Dodaj do ulubionych

Panele - pytanie techniczne

IP: *.crowley.pl 11.05.04, 11:56
Czy ktoś może mnie oświecić jak układa się panele bezklejowe?
NIby wszystko było jasne - przyłożyć krawędzią, odgiąć i załatwione.
Wszysko fajnie, ale jak się łączy te krótsze krawędzie?

Nie wiem czy wyrażam się jasno.
Układam np. pierwszy rząd pod ścianą, zaczynam układać drugi rząd, pierwszy
panel ok - ale teraz co z następnym - muszę połączyć dłuższą krawędzią ale i
tą krótszą (jakby w trójkącie)?????????????????????
??????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: mac1 Re: Panele - pytanie techniczne IP: *.katowice.pl 11.05.04, 12:53
      1)Pierwszy zaczynasz od dłuższej ściany.
      2)Potem składasz drugi cały pas. Dopiero potem w zależności od długości,
      zalecam 2 osoby dla dł. do 4,5 m i 3 osoby pow. 4,5 m. wkładasz od góry
      równocześnie, na ten pierwszy wszystkim, rękami i powoli obniżasz, aż pióra
      zaskocza i nie będzie szpary. Uff. Poproś najlepiej sprzedwca to Ci
      zademonstruje. Ja ułozyłem z żoną kilka pomieszczeń, a generlanie nie lubie
      remontów. Pomiętaj też o przekładaniu, żeby nie spotkały się łączenia, układaj
      tak jak cegły. Pzdr.
      • Gość: Iksel Re: Panele - pytanie techniczne IP: *.crowley.pl 11.05.04, 13:57
        O kurcze
        Tzn jeśli mam pomieszczenie 6 metrów, to musze robić takiej długości "listwy" i
        je łączyć???

No i jeszcze jeden problem, te panele maja określony układ klepki, sęków itp. i
        chyba nie bardzo będzie można je układać w cegiełkę - bo sie zburzy cały układ -
        dlaczego na to nie wpadliśmy buuuuuuu
        • Gość: mac1 Re: Panele - pytanie techniczne IP: *.katowice.pl 11.05.04, 14:11
          Niemożliwe. Panele to nie kafelki. Wybierasz z paczki losowo, przycinasz na
          długość i składasz. Nie ma wzorów, musisz pilnować żeby nie łączyć jednakowo.
          Jak dobrze połączysz to łączeń nie będzie widać. Pzdr.
        • Gość: mac1 Re: Panele - pytanie techniczne IP: *.katowice.pl 11.05.04, 14:14
          Możesz zacząć od krótszej ściany. Zasada jest jednak taka żeby panel był
          układany prostopadle do okna, wtedy nie widać łączeń. Jeśli na szerokość wejdą
          Ci 2,5 panela to też OK. Pzdr.
        • Gość: mac1 Re: Panele - pytanie techniczne IP: *.katowice.pl 11.05.04, 14:16
          Aha i pamiętaj o klinach, przy ścianie zostaw lukę, bo podłoga lubi pracować.
          Jak jest na styk to Ci sie wybrzuszy. Szpary zakryjesz przy ścianie listwami.
          Pzdr.
    • Gość: Ona Re: Panele - pytanie techniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:54
      Witam, My ukaldalismy pokoli kazdy z paneli, nie układalismy duzym paskiem
      zlączonym, ale mielismy specjalna deseczke do dobijania panela oraz taka
      specjalna listwe metalowa do dociskania ostatniego kawalka przy scianie (caly
      sprzet - kliny, desceczka i listwy do kupienia w marketach budowalnych zwykle
      nawet jako "zestaw do ukladania paneli"). Wiekszosc paneli rzeczywiscie ma
      wzor - seki, słoje wiec staraj sie dopasowywac wzorem, zeby grały ze soba i
      szczerze mówiac to zajmuje najwiecej czasu i cierpliwosci. Pamietaj o
      pozostawieniu szpar dylatacyjnych przy kazdej ze scian o szer. ok. 1,5 cm (do
      tego służa kliny). Panele najlepiej docinac wyzynarka, pila mozna sie zarobic
      na amen. Pod panele polecam płyty (zamiast gabki, znacznie lepiej wygłuszają) a
      pod nie folie. Pozdrawienia i zycze powodzenia, gdybys miala pytania do wal.
      Joanna
      • Gość: Ona Re: Panele - pytanie techniczne jeszcze jedno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:55
        przypomnialam sobie jeszcze jedno ostatni kawalek nie moze byc krotszy niz
        chyba 40 cm i na szer. nie wezszy chyba nie 30-40 cm, w przypadku ostatniego
        paska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka