Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie olejowe

24.10.11, 00:08
Jako nowy na forum witam wszystkich bardzo serdecznie =) jeśli też pomyliłem dział to przepraszam, ale do innego nie umiałem przypasować mojego tematu...

Każdego kto umiałby mi nieco przybliżyć temat bardzo proszę o pomoc. Jak najszybciej muszę dowiedzieć się wystarczająco dużo na temat ogrzewania olejowego (chodzi o te mobilne - podłączane do kontaktu). Obecnie mam w mieszkaniu 40m2 dwa piece akumulacyjne siemens. Są one dość leciwe, bo pamiętają jeszcze moje dzieciństwo (montowane były przed 2000r.), a w związku z tym nie są tak skuteczne i efektywne jak być powinny. Właśnie dlatego moja mama, na stałe mieszkająca w Niemczech, wymyśliła zastosowanie takich grzejników olejowych z wysokiej półki (np. DeLonghi), które, u naszych zachodnich sąsiadów, nie są zbyt kosztowną inwestycją. Co sądzicie na ten temat? Warto inwestować w nowe urządzenia czy lepiej serwisować stare piece akumulacyjne (o zakupie nowych pieców akumulacyjnych nie mam nawet co myśleć)?
Obserwuj wątek
    • ikaria80 Re: Ogrzewanie olejowe 24.10.11, 16:12
      Zasadniczo nie bardzo orientuje się w cenie pradu w Niemczech ale u nas rachunki za takie ogrzewanie na pewno nie beda niskie.
      • rrozacki Re: Ogrzewanie olejowe 24.10.11, 17:56
        Sęk w tym, że obecnie rachunki za prąd są wysokie i co roku coraz wyższe - z racji tego, że drobny sprzęt AGD zmienia się raczej na bardziej energooszczędny, głównym winowajcą w mojej opinii są starzejące się piece. W mojej sytuacji więc zastanawiam się nad dwoma opcjami: naprawy pieców akumulacyjnych, bądź zakupu grzejników olejowych. Z racji ograniczonych funduszy inne opcje są poza zasięgiem.
        • ikaria80 Re: Ogrzewanie olejowe 24.10.11, 18:06
          To może rozwiązaniem będą piece na gaz lub tzw olejowe na kapiacy olej opalowy?
          • rrozacki Re: Ogrzewanie olejowe 25.10.11, 17:58
            Gazu się jednak trochę obawiam, a piece na olej opałowy chyba potrzebują komina? Prawdopodobnie za rok będę się wyprowadzał, więc też nie bardzo chcę inwestować. A z takich mobilnych urządzeń grzewczych na co zwracać uwagę? Są jakieś firmy, których produkty są zawsze wysokiej jakości? Jakie cechy są istotne? Jakieś konkretne funkcje przydatne?
            • Gość: mikus zsti Re: Ogrzewanie olejowe IP: *.alkom.3s.pl 25.10.11, 19:01
              stanowczo gaz tanszy w zakupie bardziej wydajny.Lecz jesli chodzi o gaz liczy sie jakosc pieca firmy warte uwagi vaillant viessman
    • Gość: cromwell Re: Ogrzewanie olejowe IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 25.10.11, 19:30
      nie znam parametrow grzejnikow podanych przez ciebie
      pasi wejsc na ich strone i porownac z parametrami piecow akumulacyjnych nowej generacji
      faktem jest
      ze prad u nas bedzie drozal na potege
      i w ciagu kilku lat osiagnie
      albo nawet przewyzszy ceny pradu w Niemczech
      wiadomo
      Tusk podpisal pakiet klimatyczny
      Radze opanowac fobie i jednak przerzucic sie na gaz
      pisales ze jest taka mozliwosc

pzdr.
    • Gość: misiel Re: Ogrzewanie olejowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 22:25
      Miałem ogrzewanie olejowe ale od tego sezonu przerzuciłem się na pellet. Była to trudna decyzja ale potem okazała się jeszcze trudniejsza bo trzeba było wybrać kocioł. Padło na Merkurego Zębca i jak na razie sprawuje się nieźle.
    • buderus-serwis Re: Ogrzewanie olejowe 02.01.12, 09:22
      Jeśli tylko jest możliwość pokombinować i zmienić ogrzewanie na gazowe, to warto. Inwestycja bardzo szybko się zwróci, zwłaszcza jeśli zdecydują się Państwa na kocioł kondensacyjny - przy ocieplonym domu o pow. ok. 100m2 rachunki za gaz w sezonie grzewczym to wtedy ok. 350 zł. Podejrzewam, że obecne rachunki za prąd są znacznie wyższe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka