Dodaj do ulubionych

Mały domek na Księżycu

17.01.25, 12:20
No więc jeden szwedzki artysta doprowadził do tego, że jego ręką wykonany model szwedzkiego domku z aluminium będzie wyniesiony na powierzchnię Księżyca. I tam sobie będzie stał na wieki wieków, bo Księżyc prawie nie ma atmosfery, więc się domek nie zniszczy.

Rakieta transportowa jest własnością prywatną, samo dzieło artystyczne również, więc niby nie powinnam się czepiać. Tylko Księżyca żal...
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 13:42
      Zniszczy się. Różnice temperatur. Promieniowanie, mikrometeoryty.

I dlaczego ma być żal Księżyca?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 14:22
      Myślę, że księżyc się ucieszy, bo nie będzie taki samotny.
      • pupu111 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 14:53
        Biedny księżyc. sad
        • berdebul Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 17:46
          Pomyśl o Curiosity, która śpiewa sobie “100 lat” sama, na Marsie.
        • hrasier_2 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 17:52
          pupu111 napisał(a):

> Biedny księżyc. sad
          Dlaczego biedny- będzie miał gdzie się schować.
          • pupu111 Re: Mały domek na Księżycu 18.01.25, 00:54
            Biedny, bo samotny. Musi mu byc smutno. sad
      • qwirkle Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 15:35
        Raczej pan Twardowski dostanie dach nad głowęwink
    • ministra_prawdy Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 15:31
      demodee napisała:

> Tylko Księżyca żal...

I ty Brutusie łykasz ideolo, że człowiek to wirus i choroba natury, więc przedmiot wykonany jego ręką bruka świętą dziewiczość kawałka skały w Kosmosie? wink
      • demodee Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 18:33
        > ideolo, że człowiek to wirus i choroba natury,

Wręcz przeciwnie, "jestem częścią Natury i mam prawo być tutaj, jak kwiaty i drzewa" (czy jak to tam szło), ale umieszczanie na powierzchni Księżyca jakichś śmieci to po prostu zaśmiecanie Księżyca.
        • ministra_prawdy Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 18:40
          demodee napisała:

> Wręcz przeciwnie, "jestem częścią Natury i mam prawo być tutaj, jak kwiaty i dr
          > zewa" (czy jak to tam szło)

No to na Księżycu też ma prawo być, a nawet umieszczać tam jakieś obiekty, żeby obsikać teren i pokazać Zielonym Ludkom, że to nasze i basta. Choć ja wolałabym, aby znalazła się tam np. krakowska szopka, a nie jakiś skandynawski domek tongue_out
          • demodee Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 19:48
            > pokazać Zielonym Ludkom, że to nasze i basta.

Zielone Ludziki raczej nie są zainteresowane naszym Księżycem, bo gdyby były, to byśmy znajdowali ich ślady, myślę. Ewentualnie bywają na nim, ale, w przeciwieństwie do nas, śladów po sobie nie zostawiają.

Natomiast stawianie szwedzkiego domku z aluminium na Księżycu, to jakby postawić na Mt.Evereście plastikową palmę. Można to zrobić, ale nie trzeba.
            • ministra_prawdy Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 20:16
              demodee napisała:

> Natomiast stawianie szwedzkiego domku z aluminium na Księżycu, to jakby postawi
              > ć na Mt.Evereście plastikową palmę. Można to zrobić, ale nie trzeba.

Ok, przyjmuję ten argument, ale jednak Księżyc to co innego niż góra na Ziemi, nawet najwyższa, zwłaszcza, ze już jest w zasadzie zadeptana. Człowiek jest zdobywcą i odkrywcą i w jego naturze jest obsikiwanie nowych terenów, ma do tego prawo.
        • anka_one_and_only Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 18:41
          Aluminium pochodzi od matki ziemi. Bardziej mnie ślad węglowy przeraża.
          • ministra_prawdy Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 18:47
            anka_one_and_only napisał(a):

> Bardziej mnie ślad węglowy przeraża.

Nie ma się co bać koncepcji piekła - jak będziesz się dobrze zachowywać i nie popełniać klimatycznych grzechów, to nic ci nie grozi, wręcz przeciwnie. Trafisz po śmierci, a może nawet przed, do raju pełnego lasów turbin wiatrowych i malowniczych wzgórz połyskujących panelami fotowoltaicznymi.
            • anka_one_and_only Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 19:47
              A ty masz apsergera że ironii nie potrafisz rozpoznać?
              • ministra_prawdy Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 19:48

> A ty masz apsergera że ironii nie potrafisz rozpoznać?

Chyba ty smile
              • trampki-w-kwiatki Re: Mały domek na Księżycu 18.01.25, 08:50

> A ty masz apsergera że ironii nie potrafisz rozpoznać?

Nie od dzisiaj. Mnie ciekawi czy ten internetowy twór gadał kiedykolwiek z żywym człowiekiem.
          • demodee Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 19:43
            > Aluminium pochodzi od matki ziemi.

A ja myślałam, że aluminium to produkt przetworzony. Z ziemi wydobywa się boksyty, a z nich robi się aluminium.
    • bi_scotti Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 15:38
      demodee napisała:

> model
      > szwedzkiego domku z aluminium będzie wyniesiony na powierzchnię Księżyca. I ta
      > m sobie będzie stał na wieki wieków, bo Księżyc prawie nie ma atmosfery, więc s
      > ię domek nie zniszczy.

A w domku zamieszka Le Petit Prince & one day z Matki Ziemi da sie zobaczyc jak pieknie kwitnie Roza a jej zapach bedzie mozna czuc w czasie kazdego full moon ... Just you wait! wink Cheers.
      • krwawy.lolo Re: Mały domek na Księżycu 18.01.25, 00:59
        Jedyna rozsądna wypowiedź w tym wątku.
    • hrasier_2 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 17:58
      " Projekt sfinansowano dzięki wsparciu stu prywatnych inwestorów z różnych dziedzin, takich jak sztuka czy przemysł kosmiczny, pochłonął on 576 mln koron (ok. 50 mln euro). Planował to już od dawna.

to

• demodee Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 18:34
        > Planował to już od dawna.

Ja to rozumiem, pragnienie sławy, moje ego większe od Twojego, ale dlaczego od razu ze śmieciami w kosmos?
        • marecky81 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 20:30
          Na orbicie krąży kilkadziesiąt tysięcy różnych sztucznych obiektów. Od uszkodzonych i rozbitych satelitów, przez części rakiet nośnych, po odpady wyrzucane ze stacji kosmicznych. Jakiś problem?
          • anorektycznazdzira Re: Mały domek na Księżycu 18.01.25, 08:45
            A nie?
        • hrasier_2 Re: Mały domek na Księżycu 17.01.25, 21:09
          demodee napisała:

> > Planował to już od dawna.
          >
          > Ja to rozumiem, pragnienie sławy, moje ego większe od Twojego, ale dlaczego od
          > razu ze śmieciami w kosmos?
          Ale jesteś uparta. Spełnia marzenia- nawet go pomalował specjalną, certyfikowaną do użytku w kosmosie farbą. Fajną piosenkę śpiewał Fogg. Mały biały domek w mej pamięci tkwi
          Mały biały domek wciąż mi się śni
          Okna tego domku dziwnie w słońcu lśnią
          Jakby czyjeś oczy zachodziły łzą 😉
    • tanebo0001 Re: Mały domek na Księżycu 18.01.25, 19:56
      www.tvp.info/84571922/world-monuments-fund-ksiezyc-na-liscie-zagrozonych-miejsc-dziedzictwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka