Dodaj do ulubionych

grzalki w piecu kaflowym

11.09.11, 10:34
w ubieglym sezonie 4 razy zepsuly mi sie grzalki w piecu kaflowym ( wklady szamotowe). Z jakiego powodu mogly mi sie tak czesto psuc ? Z jakiej firmy najlepiej kupic grzaliki zebym nie musiala ich tak czesto wymieniac ?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: grzalki w piecu kaflowym 11.09.11, 18:07
      To nie musi być wada producenta grzałek, tylko może potrzebne jest urządzenie, które spowoduje, żeby grzałki się nie przegrzewały. Coś w rodzaju termostatu, nie pamiętam czy to dobra nazwa dla grzania elektrycznego. Chodzi o to, żeby po nagrzaniu grzałek/pieca do zadanej temperatury grzałka się wyłączyła automatycznie a włączyła jak temperatura pieca spadnie poniżej jakiejś wartości. Jak grzałki grzeją cały czas ile tylko mogą bez przerwy to ich żywotność spada, trzeba dać im odetchnąć, być może.
    • cyklina-klimkiewicz Re: grzalki w piecu kaflowym 11.09.11, 18:57
      Zwykle jest tak,że części elektryczne i takie co mogą być przyczyną kłopotliwych awarii instaluje ellektryk. On też dobiera parametry sprzętu i potrzeną instalację. Codzi o to,ze źle dobrana, może nie wytrzymywać obciążenia, grzać się , a to doprowadza do ciągłych awarii. Przecież te grzałki maja sterowanie czasowe, i trochę innych technicznych dodatków, maja też zabezpieczenie przciążeniowe. Chyba nie jest tak,że grzeją nonstop? B.Klimkiewicz.
      • ghost_82 Re: grzalki w piecu kaflowym 14.09.11, 17:30
        grzałki mamy dobrze dobrane- 3 x 1500w, nigdy nie wyskoczyly mi bezpieczniki. Wlaczam na 2 h w ciagu dnia i na 8 w nocy, no chyba ze było bardzo zimno to działały i dłużej.
        Te grzałki to raczej nie maja sterowania czasowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka