Dodaj do ulubionych

ogrzewanie , ogrzewanie

• Gość: arus Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:33
      cześć.Mieszkam w wielorodzinnym budynku na ostatnim piętrze (3).Powierzchnia
      mojego mieszkania 41m.niedawno dostałem pozwolenie na adaptacię powierzchni
      strychowej położonej bezpośrednio nad moim mieszkaniem okolo 60m.Właśnie jestem
      na etapie wyboru pieca.dodam że poziom 41m jest podłączony do sieci miejskiej
      Co. nie ukrywam że najlepszym rozwiązaniem było by odlączenie sie od tejże
      sieci. wlaśnie przygotowuję pismo do rozpatrzenia na zebraniu wspolnoty.jeśli
      się zgodzą myślałem o zainstalowaniu dwófunkcyjnego Vailanta turbo max plus z
      zamkniętą komorą spalania . co sądzisz o takim wyborze ? , może masz inne
      propozycje? Jeszcze jedno istotne pytanko.jeśli nie dostanę tej zgody
      wspolnoty,co proponujesz na ogrzanie górnej powierzchni 60m,czy ten sam
      Vaillant turbo nie bedzie się "męczył" z tak małą powierzchnią.a może masz inne
      pomysły z chętnie poczytam.
    • malywroc KOSZT 18.01.05, 13:29
      ile może kosztować zrobiebie instalacji centralnego ogrzewania w mieszkaniu 85
      metrów na poddasz (Myślę o piecu dwufunkcyjnym. Mieszkanie o wymiarach 15,7 na
      5,5 - trzypokoje kuchnia łazienka + duży korytarz. Jak powinny być
      rozmieszczone grzejniki?
      • Gość: specjalista Re: KOSZT IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 01:19
        u nas kosztuje to ok 7 tys złotych
    • Gość: marpanek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 18.01.05, 17:37
      Dom bliżniak 21/2 kondygnacji, na mieszkalnym poddaszu często się zapowietrzają
      grzejniki purmo, ogrzewanie gazowe, piec nowy immergas.Jak temu zaradzić?
    • Gość: klemens Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 25.01.05, 21:07
      Witam ponownie monterze!Mam pytanie... Chyba zdecyduję sie na piec gazowy z
      gazem płynnym, czy piec może być w piwnicy? jakie bedą koszty przerobienia
      instalacji i czy takie przeróbki będą konieczne? (instalacja jest nowa,
      miedziana) jakie są orientacyjne koszty zakupu pieca, podłączenia, zatankowania
      itd? możesz kogoś polecić z Wrocławia lub podać producentów? dzięki z góry i
      pozdrawiam...
      • Gość: ADI Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 83.151.36.* 29.01.05, 21:07
        Witam
        Ja równierz chciałbym skorzystać z Twojej uprzejmości i wiedzy:

Buduję dom dwupiętrowy, ok.240m.kw.
        Już zdecydowałem się na piec kondensacyjny gazowy.
        Poprosiłem o wstępną szacunkową wycenę dwóch monterów z polecenia.
        Obaj, tak jakby się umówili, wycenili wstępnie po obejrzeniu budynku, całą
        inwestycję na o.k. 25tys.pln (piec, instalacja c.o., instalacja wodociągowa,
        kanalizacyjna)

Jeden z nich - to dealer Buderusa. Proponuje kondensat Buderusa wiszący (nie
        pamiętam modelu)
        Drugi - Vaillanta.

NA którą z firm się zdecydować? Która będzie lepsza? Buderus czy Vaillant?

Proszę o sugestię
    • Gość: jarek-bydgoszcz Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.01.05, 14:54
      Witam
      Noszę się zamiarem zakuopu domu, w którym jest porosprowadzana instalacja
      grzewcza z przygotowanym miejscem na kominek z płaszczem wodnym. Na razie przy
      tej ulicy nie ma gazu, ale ma byc w ciągu rok-półtora. Dom jest bez
      podpiwniczenia, więc nieduże pomieszczenie na kotłownie/pralnię jest wytyczone
      na parterze. Jaki sposób ogrzewania wybrać?
      Chyba raczej tylko gaze, ale jak przetrwać okres "do podciągnięcia sieci
      miejskiej?" Czy opłaci się wstawić na działkę zbiornik gazu?
      Dom jest dwukondygnacyjny - po 100 metrów na każdym poziomie.
      Na razie chcemy wykończyć i zamieszkać parter, ale.... górę też zrobimy. Byłbym
      wdzięczny za radę. Mój adres: jarek.pabijan@wp.pl
      dzięki
    • Gość: aet Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:17
      chcialbym uzyskac info o piecach dwufunkcyjnych Ariston
    • agnieszka555 Re: ogrzewanie , ogrzewanie POMPA CIEPŁA 03.02.05, 17:41
      Mam zamiar zainstalować w nowym domu pompe ciepła . Podobno przy tego typu
      ogrzewaniu najlepsze efekty uzyskuje się kiedy jest ogrzewanie podłogowe .
      Trochę mnie to przeraża bo slyszałam za i przeciw "podłogówce" . Może ktoś ma
      jakieś doświadczenie w tej materii ?
      A
      • Gość: krakusek Re: ogrzewanie , ogrzewanie POMPA CIEPŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:25
        podłogówka i pompa pasują jak czop w czep.
        A wady podłogówki?
        Ja nie znam, choć mam cały dom taki.
    • Gość: lukasz.... Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.mt.pl / *.mt.pl 17.02.05, 11:36
      Może ktoś z Pastwa będzie miał wiedzę co sie stało bo ja sie na tym zupełnie
      nie znam.
      Zakupiliśmy do małego mieszkania (30m) piecyk przepływowy Junkers (z wymiennymi
      bateriami -prawdopodobnie WRP 11B 23 - w tej chwili dysponuje jedynie
      instrukcją i nie moge podać dokładnej nazwy)
      Piecyk kosztował 1050zł i ma niecałe 3 tygodnie.
      Podstawowym problemem jest to ze nie ma on stabilnej ciepłej wody-po odkręceniu
      wody najpierw jest zimna, potem przez chwile ciepła , a potem znów zimna.
      Branie prysznica jest bardzo uciążliwe. Brak stabilnosci ciepłej wody wystepuje
      też przy małym strumieniu (zlew w kuchni).Kolejnym problemem jest to, ze piecyk
      nie chce sie włanczac gdy otwarte jest okno zarowno w kuchni jak i w pokoju
      (piecyk zainstalowany jest w kuchni).Kolejny problem to woda która z niego
      kapie podczas gdy pokrętło regulacji stanu wody ustawione jest w pozycji lewej-
      czyli maksymalne ustawienie wody.
      Chciałbym podkreślić ze piecyk był montowany przez osobę posiadajacą wszelkie
      uprawnienia.
      Czy ktoś z Państwa miał kiedyś podobny problem, czy wie w jaki sposób go
      rozwiazać-czy da sie poprzez regulację doprowadzić do zadowalajacego efektu,
      czy trzeba zwrócic sie do serwisu???
      Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: lukasz.... problem z junkersem IP: *.mt.pl / *.mt.pl 17.02.05, 11:37
      Może ktoś z Pastwa będzie miał wiedzę co sie stało bo ja sie na tym zupełnie
      nie znam.
      Zakupiliśmy do małego mieszkania (30m) piecyk przepływowy Junkers (z wymiennymi
      bateriami -prawdopodobnie WRP 11B 23 - w tej chwili dysponuje jedynie
      instrukcją i nie moge podać dokładnej nazwy)
      Piecyk kosztował 1050zł i ma niecałe 3 tygodnie.
      Podstawowym problemem jest to ze nie ma on stabilnej ciepłej wody-po odkręceniu
      wody najpierw jest zimna, potem przez chwile ciepła , a potem znów zimna.
      Branie prysznica jest bardzo uciążliwe. Brak stabilnosci ciepłej wody wystepuje
      też przy małym strumieniu (zlew w kuchni).Kolejnym problemem jest to, ze piecyk
      nie chce sie włanczac gdy otwarte jest okno zarowno w kuchni jak i w pokoju
      (piecyk zainstalowany jest w kuchni).Kolejny problem to woda która z niego
      kapie podczas gdy pokrętło regulacji stanu wody ustawione jest w pozycji lewej-
      czyli maksymalne ustawienie wody.
      Chciałbym podkreślić ze piecyk był montowany przez osobę posiadajacą wszelkie
      uprawnienia.
      Czy ktoś z Państwa miał kiedyś podobny problem, czy wie w jaki sposób go
      rozwiazać-czy da sie poprzez regulację doprowadzić do zadowalajacego efektu,
      czy trzeba zwrócic sie do serwisu???
      Pozdrawiam serdecznie
    • klapouchy1 szanowny Panie Monterze 20.02.05, 23:39
      Z podziwem czytam bardzo długą listę pytań i odpowiedzi. Jeśli PAn już tak
      miły, to proszę o poradę.
      Czy wkład kominowy o fi=100mm nadaje się dla kotła z zamkniętą komorą spalania?
      Czy nie zna Pan kogoś, kto chciałby odkupić nieużywany kocioł dwufunkcyjny
      Ariston Microgenus? (poprzedni właściciel zawiesił go na ścianie, ale nie
      podłączył, a ja już wiem, że potrzebny mi jest kocioł jednofunkcyjny z
      zasobnikiem, więc muszę się pozbyć niechcianego spadku - mieszkam we Wrocławiu.
      Mam gwarancję.)
    • Gość: samniewiem Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.w82-122.abo.wanadoo.fr 28.02.05, 18:39
      witam widze ze znasz sie na zeczy..prosze o pomoc..wlasnie skoczylem przebudowe
      poddasza w domku 1-rodzinnym 2-pietr..dol rodzice sr.-siostra,strych-
      ja..mieszkanie ma ok 100m2.na strychu mam doprowadzic gaz,H2O itp.(pewnie z
      nizszych mieszkan).ale niewiem jakie ogrzewanie byloby najlepsze jaki piec
      CO..czy kominek (czy to i to)...jakie grzejniki..jle musze na to przeznaczyc..z
      gory dziekuje
      • Gość: monter Re: wracam i jeśli potrafię to odpowiem lub doradz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:03
        dawno mnie tu nie było ?? wszystkich pytających przepraszam że nie odpowiadałem
        ale sprawy słuzbowe pochłonęły mnie całkowicie . wracam i jeśli będę mógł pomóc
        to chętnie bedę odpowiadał . przeglądnę pytania i postaram się na te zległe
        równiez odpowiedzieć
        • dado Re: wracam i jeśli potrafię to odpowiem lub dorad 10.04.05, 06:21
          Gość portalu: monter napisał(a):

> dawno mnie tu nie było ?? wszystkich pytających przepraszam że nie odpowiadałem
          >
          > ale sprawy słuzbowe pochłonęły mnie całkowicie . wracam i jeśli będę mógł pomóc
          >
          > to chętnie bedę odpowiadał . przeglądnę pytania i postaram się na te zległe
          > równiez odpowiedzieć

Ciesze sie ,ze jestes .
          Czy moglbys zrobic wizje lokalna i poradzic jaki system uzyc do
          ogrzania stosunkowo nowego domu jakis 240 m , gaz w planie (okolo 150m
          podciagnac ) ?
          Mysle takze o podlaczeniu kolektorow slonecznych prozniowych do kotla z
          woda .
          Na razie sa tam : kominek , piec w kuchni i kominek-koza w pokoju i to
          oczywiscie nie wystarcza.
          Chce miec nowoczesne , najlepiej gazowe , automatycznie sterowane ogrzewanie.
          Oczywiscie chce wiedziec ile czasu potrzeba tobie na zrobienie tego
          ogrzewania
          i ile bedzie kosztowac.
          Dom w odleglosci 70 km od Krakowa.Wiecej wiadomosci moge podac na twoj
          adress priv.
          • Gość: monter Re: wracam i jeśli potrafię to odpowiem lub dorad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:20
            trojanskia@tlen.pl
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 23:33
        trochę mało danych aby mówić o kosztach
    • humprey_bogart Re: ogrzewanie , ogrzewanie 13.04.05, 11:55
      Witam Cię monterze, zaimponoiwałaeś mi swoją fachowością, pozwolę sobie zatem
      zadać Ci kilka pytań licząc na odpowiedź.\
      GRZEJNIKI
      1. Do tej pory w mieszkaniu o pow. 51 m2 kubatura ok 153 m3 mieliśmy piec
      akumulacyjny (kaflowy) na tani prąd z sumą grzałek 2,5 KW plus 1 olejak w II-
      gim pokoju 1,2 KWi olejak w łazience 1 KW i było rześko. Planujemy zakup pieca
      do 21 KW. Jak dobrać grzejniki do pomieszczeń: I pokój 9 m2, II pokój 20 m2,
      kuchnia 6 m2, łazienka 5,5 m2 korytaż 10,5 m2 z założeniem, że nie chcę tam
      grzejnika.
      PIEC
      Czy zasilanie pieca gazowego 21 KW dwufunkcyjnego w powietrze może być z klatki
      schodowej o kubaturze 250 m3 (bez grodzi, drzwi, itd) Jeżeli tak to czy jest
      możliwość poboru na klatce na wys. 2,5 m a wylotu w łazience na wys. 0,2 m -
      czy nie ma zagrożenia, że zrobi się ciąg kominowy?
      Dziękuję z góry za odpowiedź, może być na priva - anna_szkultecka@op.pl
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie humprey-bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:08
        można faktycznie zrobić jakiś dobór grzejników wg tego co podajesz jednak jest
        to zbyt mało danych . JESLI CHCESZ TO ZROBIĆ W MIARĘ DOBRZE ZNAJDZ FIRMĘ KTÓRA
        DOBIERZE DOSTARCZY I WYKONA TWOJĄ INSTALACJĘ W CAŁOŚCI !!!
        Nic nie wiem o budynku oknach grubości muru ilości scian zewnętrznych i t d.ale
        pewno nie byłoby zbyt mało gdyby 9 dać grzejnik którego moc podana w katalogu
        dla parametru 90/75 wynosi 1296 W 20 m 2880W KUCHNIA 990 W ŁAZIENKA 1100W
        COŚ Z TYM KOTŁEM MI NIE PASUJE . Czy miejsce w którym ma byc kocioł było
        ogladane przez kominiarza i czy jest opinia kominiarska jeśli nie to trzeba to
        wykonac i będziesz miał/a odpowiedz.

• herr_bart_nick Re: ogrzewanie , ogrzewanie 15.04.05, 17:07
      Skoro możesz "oddać" trochę ze swej wiedzy i doświadczenia, to poproszę o
      analizę następującego przypadku. Dom z bali drewnianych o powierzchni ok. 120
      m2 (parter i piętro) + podpiwniczenie. Poddasze nieocieplone, dach pokryty
      balchą. Położony w terenie górskim (okolice Podhala/Beskidów). Dotychczasowe
      ogrzewanie: kominek starego typu z otwartym paleniskiem, piec węglowy, podkowa
      itp. Chcę zrobić porządne ogrzewanie. Rozważam kotłownię olejową w piwnicy z
      automatyką pogodową, aby podczas nieobecności w zimie utrzymywać temp. powyżej
      0 st. C. Dom jest używany weekendowo i na krótkie wakacje. Kotłownia ma również
      dostarczać ciepłą wodę użytkową. Zasadniczy problem polega na tym, że w tym
      roku oprócz sfinansowania kotłowni nie zdążę zmienić pokrycia dachowego i
      ocieplić poddasza, a więc dużo ciepła pójdzie w gwizdek. Gaz jest możliwy tylko
      w zbiorniku przydomowym (odpada), ewentualnie ogrzewanie prądem (przy założeniu
      dwutaryfowego licznika - jest taka możliwość, przydział mocy jest
      wystarczający). Czy piec olejowy będzie dobrym rozwiązaniem i jaki byłby dobry.
      Co sądzisz o piecach Ulrich (Ederlich)?

pozdrawiam
      • Gość: Obcy Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:27
        Witam - Czym ogrzewać pawilonik handlowy 45 m kw.
        Możliwe jest tylko ogrzewanie elektryczne.
      • Gość: monter Re: czym dom wekend. bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 21:32
        najpierw trzeba z tego zrobić dom -tzn zadbać aby ściany i dach oraz inne
        elementy budowlane nie traciły za dużo ciepła.LUB traciły je zgodnie z
        normą .Ja zacząłbym od ocieplenia dachu i poddasza.
        jeżeli dom ma być używany okazjonalnie tylko czasem w wekendy i na pozostały
        okres zostawiony bez dozoru ,ogrzewanie w którym medium będzie woda raczej
        darowałbym sobie ,natomiast pomyślałbym o dobrym kominku z rozprowadzeniem
        ciepła .Ciepła woda z podgrzewacza elektrycznego ale z możliwościa spuszczenia
        jej z układu na czas nieobecności.
        piszesz dom z bali -to za mało informacji -dom drewniany to nie znaczy ciepły
        składa sie na to wiele czynników .
        Jeśli jednak zdecydujesz się na kocioł olejowy dowiedz się czy sprzedający ci
        go fachowiec zapewni CI serwis czy w twoim przypadku jest możliwość użycia wraz
        z kotłem jakichś urządzeń powiadamiających serwis i Ciebie o powstałej awarii
        kotła i ile taki dozór będzie Cię kosztował w skali roku.
        Moje zdanie na temat kotła urlich jest tu bez znaczenia bo w Twoim przypadku
        podstawowym kryteriu doboru urzadzenia jest prawdopodobnie cena.
        • herr_bart_nick Re: czym dom wekend. bali 19.04.05, 11:23
          Gość portalu: monter napisał(a):

> najpierw trzeba z tego zrobić dom -tzn zadbać aby ściany i dach oraz inne
          > elementy budowlane nie traciły za dużo ciepła.LUB traciły je zgodnie z
          > normą .Ja zacząłbym od ocieplenia dachu i poddasza.
          > jeżeli dom ma być używany okazjonalnie tylko czasem w wekendy i na pozostały
          > okres zostawiony bez dozoru ,ogrzewanie w którym medium będzie woda raczej
          > darowałbym sobie ,natomiast pomyślałbym o dobrym kominku z rozprowadzeniem
          > ciepła .Ciepła woda z podgrzewacza elektrycznego ale z możliwościa
          spuszczenia
          > jej z układu na czas nieobecności.
          > piszesz dom z bali -to za mało informacji -dom drewniany to nie znaczy ciepły
          > składa sie na to wiele czynników .
          > Jeśli jednak zdecydujesz się na kocioł olejowy dowiedz się czy sprzedający ci
          > go fachowiec zapewni CI serwis czy w twoim przypadku jest możliwość użycia
          wraz
          >
          > z kotłem jakichś urządzeń powiadamiających serwis i Ciebie o powstałej awarii
          > kotła i ile taki dozór będzie Cię kosztował w skali roku.
          > Moje zdanie na temat kotła urlich jest tu bez znaczenia bo w Twoim przypadku
          > podstawowym kryteriu doboru urzadzenia jest prawdopodobnie cena.

Wiem, że muszę ocieplić dom i zrobię to, ale nie wiem czy w tym sezonie.
          Napewno jednak w tym roku zmienię ogrzewanie. Ocieplenie wiąże się jak sądzę z
          koniecznością zerwania dachu (blacha), ocieplenia i położenia na nowo. A skoro
          tak, to nie chcę kłaść na nowo tej blachy tylko położyć nowy dach, a to już
          inwestycja rzędu kilkudziesięciu tysięcy - więc poczekam na kolejny sezon. Co
          do rodzaju pieca, to nie jest zupełnie pytanie bez sensu. Liczę się z kosztem
          kotłowni do ok. 15 tys. zł, więc już chyba coś wybiorę (stąd kwestia kotła
          Ederlich - bo mały, a co do piwnicy mam jeszcze pewne plany co do jej
          zagospodarowania, a ten piec nie jest duży). Rozumiem, że przy kotle olejowym
          wcale nie musi być używana woda do obiegu grzewczego, bo może być jakaś inna
          substancja niezamarzająca + automatyka pogodowa + spuszczenie wody z instalacji
          na czas nieobecności - to powinno wystarczyć.

dzięki za dotychczasowe informacje

• rutaga Re: ogrzewanie , ogrzewanie 18.04.05, 15:57
      witam, zamierzam zakupic dom 180m2 (metraz razem z piwnica), w ktorym jest
      zamonotowany kociol Viessmana Vitola comferral (tyle wyczytalam ze zdjecia, moge
      podeslac na maila do wgladu...) i dodatkowo ogrzewanie kominkowe bez plaszcza
      wodnego. Moje pytanie dotyczy przewidywanych kosztow eksploatacji (ile tego
      oleju taki kociol zuzyje na rok/sezon), zeby utrzymac temp. ok 20C. No i woda
      tez jest tym podgrzewana, jest tak taki przycisk ktory przelacza te funkcje (tak
      zrozumialam jak wlasciciel tlumaczyl...:-)
      Zakladam raczej ogrzewanie kominkiem, i ewentualne podgrzewanie (dogrzewanie)
      olejem.
      Aga
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 21:34
        zbyt mało danych
        • Gość: rutaga Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 195.136.107.* 18.04.05, 21:59
          a o jakie dane chodzi?
          myslalam, ze sa jakies srednie dane dla kazdego kotla (moze jakis przedzial
          chociaz, 2000-2500 litrow??? bo jestem zupelnie niezorientowana)
          • Gość: obcy Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:46
            Witam ponownie - Czym ogrzewać pawilonik handlowy 45 m kw.
            Możliwe jest tylko ogrzewanie elektryczne.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:15
        o jakie dane chodzi -co to za dom ,ocieplony nie ocieplony nowy , wybudowany po
        90 tym roku czy przed , drewniany czy murowany ,ściana zewnętrzna ma 10 czy 40
        cm ,ile osób będzie mieszkało itd. takie dane .
        Zakładam jednak że jest to jakiś standart -zużycie nie powinno przekroczyc 2000
        l / rok.
        JEŚLI CHCESZ KORZYSTAĆ Z KOMINKA PRZEDE WSZYSTKIM -to pewno nie pracujesz lub
        pracujesz w domu -ale i tak gwarantuję CI że w którymś momencie będziesz miała
        dość wędzarni i zdasz się na olej a kominek będzie okazją .
    • Gość: bemilkaa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:39
      Za miesiąc będę posiadaczką 128 m. mieszkania w starej zabytkowej kamienicy.
      Zaczynamy generalny remont. Myślę o zainstalowaniu ogrzewania gazowego oraz
      kominka z nawiewem ew. płaszczem wodnym.Czy mógłby Pan polecić jakieś konkretne
      modele.Jestem z mężem kompletnie zielona w tych sprawach i naprawdę nie mam
      bladego pojęcia na co zwrócić uwagę wybierając jakiś konkretny model.
      Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 12:41
        na ogół nie polecam konkretnych firm z róznych powodów .
        ale do takiego mieszkania mozna by kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komora
        spalania -z uwagi na problem z kominem -na pewno opinię kominiarską i
        wystąpienie do gazowni o warunki na gaz do celów ogrzewania i cwu
        Jaki kocioł ? to zależy od zasobnosci portfela , może Buderus , może Viessman ,
        Vaillant , mniej znane Ariston ,Termet, lub inny ,Przede wszystkim taki który
        ma sensownie rozwiązany serwis a najlepiej zlecić całość firmie która ma
        uprawnienia do serwisu .Jeśli chodzi o kominek z płaszczem wodnym lub bez -w
        przypadku mieszkania należy się zastanowić jak on będzie uzywany /np mieszkanie
        na 3 cim piętrze i brak chęci do fizycznej pracy -noszenie drewna
        codziennie /czy ciągle czy okazjonalnie jesli okazjonalnie to szkoda kasy na
        kominek z płaszczem wodnym .
        pozostaje zatem wkład zwykły.
        Jeżeli wybierzesz z płaszczem wodnym mimo wszystko to technicznie dobrym jest
        Makroterm ,lecz jest brzydki -wg. opini klientów. jeśli chodzi o kominek
        powietrzny to polecałbym Tarnawa , Jotul
        • bemilkaa Bardzo dziękuję za odpowiedz 22.04.05, 09:28
          Bardzo mi pomogłeś. Przy zakupie napewno wezmę pod uwagę Twoje wskazówki.Masz
          rację jeśli chodzi o kominek z płaszczem wodnym.Raczej będziemy go używać
          okazjonalnie.
          Za miesiąc zaczynamy totalny remont i napewno sie odezwę.
          Serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia.
        • humprey_bogart do montera 22.04.05, 10:15
          Witam, kilka dni temu prosiłam o podpowiedź dotyczącą mojego mieszkania, czy
          mógłbyś w wolnej chwli wrócić tych kilka postów wyżej i coś mi podrzucić.
          Sprawdzałam na prive - niestety nic nie weszło. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Gość: domingo Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.05, 10:19
      witam, jestem na etapie domu surowego. zastanawiam sie nad rodzajem ogrzewania:
      podłoga czy grzejniki? Dom jest parterowy z poddaszem użytkowym, pow.ok 170m2.
      na dole nie ma jeszcze wylewki. Do ogrzewania mam zamiar zastosować piec gazowy.
      Z tego co wyczytałem w necie to ciężko wyrobić sobie jakieś zdanie!
      I jeszcze coś o kolektorach Hewalexu, dzięki.
      • zielonki Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.04.05, 12:13
        Od podłogowego fachowcy są w Kraku na Lotniczej. Firma Wirsbo. Ja mam od nich
        cały dom z podłogówką + 2 grzejniki. Jest OK.
        • Gość: domingo Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.05, 15:06
          dzieki, mam budowe w Zabierzowie i musze sie zdecydować na ogrzewanie. Jak to
          się ma w codziennym użytkowaniu i jaki masz piec do tego użyty?
          jesli moge to prosze o nr telefonu lub nr GG
          mój 604-44-11-75
    • Gość: BBB Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 28.04.05, 19:08
      Co to znaaczy "centralne ogrzewanie na trójnikach"? - podobno tak ma być w moim
      przyszłym budynku mieszkalnym i podobno jest to bardzo źle????? O co tu
      chodzi???
      • Gość: Jacek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 29.04.05, 14:47
        Pytanie do Montera.
        Zastanawiam sie nad kupnem pieca kondensacyjnego ULRICH kompresor z
        zasobnikiem, co powiesz na temat tej marki lub co byś zaproponował innego z
        niższej półki ale kondensacyjny.
        Pozdrawiam i dziekuje
        erics@idea.net.pl
        • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 08.05.05, 23:20
          Generalnie nic nie mam przeciw Ulrichowi wiem że jest tani ale tak mysląc
          poważnie kocioł powinien posłużyc 8-10 lat -gdyby więc rozłozyc cenę drogiego
          kotła na ten czas i spac spokojnie bo wiesz że serwis jest za rogiem a części
          też dostepne to nie wiem co bym wybrał - powiem tak kupuję do swoich potrzeb
          rózne narzędzia i owszem dałem się skusic na te tanizny -efekt -więcej juz tego
          nie zrobię powodów wiele -również wydaje mi się dotyczy to tzw. tanich kotłów -
          coś za coś różnica w cenie jest ok 3000 zł 3000 zł /10 lat to zaledwie 300 zł
          rocznie / 12mies tj 25 zł. wiem że na pewnym etapie budowy brakuje wszystkim
          kasy ale z drugiej strony podziwiam Inwestorów którzy wybudowali pałacyk z
          marmurami , kostką na podjezdzie ,lampami w ogrodzie , wyposazony w rózne cuda
          i chcą kupić do ogrzewania kocioł najtańszy dwufunkcyjny za powiedzmy 2000 zł .
          nie zdając sobie sprawy z tego iż za swą decyzję będa płacic całe zycie
          budynku , czaswem szukaja taniej rury w markecie lub taniutkich zaworków ,a
          efekt jest często taki że trzeba rwać marmury , płytki i podłogi po jakimś
          czasie aby wymienic instalacje .
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie na trójnikach!! IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 08.05.05, 23:05
        ciekawe okreslenie i domyslam się iż oznacza miedż twardą lutowaną w posadzce.
        Kazdy może mieć swoje zdanie !!
        Dobrze wykonany system grzewczy na dobrych sprawdzonych materiałach przez
        dobrego montera nie może być zły bo ktoś ma inne zdanie .Jeśli wykonawca daje
        gwarancje , może się pochwalić listą referencyjną to nie ma czego się obawiać .
        Znam takich którzy tzw. miedż miękką z rozdzielaczy też potrafią zepsuć, ale
        jeśli ma to być system z tworzywa składanego na złączkach zaciskowych to
        wolałbym rozprowadzenie z rozdzielaczy -bez łączeń w podłodze -rura rozwijana z
        kręgu od rozdzielacza do grzejnika .
        pozdr.
        • Gość: BBB Re: ogrzewanie , ogrzewanie na trójnikach!! IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 09.05.05, 15:50
          A to chyba niestety będą łączenia w podłodze, bo inni lokatorzy boją sie,że na
          łączeniach może przeciekać i trzeba będzie zrywać podłogi.
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie na trójnikach!! IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 23:04
            a jak przechodzą przez jezdnię to nie boją się czy ich auto przejedzie?
            Wykonuję instalacje dziesięć lat daję gwarancję na szczelnośc na 6 lat
            nie zdażyło mi się aby lutowanie ciekło !!!!
            tylko nie mam ludzi z łapanki , nie wykonuję instalacji po 80zł za tzw.punkt ,
            i bardzo solidnie wykonuję próbę szczelnosci .
            pozdr,
    • dado ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuchowe? 13.05.05, 06:28
      www.e-instalacje.pl/142_1375.htm
      Napisz prosze co myslisz o tym :
      "Ogrzewanie nadmuchowe. Nie musisz montować grzejników, a w jednej instalacji
      łączysz jednocześnie ogrzewanie wraz z nawilżaniem powietrza i klimatyzacja. "

brzmi niezle ale jak jest naprawde ?
      • Gość: Rosa Re: ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:03
        Technologia poszła w górę. Teraz ogrzewa się nie tylko poprzez grzejniki. Do
        nich każdy się przyzwyczaił. Pardigma bodajże, wymyśliła, że zamiast grzejników
        będą tzw panele, płyty grzewcze. Instaluje się je albo w ścianie albo w
        podłodze i to one oddają ciepło, a nie grzejnik pod oknem. Jest to duże
        udogodnienie, bowiem przekrój temperatur w pomieszczeniu rozkłada się
        następująco: u dołu(tam gdzie stopy) temperatura jest niższa, a u góry ( tu
        gdzie głowa) temperatura jest o 2, 3 stopniee wyższa. Czujemy wtedydyskomfort w
        postaci uczucia "zimna po nogach". I dlatego wiele osób ogrzewa mieszkania
        ogrzewaniem podłogowym( rury prowadzone są pod podłogą), albo płytami
        grzewczymi zainstalowanymi w podłodze.
        W mieszkaniu oprócz ogrzewania potrzebna jest klimatyzacja - air conditionning
        czyli odpowiednio uzdatnione powietrze; uzdatnione tak, aby posiadało
        odpowiednie parametry, a te z kolei zapewniają dobre samopoczucie uzytkownika
        pomieszczenia. Stąd dbanie o odpowiednią wilgotność powietrza, temperature i
        dopływ świerzego powietrza, krotnośc wymian powietrza.
        Zadaniem projektanta jest zadbanie oto, aby w takim pomieszczeniu oba systemy
        współprcowały ze sobą. Nie może byc sytuacji takiej, w której ogrzewanie swoje,
        a system klimatyzacji swoje.
        Nic więc dziwnego, że Technolodzy poszukują nowych rozwiązań; takich, które
        będą połączeniem systemu wentylacji, klimatyzacji i systemu ogrzewania.
        Wszytsko robi się w oparciu o badania i zgodnie z prawami fizyki, chemii,
        mechaniki płynów itd.
      • Gość: Rosa Re: ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:35
        dado napisał:

> www.e-instalacje.pl/142_1375.htm
        > Napisz prosze co myslisz o tym :
        > "Ogrzewanie nadmuchowe. Nie musisz montować grzejników, a w jednej instalacji
        > łączysz jednocześnie ogrzewanie wraz z nawilżaniem powietrza i klimatyzacja. "
        >
        >
        > brzmi niezle ale jak jest naprawde ?

Powiem tak: pomysł dobry.
        Ale to, czy on zda egzamin w uzytkownaiu to inna sprawa.
        Druga sprawa to koszta eksploatacji.
        Jako całośc oceniłabym na 3,5 - stara skala ocen.

Jego zasada działania jets taka, że gaz spalany w komorze spalania ogrzewa ( tu
        działa termodynamika) oddaje ciepło płytom. A te z koli nagrzewają ( tu działa
        konwekcja) powietrze, które po ogrzaniu jest kierowane dzieki wentylatorowi i
        wymuszonej cyrkulacji do pomieszczenia budynku. I jak piec jest w piwnicy to
        powietrze mozna kierowac do gory. I to by było najlepsze rozwiazanie, bo zgodne
        z prawami wymiany ciepla i tego, ze prawem cieplego powietrza, a zatem
        ogrzanego, jest unoszenie sie do gory( powietrze cieple, ogrzane ma mnijesza
        gestasc, dlatego unosi sie dzieki prawom chemii, fizyki do gory)
        System nie ma nosnika ciepla jakim buyla woda np w CO, zatem oszczedzamy na
        rurach, ktore ja doprowadzaja. Ale sama sprawnosc kotla wynosi tylko 90%, z
        kolei kotlow kondensacyjnych 106%.
        I ja radziłam nie instalować tego systemu, a iśc raczej w kierunku kotłów
        kondensacyjnych. Fajną technologie ma paradigma.

• kott2 Re: ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuch 14.05.05, 08:35
          Na rurach oszczednosc ale powietrze tez krazy rurami tylko grubszymi .
          Nie mozna ten piec gazowy do nadmuchu polaczyc z kondensacyjnym kotlem i
          uzyc spalin do ogrzania np wody i uzyskac odzysk ciepla ze spalin?
          • Gość: Rosa Re: ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:42
            kott2 napisał:

> Na rurach oszczednosc ale powietrze tez krazy rurami tylko grubszymi .
            Oczywiście. Z początku, po przeczytaniu tekstu głównego, wywnioskowałam, że nie
            ma przewodów. Był taki pomysł za moich czasów, aby ogrzewać powietrze,
            wykorzystac konwekcje i prawidła fizyki i chemii i pozwolić, aby ciepeł
            powietrze unosiły się do góry, ogrzewając przy tym pomieszczenia. ( ciepłe
            powietrze ma to do siebie,że unosi się do góry; tak transportowane są cząstki.
            Wynika to z mniejszej gęstosci, a ta zalezna jest od temperatury. Im wyzsza
            temperatura tym gestosc jest mniejsza. I dlatego powietrze jest lzejsze i unosi
            sie do góry.
            dopiero jak weszłam w link "ogrzewanie nadmuchowe- instalacje i praca
            ogrzewania nadmuchowego, to przeczytałam, że są tam KANAŁY! O zgrozo! Mój dr od
            klimatyzacji zwracał uwage na to, ze
            do przewodzenia powietrza słuza PRZEWODY, a nie kanały
            Kanały sa w kanalizacji, w wodzie itp.
            W centralnym ogrzewaniu mamy rury!
            I patrząc z perspektywy lat, widzę, ze miał racje.
            A zatem przewody przewodza ogrzane w piecu nadmuchowym powietrze i dostarczja
            do pomieszczenia.

Ale te przewody maja przekroj kwadratu! I sa duzych rozmiarow! I to wszystko
            jest na minus(-) dla takiej isntalacji i z punktu widzenia praw fizyi, chemii,
            przepywu cieczy, powietrza a przede wszytskim ekonomii!!! No i ESTETYKI! Obok
            ekonomii estetytka to rowniez wazny element instalcji jakiejkolwiek
            umieszczanej w jakimkolwiek pomieszczeniu.
            O ile rury z CO mozna ładnie "wmontowac w sciane"/rowek, o tyle te wielkie
            kwadratowe przewody beda bardzo widoczne!
            W systemach kilmatyzacji, odchodiz sie od przewodow o wielkich przekrojach,
            stara sie je minimalizowac. Poza tym przewody o przekroju kolowym sa lepsze od
            tych o przekroju kwadratowym. A to z tego wzgledu na to, ze powietrze
            przepływajac przez przewód ma swoja predkosc, turbulencje, ktore zaklocaja
            rozne procesy, ma to wplyw na przeplyw, na glosnosc, i na OPORY! A im wieksze
            opory tym wieksza strata energii.
            Druga sprawa sprawnosc kotla wynosi TYLKO 90%.
            Jedynym plusem jest jonizacja powietrza nic wiecej.
            • kott2 Re: ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuch 14.05.05, 19:27
              "Druga sprawa sprawnosc kotla wynosi TYLKO 90%.
              Jedynym plusem jest jonizacja powietrza nic wiecej."

Podobno sa kotly z wieksza sprawnoscia kondensacyjne tez do nadmuchu
              (moga grzac wode takze ) oprocz jonizacji mamy tez wilgotnosc jaka chcemy .
              No i mozna filtrowac naplywajace powietrze. To tez plus .

"
              • Gość: Rosa Re: ogrzewanie , ogrzewanie -- ogrzewanie nadmuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 19:00
                kott2 napisał:

> "Druga sprawa sprawnosc kotla wynosi TYLKO 90%.
                > Jedynym plusem jest jonizacja powietrza nic wiecej."
                >
                > Podobno sa kotly z wieksza sprawnoscia kondensacyjne tez do nadmuchu
                > (moga grzac wode takze ) oprocz jonizacji mamy tez wilgotnosc jaka chce
                > my .
                > No i mozna filtrowac naplywajace powietrze. To tez plus .
                >
                > "

W systemie klimatyzacji mamy filtrowanie, nawilzanie czyli uzyskanie
                odpowiedniej wilgotnosci itp
                Ten system nie oferuje niczego nowego, ciekawa jest jonizacja powietrza.I to
                jest jedyny plus.
                Minus za wielki przekrój przewodów powietrznych i małą sprawnośc kotła. Kocioł
                kondensacyjny ma 106 a nie raz 110%( sprawność)Ten tylko 90%.
    • Gość: monter [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 20:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: kafar Wymiana grzejników IP: *.greennet.org.pl 23.07.05, 12:30
        Znajoma planuje przy okazji remontu zamienić stare, żeliwne grzejniki na inne.
        Budynek wielorodzinny (lata 60-te), zasilany z sieci miejskiej, piony w zeszłym
        roku wymienione.
        W sklepie doradzili jej grzejniki aluminiowe: przyłącza takie same jak w
        żeliwnych, a dzięki większym przelotom wewnąrz nie będą się zamulać (w
        przeciwieństwie do stalowych)
        Z kolei fachowiec (?) odradzał jej aluminiowe, jako że podobno często pękają
        (uderzenia hydrauliczne?).
        A jak to jest naprawdę?
        • Gość: monter Re: Wymiana grzejników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:20
          z jakiego materiału jest wykonana instalacja CO ?
          grzejnik aluminiowy jest grzejnikiem konwekcyjnym - potrzebny stosunkowo wysoki
          parametr do uzyskania dobrej wydajności cieplnej , nie wiem o które grzejniki
          chodzi ale wiekszośc grzejników aluminiowych ma bardzo cienkie przeloty między
          gruba rurą doprowadzenia i powrotu .
          a z tym pękaniem to gruba przesada.
          osobnym zagadnieniem jest jakie grzejniki znajdują się na pozostałych gałązkach
          tych pionów -bo może się tak zdażyć iż te nowo założone nie będą chciały grzac
          lub będą grzały słabo .
          • Gość: kafar Re: Wymiana grzejników IP: *.greennet.org.pl 23.07.05, 15:32
            Instalacja stalowa.
            Głowy za to nie dam, ale brane były pod uwagę grzejniki f-my FONDITAL (model
            Sahara ? ).
            Inni użytkownicy pienów przewdopodobnie pozostali przy grzejnikach żeliwnych
    • Gość: zimnokrwista Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:40
      Drogi monterze, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy. Przeczytałam cały
      wątek "ogrzewanie, ogrzewanie" na tyle dokładnie, na ile o tej porze było mnie
      stać, i nie widzę w nim odpowiedzi na pytanie, które od jakiegoś czasu zaprząta
      moją niepraktyczną głowę. :) Otóż mieszkam w domu jednorodzinnym z co węglowym.
      Piec ogrzewał też tak zwany "bojler",z którego czerpano wodę do
      mycia/zmywania/kąpieli. W lecie tenże "bojler" działał na prąd. Ostatnio się
      zepsuł. Jak nazywa się fachowo taki "bojler", w którym zmagazynowana jest woda
      do mycia? Czego szukać w sklepie, żeby to wymienić? Po przeczytaniu Twojego
      wątku kołatało mi się po głowie słowo "dwufunkcyjny"; wpisałam to więc w
      wyszukiwarkę, jednak uzyskałam tylko linki do stron z piecami dwufunkcyjnymi
      (?) Piec działa, w moim przypadku chodzi tylko o wymianę tego "bojlera".

Druga sprawa, przy okazji lektury opisu któregoś tam pieca dwufunkcyjnego
      zaintrygowało mnie pojęcie "zasobnika energii ", który ponoć magazynuje ciepłą
      wodę i oddaje zgromadzone ciepło do kaloryferów (?) kiedy np. nie ma możliwości
      dołożenia do pieca paliwa. Czy taki zasobnik energii ma cokolwiek wspólnego z
      tym, co ja nazywam "bojlerem"?

Będę ogromnie wdzięczna za wyjaśnienia.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:44
        bojler z wężownicą prawdopodobie do kotła węglowego-może byc wpięty w układ jak
        grzejnik i wtedy jest nieco inna wężownica.
        a i z gzrałką -np. ELEKTROMET
        ZASOBNIK O KTÓRYM PISZESZ TO NIC INNEGO JAK BOJLER LECZ Z NIECO ODMIENNA
        KONSTRUKCJĄ I O WIĘKSZEJ POJEMNOŚCI.
        POZDR.
    • zabierzow Re: ogrzewanie , ogrzewanie 27.07.05, 12:29
      Szanowny Monterze
      sytuacja wygląda następująco:
      mieszkanie w starej kamienicy o pow. 35 m2, było ogrzewanie gazowe kotłem
      jednofuncyjnym + gazowy przepływowy ogrzewacz wody, ale kominiarz kazał: 1)
      zamontować jeden kocioł dwufunkcyjny (bo wolny jest tylko jeden przewód
      spalinowy), 2) powiększyć kubaturę łazienki w której jest zamontowany kocioł do
      8 m3, 3) doprowadzić powietrze do spalania z klatki schodowej oraz 4)włożyć do
      komina wkład kwasoodporny 12 cm (komin ma 12 m długości)
      moje pytania są następujące:
      1) jaki kocioł byłby najodpowiedniejszy do ogrzewnia tak małej powierzchni i cwu
      2) czy zamontownie kotła z zamkniętą komorą spalania ułatwi (zmniejszy koszty)
      sprostania wymogom kominiarza w zakresie minimalnej kubatury, doprowadzenia
      powietrza i zawkładowania komina
      Kocioł mógłby (?) ewentualnie być zamontowany nie w łazience tylko w aneksie
      kuchennym w pokoju dziennym.
      Proszę o poradę
      Jeżeli wykonuje Pan prace także na terenie Krakowa proszę o kontakt na priv
      • zielonki Re: ogrzewanie , ogrzewanie 27.07.05, 13:05
        Po sąsiedzku:
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:00
        najpierw rzeba to oglądnąć proszę o jakiś namiar.
        • zabierzow Re: ogrzewanie , ogrzewanie 29.07.05, 09:46
          zabierzow@NOSPAM.gazeta.pl
        • mojakarolinka Re: ogrzewanie , ogrzewanie 06.08.05, 00:55
          Witam serdecznie, Panie monter :)
          jestem szczęśliwa, że przypadkiem znalazłam ten wątek i Pana. Widzę, że zna się
          Pan na rzeczy a ja jestem już tak skołowana informacjami z gazet i od kilku
          instalatorów, że nie wiem co wybrać???
          Kupiłam mieszkanie 110m w starej kamienicy, jest ciepłe, środkowe, z nowymi
          oknami ale bez c.o. Załatwiłam już wszystkie pozwolenia na c.o. gazowe
          (kominiarz, gazownia itd.), ale co instalator to ma inną wizję co do rodzaju
          pieca i grzejników
          ---> piec chciałam Vaillant turbo , z zamkniętą komorą spalania a usłyszałam,
          że to bez sensu skoro mam komin to lepiej i taniej zwykły??? a druga wersja -
          lepiej kondensat bo tylko 1tys. drożej ale później taniej
          --->grzejniki chciałam żeberkowe stalowe (nie zniosę ze względów estetycznych
          purmo itp.) i wtedy usłyszałam, że to bez sensu bo: drogie, będą za duże, a w
          ogóle to jedyne dobre, które znają są aluminiowe(wiem, że takich nie można do
          miedzianych rurek)a np. radsonów - to oni nie zamontują albo jak już to bez
          gwarancji......
          A może oni mają rację?????????????????????
          Czy naprawdę jestem skazana na płytowe grzejniki? nie ma innej możliwości? czy
          Pan się orientuje o ile droższy może być grzejnik żeberkowy np.radson od
          płytowego np.purmo? czy zna Pan jakieś dobre a nierujnujące kieszeni kaloryfery
          żeberkowe stalowe?

Przepraszam za ilość pytajników ale ja się nie znam a nie chcę zostać namówiona
          na coś tylko dlatego, że ktoś jest nauczony montować tylko purmo....

Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam..... ciepło :)
          • Gość: arystyna Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:58
            Szanowny Panie M.
            O jakiej mocy nalezy zainstalowac kocioł 2funkcyjny z zamknietą komorą spal. do
            ogrzania małego parterowego domku, murowanego, z nowymi oknami ale
            nieocieplonego,ok 70 m2 powirzchni.
    • Gość: bokal Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:54
    • Gość: bokal@poczta.onet. Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:03
      Proszę o opinię dot, kotłów "IMMERGAS"/Nike Star, Avio/Zeus Maior,Victrix. Może
      ktoś jest użytkownikiem takiego pieca i mógłby podzielić się spostrzeżeniami.
      Mam zamiar dokonać wymiany /instalacja tradycyjna, pow. domu 140m2, średnie
      zapotrzebowanie na ciepłą wodę/ i właśnie otrzymałem taką propozycję.
    • agnes_now jakie ogrzewanie wybrać??? 16.08.05, 12:40
      Mamy zamir wybudować mały parterowy domek (ok. 110 m2). Beton komórkowy 24 +
      styrpoian 12 cm. Otóż tam nie ma gazu ziemnego i raczej nie będzie.
      Więc na co się zdecydować. Wękiel, miał , ekogroszk itp chyba odpadają bo to
      trzeba gdzieś składować no i jest kłopot. Do tego duży piec.
      Więc małżonek zdecydował ... ogrzewanie elektryczne podłogowe (łazienki,
      kuchnia, salon), grzejniki w sypialniach. A do tego kominek z DGP. Woda ciepła
      i gotowanie będzie elektryczne. Co o tym sądzisz? Zaznaczam, że trzeba
      wykorzystywać tańszą taryfę???

Bo jak to wygląda z gazem z DUŻEJ BUTLI i OLEJOWE????

Bardzo proszę o pomoc.
      Aga
      • Gość: TiS Polska Re: jakie ogrzewanie wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 00:32
        Polecił bym trzymac się jednego systemu. Najekonomiczniejsze i najwygodniejsze
        bedzie ogrzewanie nadmuchem ciepłego powietrza z dodatkowym podgrzewaczem na
        ciepłą wode użytkową. System ten współpracuje znakomicie z kominkiem który
        wystarczy do ogrzania domku w okresach przejsciowych (jesień, wiosna). Duże
        przekroje kanałów - schowamy je w poddaszu nieużytkowym. Zaletą jest
        przedewszystkim szybkie ogrzanie domku ( 15min. max. przy wychłodzonym) i
        ekonomiczne i bezawaryjne: nagrzewnica i podgrzewacz wody. Co do medium to w
        twoim przypadku bezspornie gaz propan z butli (można ją zakopać) - wygodne i
        przy dobrych urządzeniach również ekonomiczne źródło ciepła (w kazdej chwili
        system można tanio przezbroić na gaz ziemny). Doradztwo, projekt, wykonawstwo,
        609 105 427 (analiza kosztów eksploatacji i oferta bez zobowiązań).
        • Gość: Pello Re: jakie ogrzewanie wybrać??? IP: *.telia.com 19.08.05, 11:03
          Na pewno bedzie ekonomicznie, ale najwygodniejsze to z pewnoscia nie.
          Przerobilem to w domku mojego ojca. Do kominka nalezy podkladac drewno lub
          brykiet co kilka godzin i czyscic go czesto. Noszenie drewna, zwlaszcza przez
          osoby starsze jest bardzo uciazliwe, zwlaszcza zima i wtedy kiedy drewno
          skladowana jest w osobnym, zewnetrznym budynku. Poza tym u wszystkich moich
          znajomych z takim ogrzewaniem niestety, ale sciany wokol otworow wylotowych
          ogrzanego powietrza byly osmolone. Moze to brak fachowosci ekip montujacych?
    • Gość: monikaa13 Proszę o odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 12:11
      Proszę pomóżcie, muszę kupic piec na wegiel, miał itp., jaki doradzacie,
      jakiej firmy?
      Jaki jest koszt instalacji?
      Znacie jakieś firmy instalujące z Pomorza?
      Jak mierzyc metraż powierzchni ogrzewanej, czy tylko mieszkanie czy też
      piwnicę, jak tam idą rury?
      Dziękuję o wszystkioe odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka