Dodaj do ulubionych

mały, tani domek po raz kolejny

22.03.12, 22:58
niestety marzenie o domku nie daje mi spać, chęci mam ogromne ale możliwości finansowe niewielkie. jeżeli zostanę uświadomiona, że za 250 tyś na gotowo nie da się zamieszkać w domku w prostej bryle - 90 m bez poddasza, garażu i piwnicy, dach blachodachówka lub gont, 1 łazienka - to zapomnę o marzeniach i zacznę remontować moje ciasne mieszkanko i pewnie też będę szczęśliwa chociaż nie tak bardzo:):) proszę o rady wszystkie wezmę sobie do serca:)

www.kreodom.pl/portal/projekt/Delicja-Wolnostojacy-Parterowy-2130728_delicja_5063_2_85:95_2_2.html
Obserwuj wątek
    • novationen Re: mały, tani domek po raz kolejny 23.03.12, 08:36

w takim domku, do którego podesłałaś link da się za 250 tyś zamieszkać. Trzeba tylko rozsądnie do tego podejść i poszukać ekipy która przyjdzie zrobić i zarobić, a nie tylko z Ciebie zedrzeć.

Ja dla przykładu ruszam z budową domu, projekt SZACH 2G (poddasze, dwustanowiskowy garaż, 126 m2) - na umowie z murarzem mam 86 tyś za wykonanie stanu surowego + więźby dachowej (z porothermu kładzionego na piankę)

pozdrawiam,
      Novationen
      • annrez Re: mały, tani domek po raz kolejny 23.03.12, 09:47
        fa sie przymierzam do projektu Z202 moze ktos budowal i cos podpowie
      • lot.ti Re: mały, tani domek po raz kolejny 25.03.12, 12:13
        j (z porothermu kładzionego na piankę)

masz na myślę tę austriacką zaprawę w piance?
        jeśli tak, to Twój dom ma szansę byś pierwszym w Polsce wybudowanym w tej technologii :)))
        jestem bardzo ciekawa wrażeń z budowy
        • novationen Re: mały, tani domek po raz kolejny 25.03.12, 14:48
          lot.ti napisała:

> j (z porothermu kładzionego na piankę)
          >
          > masz na myślę tę austriacką zaprawę w piance?
          > jeśli tak, to Twój dom ma szansę byś pierwszym w Polsce wybudowanym w tej techn
          > ologii :)))

aż tak? Chyba nie...? W Austrii, w Czechach już dość długo się buduje w ten sposób. W Polsce podejrzewam, że znalazło by się sporo domów wybudowanych w ten sposób...

Mimo to ludzie chyba dość sceptycznie podchodzą do tej metody... "na piankę...?! ale jak to?!" :P

> jestem bardzo ciekawa wrażeń z budowy

może się podzielę jakimiś informacjami :D
      • Gość: kasia_k72 Re: mały, tani domek po raz kolejny IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 21:54
        ...i jak idzie Wam budowa? My kończymy ten projekt... nie długo wychodzi wykończeniówka, potem kuchnia i przeprowadzka!
        • marzycielka_elka Re: mały, tani domek po raz kolejny 09.07.12, 22:10
          niestety nie zdecydowaliśmy się:( jeszcze jest nadzieja ale już baaardzo niewielka. raczej zostaniemy w mieszkaniu i bez kredytu , żałuję że oboje z mężem boimy się zaryzykować:( strasznie ci zazdroszczę ale cieszę się że Tobie się udało:) napisz na maila jak możesz jakie koszty i ile pracy własnej w to włożyliście. i jak długo trwała budowa, pozdrawiam
          • Gość: ZbigniewG Gratulacje! IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 01:51
            Zwycięstwo zdrowego rozsądku.
            Gratulacje...
    • laura988 Re: mały, tani domek po raz kolejny 23.03.12, 13:10
      Witaj, ja też buduję mały domek podobnych rozmiarów i myślę, że spoko zmieścisz się w tej kwocie, tylko jak ktoś już tu napisał trzeba wszystko dokładnie zaplanować. Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego, więc mogłabym Ci już coś podpowiedzieć, tym bardziej, że z perspektywy czasy widzę, że zrobiłam kilka błędów, więc już wiem, czego należy unikać. Jeśli chciałabyś pogadać/masz jakieś pytania, to napisz do mnie na maila gazetowego, bo wolałabym na forum nie dyskutować o konkretnych kwotach. Chętnie podziele się doświadczeniami ;)
    • Gość: stef63 Re: mały, tani domek po raz kolejny IP: 109.95.31.* 23.03.12, 22:21
      Poczytaj tutaj :

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,107996535,107996535,Maly_tani_domek_.html
    • lot.ti Re: mały, tani domek po raz kolejny 25.03.12, 12:16
      taki dom najtaniej wyjdzie z prefabrykatów, tej cenie nie będzie jednak energooszczędny.
    • Gość: cromwell Re: mały, tani domek po raz kolejny IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.12, 15:20
      Hej, spokojnie dasz radę, jeśli jesteś zaintersowana podeśle ci domek mojego projektu, jakbyś była zdecydowana to mogę pomóc ci go wybudować, pomoge wybrać materiały a nawet sam stanę przy betoniarce, nie ukrywam że znam się na robocie, jestem fachowcem cromwellem który od lat doradza tu i ówdzie:) spokojna głowa damy radę nie takie numery robiliśmy:)
      najważniejsze to chcieć, wiara przenosi góry, a ja jestem jej pełen, od lat, śle ci moc pozytywnej energii, wiosna ładuje nas pozytywnie, niech przyniesie nam nowe siły by zbudować twoj dom
      www.cromwell.blog.pl/
      • Gość: ZbigniewG. Przypał. IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 01:43
        Cromwell tyś chyba się z głupim przez ścianę macał. Własny projekt chcesz babce wcisnąć? Powinni Cię za to z metra ukarać. Masz uprawnienia i papiery architekta? Chcesz aby kobieta miała nieprzyjemności z Nadzorem bo Ty, WIELKI POJEB masz wizje? Zmień zioła bo te już Ci kompletnie mózg wylasowały...
        Skąd się do holery takie przypały biorą?
    • marzycielka_elka Re: mały, tani domek po raz kolejny 25.03.12, 21:39
      bardzo dziękuję za pozytywne wpisy i danie mi nadziei, muszę przekalkulować koszty i podjąć decyzję:)
    • atena12345 pytanie 27.03.12, 08:40
      A masz już działkę?
      no bo 250 tys. na działkę i budowe "pod klucz" nawet tak zgrabnego domku NIE WYSTARCZY
      • marzycielka_elka Re: pytanie 27.03.12, 10:41
        tak, mam działkę i dlatego tak mnie kusi, w przeciwnym wypadku nie byloby tematu:)
        • atena12345 Re: pytanie 27.03.12, 10:53
          To walcz. Moim zdaniem będzie ciężko w tej kwocie z wykończeniem, ale działka to cześć sukcesu
          • Gość: diakon Re: pytanie IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 27.03.12, 11:59
            My cały domek z piętrem wykończyliśmy za 650 tysięcy. Mamy drewniane schody Prudlik i w zasadzie wszystko czego oczekiwaliśmy. Ogólnie jesteśmy mega zadowoleni z efektu ;-)
            • atena12345 Re: pytanie 27.03.12, 12:30
              Gość portalu: diakon napisał(a):

> My cały domek z piętrem wykończyliśmy za 650 tysięcy. Mamy drewniane schody Pru
              > dlik i w zasadzie wszystko czego oczekiwaliśmy. Ogólnie jesteśmy mega zadowolen
              > i z efektu ;-)

A ktoś się pytał za ile Wy wykończyliście ? Pytanie było nieco inne i dotyczyło małego, parterowego domu, a Ty piszesz o pietrze i schodach.
              Dowartościoałeś się?
              • marzycielka_elka Re: pytanie 27.03.12, 12:42
                GRATULUJĘ!!! to nie lada wyczyn!!! wspaniale że jesteś zadowolona(y)!! znam ludzi którzy mają wszystko i wiecznie są niezadowoleni, a inni wręcz odwrotnie. To że za 650 tyś można wykończyć dom to Ameryki nie odkryłeś! ja raczej oczekuję opinii od osób, które mają podobny projekt i podobne mozliwości finansowe, czy im się udało czy nie??
                • atena12345 Re: pytanie 27.03.12, 13:23

mam nadzieje, że to nie bylo do mnie...?
                  • marzycielka_elka Re: pytanie 27.03.12, 13:51
                    sorry, źle kliknęłam, oczywiście, że nie do Ciebie, tylko do tego chwalipięty:) dzięki za wsparcie
                    • rege2 Re: pytanie 27.03.12, 16:58
                      bardzo fajny domek!
                      buduj, może zmieścisz się w w 250...to zależy od materiałów, firmy..masz w cenie mieszkania..tak naprawdę nikt nie da 100% wyceny...nie musisz od razu wszystkiego wykończyć...
                      ja przymierzam się do troszkę mniejszego 2 pokoje mi wystarczą..bez podłogówki, pompy ciepła, rekuperatorów myślę się zmieścić w 300 tys, bo dach kopertowy /i dachówka/
                • Gość: szampanna Re: pytanie IP: *.sta.asta-net.com.pl 18.04.12, 19:04
                  Kibicuję całym sercem, jeśli tak można to ująć ;) Zaczynam budowę trochę większego domu, a pieniędzy na to przedsięwzięcie mam mniej od Ciebie, ale na razie wszystko mieści się w trzeszczącym w szwach budżecie :) Ale projekt jest na maksa prosty, łącznie z uwzględnieniem długości podejść, całej wykończeniówki, każdego detalu - wszystko opracowane pod kątem obniżenia kosztów. Poza tym załatwiam wszystko sama, szukam dobrych cen do upadłego, nikomu nie płacę za nic, co potrafię lub mogę się nauczyć robić osobiście. I na razie dajemy radę :) Wierzę więc w niskobudżetowe domy, a dowód w garści będę miała za kilka miesięcy, jak dobrze pójdzie.
                  • marzycielka_elka Re: pytanie 19.04.12, 08:35
                    Bardzo dziękuję za wsparcie:) jeszcze nie podjęłam decyzji, myślę, czytam i przeliczam i kalkuluję czy lepiej mieć oszczędności i spokojną glowę o przyszlość ale gnieść się w małym mieszkaniu, czy zrealizować marzenie o domku. bardzo trudna decyzja szczególnie dla kogoś tak ostrożnego jak ja:( pozdrawiam
    • taylor1 Re: mały, tani domek po raz kolejny 28.03.12, 20:25
      da radę, ale w średnim standardzie i przy dużym nakładzie pracy własnej. Nam się udało, parterówka z 3 sypialniami, dach czterospadowy kryty gontem (dobrym:)
    • Gość: x Polskie przysłowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 08:15
      Kto nie ma miedzi ten na dupie siedzi...

Kup mieszkanie a nie fantazjuj o domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka