Dodaj do ulubionych

problem z akustyką ścian

22.01.11, 10:11
Witam
Mieszkam w nowo wybudowanym budynku. Mam problem z akustyką ściany oddzielającej moją sypialnię od łazienki sąsiada (ściana cegła ceramiczna 25). Dodatkowo w tej ścianie zainstalowany jest prysznic sąsiada. Za każdym razem kiedy sąsiad bierze prysznic słyszę głośny huk (nie szum) wody, hałas instalacji wodnej i inne dźwięki materiałowe. Developer nie przyjmuje reklamacji.
Jakie badania / pomiary powinny zostać przeprowadzone (ekspertyza akustyczna, pomiar hałasu w pomieszczeniu, pomiar dźwięku od instalacji, pomiar akustyki ściany) w celu sprawdzenia czy przekroczone są normy budowlane?
Mam także prośbę o podanie namiarów na akredytowane firmy przeprowadzające takie badania.
Obserwuj wątek
    • Gość: 4sound Re: problem z akustyką ścian IP: *.technologpark.net 24.01.11, 08:18
      W takich wypadkach można sprawdzać dwie rzeczy. Poziom hałasu i izolacyjność przegród (czyli ściany). Prawo budowlane określa normy jakie powinny być spełnione w obu kwestiach.
      Nasza firma zajmuje się takimi badaniami, działamy na terenie całego kraju.

4SOUND
      email: info@4sound.pl
      Tel. : +48 71 7230285
      tel . kom. 503 127 733
      www.4sound.pl
    • vievior Re: problem z akustyką ścian 24.01.11, 15:04
      Faktem jest, że deweloperzy powinni brać to pod uwagę, gdyż są ustalone normy izolacji akustycznej. Niestety coraz częściej słyszy się o przypadkach takich jak Twój. Powodzenia w pozytywnym rozwiązaniu tej sprawy.
    • jarecki_2 Re: problem z akustyką ścian 24.01.11, 18:42
      Bo to prawdopodobnie nie wina developera. Pan za ścianą być może przerabiał łazienkę, w innym miejscu lub inaczej poprowadził zasilenie prysznica, wkuł rurki na nowo, nie dbając o to, żeby je odizolować, ale i pewnie nie wiedział lub nie pomyślał żeby o to zadbać. To może wynikać nie tyle z nie wiedzy co ze zwykłego nie pomyślenia o tym. Natomiast podstawowy kłopot pewnie leży w tym, że bateria jaką zamontował była dość tania i o wysokim współczynnikiem hałasu jak wytwarza. To ten hałas słyszysz głównie, przelewającą się wodę w baterii. Ale czy można winić człowieka, że kupił tanią baterię? Na pewno nie. Ja miałem zamontowaną baterię u siebie kiedyś najtańszą z możliwych i sąsiad na górze skarżył się, że słyszy jak biorę prysznic. Wymiana baterii na bardzo dobrą załatwiła problem, choć wymieniłem ją dla siebie nie dla sąsiadów, ale różnica dla mnie samego jest kolosalna w słyszalnych dźwiękach z mojej własnej łazienki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka