17lipiec1976 19.01.12, 20:16 dach ma być zrobiony od podstaw, czyli nowe belki, deski itd. Czy muszę mieć na to pozwolenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yyyy_ja Re: remont dachu a pozwolenie 20.01.12, 12:15 a czy wymieniasz pokrycie dachu?a może go ocieplasz??jeśli jest to kwestia wymiany na dokładnie takie same elementy i nie będziesz nic ingerować to zgłoszenie, jeśli jednak zmienisz z dachówki na blachę, albo zmienisz wymiar krokwi, ich rozstaw, albo ocieplisz to wówczas pozwolenie na budowę:) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: remont dachu a pozwolenie 20.01.12, 13:08 Zacytuję w skrócie poradę urzędnika z gminnej architektury. Jeżeli remontujesz dach to zgłoś,że przystąpiłeś do roboty,bo trzy dni temu była awaria grożąca katastrofą budowlaną,albo przynajmniej sporymi szkodami. -Mój dodatek - zgłoszenie wyślij pocztą przed długim weekendem.Zdążysz rozebrać i nikt nie udowodni,czy awaria była,czy nie.Wylej parę wiader wody na ściany,tam gdzie nie będzie strat. Jeżeli nie zmieniasz geometrii,to problemu nie powinno być. Na marginesie:niestety jest wiele wręcz kretyńskich przepisów w tej materii.Niestety ostatnie /parę lat temu/zmiany nie poprawiają,a podobno wręcz pogarszają sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
17lipiec1976 Re: remont dachu a pozwolenie 25.01.12, 15:40 czyli jednak musze zgłosic, bo beda wymieniane tez czesci drewniane i prawdopodobnie bedzie troche ostrzejszy ten dach. dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
yyyy_ja Re: remont dachu a pozwolenie 25.01.12, 16:29 Jeśli zmieniasz kąt nachylenia i wymieniasz elementy na inne to musisz złożyć projekt do pozwolenia na budowę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: remont dachu a pozwolenie 25.01.12, 18:49 Niestety jeżeli zmieniasz geometrię,to musisz mieć projekt i co dalej idzie zezwolenie budowlane. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albatros Brednia Urzędnika IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 18:27 Brednia i kanał. Jeżeli zgłosisz do Urzędu "awaria grożąca katastrofą budowlaną" to masz jak w banku nakaz oględzin Inspektora Budowlanego i wstrzymanie jakichkolwiek prac do czasu wyjaśnienia sytuacji. Ba, może nawet w trybie awaryjnym każą ci się eksmitować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: remont dachu a pozwolenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 18:03 Jeśli zwiększy się spadek dachu przy zachowaniu odległości między krokwiami i belkami na takie jak były przy zachowaniu tej samej wielkości kantówek to projekt będzie prościzną bo wiadomo,że przy większym spadku zmniejszy się obciążenie dachu śniegiem a obciążenie wiatrem nie jest znaczące.Chyba żeby z blachy zamienić na obciążenie dachówką to wiadomo, że obciążenie wzrośnie. Powodzenia w Urzędach >Proszę nas powiadomić jak poszło . Ale pomysł z długim weekendem jest dobry ale nie do końca bo jeśli w grę będzie wchodziło zajęcie chodnika to za to też się płaci i koniecznie trzeba zabezpieczyć ogrodzić liną i tablicami ,,Uwaga u góry pracują " -bez tablicy jak by się stał wypadek i ktoś by wszedł i spadło mu coś na łeb to i tak wina będzie tego kto nie dał tablic. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: remont dachu a pozwolenie 28.01.12, 01:02 Logika by wskazywała,że jak lepiej,to nie wygłupiać się z papierami.Niestety ustawa nie kieruje się logiką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier dla własnego bezpieczeństwa powinienes zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 10:55 Projekt. Przepisy nie są po to by "utrudniać życie" tak jak się to niektórym wydaje - są po to by domorosłe zenki (którym wydaje się że nowy dach - konstrukcja nie wymaga żadnych obliczeń) nie generowały katastrof budowlanych Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: dla własnego bezpieczeństwa powinienes zrobic 28.01.12, 12:27 No ale wymiana dachu,bez zmiany geometrii nie wymaga projektu,a lepszy dach,o obiektywnie lepszy dach,o lepszej,ale innej geometrii wymaga projektu.To jest hipokryzja ustawowa. A przy okazji czy zawsze "władza" musi nam "pomagać" w naszym osobistym życiu.Rozumiem ingerencję w wypadku obiektów publicznie dostępnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: dla własnego bezpieczeństwa powinienes zrobic IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 28.01.12, 15:16 andrzeju drogi przede wszystkim zgloszenie jest tylko w przypadku wymiany poszycia kazda wymieniona krokiew to juz pozwolenie na budowe jakbys mial troszke w glowie zgogzilbys sie z "wladza" dawniej krokwie to jednolite drewno z lekka ciosane dzisiaj to masowka cieta jak leci w pewnych kwestiach zgodze sie z toba ale w kwestii wiezby rzad musi pomagac inaczej zaplaci za rehabilitacje pacjentow ze zlamanymi kregoslupami Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: dla własnego bezpieczeństwa powinienes zrobic 29.01.12, 01:00 Niestety nie zgodzę się.W tego typu robotach wystarczyłby nadzór uprawnionego inżyniera budowlanego.Niestety nie widzę sensu papierów.Przecież i tak oprócz projektu jest wymagany nadzór. Obecne przepisy są kosztotwórcze. Czy nie wierzysz,że inżynier budowlany musi mieć zawsze projekt? Czy naprawdę widzisz konieczność projektu,zatwierdzania,zezwalania i potem fachowego nadzoru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: dla własnego bezpieczeństwa powinienes zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.14, 11:08 Taaa...:( a ciekawe dlaczego przechodzą takie rzeczy jak w spodku katowickim i legalnie bubel wyszedł i nikt ! za to nie siedzi a tu chcesz parę łat dokoptować i psy na tobie wieszają! Odpowiedz Link Zgłoś
jar.os Re: remont dachu a pozwolenie 29.01.12, 07:20 wielu ludzi ma z tyłu załatwianie papierów , dla dobrej ekipy dach z wieżbą średniej wielkości to 3 do 5ciu dni roboty , zanim kto się obejrzy jest po sprawie i chata ma nową czapkę Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: remont dachu a pozwolenie 29.01.12, 10:41 Jest problem omnipotencji państwa.Niestety biurokracja ma skłonność do uzasadniania swojego istnienia działaniem na korzyść obywateli,a nie celowością działania w meritum. Ktoś kiedyś powiedział - państwo omnipotentne jest impotentne. Nie wiem ile procent procedowania w wydziałach architektury zajmują sprawy,które można załatwić zwykłym nadzorem wykonawczym.Czy obywatel nie ma prawa zbudować sobie dachu,który na niego się zawali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edward Re: remont dachu a pozwolenie IP: 212.59.225.* 29.01.12, 14:28 No i słusznie wielu ludzi tak postepuje, bo żeby na wymiane jednej krokwi konieczne było pozwolenie na budowe to jakas paranoja i wymuszenie kasy dla urzedasów. Zgodnie z projektem i pozwoleniem można budować szkaradzenstwa, jakies pseudo zameczki itd, a bez pozwolenia nie wolno wyremontowac dachu, czy zmienic swiatła okna lub drzwi. Nic komu do tego co ja robie ze swoim własnym domem. Ważne zeby bylo zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną, a jedynie powinienem ponosic pełna odpowiedzialnosc w razie spowodowania szkody osobom trzecim. Moja decyzja, moje ryzyko, moja odpowiedzialnosc karna i finansowa. No ale wtedy polowa tych inzynierów i gryzipiórków nie mialaby z czego żyć. Obecne prawo budowlane w niektorych sprawach jest jeszcze zakorzenione w komunizmie, wymyslone po to by zniszczyc wlasnosc prywatna Zlikwidowano ulgi remontowe, papierow i oplat coraz wiecej wiec lepiej nic nie robic, niech sie obroci w ruine ale za to zgodnie z prawem. Przeciez projekt, inwentaryzacja,/ bo czesto nie ma dokumentacji/ oplaty za pozwolenia to kupa kasy za ktora mozna sfinansowac wymierna powierzchnie remontowanego dachu. Zaraz odezwie sie "inzynier" jakie to brednie wypisuje i jak nawoluje do katastrofy budowlanej, ale jak musze w samochodzie wyremontowac zawieszenie lub uklad hamulcowy to nie robie "zgloszenia" do wydzialu komunikacji ani nie wystepuje o pozwolenie tylko naprawiam wg wlasnej decyzji i jezdze i tez po takim remoncie stwarzam zagrozenie katastrofa drogowa ale na razie nie bule za to kasy urzedasom a jak z tego powodu wyrzadze szkody to bede wtedy odpowiadal i sie martwil. Projekty i prawo to jedno, ale na koncu i tak odpowiadaja ludzie ktorzy robote wykonali i dajmy im spokoj. Co mi po projekcie nadzorze i okresowych przegladach kiedy po tym wszystkim hala w Katowicach sie zawalila ale te gryzipiorki z urzedow za to nie bekna tylko Ci co zle zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: remont dachu a pozwolenie IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 29.01.12, 16:07 narzekanie na opresyjne prawo mozesz sobie w buty wlozyc chyba ze zostaniesz poslem i zorganizujesz koalicje znoszaca bariery prawne poki co prawo obowiazuje ponarzekac se mozesz gosc pyta wyraznie zglosznie czy pozwolenie wg mnie na bank pozwolenie ale probowac moze zglosi remont dachu jezeli/malo prawdopodobne/ zgloszenie sie uprawomocni mozna atakowac ale to tylko sen na 99.99% przyjdzie pisemko ze starostwa zeby uzupelnil projekt i wystapil o pozwolenie na budowe wiec szkoda sie onanizowac nazekajac na obowiazujace prawo Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: remont dachu a pozwolenie 29.01.12, 16:28 Ja nie roszczę sobie prawa do nieomylności i nie tyle narzekam co powiedziałem co sądzę na ten temat.Jak się okazuje nie tylko ja mam wątpliwości. Jest teraz modny temat poprawiania,upraszczania prawa,struktur....Widać,że to raczej pic na wodę,ale może będziemy złośliwi i uruchomimy temat.Czasem zdarza się cud.Może zarzucimy mailami kancelarie i sejmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: remont dachu a pozwolenie IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 29.01.12, 16:48 pozwole sobie byc zlosliwy Andrzeju Sawo pokaz mi chociaz jeden twoj merytoryczny tekst we wszystkich piszesz jakies gornolotne bzdury uwazajac sie za fachowca a to trzeba zobaczyc a to prosze pisac na maila lub dzwonic nic zadnej praktycznej porady w twoim ostatnio zalozonym watku pozwolilem sobie na zarcik tak od niechcenia posadzilem cie o manie przesladowcza tymczasem zalozyles watek zeby czuc sie dowartosciowanym jako fachowiec czlowieku czy ty nie zadjesz sobie sprawy ze jestes z lekka zalosny przepraszam za ton ale powoli zaczynasz mnie irytowac ile lat mozna pisac takie gornolotne bzdety 2, 3, 4 ale nie 5 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: remont dachu a pozwolenie 29.01.12, 20:12 Niestety nie odpowiadasz merytorycznie,a czynisz zarzuty dość niegrzecznie. A teraz ja co Ci odpowiem - złośliwie,ale merytorycznie. 1,Twoim zdaniem przepisy dot.budowania indywidualnych budynków mieszkalnych są święte? A może masz tzw."pieczątkę" i za wiele niepotrzebnych projektów,robionych tylko pod zezwolenie,bierzesz forsę - kilka tysięcy za sztukę.Jeżeli tak,to nie mam pretensji,bo to tłumaczy Twoje stanowisko. 2,Czy architekt lepiej policzy dach niż inżynier budowlany,który też studiował zagadnienia mechaniki budowli i wytrzymałości materiałów. 3,Czy jako podatnik lubisz wyrzucać pieniądze w błoto,na zbędne etaty przeznaczone na przybijanie zbędnych pieczątek,jeżeli tak,to wydawaj swoje pieniądze,ale nie moje. 4,A teraz jeżeli Ci powiem,że np. przepisy dotyczące odległości zabudowy od granicy działki nie zawsze mają sens,to powiesz,że wymądrzam się,ale konkretnie podpowiem Ci,że są formalne problemy z rozbudową istniejącej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
17lipiec1976 Re: remont dachu a pozwolenie 04.06.12, 16:55 zgłosiłam wszystko co trzeba: dach i docieplenie. dostałam pozwolenie i od dwóch tygodni jestem po remoncie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trevis Re: remont dachu a pozwolenie IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 09:04 Zasady uzyskiwania pozwolenia na wymianę dachu oraz jej dalsze warunki: regiodom.pl/portal/budowa/dachy/wymiana-dachu-czego-musimy-dopilnowac-poradnik. Odpowiedz Link Zgłoś