Dodaj do ulubionych

Wymiana dachu - koszty

28.09.11, 09:38
Witam,

zastanawiamy sie z mezem nad wymiana dachu. Dach jest dwuspadowy, 130 m2, zadnych komplikacji (dwa male okienka poddaszowe), dosyc duzy spad. Ogolnie dach bardzo prosty. Obecnie pokryty lupkiem z lat 60-tych. Mam takie pytania do tych ktorzy sie na tym znaja:
- veluxy - kiedy wstawic, z remontem dachu, po, przed? chcemy poddasze zagospodarowac, dwa male obecne okienka wymienic na veluxy + dodac trzeci velux
- chcemy dach lekki, co byloby dobre i nie rujnujace portfela na dach o zagospodarowanym poddaszu?
- jakie sa orientacyjne koszty wymiany dachu o pow. 130 m2, bardzo prostego w konstrukcji (blachodachowka, gont??)

Pozdrawiam,
m.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dekarz Re: Wymiana dachu - koszty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.09.11, 21:09
      Po 1 już o tym było,warto użyć funkcji szukaj.Po 2 chcesz wymienić dach czy pokrycie dachu? (kolosalna różnica)Blachodachówka,owszem,trwała ale jak tam będzie np.spać to "barabani" podczas deszczu.Gont,nie wiem jak obecny ale sąsiadowi zaczął przeciekać po 9 latach a cena podobna za m2 jak blachy.Jeżeli piszesz,że 130m2 dachu? to znaczy domek jakieś 50-60m2?Metr blachy to 22-25złm2+40złm2 położenie (mniej więcej)
      Jeżeli ze wstawieniem velux-ów,docieplenie,itd to myślę ok 30tys.Za mało danych podałaś.
      Może się okazać,że do wymiany jest poszycie dachu i już koszty pójdą o kolejne 10tys w górę,
      • budujew2018 Re: Wymiana dachu - koszty 27.06.19, 18:01
        Jeśli chcesz zaoszczędzić, ale i mieć dach porządnej jakości, to może blacha trapezowa? Jest naprawdę tania, chyba najtańsza ze wszystkich poszyć na dach. Ludzie ją chwalą za dobrą jakość, pozytywnie nieadekwatną do ceny.
    • Gość: cromwell Re: Wymiana dachu - koszty IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 30.09.11, 19:52
      po pierwsze
      dach kryty lukpiiem w latach 60 to jakies dziwo
      po drugie kolega wczesniej myli podstawowe pojecia
      wymiana poszycia nie wymaga pozwolenia na budowe
      gorzej jest z wymiana wiezby dachowej
      • Gość: Dekarz Re: Wymiana dachu - koszty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.11, 09:59
        Gość portalu: cromwell napisał(a):

> po pierwsze
        > dach kryty lukpiiem w latach 60 to jakies dziwo
        > po drugie kolega wczesniej myli podstawowe pojecia
        > wymiana poszycia nie wymaga pozwolenia na budowe
        > gorzej jest z wymiana wiezby dachowej

Nie wiem,co ja mylę ale kolega chyba ma kłopoty z czytaniem.Czy ja gdzieś pisałem o pozwoleniach???Osobiście,niedawno wymieniałem cały dach (więźba,murłaty itd) z tzw."partyzanta" czyli bez żadnych pozwoleń:) Klient nasz pan.
        • Gość: cromwell Re: Wymiana dachu - koszty IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 01.10.11, 18:33
          drogi kolego dekarzu
          nie interesuja mnie metody na partyzanta
          pan jestes sam partyzantem jezeli mylisz pan wiezbe z poszyciem
          moge se tu przylinkowac tylko po jaka cholere
          tak na marginesie
          mimo odstawki
          ciagle jeszcze krece sie wokol budowlanki
          ostatnio mialem styk z goscmi zadajacymi 40 zeta od m2 za calosc z wiezba
          wykonanie nieszczegolne
          ale solidne
          i co
          kopara opadla?
    • madame_mage Re: Wymiana dachu - koszty 03.10.11, 18:20
      Dzieki za odpowiedzi. Wlasciwie po wymierzeniu dachu na planach okazalo sie, ze jest go tylko 94 m2 :) wiem, ze wydaje sie to niemozliwe (domek ma 120 m2), ale to jest blizniak z 3 pietrami, jedno pietro ma ok. 60 m2. Jesli chodzi o lupek, to domek jest w Niemczech, w rejonach, gdzie w latach 60-tych tak kryto dachy, wiem, ze to w Polsce w ogole nie popularne. Co do odnawiania dachu, to nie mam pojecia czy to bedzie calosc, czy tylko sama dachowka. Chcemy od razu po zmianie dachu rozpoczac adaptacje poddasza + odnowienie fasady, bo tylko wtedy oplaca sie sprowadzic ekipe z Polski do prac.
      Jak myslicie ile mnie wiecej czasu by zajela taka wymiana dachu, odnowa fasady (ok. 200 m2) oraz adaptacja poddasza (ok. 45 m2) na 2 pokoje i lazienke (schody betonowe i wylewka na poddaszu juz sa). Ale trzeba wymienic styropian na welne + instalacje doprowadzic, no i cala reszta.
      • bogdangurgul1963 Re: Wymiana dachu - koszty 20.06.19, 13:29
        jestem teraz w Hechingen wymienamy stary dach na nowa dachowke wraz z ociepleniem welna od gory dach ma 85 m2 wiezba zostaje zajelo to nam 24 dni po 10 godz, w trzy osoby ale z naszym calym materailem to okolo 20000 euro,Wykonuje prace remontowe kompleksowo.
    • Gość: arlop Re: Wymiana dachu - koszty IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.11, 18:08
      Do tego należy doliczyć koszt zakupu plandek budowlanych, niezbędnych podczas wymiany dachu. www.plandekiochronne.pl/1,Plandeki_ochronne.html
    • qual0play Re: Wymiana dachu - koszty 29.03.12, 15:47
      Przykład,m jak u mnie jest /oferta wykonawcy/:

"Materiał ( Krokiewki ,Mambrana , cegły klinkier,zaprawa murarska,drewno,blachodachówka,blacha płaska, wkręty,gwoździe,gąsiory) = 4100 zł
      Robocizna 3300 + 1353 ( 23% Vat + 18% dochodowego ) = 4653 zł
      Razem = 8753 zł"

b] Powierzchnia mojego dachu to 65 m kw.:[/b] - to dokładnie połowa powierzchni Pani/Pana domu. Co Państwo na to?
      • laura988 Re: Wymiana dachu - koszty 30.03.12, 10:49
        Na usługę remonotwo-budowlaną (gdy wykonawca daje robociznę wraz z materiałem) stawka VAT to 8%, a nie 23% (i już cena dla klienta szybuje w górę)
        • qual0play Re: Wymiana dachu - koszty 07.04.12, 23:22
          Podobno od tego roku, to 23%. Może on kłamie?
    • Gość: Mariusz Re: Wymiana dachu - koszty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.12, 11:35
      Witam

Jestem doradcą w jednej z hurtowni materiałów budowlanych we Wrocławiu.
      Współpracujemy z większością producentów materiałów potrzebnych do zbudowania domu.
      Jeżeli inwestycja jest we Wrocławiu lub okolicach chętnie pomogę przy wyborze materiałów oraz przy wycenie. Oczywiście za darmo.
      kontakt: Mariusz 609033533
    • jan2211 Re: Wymiana dachu - koszty 28.06.19, 17:23
      Tak sie nie wycenić. Projekt, nawet uproszczony, wyslij do firm z prośba o kalkulacje usługi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka