-
Taki standardowy obiad. Mamy pieknego duzego kurczaka (od Hutterites jak zwykle). Przewaznie robimy z warzywami pieczonymi, itd. Podajcie prosze z czym u was podajecie? Nie chodzi mi o dokladne przepisy tylko o jakies inspiracje czy pomysly. Jakies propozycje?
Dzieki!
-
Szanowni Państwo!
Na jutrzejszy finał euro chciałabym przygotować pieczone podudzia kurczaka. Zawsze robiłam je w zalewie z oleju, czosnku, papryki itp. ale zamarzyło mi się coś innego. Natknęłam się na przepis Mart Stewart z solanką - fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,133699543,133699543.html tylko chciałabym pominąć panierę. Zastanawiam się czy w związku z tym kurczak nie będzie zbyt słony? Ewentualnie, w jakimś odcinku kuchennych rewolucji widziałam takiego kurczaka marynowanego w jogurcie,...
-
widziałam w telewizji, ale nie zapisałam . Kurczak opieczony na to kładzione są starte na dużych oczkach ziemniaki i pieczony w piekarniku. Nie znam dokładnie przepisu może ktoś już wykonywał ten przepis i mógłby mi go udostępnić.Dziękuję i pozdrawiam:)
-
Wczoraj u Marty jedna dziewczyna smażyła kurczaka który był moczony przez 24 godz w solance [b]Czy może ktoś pamięta proporcje tej solanki ?[/b]
a przepis przedstawiał się tak :
zagotować solankę i ostudzić, kurczaka pokrojonego na porcje przyprawić papryką , cząbrem była jeszcze trzecia przyprawa chyba pieprz ale nie jestem pewna. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do solanki na 24 godz. potem wyjąć wypłukać w zimnej wodzie aby spłukać przyprawy (będą się przypalać podczas smażenia) obt...
-
Czytałam właśnie wątek:
forum.gazeta.pl/forum/w,77,131083394,,Dobra_wedlina_drobiowa_istnieje_.html?v=2
a tam post:
Re: folia
nieskorzanka 30.11.11, 18:24 Odpowiedz
Ja gotuję roladę z kurczaka (luzowanego) w woreczku foliowym przeznaczonym do pieczenia. Trzeba tylko dokładnie go obwiązać (zasznurować)
Może nieskorzanka to przeczyta a może ktoś inny robi taką roladę.
Czy gotowany jest w skórze?
Czy daje się potem łatwo roladę pokroić w plastry jak wędlinę do chleba?
Czy ...
-
Od dawna po niedzielnym obiedzie zostaje mi dużo pieczonych w piekarniku udek z kurczaka.
Zazwyczaj w poniedziałek i czasami we wtorek je jeszcze dojadam.
Mam do was pytanie co można by z nich zrobić bo już mam dosyć odgrzewanych.
-
Mistrzynią w utylizacji resztek pieczonego kurczaka jest chyba Nigella :)
Ale za chińskiego boga nie mogę wygooglować żadnego przepisu.
Macie jakieś pomysły ? Zostało w sumie prawie pół kurczaka, większość piersi, noga i skrzydełko.
Jakieś danie jednogarnkowe ? Zapiekanka ? Makaron ?
Nic ciekawego mi nie przychodzi do głowy..
-
Sporo tu wątków było o rosole, kuraki pojawiają się bez przerwy na GP...
A równocześnie wiadomo, że szprycowane są wszelkim syfem.
Zdradzicie, gdzie kupujecie kurczaki? Ja miałam kilka ulubionych stoisk na bazarkach, ale ostatnio zaczynam powątpiewać, czy one faktycznie takie lepsze... Jest jeszcze baba na wsi, no ale u niej to juz koguta na rosół czasem...
A właściwym powodem tego wątku było mięsko, kupione przedwczoraj dla psa - udka kurzęce z (wybacz piesku) Tesco. Po ugotowaniu poszł...
-
Mam pytanie jak przygotować piersi z kurczaka lekkostrawne aby nie były zbyt suche. To znaczy jakoś ugotować lub poddusić. Chciałabym to wykorzystać na kanapki. dzięki za odpowiedzi.
-
Z bardzo dużym zaskoczeniem odkryłam, że WSZYSTKIE udka z kurczaka sprzedawane w Lidlu ważą po 670g (2 szt). Skąd oni mają takie równe udka??? ;)
W innych sklepach pakowane udka mają różną wagę, bo udko udku nierówne, tak mi się przynajmniej dotychczas wydawało...
A w temacie udek polecam:
forum.gazeta.pl/forum/w,77,136338483,,Udka_z_kurczaka_bez_piekarnika_szukam_inspiracji.html?v=2
-
w szczelnie zamknietym plastikowym pudelku?
w lodowce oczywiscie. jakies 24h? konkretnie skrzydelka, jeszcze bez marynaty.
nos mam zapchany, wiec badanie organoleptyczne wypada mi srednio skutecznie.
-
Mozecie mi powiedziec co jest "niehigienicznego" w trzymaniu kurczaka w lodowce? Mieszkam w Anglii, w jednym domu z kilkoma Anglikami, i dzisiaj Katie zapytala sie mnie, czy moglbym moje piersi z kurczaka trzymac ofoliowane w lodowce, a nie po prostu na talerzyku (dzisiaj kupilem i tak wlozylem, zeby jutro ten kawalek skonsumowac). Jakies zarazki sa na moim miesie czy cus? Ona niby pracuje w "food safety" ("bezpieczenstwo zywnosci").
-
Na jesieni zrobiłem sporo cydru bo jabłka obrodziły. Wpadł mi do głowy taki pomysł, a może to już było i mi się tylko przypomniało?
Na cztery porcje:
- 8 podudzi kurczaka
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 0.5 litra cydru
- cebula pokrojona w piórka
- 3-4 ząbki czosnku pokrojone dość grubo
- rozkruszony strączek suszonej ostrej papryczki
- kostka rosołowa
- listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
Włożyć wszystko do garnka o grubym dnie, i postawić na wolnym ogniu. Dusić pod pr...
-
i z miodem zapiekane, wg przepisu z galerii potraw, z czym to podac...z ryzem? bo ziemniaki jakoś mi do tego nie podchodzą... ryż wtedy w jakoś specjalny sposób przygotować?no i jakie dodatki do tego? srówka jakaś ostrzejsza?a moze z selera z rodzynkami?czy warzywa lepiej na parze? proszę o porady Was, koneserów smaku :)
-
Pszepyszne:):):) Po prostu cudowne!!!! Rozpływają się w ustach
-
super!!!!!!!!!!!!!!
-
Jak coś, co zawiera "makaron spaghetti" może być uważane i oznaczone za element kuchni chińskiej??? :| wstyd
-
pycha i tyle
-
Jutro mam większą imprezę. Zrobiłam udka kurczaka duszone z oliwkami. Wcześniej robiłam tą potrawę, ale brało w njiej udział 8 udek a nie 30 jak dziś. Wyszedł jakiś mdły i nijaki. Ohydna skórka jak po gotowaniu- bleee...
Czy jak go wstawię do piekarnika i podpiekę przez 20-30 min, to coś z niego jeszcze będzie? czy zepsuję go do końca?
A może jakiś inny sposób ktoś podpowie?