcie odejść, bo z nimi nie można już sensownie dyskutować. Powinni zejść na margines a za psucie i trucie środowiska ODPOKUTOWAĆ (srogo! do qrvy nędzy) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Re: Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo 25.07.10, 20:46 > Generalnie technokraci i ich wyznawcy muszą wreszcie odejść, bo z nimi nie można już sensownie dyskutować. _Już_ nie można? A ktoś próbował? Bardzo proszę, pokaż mi jakikolwiek merytoryczny materiał tłumaczący rewelację, o którą pytam wyżej: skąd freon bierze się w stratosferze? > Powinni zejść na margines a za psucie i trucie środ > owiska ODPOKUTOWAĆ (srogo! do qrvy nędzy) Wiesz... od czasu sądów rzymskich bodajże jest taka dobra zasada, że winę trzeba wpierw udowodnić. J. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo 12.08.10, 11:34 > _Już_ nie można? A ktoś próbował? Możesz zacząć od tego co NASA publikuje na swoich stronach: ozonewatch.gsfc.nasa.gov/facts/hole.html smok Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Re: Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo 21.09.10, 22:21 No publikuje. " CFCs escape into the atmosphere". I tyle w temacie. Ani słowa na temat "how it escapes and why", a to mnie własnie najbardziej tu interesuje J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo IP: *.chello.pl 11.10.10, 22:54 Przenośne to najwieksza lipa jaką można sbie wyobrazić przy klimatyzacji, głośne mało wydajne, duże straty energii . Klimatyzator przenośny wydmuchuje z pomieszczenia gorące powietrze przez rurę, na jego miejsce nachodzi gorace powietrze z zewnatrz, dlatego klimatyzatory przenośne sa tak mało wydajne. www.kopd.szczecin.pl/montaz-klimatyzacji/ kilka podstaw jak zamontować sensownie klimatyzacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porada 24 Re: Zrobieni we freon, czyli największe oszustwo IP: *.wroclaw.mm.pl 16.06.14, 22:38 A ja się pozwolę nie zgodzić z przedmówcami. Zakupiłem taki klimatyzator i jestem zadowolony. Zresztą sami zobaczcie: www.twojeartykuly.info/blaupunkt-moby-blue-00091312/ Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 24.07.10, 23:23 Ja bym się chętnie dowiedział jeszcze czegoś o tym polewaniu betonu freonem. Wygląda jakby artykuł był niedokończony? ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś
devote Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 25.07.10, 00:29 koszta klimatyzatora podane ale nie napisal ile kosztuje wywalenie dziury w scianie :) co za tuman pisal ten artykul moze pomylil z odkurzaczek bo tez wywala cieple powietrze z tylu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 25.07.10, 04:57 No i nie napisali ze w rejonach gdzie wystepuje nawet czasami tylko duza wilgotnosc powietrza,pochlaniane powietrze z pomieszczenia kondensuje sie w srodku klimatyzatora niczym bimber w aparaturze do pedzenia,i trzeba co jakis czas spuszczac wode jak z kaloryfera. Odpowiedz Link Zgłoś
brauling Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 25.07.10, 05:34 Dlaczego nikt z tych genialnych wynalzacow niewymysli bardziej ekonomiczny, klimatatyzator kory niepotrzebuje tyle energii chociazby 500 w na godzine . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta I jeszcze odprowadzic to cieple powietrze IP: *.nwrknj.east.verizon.net 25.07.10, 05:49 Klimar=tyzator - a a takich tu w USA uzywamy sporo - nie usuwa w magiczny sposob ciepla wtlaczajac zimne powietrze. trzeba wiedziec ze gdzies to cieplo z obiegu musi byc usuniete. Takie postawinei na srodku oznacza robienie ciepla z jednej strony a z drugiej zimna, czyli tzw. kupa na kolkach. To jest zwykla przemiana termiczna wymuszona ruchem mechanicznym w celu dokonywania pracy sprezania i rozprezania gazu, ale jak na raie o nie jest perpetum mobile a zatem ruch mechaniczny bierze sie z energii elektrycznej a nie z ciepla usuwanego z otoczenia. Na internecie znjdziecie tablice doboru tzw. wspolczynnika wydajnosci termicznej BTU klimatyzatora potrzebne na ochlodzenie pewnej kubatury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.acn.waw.pl 25.07.10, 08:49 Najbardziej ubawiłem się na końcu tego artykułu ;-) "Czynnik R410A pracuje w wyższych ciśnieniach, a co za tym idzie klimatyzatory, które są nim napełnione, stają się sprawniejsze i wydajniejsze.Jeżeli układanie cegły zamierzamy rozpocząć dopiero za kilka dni, do tego czasu betonowe schody trzeba polewać wodą i zabezpieczyć przed wiatrem i słońcem." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.chello.pl 25.07.10, 16:26 dokładnie, takie "WTF?!" Odpowiedz Link Zgłoś
sting-in-string Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 25.07.10, 13:15 Święta racja! Największy problem z klimatyzatorami przenośnymi to konieczność odprowadzania gorącego powietrza. Bez dziury w ścianie (con. 10x10 cm) ani rusz! Jeśli zrobisz sobie zawczasu kilka dziur, to rzeczywiście taki klimatyzator będzie mógł spełniać funkcję przenośności. Czyli - zachwalany przez Autora klimatyzator jest znakomity w sense potocznym (jak mawia Jarek Kłamczyński) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.10, 14:14 Mam w domu taki i powiem krótko: dajcie se spokój. Jedynie wywalenie kasy. Chłodu to nie zrobi bo moc przeważnie mają małą, hałasują okrutnie i jeszcze trzeba mieć okno otwarte aby rurą gorące powietrze na zewnątrz wyrzucić. Lepiej jednak w splita zainwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
bunclik Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 25.07.10, 16:21 i jakie bzdury oni piszą ,taki bajzel ma w kompie i wiedzę okrutna ze nawet nie zauważył ze miesza tematy klimę z betonem i większość z nich wypisuje bzdury w Muratorach czy innych pismach a ludzie później na tym bazują i udają ze wiedza cokolwiek na temat budowlanki i innych dziedzin i czasem takie głupoty opowiadają ze aż żołądek boli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 11:48 W obliczu ostatnich upałów nabyliśmy klimatyzator przenośny o mocy 3,5. Zapłaciliśmy 999 zł. Mieszkamy na poddaszu, temperatura popołudniami dochodziła do 33 stopni, a więc masakra, nie da się myśleć, jeść, ruszać, nie wspominając o biednych zwierzętach zalegających cały dzień na klatce schodowej. Klimatyzator chłodzi nam powierzchnię salonu ok 45 m2, wiem, że to za mała moc ale zdecydowaliśmy się na przenośny, bo chcieliśmy też schłodzić sypialnię, w razie potrzeby kuchnię itd. Z 33 stopni klimatyzator zbił temperaturę do 27 i utrzymuje ją przez cały dzień, a koło 16-17tej robiło się 28, ale to i tak bardziej znośne niż 33! Kwestię odprowadzania gorącego powietrza w tym przypadku producent rozwiązał bardzo pomysłowo. Do klimatyzatora była dołączona przejściówka, w rezultacie w okno wtyka się końcówkę o wymiarach 3 na 10 cm, a do uszczelnienia zostały dołączone takie długie, grube gąbki, które się utyka w otwartym oknie i po sprawie. Jeżeli chodzi o pomieszczenia mniejsze, takie do 30m2 temperatura spada zgodnie z tym co obiecuje producent. Generalnie jesteśmy zadowoleni, bo póki co nie stać nas na klimatyzację do każdego pomieszczenia, a to urządzenie spełnia swoją rolę. Kupione w Liroy. Odpowiedz Link Zgłoś
kontes-tator Klimatyzator przenośny. Chłód na kółkach 19.08.15, 13:20 Przeczytałam i jestem przerażona ignorancją dyskutantów. Krytykowanie wszelkich urządzeń, bez uprzedniego poznania ich, jest głupotą. Kupiłam klimatyzator przenośny, "wywaliłam" rurę odprowadzającą gorące powietrze za okno. Szparę uszczelniłam i w najgorętsze dni, przy pracy w trybie 15-20 min co 2 godziny, uzyskiwałam w pokoju 25 m kw. temperaturę niższą o 3-4 stopnie od zewnętrznej. Wiem, że to urządzenie doraźne ale nie muszę starać się o pozwolenia na instalację, nie szumię sąsiadom, nie mam na ścianie jakiejś skrzyń a jak pogoda się zmieni to sprzęt chowam do szafy. Na przyszły sezon poproszę znajomego o zrobienie odpowiedniej dziury w ścianie zamiast aktualnej prowizorki. Odpowiedz Link Zgłoś
joderek Re: Klimatyzatory przenośne. Chłód na kółkach 31.07.16, 17:02 Jejku ja sobie lata bez klimatyzatora nie wyobrazam, jak słonce wyjdzie i osiądzie na oknach to sie żyć nie da a nie mowiac o funkcjonowaniu i pracy. My dwa lata temu kupiliśmy taki sklep.welmax.pl/klimatyzator-jonizator-fiamotto , plusem jest to że zimą mozna nim ogrzewać :) Odpowiedz Link Zgłoś