Dodaj do ulubionych

Czy sie opłaca

17.09.11, 20:53
Chcę ocieplić mój dom . Albo styropianem albo wełna mineralną. Co raz częściej spotykam się z opinią ,że ocieplenie domu styropianem powoduje większe straty niż zysk. Rozmówcy twierdzą ,że po ociepleniu domu wydłuża się się sezon grzewczy bo po prostu w domu jest zimno a nawet pojawia się wilgoć. Najpierw trzeba o wiele szybciej niż przed ociepleniem rozpocząć ogrzewanie a po tym o wiele dłużej grzać . Jak wyliczono sezon przedłuża się minimum średnio od 2-3 miesięcy. Biorąc powyższe pod uwagę koszt ogrzewania domu wcale nie maleje. Ponosimy więc straty finansowe na zbędne "ocieplanie "? Nie wiem jak to się ma do wełny mineralnej. A co Państwo sądzą na ten temat. Może podzielicie się swoimi obserwacjami.
Obserwuj wątek
    • Gość: beza Re: Czy sie opłaca IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.11, 21:38
      amityr, ktoś Ci bzdur naopowiadał.
      Mam dom ocieplony styropianem i bardzo sobie chwalę.
      Wydłużenie sezonu grzewczego? Nic podobnego!
      • Gość: inż. Re: Czy sie opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.11, 14:35
        Dokładnie tak, to jakieś herezje!!!! Styropian faktycznie stanowi przegrodę "nieoddychającą" ale przy sprawnie działającej wentylacji nie ma prawa się nic dziać. Pytanie jeszcze z czego masz ściany nośne. Bo to trzeba zgrać z izolacją termiczną, a jeśli ktoś z twoich rozmówców pozmieniał sobie projekt "na gębę" to może coś mu teraz wychodzi. Np. silikatów nie pow. się ocieplać styropianem.
    • Gość: xxx Re: Czy sie opłaca IP: *.cdma.centertel.pl 18.09.11, 08:35
      Ja pi... większych bzdur dawno nie czytalem.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Czy sie opłaca 18.09.11, 08:46
      Daj temu co to mówi bułkę i talerz zupy, bo z głodu rozum mu odebrało. B.Klimkiewicz.
    • Gość: natanek Re: Czy sie opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 10:54
      kiedy widzisz jak spoldzielnia ociepla swoje bloki, to wiedz, ze juz elektrocieplownia zaciera rece
      • marbun1 Re: Czy sie opłaca 18.09.11, 11:49
        jasne ze się przedłuża sezon grzewczy praktycznie to cały rok trzeba grzać bo w domu jest zimno

to samo wczoraj w hurtowni słyszałem jak sprzedawca od śrubek mówił klientowi ze do klejenia płytek najlepszy jest osakryl
    • Gość: cromwell Re: Czy sie opłaca IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 18.09.11, 14:15
      bzdury oczywiste
      przed ocieplaniem welna przestrzegam
      wymaga ostrego rezimu wykonawczego
      w przeciwnym razie cala izolacja nadaje sie do wyciepniecia na hasiok
      a o pomylke nietrudno
      wystarczy jeden zle obrobiony parapet i masz po izolacji

pzdr.
      • Gość: kto Re: Czy sie opłaca IP: *.inowroclaw.mm.pl 18.09.11, 19:01
        cromwel
        "hasiok "
        ty Ślązak czy grypser
    • Gość: pinacolada post zajeżdża chamską robotą propagandystów wełny IP: *.home.aster.pl 21.09.11, 16:46
      Post n.t styropianu, wygląda na celowe rozpowszechnianie bredni prawdopodobnie przez brać wełniarską, która różnymi metodami stara się zdyskredytować bardzo dobry , ekonomiczny izolator jakim jest styropian.
      Panowie wełniarze, uważajcie jednak może znaleźć się osoba która chętnie opiszę - pro publico bono - prawdziwe obliczę waszych ekologicznych, bezpiecznych dla zdrowia, zupełnie nie gryzących materiałów izolacyjnych.
      • marioo2200 Re: post zajeżdża chamską robotą propagandystów w 22.09.11, 20:59
        Gdyby jeden z tych systemów był dużo gorszy od drugiego, to nie byłoby tematu, bo nikt świadomie nie inwestowałby w system ociepleń, który się nie sprawdza :)
        Styropian ma po prostu tą cechę, że nie oddycha, stąd też istotne jest dobranie takiej grubości styropianu aby punkt rosy nie występował w murze, oraz oczywiście sprawnie działająca wentylacja w budynku.
        • antekantoni Re: post zajeżdża chamską robotą propagandystów w 24.09.11, 19:13
          Obecnie na rynku występuje styropian który "oddycha" chociaż oddychanie muru to coś umownego ;) Jeśli chodzi o dobór izolacji to jak najbardziej styropian: ma niższy wsp przewodzenia ciepła, łatwo się ten materiał układa, jest tani. Zdecydowanie polecam styropian.
        • amityr Re: post zajeżdża chamską robotą propagandystów w 30.09.11, 15:16
          Aleś mi kol ćwieka zabił z tym punktem rosy w murze a na dodatek ktoś dodał ,ze teraz już jest styropian który "oddycha" To jak oddycha to nie trzeba brać poprawki na ten punkt rosy?
        • Gość: monter co Re: post zajeżdża chamską robotą propagandystów w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.11, 16:35
          Ktoś tu napisał o punkcie rosy i że styropian dobiera się tak aby występował ów punkt w murze ??!!Pomijając ocieplenia - rodzaje styropian czy wełna -Czy zatm budynek ocieplamy po to aby zawilgocić ścianę zimową porą ??
          Pewno czasem zagląda na to forum spec od audytów i bilansów ciepła może dobrze by było , by coś napisał. bo taką ilość zgromadzonych w jednym temacie bzdur ciężko znależć w innych postach tematycznych .
          pozdr monter co
          • amityr Re: post zajeżdża chamską robotą propagandystów w 01.10.11, 19:28
            Aleś mi kol ćwieka zabił z tym punktem rosy w murze a na dodatek ktoś dodał ,ze teraz już jest styropian który "oddycha" To jak oddycha to nie trzeba brać poprawki na ten punkt rosy?
        • Gość: cdn? Rosa srosa czyli cdn nastąpi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.10.11, 15:13
          A jak tak to proszę bardzo, z tego co się orientuję, były badania z których wynika, że wełna może być tak samo groźna jak azbest. A co to azbest każdy wie! Jak nie wie to niech poczyta, porażające. Wełniarze robią co mogą aby prawda nie wypłynęła na światło dzienne, ale sprawa jest naprawdę bardzo śmierdząca. Jeśli jakikolwiek dziennikarz śledczy wziąłby się za te sprawę- swoją drogą dziwne, że jeszcze nie wziął- opisanie rzetelnie izolatora -wełny całą tzw "ekowełnobranże" mógłoby puścić pod wodę i nie tylko w Polsce ale całej UE.
          Swoją drogą zastanawiam się głośno dlaczego jeszcze nikt nie podjął tematu, po prostu pro publico bono, i nie wyśle tam do starych krajów UE do ich dziennikarzy śledczych ( Niemcy spory rynek , a Zieloni mają tam silne lobby) albo najlepiej Wikileaks "short information about denger of mineral wool.
          A w kwestii wilgoci i izolacji to widziałem NA WŁASNE OCZY rozbierany budynek- dom handlowy Feniks na ul Żelaznej w Warszawie ocieplony wełną. Pod elewacją zamiast wełny była dziwna substancja, autentyczny syfilis, ta mega trwała oczywiście ogniotrwała wełna to była jakaś syfiasta zawiesina jak z naprawianego syfonu w wannie czy umywalce.
          CDN?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka