Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje dom letniskowy?

10.08.11, 17:53
Ale taki dom trzeba tez sprzatac, ogrzewac w zimie (inaczej bedzie w nim zgnilizna) oraz pilnowac. W sumie to wiec zbedny ciezar i kolejny obowiazek oraz dodatkowe koszta, a wiec STRESS!
lech.keller@gmail.com
Obserwuj wątek
    • mjr.fisher Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 18:55
      heh, ludzie w Polsce nie mają co do garnka włożyć a ci wyskoczyli z domem letniskowym.
      • Gość: abra Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.pansa.pl 10.08.11, 19:19
        Pojedź do Afryki, albo np. do Nepalu, to zobaczysz co znaczy nie mieć co do garnka włożyć. W dupie Ci się poprzewracało i takie głupoty piszesz.
        • Gość: kadabra Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:45
          Gość portalu: abra napisał(a):

> Pojedź do Afryki, albo np. do Nepalu, to zobaczysz co znaczy nie mieć co do gar
          > nka włożyć. W dupie Ci się poprzewracało i takie głupoty piszesz.

Nie poto odbudowaliśmy Ojczyznę ze zniszczeń wojennych i znosili okradanie przez Państwo, żeby teraz patrzeć co w Nepalu mają w garnkach.
          • Gość: mozz Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 11.08.11, 06:45
            Te, kadabra, za mlody jestes aby sie tak pienic. Abra ma racje. 3/4 ludnosci swiata zrobiloby co tylko mozliwe aby mieszkac w takim dobrobycie jaki jest w Polsce.
            • Gość: ichi51e Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.home.aster.pl 11.08.11, 10:06
              ale czy to znaczy ze ktos kogo na nic w POLSCE nie stac ma sobie strzelic domek letniskowy??? Bo w Nepalu nawet tego nie maja?
              • Gość: Mgla Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.mum.edu 19.02.13, 19:34
                najlepiej na kolkach... to mozna przestawic jesli sie ktos przyczepi gdzie on jest postawiony, hehe

a za leb sie lapac jak tu ludzie gadaja ze chca okradac czyjes domki... taka mentalnosc widac w spoleczenstwie Polskim jest, dawno komunistow nie ma ani nikogo innego, a rozp.. dalej bo taka wlasnie mentalnosc. i ta cala bieda i zazdrosc jest z tego ze kazdy tylko o sobie mysli, na kazdym poziomie od politykow zaczynajac.
      • Gość: xx Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.home.aster.pl 10.08.11, 19:47
        Ale może dzięki temu, że Ci bogatsi będą takie domy budować i kupować - Ci, którzy teraz "nie maja czego do garnka włożyć" dostaną możliwość zarobienia na budowie takiego domu, sprzątaniu wokół niego, strzyżeniu trawnika, przycinaniu drzew... Więc taki dom/takie domy mogą dać pracę ludziom... Lepsze to, niż wydawanie pieniędzy na wakacje za granicą - wtedy bezpowrotnie wyjeżdżają z kraju...

Ale obawiam się, że w Polsce - takie domy to miejsce, które można okraść (i pośrednio - też mieć co do garnka włożyć) bo pracować przy koszeniu trawnika to się przecież nie opłaci...
        • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 22:46
          Przestan 'xx' powtarzac bzdury, ze luksuowa konsumpcja garstki bogaczy jest dobra dla reszty ludnosci... Zreszta kto z miejscowych bedzie tam chcial kosic trawe, jak za oferowane pieniadze nie starczy nawet na paliwo do kosiarki, znajac mentalnosc naszych nowobogackich... Tak wiec jedny pozytek z tych domow to tylko, to ze moga on dostarczyc np. bezplatnych materialow budowlanych, mebli i etc. dla miejscowej ludnosci...
          • Gość: eF. Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 10:13
            ale bzdury... taki co nie ma na jedzenie miałby przyjść z własną kosiarką do pracy? miałby ją najpierw kupić zamiast jedzenia czy jak? jak się zatrudnia kogoś, to mu się dostarcza i paliwo i kosiarkę. jak się nie ma kosiarki, to sie zatrudnia firmę ze sprzętem, a nie takiego, co nie ma co do garnka włożyć, ale akurat ma kosiarkę...
            • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 11:37
              Jesli do koszenia, sprzatania czy pilnowania taki wlasciciel zatrudni firmy z duzego miasta, to miejscowi nic z tego miec nie beda, wiec rozkradna ten jego domek...
      • Gość: chor. Siekiera Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:42
        mjr.fisher napisała:

> heh, ludzie w Polsce nie mają co do garnka włożyć a ci wyskoczyli z domem letni
        > skowym.

Ci, którzy kradną, albo dopuszczeni są do tajemnic, które wykorzystują do celów prywatnych mają i co do garnka włożyć, mają na drogie, często zmieniane samochody, mieszkania własnościowe i domy letniskowe. Oni nie muszą wyjeżdżać za granicę, żeby na chleb zarobić.
    • Gość: Red To dom dla bogaczy z gazety wyborczej IP: *.nplay.net.pl 10.08.11, 19:46
      To dom dla bogaczy z gazety wyborczej, Michnika i innych. ich stać na wiele takich i lepszych domów.
      • bezzebnypirat Przecietnego mechanika stac na taki dom. 10.08.11, 21:44
        Przestancie juz biadolic, blagam was. Domy letniskowe otaczaja kazde niemal jezioro w tym kraju, naprawde sadzisz, ze to tylko Michnik z ekipa je posiadaja? Jesli tak, to jest ich wielu!
        • boni.m Re: Przecietnego mechanika stac na taki dom? 10.08.11, 22:47
          To jest na ogol samowola budowlana, do szybkiego wyburzenia!
          • bezzebnypirat Re: Przecietnego mechanika stac na taki dom? 11.08.11, 03:53
            Tak, tak, tak. Rece i gacie opadaja.
        • Gość: zębaty Re: Przecietnego mechanika stac na taki dom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:49
          bezzebnypirat napisał:

> Przestancie juz biadolic, blagam was. Domy letniskowe otaczaja kazde niemal jez
          > ioro w tym kraju, naprawde sadzisz, ze to tylko Michnik z ekipa je posiadaja? J
          > esli tak, to jest ich wielu!

Jak tyle zdążyłes zauważyć to i powinieneś dowiedzieć się kto jest właścicielem tych domów letniskowych. Jak już się dowiesz to napisz, nie bój się, może Ci się nic nie stanie?.
          • bezzebnypirat Re: Przecietnego mechanika stac na taki dom. 11.08.11, 03:52
            Powiem Ci: sam mam drewniany domek letniskowy. Nieopodal jeszcze wiekszy ma wlasciciel malego warsztatu samochodowego, wlasciciel osiedlowego sklepu z warzywami i tak dalej. Do tego wielu z moich znajomych. Dodam jeszcze, dla co wiekszych glabow, ze moj ojciec nie byl ani w UB ani w Wermachcie.
            • boni.m Re: Przecietnego mechanika stac na taki dom. 11.08.11, 11:34
              Taak. Tyle, ze oni sie nie utrzymuja z tych oficjalnych biznesow...
              • bezzebnypirat Re: Przecietnego mechanika stac na taki dom. 11.08.11, 12:24
                A z czego, skoro nie maja innych prac? Wszyscy mieli zmarlego dziadka w stanach z duzym spadkiem? Czlowieku, gdzie Ty zyjesz, na Bialorusi?
    • jonio1 Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 19:49
      Własny dom za 100 tys. To możliwe piekny-domek.blogspot.com/2011/07/wasny-dom-za-100-tys.html
    • jans31 Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 20:07
      w sam raz dla fornali, urlop w chałupie z drewna, co roku to samo, w kółko przez całe życie
      • Gość: Jacco Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 20:19
        Domek letniskowy w/g mnie nie jest dla bogaczy.Wręcz przeciwnie.Ludzie którzy nie mają pieniędzy ale mają jakieś mieszkanie/lokum (niekoniecznie własne,może spółdzielcze etc)chcą czasami pobyć na łonie natury i mieć święty spokój.Oczywiście nie piszę o domku za 100tys.Mało tego,taki domek śmiało w sezonie można wynajmować za dobre pieniądze.Osobiście wynajmuję domek ok 40m2, 2 pokoje,jeden z kominkiem,kuchnia,łazienka,taras.Do jeziorka 50m.Można korzystać z łódki,rowerów,wędek,wędzarni z grillem etc.Cena za dobę 150zł i w zasadzie co roku na przełomie marca i kwietnia mam zarezerwowany czerwiec,lipiec i większość sierpnia.Jak ładna jesień to i do października wynajmuję.
        • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 22:48
          A ten twoj domek, to stoi legalnie, czy tez jest to samowola budowlana?
          • Gość: relaks Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.08.11, 23:23
            A dlaczego ma być samowola budowlana? O działkach rekreacyjnych słyszał?
            • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 11:33
              Wiekszosc tych dzialek jest zabudowana niezgodnie z przepisami...
          • Gość: motro Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.152.154.43.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.08.11, 10:35
            Dom bez fundamentów to nie budynek. Polecam Prawo Budowlane:)
            pozdrawiam
            • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 11:35
              Moze nie budynek, ale tez szpeci krajobraz!
      • Gość: angharad Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 22:25
        Fornale to jeżdżą na last minute urlopy do kołchozów w Egipcie i zawiść ich zżera, że Państwo może wyjechać do swojej WŁASNEJ letniej rezydencji kiedy mu przyjdzie ochota!
    • mniemanologia Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 20:14
      Zgnilizna? Z powodu nieogrzewania w ziemie? Mogłabyś to rozwinąć? Już którąś zimę mam domek nieogrzewany, nic złego się nie dzieje. Suchy jest.
      • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 10.08.11, 22:49
        Musisz miec ten domek gdzies w suchym klimacie, np. na Saharze...
        • Gość: mniemanologia Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.11, 13:21
          A nie, w umiarkowanym. I jakoś nic mu się nie dzieje.
    • michktt Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 06:45
      Domek letniskowy ? Czemu nie ! Ale czemu takie badziewie ? Jest mnóstwo tanich materiałów z których można wznieść parterowy lub piętrowy domek letniskowy nie wydając 100 tys. na bezmyślny katalogowy sieciowiec. Architektura to wspaniała rzecz - warto się zainteresować !
      • rafikzabki Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 09:56
        akurat domek z bali to domek całoroczny... więc te twoje tanie materiały to się nadają na lato ale nic nie zastąpi klasycznego bala...
        150 tys. za 100m2 domku całorocznego na gotowo to tak dużo????
        Pewnie można taniej jak zrobisz wszystko sam: kupisz drewno gdzieś na prowincji sam przetransportujesz, sam zamontujesz stolarkę okienna i drzwiową no i zrobisz nieprzeciekający dach... nie licząc jeszcze elektryki, hydrauliki, jakieś fundamentu....
      • rafikzabki Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 11:44
        akurat domek z bali to domek całoroczny... więc te twoje tanie materiały to się nadają na lato ale nic nie zastąpi klasycznego bala...
        150 tys. za 100m2 domku całorocznego na gotowo to tak dużo????
        Pewnie można taniej jak zrobisz wszystko sam: kupisz drewno gdzieś na prowincji sam przetransportujesz, sam zamontujesz stolarkę okienna i drzwiową no i zrobisz nieprzeciekający dach... nie licząc jeszcze elektryki, hydrauliki, jakieś fundamentu....
        • bezzebnypirat Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 12:27
          Wiesz, wlasnie mozna zrobic to taniej i lepiej, nawet z drewna czy bali, samemu. Trzeba jednak miec troche czasu, ochoty i umiejetnosci. Ale efekt bedzie duzo piekniejszy, lepiej wpisany w krajobraz i bardziej dostosowany do naszych potrzeb... czyli klasycznie.
    • mariusz2010 Dom "letniskowy" 11.08.11, 06:49
      Interesuje mnie możliwość zbudowania takiego domku, by zamieszkać w nim na stałe.
      Nie wiem, jak to wygląda w praktyce z tymi domkami. Jakie mogą być koszty nabycia, lub dzierżawy gruntu. Możliwość zameldowania się, itd.
      Na pewno sporo ludzi w ten sposób je użytkuje, bo mieszkania są horrendalnie drogie. Poza tym nie każdy pragnie mieszkać w bloku na osiedlu.
      • Gość: Waldi Re: Dom "letniskowy" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.08.11, 07:58
        Najdroższa jest działka i jej uzbrojenie. Podłączenie do kanalizacji, wodociągu, energii elektrycznej może kosztować nawet dodatkowe kilkanaście tysięcy, nawet jeśli już masz wodociąg, studzienkę kanalizacyjną i skrzynkę elektryczną na działce! Ważne co cena z katalogu obejmuje: może się okazać, że pokrycie dachu to tylko papa, cena nie obejmuje instalacji elektrycznej, wod.-kan., nie zaprojektowano żadnego systemu ogrzewania. Sam komin jest dosyć drogim elementem. Postawienie murów, dachu to pestka - w przypadku lekkiego domku drewnianego można zaoszczędzić na fundamentach i czasie. Czasochłone i uciążliwe są też formalności - dlatego wielu ludzi mieszka "na dziko" na działkach ogrodniczych.
        Kolejną sprawą jest wykończenie - to podnosi i różnicuje ceny domów, np. wanna może kosztować 300zł a może 10.000.
        Całoroczne mieszkanie w domku pomyślanym jako letniskowy może obfitować w niemiłe niespodzianki, np. może okazać się, że na zimę zakręcają na osiedlu działek rekreacyjnych wodę; uciązliwy zimą może okazać się brak wiatrołapu, dwustronny kominek (na taras i salon) zimą okaże się potężnym mostkiem termicznym.
      • Gość: Stollux Re: Dom "letniskowy" IP: 80.48.151.* 24.09.12, 12:14
        Witamy. Żeby mieszkać "na stałe" trzeba wybudować domek całoroczny i będzie on droższy niż domek letniskowy sezonowy, w którym da się mieszkać jedynie w lato. Ceny zależą od powierzchni budynku lub budowli, materiału itp. więc po szczegóły zapraszamy do kontaktu: stollux.com
        • Gość: mike Re: Dom "letniskowy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 11:32
          kupiłem działkę nad morzem i też mam ten dylemat , postawić kilka / 5 / domków pod wynajem czy może jakiś minipensjonat , wiadomo koszta wyższe ale pewnie to wygodniejsze by było , działka może nie jest duża bo 7ar więc te 5 domków by było w tym jeden własny na seson letni
          • Gość: pyta Re: Dom "letniskowy" IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 14:59
            7 arów pod pensjonat???
            • Gość: mike Re: Dom "letniskowy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 18:17
              Minęło pół roku , dokupuję działkę obok , łącznie już 14a z tym że to nie jest kwadrat ale prostokąt i front będzie miał ok 60mb długości
    • Gość: Patataj Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.aster.pl 11.08.11, 11:26
      Jesteś laikiem - drewnianego domu nie musisz ogrzewać w zimie, zgnilizna mu nie grozi
      • boni.m Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 11:39
        Akurat mialem po Dziadkach drewniany domek pod Warszawa, wiec wiem, co sie w nim zaczelo dziac, jak przestal byc w zimie zamieszkany i ogrzewany...
        Kagan
        • bezzebnypirat Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 11.08.11, 12:30
          Ja mam drewniany domek z bali i oprocz polnych myszy nie dzieje sie z nim NIC zlego zima. A nikt go nawet raz nie odwiedza poza sezonem... raz mroz zniszczyl jedna rure, bo nie do konca spuscilismy wode z instalacji i to by bylo na tyle...
    • zby111 Ile kosztuje dom letniskowy? 25.08.11, 12:30
      Ja polecam domy letniskowe firmy Makaoz z okolic Łodzi.
    • Gość: Kaśka Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: 80.48.151.* 30.07.12, 11:02
      Koszty domu letniskowego, nawet całosezonowego z bali lub szkieletowego nie są wcale takie wysokie, jak mogłoby się wydawać. Zwykłą położną, czy elektryka, albo nauczyciela stać na taki domek. Ja jestem zwykłą położną, nie zarabiam kroci, a udało mi się taki domek postawić. Jakby ktoś szukał cen - to polecam Stollux, który wybudował mi właśnie taki domek.

• Gość: ociec Zwykła łapówkara IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 12:01
        Szanowna pani "zwykła położno". Poród żony kosztował mnie 1000 zł dane do kieszeni "zwykłej położnej".
        Spadaj jędzo...
        • Gość: Kaśka Re: Zwykła łapówkara IP: 80.48.151.* 29.08.12, 13:05
          Wypraszam sobie. Robię na dwóch etatach i zarabiam uczciwie, w życiu nie wzięłam nawet czekoladek, nie każda położna jest jest taka, jak ta, której Pan płacił. I zanim obrzuci Pan kogoś - i to na dodatek anonimowo - błotem, tylko dlatego, że wykonuje jakiś zawód, proszę się zastanowić...

Co do domków letniskowych to fajna sprawa, można przyjechać, wypocząć trochę, ma się jakąś odskocznię.
        • Gość: ze wsi Re: Zwykła łapówkara IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 15:02
          jak rozdajesz pieniądze, to twoja brocha
    • jeannein86 Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 07.09.12, 08:38
      Domki drewniane wcale nie muszą być drogie - właśnie przymierzam się do zakupu jednego z tych: ogrodosfera.pl/domki-letniskowe Już za około 10 tys można kupić coś fajnego, a te za 20 jak dla mnie są super. Nie muszą być duże, wystarczy nawet jedna większa izba.
      • Gość: Stollux Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: 80.48.151.* 02.11.12, 09:34
        Dokładnie, dom letniskowy całoroczny, czy też nie to wcale nie jest jakiś horrendalny koszt. Wszystko zależy od oczekiwań i możliwości klienta. Jeśli mamy klient ma mniejszy zasób gotówki, również znajdziemy dla niego odpowiednią opcję lub pomożemy w kredytowaniu.

_ _ _

Fabryka domów z drewna: stollux.com
        • Gość: kazik13 Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: 80.48.151.* 29.11.12, 10:39
          A ile kosztuje u Was domek letniskowy całoroczny z bala, taki z jedną izbą plus łazienka?
          • Gość: Stollux Re: Ile kosztuje dom letniskowy? IP: *.polineo.pl 29.01.13, 13:43
            Witamy! Domek letniskowy całoroczny bez pozwolenia( pow. użytkowa do 25 m2) z bala o wymiarach 16 x 21 cm to koszt 65 – 80 tys. złotych netto w zależności od użytych materiałów. Domek letniskowy całoroczny w technologii szkieletowej ( pow. użytkowa do 25 m2) to koszt 50-65 tys.złotych netto.

W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu: stollux.com
            • shamb-alla Re: Ile kosztuje dom letniskowy? 29.03.14, 02:20
              To zależy, jaki to jest domek. Ja na przykład też szukałam ostatnio czegoś konkretnego, poszperałam trochę w Internecie i znalazłam coś takiego: całoroczne domki letniskowe. Podobają mi się te domki, fajne jest np. to, że można sobie wybrać kolor drewna z zewnątrz, wymiar, no jednym słowem- szeroka oferta jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka