Dodaj do ulubionych

Wytarta podłoga

09.01.11, 09:43
Jak kupuje się dom z wytartą podłogą , to trzeba taką podłogę wycyklinować, szczególnie jak to lokal po innych użytkownikach. Sposób wykonania pracy zależy od koniecznych do usunięcia uszkodzeń, szczelin, przetarć i wad. Jak są do podklejenia ruchome czy "głuche miejsca" to należy je naprawić uszkodzone elementy parkietu wymienić na nowe, i to niezależnie od tego czy są klejone do podłoża, czy nie. Jeżeli uszkodzenia powierzchni i zadrapania, przetarcia są niewielkie, to i tak należy odnowić lakier, domalować nową warstwę .Metoda postępowania zależy od rodzaju lakieru, bo do renowacji należy zastosować taki sam rodzaj lakieru (są np alkidowe, chemiczne rozpuszczalnikowe, wodne akrylowe i poliuretanowe 1i 2-składnikowe, z podkładem i bez). Przy renowacji trzeba to uwzględnić. Oczywistym jest ,że należy przy cyklinowaniu szlifować tak, by jak najmniejszą warstwę podłogi zdjąć, bo powinna ona służyć możliwie najdłużej. Przy odnawianiu lakierów wodnych ja stosuję domalowania nowej warstwy z użyciem Bona Prep ( środek poprawiający przyczepność lakieru) i systemu szlifowania Bona do renowacji lakieru.Daje bardzo dobre wyniki i jest tani. Cyklinowanie bezpyłowe też jest tanie, bo razem z bufferem, w Warszawie, to 10zł/m2 .B.Klimkiewicz.
Obserwuj wątek
    • Gość: deska Re: Wytarta podłoga IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.13, 16:42
      zgadzam sie, jak mozna robic naprawe miejscowo?
      pozatym moim zdaniem zdjecie wytartego miejsca nie przypomina drewna? tylko jakies panele albo linoleum... i tyle.
      • eri22 Re: Wytarta podłoga 16.05.13, 18:28
        wyraźnie miejsce po kwiatku i plama od wody
      • kate_mm Re: Wytarta podłoga 05.08.15, 11:25
        Można, jeśli podłoga wykończona jest woskiem twardym :) Ostatnio trafiłam na ciekawy artykuł na temat pielęgnacji takiego drewna, polecam: www.comfortplus.pl/pielegnacja-podlog-drewnianych/
    • ewka_so Re: Wytarta podłoga 17.12.14, 15:41
      ja jak kupowałam swoją podłogę w baltic wood to dali mi środek do podłogi. Wiem o co chodzi u mojej siostry dzieciaki w pokojach też mają ten problem. Jeśli się od początku zabezpiecza to nie ma problemu.
      • magdalena664 Re: Wytarta podłoga 08.01.15, 15:32
        Ewka masz racje, drewno bądź co bądź to wymagający, ale niezwykle wdzięczny surowiec na podłogę. Ja od kilku miesięcy w salonie mam podłogę z baltic wood i dbam o nią zgodnie z zaleceniami producenta i nie mogę narzekać. Prezentuje się super i to rekompensuje mi czas na pielęgnację ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka