Dodaj do ulubionych

wymiana podłogi

09.04.11, 16:46
Witam, mam pytanie. Mamy w mieszkaniu podłogę z paneli, które niestety są już mocno zniszczone i trzeba je wymienić. Ale ma problem ze stałą zabudową, tj szafą w sypialni i w przedpokoju, których nie chcę wymieniać. Czy trzeba je demontować? Czy potem będzie można je zmontować z powrotem? Czy może lepiej zostawić szafy nieruszane i wymienić tylko podłogę do okoła nich?
Nie wiem jak do tego zagadninienia podeść?
pomocy!
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: wymiana podłogi 09.04.11, 17:23
      Zależy od tego jak masz zrobione szafy/szafę. Jeśli drzwi od szafy masz suwane i na dole masz taką szeroką listwę po której one, te drzwi się poruszają, to zdejmujesz drzwi, odkręcasz tę listwę, odcinasz panele pod listwą tak, żeby nowe panele po położeniu łączyły się ze starymi pod tą listwą i masz po kłopocie. Nie musisz nic demontować. Ja robiłem to dosłownie dwa dni temu. Odkręciłem listwę, odciąłem panele za pomocą szlifierki kontowej, przy samej szafir, gdzie nie da rady dojść szlifierką, dokończyłem dłutem odcinanie, położyłem nowe panele i przykręciłem listwę szafy/prowadnicę ponownie w tym samym miejscu i wszystko gra. Rozkręcanie szafy, ponieważ to prawdopodobnie zwykła płyta meblowa, paździerz, może skończyć się słabo.
      • Gość: murdoch123 Re: wymiana podłogi IP: *.dynamic.mm.pl 09.04.11, 19:04
        U mnie niestety tak nie jest. Listwa, a właściwie płyta, na której jest prowadnica drzwi jest jednocześnie podłogą szafy. a to wszystko umieszczone na takim mini cokoliku wysokości ok 7 mm. Do tej podłogi szafy przymocowanw są ściany boczne i tył. to tak jakby ta szafa mogła być odrębnym meblem - ma wszystkie boki i tył. Obawiam się, że jak się ją rozłoży to potem może się z poiwroiem nie dopasować....
        • jarecki_2 Re: wymiana podłogi 09.04.11, 20:49
          To nie pozostaje nic innego, jak odciąć stary panel przy tym cokole, nie ruszać szafy i nowy panel dorobić do szafy, żeby zamaskować docięty panel do szafy użyj listwy przypodłogowej lub aluminiowej listwy jaką daje się w progach między pokojami na przykład.
        • cyklina-klimkiewicz Re: wymiana podłogi 11.04.11, 10:15
          Żeby miało porządny wygląd, to lepiej jest delikatnie postępując rozmontować, bo każde inne postępowanie będzie widoczne. Zależy to w znacznym stopniu od tego czy uda się wyjąć ten pierwszy panel ,który jest pod szafa, ale ja bym rozebrał. Problem jaki masz pokazuje,że niestety panele to nie jest podłoga wieczna, i ,ze wszystko ma swój okres użytkowania, po którym wymaga remontu. B.Klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka