-
co to za danie, potrawa? Przeczytałam kilkanaście wersji i nie mam
pojęcia która jest prawidłowa.Rozrzut jest spory bo występuje pod
postacią zupy ala solianka poprzez pasztet(zapiekanka) cielęco-
ziemniaczano-śledziowy po samego śledzia w stylu śląskiego "tatara".
Oświećcie ciemnotę!
-
Sama nazwa – forszmak – okazuje się kryć zupelnie inną treść niż ta, do ktorej
w domu przywykłam. Krotko mowiąc jest to tradycyjne danie wigilijne mojej
Babci ( więc i Mamy) ze śledzia. Robi się tak: dwa platy śledzi lekko solonych
, jedno jablko – koniecznie szara reneta, jedna cebula, bułka tarta, oliwa z
oliwek i olej , ocet jablkowy. Jedno-dwa jajka ugotowane na twardo. Śledzie,
jablko i cebule przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z dwiema –
trz...
-
-
W moim watku pt. "Czy Wasi Rodzice tez tak jadaja?" obiecalam przepis na
formsznak i oto on:
Do garnka wlac wode, wrzucic 2 kostki rosolowe, wrzucic pokrojona w kostke:
marchewke, pietruszke, seler, ziemniaki, ogorek kiszony, ugotowac do
miekkosci, na patelni podsmazyc kawalki kielbasy, szynki i innych wedlin z
cebulka, wrzucic do garnka, dodac puszke groszku, rozmieszac dobra smietane
(najlepiej 30%) z koncentratem pomidorowym i wlac do garnka, zagotowac,
przyprawic przyprawam...
-
Wybieram się jutro na jeden dzien i chciałabym odwiedzic jakas fajna
restauracje/knajpke. Może ktoś coś polecić?