ghost_82 11.09.11, 10:34 w ubieglym sezonie 4 razy zepsuly mi sie grzalki w piecu kaflowym ( wklady szamotowe). Z jakiego powodu mogly mi sie tak czesto psuc ? Z jakiej firmy najlepiej kupic grzaliki zebym nie musiala ich tak czesto wymieniac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: grzalki w piecu kaflowym 11.09.11, 18:07 To nie musi być wada producenta grzałek, tylko może potrzebne jest urządzenie, które spowoduje, żeby grzałki się nie przegrzewały. Coś w rodzaju termostatu, nie pamiętam czy to dobra nazwa dla grzania elektrycznego. Chodzi o to, żeby po nagrzaniu grzałek/pieca do zadanej temperatury grzałka się wyłączyła automatycznie a włączyła jak temperatura pieca spadnie poniżej jakiejś wartości. Jak grzałki grzeją cały czas ile tylko mogą bez przerwy to ich żywotność spada, trzeba dać im odetchnąć, być może. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: grzalki w piecu kaflowym 11.09.11, 18:57 Zwykle jest tak,że części elektryczne i takie co mogą być przyczyną kłopotliwych awarii instaluje ellektryk. On też dobiera parametry sprzętu i potrzeną instalację. Codzi o to,ze źle dobrana, może nie wytrzymywać obciążenia, grzać się , a to doprowadza do ciągłych awarii. Przecież te grzałki maja sterowanie czasowe, i trochę innych technicznych dodatków, maja też zabezpieczenie przciążeniowe. Chyba nie jest tak,że grzeją nonstop? B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ghost_82 Re: grzalki w piecu kaflowym 14.09.11, 17:30 grzałki mamy dobrze dobrane- 3 x 1500w, nigdy nie wyskoczyly mi bezpieczniki. Wlaczam na 2 h w ciagu dnia i na 8 w nocy, no chyba ze było bardzo zimno to działały i dłużej. Te grzałki to raczej nie maja sterowania czasowego Odpowiedz Link Zgłoś