Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie wody

11.01.11, 14:42
Witam

Jakiego urządzenia najlepiej użyć do podgrzewania wody. Obecnie kozystam z bojlera podłaczonego do centralnego ogrzewania, w zimie nie ma problemu bo prawie cały czas używamy ogrzewania i przy okazji jest ciepła woda ale w lecie jest już problem. Co będzie tańsze w eksploatacji podgrzewacz przepływowy czy pojemnosciowy. Nie mam dostępu do gazu ziemnego ale widziałem też podgrzewacze na propan-butan czy taki podgrzewacz można zasilać z normalnej butli ?
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie wody IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 11.01.11, 18:15
      • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie wody IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 11.01.11, 18:18
        najlepiej przerobic co tak zeby jarac w lecie tylko na cwu
        ewentualnie kupic zasobnik cwu do co z grzalka elektryczna

jakos te gazowe czarno widze
        masz dodatkowy komin?
        w dodatku gaz z butli cenowo na jedno mw wychodzi jak prad

pzdr.
        • Gość: butynski Re: Ogrzewanie wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 20:53
          przepływowy elektryczny ! bierze prąd tylko wtedy kiedy korzystasz z ciepłej wody
    • marko1971 Re: Ogrzewanie wody 12.01.11, 10:11
      jeśli chodzi o ekonomię to tańszy będzie przepływowy na prąd przy czym jeżeli są spore
      odległości do baterii i korzysta kilka osób to ta oszczędność będzie nikła
      dodatkowo dla kilku osób konieczny jest mocniejszy czyli zasilany z prądu trójfazowego
      warto zastanowić się nad opcją wymiany aktualnego bojlera na podgrzewacz pojemnościowy
      dwupłaszczowy z grzałką ,w związku z jego większą wydajnością niż tradycyjne możliwe
      że będziesz mógł zainstalować mniejszy
    • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie wody IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 12.01.11, 13:16
      sie kurde rozwinely anioly az strach
      do podgrzewaczy pasi wymienic instalacje
      pasi tez zamowic w elektrowni wiekszy pobor mocy

masz instalacje do podgrzania
      wystarczy ja przerobic

jeszcze jedno
      wymienniki plaszczowe to ostatni szajs
      i niech cie nie zmyla marketingowe cuda wianki i legendy ze jest wieksza powierzchnia grzewcza
      najlepszy jest bojler z wezownica
      lata praktyki to mowia
      pomijam kwestie ze wiodace firmy tez proponuja wymienniki z wezownica

pzdr.

peesa jeszcze siekne

najmniejsze straty w ogrzaniu cwu ma kociolek stricte do tego z podkowa
      tylko jest kwestia zasobnka
      na ranczo jaram 2 wiadra drewna i mam 150l wrzatku
      wiec po jaka cholere mi solary skoro drewno na sezon kupuje za 5 dych + flaszke za przywoz?

pzdr.
      • Gość: bla bla Re: Ogrzewanie wody IP: 80.50.131.* 12.01.11, 14:48
        Po to że to teraz modne i eko. Mnie tez chcieli solary wcisnac ale pogoniłem dziadów. Ja pale ekogroszkiem i mnie kosztuje podgrzanie wody w sezonie letnim jakies 80pln/m-c, zbiornik 300l, 3os.
        Z innej beczki, fajnym rozwiązaniem jest zastosowanie pompy ciepła do CWU. Są takie dedykowane, mniejszej mocy, do podgrzewania wody. Koszt pompy+montaz jeśli ma się zasobnik to ok. 8-9kPLN, tanio nie jest ale bardzo komfortowo w sezonie letnim.
      • Gość: karpania Re: Ogrzewanie wody IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.11, 03:24
        Jeśli chcecie sprawdzić aktualne ceny grzałek do bojlerów elektrycznych, to polecam stronkę: www.termek.pl
        Facet jest ogarnięty w temacie, polecam sklepik.
    • jerryone1 Re: Ogrzewanie wody 12.01.11, 18:27
      ja mam grzałkę 2000W w bojlerze i jestem zadowolony, na 3 osoby w zupełności wystarcza, termostat na lato ustawiam na trochę więcej niż połowa i wodę mam ciepłą przez całe lato. różnica w rachunkach za prąd po założeniu grzałki to ok 60zł. Bojler 100litrów.

Rozważałem jeszcze solary, ale jak policzyłem ile prądu będzie musiała zużyć ta grzałka, żeby się solary lub pompa ciepła zwróciła to dałem sobie spokój (myślę, że na dłuuugo) tym bardziej, że przy solarach też jest potrzebny prąd (pompa w układzie itd...).
      pozdr
    • Gość: butynski Re: Ogrzewanie wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 21:30
      cromwell napisał;
      sie kurde rozwinely anioly az strach
      do podgrzewaczy pasi wymienic instalacje
      pasi tez zamowic w elektrowni wiekszy pobor mocy

a skąd wiesz ,że nie ma odpowiedniej mocy i instalacji ? - jasnowidz ?
      • marko1971 Re: Ogrzewanie wody 13.01.11, 11:35
        no niestety jasnowidz :))
        ma swoje wizje w której wszystko pasi tylko nie anioły..:)
      • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie wody IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 13.01.11, 13:46
        tak
        kazdy budujacy dom mial w planach mala fabryke i zalozyl bezpieczniki 32A
        a zabezpieczenie przedlicznikowe 64A

co sie tyczy tych nieszczesnych 2000W w bojlerze
        to niczego nie zmienia
        moc grzalki to przede wszystkim szybkosc grzania
        i nie wazne ile jest mieszkancow
        wazniejsza jest pojemnosc zasobnika
        i na koniec
        wtf termostat na polowie?
        wazne zeby nie przekroczyc temperatury wytracania kamienia
        poza tym im wyzsza temperatura w zasobniku tym wieksze straty
        • Gość: butynski Re: Ogrzewanie wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 16:15
          Może wystarczy przepływówka niższej mocy skoro ma to być na cieplejsze dni i temp wody na wejściu jest wyższa niż w zimie . Można również zrobić podgrzewacz na priorytecie .
        • jerryone1 Re: Ogrzewanie wody 13.01.11, 21:20
          nie ma dla mnie znaczenia czy grzałka ma 2000 czy 24000, opisałem tylko co mam u siebie i że taka kombinacja zdaje egzamin.
    • kupczak90 Re: Ogrzewanie wody 13.01.11, 18:50
      Dziękuję za odzew i wasze rady :)

Planuje wywalić bojler do piwnicy (kiedyś miał grzałke ale się zjarała :) )bo łazienka wielka nie jest a bojler dużo miejsca zajmuje a zamiast niego wstawiłbym podgrzewacz. Z tego co piszecie najlepiej będzie kupić przepływowy elektryczny. Droga ciepłej wody nie będzie długa 2m to myśle max. Nie potrzebuje ekstra goracej wody kozystać będą z tego 4 os. O jakiej mocy kupić użądzenie żeby nie przepłacać a żeby wystarczyło ??
      • kupczak90 Re: Ogrzewanie wody 13.01.11, 18:55
        Aha i nie ma problemu żeby podłączyć go pod faze
        • Gość: butynski Re: Ogrzewanie wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:21
          Trójfazowy prąd to jeszcze nie wszystko . Musisz mieć odpowiedni przydział mocy . Ogrzewacze elektryczne są różnych mocy ( długo by pisać ) nawet 21 KW a to bardzo dużo jak na zwykłą instalację . Jednak one działają tak ,że może Ci się nigdy na maksa nie włączyć i np wykorzystuje mniejszą moc . Sprawdź jaki masz przydział mocy skonsultuj z elektrykiem i dobierz odpowiedni podgrzewacz . Masz tą pewność ,że płacisz za prąd tylko wtedy kiedy leje się ciepła woda ( podgrzewacz pracuje) - bierze dużo prądu ale w krótkim czasie a nie jak bojlery ( grzeją czy trzeba , czy nie ) .
          • Gość: butynski Re: Ogrzewanie wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:28
            Piszesz , że będą korzystać 4 osoby . Jak wszystkie 4 na raz to może nie wyrabiać nawet ten najmocniejszy a jak po kolei każda to może wyrobi ten słabszy . Zależy jaka temp. wody "wchodzi " do podgrzewacza a jaką będziecie używać . W zimie zużyje więcej prądu w lecie mniej itd...... długo by pisać !
          • wipsania Re: Ogrzewanie wody 01.06.11, 23:02
            Gość portalu: butynski napisał(a):
            .....a nie jak bojlery ( grzeją czy trzeba , czy nie ) .
            Przecież można zastosować programator czasowy. U nas jest inaczej ustawiony od poniedziałku do piątku (rano i wieczorem) a w weekendy calodobowo. Nie powiem w tej chwili, jaka była różnica w zużyciu prądu (mąż sprawdzał) ale z tego co pamiętam, to znacząca.
            Zawsze w razie nagłej potrzeby można przestawić na grzanie ciągłe.
    • buderus-lublin Re: Ogrzewanie wody 02.06.11, 08:29
      JA bym radziła zainwestować w kolektor słoneczne. Jednorazowy wydatek, a potem ciepła woda za darmo. Trzeba tylko sprawdzić czy w Waszej okolicy promieniowanie słoneczne jest na tyle duże, że kolektory słoneczne dadzą radę ogrzać wodę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka