Dodaj do ulubionych

Mapy budowlane

07.09.10, 14:33
Witam.
Z żoną dostaliśmy od rodziców dom siedliskowy otoczony z dwóch stron lasem z jednej strony polem należącym do nas na osobnej działce, a z 4 strony łąkami. Dom jest usytuowany na szczycie skarpy nad dolinką. Dom jest stary parterowy z dachem dwuspadowym no i postanowilismy wykorzystać poddasze i je podwyższyć. Po wizycie w Urzedzie Gminy pobraniu wniosków udałem się do Starostwa do Geodetów w celu załatwienia mapki no i zaczeły się schody. Okazało się, że na obszar na którym znajduje się działka są tylko mapy ewidencyjne i nie ma żadnych innych map po prostu biała plama i tylko drogi są zaznaczone. Utknołem w martwym punkcie bo z kosztów geodezyjnych które szacowałem na 2000 zł wzroslo mi do 9000 zł co w tej kwocie myślałem, ze z projektem się zmieszczę. nadmienię, że działka na której stoi dom ma prawie 3 hektary a front dzialki ma ok 150 m. W Gminie i starostwie chcą chyba mnie wydoić bo na dodatek żądają sporządzenia odemnie nowych map w promieniu od granic działki 3xfront działki (150m) w każdą stronę to zrobiło się mi nagle z 3h aż 1050m x 1100m. I tu mnie szlak chwycił bo mapy szczegółowe zrobię dla ponad 100 hektarów.
Tak się zastanawiam czy czasem nie ma jakiegoś okresu czasu, że geodezja starostwa lub gmina nie musi sama zrobić takich map. Lub czy macie jakiś pomysł jak ten problem rozwiązać.
Obserwuj wątek
    • agaszon Re: Mapy budowlane 07.09.10, 14:38
      1ha=10 000 m2
    • joanka-r Re: Mapy budowlane 08.09.10, 19:04
      jak to masz je zrobić, sam stanąć i wyrysować? Przecież musi to zrobić geodeta, czy działka jest budowlana, rolna , leśna? Wiem, ze znajomy miał dużą b. działkę i odrolnił tylko jej mały kawałek, tak aby starczyło do wybudowania domu. Wówczas mógłbyś zapłacić tylko za sporządzenie mapki dla kawałka działki.
      • zuzel76 Re: Mapy budowlane 10.09.10, 07:22
        Sam to może nie ;) Choć znam się na obsłudze teodolitów i niwelatorów to jednak nie są w moim zawodzie podstawowym przyżądem i dlatego głównie te roboty zlecam geodetom :) z odrolnieniem działki to też jest zabawa iw głównej mierze zależna od klasy gruntu ale w wypadku budowy domu, a ja chcę przebudować istniejące siedlisko.
        • joanka-r Re: Mapy budowlane 10.09.10, 10:17
          Jesli masz ziemie 5-6 klasy to może odrolnienia nie trzeba. Zalezy od gminy. My musieliśmy odrolnić, bo ziemia pierwszej klasy.
    • Gość: cromwell Re: Mapy budowlane IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 10.09.10, 20:02
      no nie
      ta glupia pinda nawet tu grasuje
      chyba wyniose sie do mongolii
      • joanka-r Re: Mapy budowlane 10.09.10, 20:10
        Ty nadal taki chamski? Ciekawe co to powoduje frustracja czy przepracowanie na budowie?
        • Gość: cromwell Re: Mapy budowlane IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 11.09.10, 20:45
          chamski z prostej przyczyny
          powiedz glupia pindo co w koncu poradzilas gosciowi
          bo nijak sie nie moge rozeznac w tym belkocie
          co ma geodeta do zakresu pomiarow
          czy padlo chocby jedno slowo odnosnie klasy gruntu
          wiec wypad pi... na babskie fora
          tam cie docenia
          • joanka-r Re: Mapy budowlane 11.09.10, 21:43
            stwórca ma jednak dziwne poczucie humoru, stworzył człowieka który mimo mózgu jest bez-mózgiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka