abanda 09.08.10, 09:37 Mam zamiar założyć parapety z aluminium - jakieś sugestie? Czy to w ogóle dobry materiał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: parapet z aluminium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 09:46 Wewnętrzne czy zewnętrzne? Odpowiedz Link Zgłoś
abanda Re: parapet z aluminium 09.08.10, 12:17 Chodziło mi o parapety zewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karbol Re: parapet z aluminium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 14:06 jesli wybierasz malowane, to w praktyce niczym sie nie będa różniły od stalowych (ocynkowanych i malowanych). Ani wyglądem, ani trwałością.Wiec wybierz to co tańsze. Jeśli wybierzesz anodyzowane, to moga ciekawie wygladać, ale pamietaj, ze warstwa anodyzowana jest dośc cienka. Łatwo ją uszkodzić zmywając np gołębie kupy. A to estetyki nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: parapet z aluminium IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.10, 20:13 Dodam tylko ze niczym nie powleczony parapet z aluminium reaguje chemicznie z zaprawami, tynkami. Czasami mozna zaobserwowac na elewacjach ciemne zacieki pod parapetami. Odpowiedz Link Zgłoś
wronie Re: parapet z aluminium 20.08.10, 10:32 Ja miałem aluminiowe – ale po roku nastawienia na deszcze pozostawały zacieki, a dodatkowo bardzo się porysowały. Dlatego zmieniłem na marmurowe – jak na razie jestem zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_maradonna Re: parapet z aluminium 25.08.10, 11:46 ja mam parapety z tłoczonego aluminium od Helopalu. Mówi się, że aluminiowe są słabej jakości, ale to zależy od firmy, dobry dostawca nie sprzeda Ci byle czego. www.helopal.pl/techniczne.php - zobacz tez dla porównania na inne oferty Odpowiedz Link Zgłoś