Dodaj do ulubionych

bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic?

• sammo1 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 01.07.11, 00:47
      dobrym rozwiązaniem może być po prostu prysznic bez kabiny - oszczędzasz sporo miejsca dzięki temu. Zobacz, całkiem fajnie można to zorganizować: www.domplusdom.pl/rozwiazanie/prysznic-kabiny Jednak podłoga musi być odpowiednio wyprofilowana, żeby nie nachlapać zbytnio.
      • ikaria80 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 01.07.11, 10:37
        Fajne te łazienki ale wielkości całego mieszkania.Jeśli koniecznie chcesz kabinę to polecam kupić minimalnej wysokośco brodzik a kabinę postawić z przezroczystego szkła.Zawsze to stworzy wrazenie większej przestrzeni.
    • sylwia2602 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 04.11.11, 16:44
      Pomijając preferencje wanna/prysznic (osobiście wychodzę z założenia, że w każdej wannie weźmiesz prysznic, w żadnym prysznicu nie weźmiesz kąpieli )

i wannę i prysznic da się wkomponować w nawet najmniejsza łazienkę. Tutaj lepiej byłoby pokombinować z lustrami, oświetleniem, kolorem kafelków żeby optycznie powiększyć pomieszczenie i tyle. To naprawdę da się zrobić.
      Problematyczne są koszta :/ Bo można znaleźć naprawdę małe, tzn pod względem wizualnym małe wanny, ale są zazwyczaj droższe od standardowych egzemplarzy. Prysznic to pójście na łatwiznę, i oszczędność pieniędzy :)
      • ikaria80 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 06.11.11, 21:10
        To naprawdę da się zrobić.
        > Problematyczne są koszta :/ Bo można znaleźć naprawdę małe, tzn pod względem wi
        > zualnym małe wanny, ale są zazwyczaj droższe od standardowych egzemplarzy.

Nie zgodzę się tutaj z tezą,że małe wanny są droższe od standardowych.Oto przykład:
        www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=prod&id=4750&dzial1=488&nr_dz_gl=3&lang=pl
    • free.wrangler Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 07.11.11, 22:55
      Ja z kolei polecam sklep Aquaroom.pl gdzie znaleźć można wiele ciekawych pomysłów na łazienkę. Wanny prysznice kabiny połączone czy sauny. wreszcie skończyłam odwieczną batalię w rodzinie co lepsze wanna czy prysznic ( połączyliśmy to w jedno) a dla siebie poprosiłam o dodatkowy hydromasaż :P
      • Gość: rades Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 15.11.11, 13:29
        Mała wanna - www.e-inclusive.pl/Wanny-%C5%82azienkowe/Wanny-prostok%C4%85tne/Wanna-prostok%C4%85tna-Ko%C5%82o-PERFECT-150-x-75-cm-XWP1050.html do tego maleńka umywalka i sprawa załatwiona.
    • architekt-warszawa Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 16.11.11, 00:20
      Stawiam na wannę, ciekawe przykłady małych łazienek na www.lazienkowe.info.
    • bit003 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 16.11.11, 07:50
      hello just say hello
      • Gość: łazienka Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 13:22
        Moim zdaniem prysznic,zreszta jest o wiele bardziej praktyczny niż wanna i zajmuje mniej miejsca. Fajne kabiny są na www.Aquaroom.pl więc zajrzyj tam. Mają dobre opinie.
    • fachowabudowa Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 19.11.11, 17:49
      Mam u siebie w mieszkaniu naprawdę miniaturową łazienkę (poniżej 1.5m2). Musiałbym załączyć rysunek, żeby lepiej zobrazować jej kształt (jedna ze ścianek jest skośna). Tak czy inaczej zdecydowałem się na kabinę (90cm) i nie żałuję, dobrze się sprawdza-prysznic może być prawie tak relaksujący jak kąpiel, zwłaszcza ze swoją drugą połówką. Malutka wanna i tak nie spełniłaby swojej roli (przynajmniej w mojej łazience), bo musiałaby być naprawdę mini. Wolę stać prosto w kabinie niż siedzieć skulony w małej wannie.

Też jestem ogromnym fanem kąpieli, ale naprawdę do prysznica da się przyzwyczaić, poza tym funkcjonalność pomieszczenia była dla mnie ważniejsza. Kupiłem kabinę z dość głębokim brodzikiem i "siedzonkiem" ;], dzięki temu można na przykład napełnić brodzik, spocząć i wymoczyć nogi czy nawet zrobić szybkie pranie ręczne.

Dodam tylko, że toaleta jest w osobnym pomieszczeniu, a pralka w kuchni.

Ty jesteś w lepszej sytuacji, masz więcej przestrzeni, więc pewnie warto rozważyć wannę, ale kabiny nie należy się bać-kwestia przyzwyczajenia.
    • bumblebee44 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 25.11.11, 12:05
      prysznic
    • buderus-lublin Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 24.01.12, 10:58
      Sama mam prysznic, ponieważ moja łazienka jest jeszcze mniejsza, ale gdybym miała możliwość to nawet bym się nie zastanawiała. Nic tak nie relaksuje jak ciepła kąpiel...:) A wanna z parawanem nawannowym może również spełnia funkcję prysznica.
    • bluemka78 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 26.01.12, 11:04
      Ja miałam w bloku mała łazienkę. Uwielbiam kąpiele, ale wybrałam prysznic, z tym ze zamysl był mieszkać tam tyllko kilka lat zanim czegoś nie wybudujemy.
      Gdybym miała tam mieszkać na dłużej zrobilabym coś jeszcze innego. Przesunelabym ścianę, ściany łazienki kosztem innych pomieszczeń. Zależy od układu mieszkania. Powiększy abym łazienkę i zrobiła prysznic dla M i wanne dla siebie ;)
    • bugier Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 30.01.12, 12:38
      A może prysznic z brodzikiem zlicowanym z podłogą albo inaczej wpuszczonym w podłogę. NIeckę brodzika pokrywa się płytkami jak resztę podłogi w łazience, co optycznie powinno dać dobry efekt w małej łazience. O zaletach takiego rozwiązania możesz poczytać tutaj: www.izoforum.pl/tresc/brodzik-lazienkowy-tradycja-czy-nowoczesnosc/212/
      • Gość: Bidul Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.serv-net.pl 30.01.12, 22:21
        Absolutnie zgadzam się co do brodzików wpuszczanych w posadzkę. Posiadam mieszkanie w starym budownictwie - blok poniemiecki. Dzięki zastosowaniu brodzika wpuszczanego w posadzkę łazienka optycznie zyskała dużo miejsca.
        Trochę się naszukałem takiego brodzika, ale w końcu udało mi się go znaleźć w sklepie SANI-TRYB . Produkt w bardzo przystępnej cenie.

Sami możecie zobaczyć co wybrałem :)

www.sani-tryb.pl/produkt/polimat-brodzik-akrylowy-kwadratowy-80x80x3-cm-neon-00492
        Pozdrawiam,
        Bidul
        • ikaria80 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 07.02.12, 18:29
          Do takiego rozwiązania potrzebny jest głeboki strop.Nie kazdy może sobie na to pozwolić.Wyjsciem z sytuacji jest również zamontowanie odpływów liniowych w brodzikach z płytek.
    • heniek113 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 06.02.12, 21:35
      Prysznic z wysokim brodzikiem
    • Gość: Max Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.play-internet.pl 07.02.12, 22:25
      Ot taki dylemat, każdego, kto na nowo urządza swoja łazienkę. Czym się kierować? Jakie czynniki powinniśmy uwzględnić? Postawić na wygodę i komfort czy oszczędność i ekologię?
      A może i prysznic i wanna, jeżeli mamy taką możliwość? Ale czy to nie przesada? Może dwa w jednym, czyli połączenie wanny z prysznicem?
      buduj-sam.blogspot.com/
    • Gość: instal Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 19:13
      Właśnie kupiłeś dom lub mieszkanie? A może przeprowadzasz od dawna planowany remont?
      Na pewno chcesz aby Twoja łazienka była stylowa, praktyczna i przytulna! Pomogą Ci w tym grzejniki INSTAL PROJEKT z Włocławka.

allegro.pl/ShowItem2.php?item=2200784353
      • Gość: ikaria80 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.play-internet.pl 12.03.12, 20:12
        Nie wiem czy pomogą:))... ale z pewnością mogę potwierdzić,że grzejniki tej firmy to dobry produkt. Pamiętaj cie tylko,że chromowane grzejniki maja mniejszą moc grzewcza niz te malowane proszkowo...
      • Gość: kredu Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 13.07.12, 10:35
        Nawet w małej łazience możesz wstawić taką wannę www.e-inclusive.pl/Wanny-%C5%82azienkowe/Wanny-prostok%C4%85tne/Wanna-prostok%C4%85tna-Ko%C5%82o-PERFECT-160-x-75-cm-XWP1060.html na nią ustawić parawan i masz 2 w jednym. I co? Można?
    • ekabiny Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 14.03.12, 10:19
      Witam. Niekoniecznie przytłaczające, na małej powierzchni warto zastosować kabinę jak najmniej zabudowaną czyli najlepiej otwieraną a nie z drzwiami suwanymi. Otwieranie drzwi może być również do środka kabiny np: Tekst linka tak, żeby nie zajmować miejsca w i tak małej łazience. Odpowiednio dobrana kabina pozwoliłaby nawet zaoszczędzić miejsce. warto przemyśleć temat na konto przyszłej wygody użytkowania.
      pozdrawiam ekabiny.pl
      • Gość: majut Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 10.07.12, 11:03
        Moim zdaniem jedno i drugie. Na taką wannę - www.e-inclusive.pl/Wanny-%C5%82azienkowe/Wanny-prostok%C4%85tne/Wanna-prostok%C4%85tna-Ko%C5%82o-PERFECT-160-x-75-cm-XWP1060.html można postawić kabinę i mamy dwa w jednym, nawet w małej łazience.
        • meluska11 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 27.10.12, 13:01
          Dla mnie jednak lepiej zainwestować w kabinę, bo skoro łazienka jest mała to nie ma sensu jeszcze wpychać do niej wanny.
    • Gość: Maja 11111 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.icpnet.pl 14.03.12, 11:42
      Jak jest taka mała przestrzeń to ja proponuję jednak kabinę prysznicową. Po prostu wybierz sobie przezroczystą, www.narzedziowy.pl/59741_CERSANIT-Kabina-ARENA-90-polokragla-profi-l-szczotkowany-szklo-czyste.html nie zmniejszy to przestrzeni optycznie a wanna z tym parawanem...? Gorzej się to prezentuje. Dla mnie mniej estetycznie. Ale oczywiście wybór należy do Ciebie! :)
    • Gość: Wojciech Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.dabnet.pl 12.05.12, 21:26
      www.remontzpomyslem.pl

Firma remontowa, remonty usługi i wykończenia wnętrz, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Katowice,

Firma remontowo wykończeniowa wykonuje swoje usługi na terenie Dąbrowy Górniczej oraz okolicznych miast. W zakresie usług budowlanych remontowych i wykończeniowych wchodzą:
      Kompleksowe remonty i wykończenia domów , mieszkań , lokali użytkowych, biur i obiektów handlowych, łazienek
      Świadczymy usługi z zakresu
       REMONTÓW – kompleksowe usługi remontowe mieszkań, apartamentów, domów, lokali użytkowych, biur, obiektów handlowych i sportowych.
       PRAC WYKOŃCZENIOWYCH – kompleksowe usługi wykończeniowe m.in. z zakresu adaptacji wnętrz oraz dostosowania obiektów do potrzeb indywidualnych (np. niepełnosprawni, osoby starsze)
       PRAC OKŁADZINOWYCH – kompleksowe okładziny pionowe poziome z płytek ceramicznych, gresowych, granitowych, trawertynowych, marmurowych, szklanych, wykładziny dywanowe, panele podłogowa, deska barlinecka, deska podłogowa, listwy wykończeniowe, wykładziny PCV, ściąganie starych okładzin.
       PRAC TYNKARSKO - MALARSKICH – kompleksowe usługi malarskie, w których skład wchodzi, mycie ścian, gładzie gipsowe, tynki ozdobne, malowanie pomieszczeń, elewacji do 3m, drzwi, okien, impregnacja drewna, tapetowanie
       PRAC MURARSKICH – kompleksowe usługi murarskie, w których skład wchodzi montaż wszelkich ścianek działowych, parapetów, luksferów itp.
       PRACE INSTALACYJNE – wykonywanie instalacji elektrycznych, wodnych, kanalizacyjnych .
       WYLEWKI – wylewki betonowe, poziomowanie powierzchni.
       BALUSTRADY OGRODZENIA – wykonawstwo oraz montaż ogrodzeń bram stalowych ocynkowanych oraz ze stali kwasowej szczotkowanej w połączeniu ze szkłem (balustrady ze stali nierdzewnej, balustrady szklane, szklane samonośne, balustrady stalowe ocynkowane, poręcze ze stali nierdzewnej).

www.remontzpomyslem.pl

REMO INVEST
      Piotr - 784 151 846
      Wojciech - 504 668 598
      E-mail: biuro@remontzpomyslem.pl
    • mortor82 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 11.06.12, 13:40
      Przy takim rozłożeniu możesz spróbować z wanną asymetryczną plus rozwiązania jest taki, że są serie przewidziane właśnie do małych łazienek, popatrz np. na Nano cersanitu może uda się zyskać trochę miejsca i łazienka nie będzie wydawać się aż tak ciasna.
    • takisto Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 11.06.12, 15:36
      wanna z parawanem zdecydowanie. Panel prysznica plus bateria wannowa. Koszt jakies 40 procent wiekszy ( głownie panel i podejscie pod panel) ale jest i wanna i prysznic
    • jo-an-na-29 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 04.07.12, 10:04
      Są teraz dostepne wanny z takim częściowym parawanem szklanym lub plastikowym, więc dyletam wanan czy prysznic przestaje obowiazywać. Sama przy remoncie łazienki zamierzam sobie coś takiego sprawić, bo tez mam dość mała - długą i wąską, a w dodatku z oknem :)
    • Gość: cromwell Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 21:59
      Proponuje zamiast wanny i łazienki mix tych dwóch urządzeń w wannie masz prysznic, albo na odwrót trudniej ale można zrobić specjalne łamane wejście do prysznica
      cromwell.blog.pl/
    • Gość: Anka Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.via.zamek.net.pl 16.07.12, 17:10
      Proponuję nowoczesną, szklaną kabinę prysznicową.
      Też miałam podobny dylemat w mojej małej łazience.
      Szklane drzwi sprawiają wrażenie przestrzeni, do tego najlepiej dobrać jasne kafelki.
      Polecam firmę Interior. Tutaj znajdziesz przykładowe realizacje:
      www.interior.katowice.pl/kabiny-prysznicowe
    • Gość: fox Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? IP: *.unknown.vectranet.pl 17.07.12, 13:34
      www.budujeko.pl#pwid=8ab033e18ff64d309b5c4522388051a7

Od czego rozpocząć budowę domu energooszczędnego?" "Jakie okna i drzwi wybrać? "Jak prowadzić energooszczędny tryb życia?" "Jak dobrać instalację słoneczną?" - na te i inne pytania tylko w BudujEko.pl znajdziesz szczegółowe informacje.
    • plus-ultra Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 18.07.12, 12:22
      Ja bym wstawiła prysznic z głębokim brodzikiem.
    • gratess Prysznic 01.08.12, 12:40
      W bardzo małej łazience jednak prysznic ze średnim albo głębokim brodzikiem. Strona wizualna ma tutaj mniejsze znaczenie - najważniejsza jest wygoda użytkowania.
    • moniak.89 Re: bardzo mała łazienka: wanna czy prysznic? 21.09.12, 16:28
      No to rezczywiście kliteczka. Prysznic będzie chyba lepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka