Dodaj do ulubionych

zbiornik ppoż - help

09.06.11, 11:16
mam problem,
robie zmiane sposobu uzytkowania z lokalu mieszkalnego na usługowy. podczas rozmow z projektantem nic nie mowilismy o tym ze trzeba bedzie robic jakis zbiornik ppoż.
tymczasem odebralam pozytywna decyzje i ze zdziwieniem zobaczylam ze gmina wydaje pozwolenie na przebudowe oraz budowe zbiornika o poj 10 m3.
szlag mnie trafil. projektant twierdzi ze bez tego sie nie dalo, mimo ze strazak twierdzil ze obok jest hydrant wiec nie rozumie skad ten zbiornik...
pytanie, gdzie w okolicy wawy sa firmy kt sie tym zajmuja i czy zamiast zbiornika (ktory jest niewymiarowy np ma 4 mx2,5 i nie mam miejsca w ogrodzie gdzie moglabym taka dziure wykopac) moge zrobic jakies tansze no nie wiem.... szambo? czy tez spelni swoja funkcje?

nie znam sie na tym a projektant wyjechał na wakacje... a my stoimy z robota...
Obserwuj wątek
    • Gość: ll Re: zbiornik ppoż - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 11:24
      Sprawdz wniosek o pozwolenie na budowę i projekt budowlany. Tam musiał być ujęty ten zbiornik. Pytanie jeszcze co to za działalność usługowa.
      • vivaviva Re: zbiornik ppoż - help 09.06.11, 11:30
        w pierwszym projekcie nie było, czytalam go.
        a projektant bez mojej wiedzy umiescil go w drugiej wersji (bo pierwszy raz nam odrzucili ze wzgledu na brakujace miejsce parkingowe). nic nie mowil ani ze mna nie konsultowal, a teraz twierdzi ze to był warunek uzyskania zgody.
        zalatwil mnie na calego bo polozylam kostke na parkingu i naprawde nie chce teraz jej wywalac tylko po to zeby zmiescil sie tam jakis zbiornik.
        podobno kazda dzialalnosc musi miec zbiornik tylko ze odwiedzilam wszystkie firmy na ulicy i nikt nic takiego nie ma i robia wielkie oczy.
        szukam teraz jakiejs alternatywy zeby zbiornik był ale moze jakis mniejszy albo no nie wiem murowany? zeby sie na trawniku zmiescil (wkopany). ceny porazajace mnie w chwili obecnej bo od 6 tys do 22 netto.help
        • lopi1 Re: zbiornik ppoż - help 10.06.11, 13:00
          Jeśli miejscowe wodociągi zapewniają wodę do celów ppoż. z istniejącego przyłącza to zbiornik wydaje się zbyteczny (to tak na gorąco, bo nie znam wszystkich uwarunkowań). Problem w tym, że niektóre przedsiębiorstwa wodociągowe w warunkach technicznych i ewentualnych uzgadnianych projektach wprost piszą, że nie zapewniają wody do celów ppoż. z istniejącego przyłącza. Sprawdź warunki techniczne jakie dostał projektant i ewentualne uzgodnienie przez nich dokumentacji. Możesz spojrzeć też na rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 07.06.2010 w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka