GoĹÄ: monter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 19:20 mogę oddać swoją wiedzę za darmo /praktyk kilkaset budynków,kilkaset kotłowni małych i dużych 10 lat praktyki/ proszę pytać -jak będę umiał odpowiem jeśli nie potrafię odeslę do lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doraa Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.06.04, 19:33 No to wychyl sie troche ze swoja wiedzą:-) Chciałabym wymienic stare obskurne zeliwne grzejniki na inne, prosze o wskazówki czy to ma sens poniewaz instalacja CO jest stara. Budynek jest czteropietrowy, moje mieszkanie na parterze. Jeżeli tak to, to jakiego typu i jakiej firmy grzejniki? pzdr i dzieki za ewentualna podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 20:58 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 21:28 wymienić zawsze można ale-z tego co piszesz wynika iż instalacja jest wspólna dla całego budynku .Nie piszesz czy kotłownia jest wspólna czy budynek zasilany jest z mpc-u.Jeżeli jest tak iż instalacja jest wspólna dla całego budynku i zasilana jest ze wspólnej kotłowni lub zPC-u to wymiana grzejników tylko w Twoim mieszkaniu jest bez sensu. po pierwsze w układzie pozostają stare pewno stalowe rury ,w rurach woda z rózną zawartością pochodzącą z procesu korozji instalacji i grzejników cały ten ''materiał po założeniu nowych grzejników w Twoim mieszkaniu będzie wędrował przez Twoje grzejniki, jeżeli załozysz zawory termostatyczne może je zatykać . załozenie grzejników o innych oporach przepływu niz pozostałe w instalacji może spowodowac niedogrzanie pomieszczeń pomino własciwego doboru grzejników.Życzliwi sąsiedzi mogą Cię nie wpuścić do ich mieszkań w celu regulacji /skryzowania / grzejników będących u nich.Gdyby natomiast wszyscy chcieli to zrobić -to inna sprawa. Jakie grzejniki -w zasadzie to wszystkie znajdujące się na rynku są podobne -dwie firmy w europie produkują linie do produkcji grzejników ,kilka produkuje blachę , jedynym ważnym kryterium to jakość wykonania ,szczególnie powłok lakierniczych.Za bardzo dobre uważam RADSON ,KERMI, BRUGMAN,STERLAD. pozdr. monter Odpowiedz Link Zgłoś
dzidas25 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 26.04.05, 09:52 heja monter kupujemy domek 147m2 no i problem oczywiście z ogrzewaniem napewno bedzie kominek z płaszczem wodnym i co dalej. gaz ma być podciągnięty za1-2 lata, W butle gaspolu nie ma co wchodzić bo chyba za drogo co myślisz nad rozwiązaniem zwykłego koksiaka wiem że to jest upierdliwe ale taniej i nie trzeba się wiązać umową na lata Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 18:52 jeśli koksiak i kominek i koksiak to proponuję kocioł na tzw ekogroszek ze sterowaniem szukaj strony f- my np. hef pozdr. koks jest b. drogi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.04.05, 21:21 Pytanie do Montera. Zastanawiam sie nad kupnem pieca kondensacyjnego ULRICH kompresor z zasobnikiem, co powiesz na temat tej marki lub co byś zaproponował innego z niższej półki ale kondensacyjny. Pozdrawiam i dziekuje erics@idea.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jolka Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.05, 12:54 stary wątek ale może się jeszcze dopowiem - koks odradzam, za drogo wychodzi. najtaniej oczywiście gaz ziemny. A to butla Gaspolu może jednak być wyjściem z sytuacji wychodzi taniej niż o. elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.06.04, 19:39 Rany, jakie to wzruszające! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 21:41 czajnik nie puszczaj pary w gwizdek! Odpowiedz Link Zgłoś
naprawy Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.06.04, 19:43 no ,ale coś ty tam w tych kotłowniach robił 10 lat? Gość portalu: monter napisał(a): > mogę oddać swoją wiedzę za darmo > /praktyk kilkaset budynków,kilkaset kotłowni małych i dużych 10 lat praktyki/ > proszę pytać -jak będę umiał odpowiem jeśli nie potrafię odeslę do lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 20:56 szuflowałem !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naprawy Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.06.04, 23:29 Gość portalu: monter napisał(a): > szuflowałem !!!!! no ale to dopiero jak komuchy do władzy doszli w ostatnich latach.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 21:40 szuflowałem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.06.04, 23:21 Rany, monter nie przeżywaj tego tak, jak stonka opryski Odpowiedz Link Zgłoś
naprawy Re: ogrzewanie , ogrzewanie 22.06.04, 23:31 Gość portalu: monter napisał(a): > szuflowałem!!!! to już karencje polustracyjną odbębniłeś.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:04 patrz w lusterko może zobaczysz swój kompleks Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 23.06.04, 00:45 Czym najlepiej ogrzewac nowy trzykondygnacyjny dom (ok. 94 m kw. na kazdej kondygnacji). W ulicy obok jest gaz (mozna go przylaczyc do domu). Slyszalem ze lepiej ogrzewac olejem, lub ... ... byc moze bardziej niz przylacze z gazowni oplaca sie w dzisiejszych czasach, zamontowac baniak z gazem na dzialce. Podobno gaz dostarczany do zbiornika jest tanszy niz ten z gazowni. Co myslisz o grzejnikach Purmo? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:34 brak bliższych danych o budynku nie pozwala na rozmowy o oszczegółach ale w przypadku takiego budynku proponowałbym podział budynku na dwie lub trzy strefy grzewcze z niezaleznymi obwodami zasilane z jednego kotła z możliwością sterowania pogodowego i poszczególnych stref niezależnie . Cokolwiek powiedzielibyśmy o różnych nośnikach energii gaz olej itd . gaz sieciowy jest optymalnym rozwiązaniem i jeśli nie ma mozliwości szuka się innych rozwiazań .Jeśli cenisz sobie wygodę , chcesz mieć czysto w kotłowni,brak zapachów w budynku , wysoką sprawność kotła za przyzwoite pieniądze to gaz ziemny.płacić co miesiąc małą kwotę a nie topić pieniędzy z góry na całą zimę w paliwie. KOSZTY EKSPLOATACJI -WG.CEN 1 PALIWA STAŁE 2-GAZ ZIEMNY 3-ZAMIENNIE GAZ PŁYNNY Z OLEJEM JEŚLI CHCIAŁBYŚ MIEC W UKŁADZIE ALTERNATYWĘ DLA GAZU możesz zainstalować kominek z płaszczem wodnym. Mit o tańszym gazie dostarczanym do zbiornika -jest tylko mitem . Purmo -największy producent grzejnika -montuje się. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 19:23 Mam takie pytanie, bo własnie odtałem mieszkanie w którym jest centralne ogrzewanie i na kaloryferach są zamontowane tzw. podzielniki ciepła. Czy to jest dobra metoda na rozliczanie sie ze zużytego ciepła, i czy można te podzielniki jakoś "oszukać", zeby pokazywały mniej niz zużyły?> Pozdr, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 19:37 to one Ciebie będą oszukiwać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:21 Gość portalu: monter napisał(a): > to one Ciebie będą oszukiwać!!! No własnie wiem, ze duzo osób uciepiało na tym i zamiast mniej to płacilio wiecej, własnie sie zapytałem, zeby to jakoś oszukać, chyba, ze nie ma na to sposobu :( Pozdr, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 13:45 na każdy sposób jest sposób ale oszukiwać nie wolno ! -odkręć i schowaj do lodówki Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 25.06.04, 13:04 Gość portalu: marek napisał(a): > Czym najlepiej ogrzewac nowy trzykondygnacyjny dom (ok. 94 m kw. na kazdej kond > ygnacji). W ulicy > obok jest gaz (mozna go przylaczyc do domu). > Slyszalem ze lepiej ogrzewac olejem, lub ... > ... byc moze bardziej niz przylacze z gazowni oplaca sie w dzisiejszych czasach > , zamontowac baniak z > gazem na dzialce. Podobno gaz dostarczany do zbiornika jest tanszy niz ten z g > azowni. > Co myslisz o grzejnikach Purmo? > Dzieki. Olej opałowy,jako pochodna ropy naftowej, bedzie drozal.Na spadek cen paliw juz liczyc nie mozemy,wiec chyba gaz ziemny jest najlepszym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 22:52 na razie odpowiedziałes sobie w ostatnim zdaniu Odpowiedz Link Zgłoś
vilejka Re: ogrzewanie , ogrzewanie 23.06.04, 22:03 czy naprawde warto inwestować w kominek z płaszczem wodnym? Załozyłam c.o. na gaz a kominek ma być dodatkowo,zeby zaoszczedzic (mam trochę drewna do spalenia)-ale przeraza mnie koszt kominka...decydować się??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 13:51 jeśli będziesz palić okazjonalnie w kominku to czas zwrotu inwestycji będzie długi. Efekty uzywania kominka z płaszczem wodnym u klientów bud 300 m2 pomieszczenia wysokie ogrzewanie podłogowe i grzejniki ,jako żródło podstawowe kocioł wentylatorowy jako zródło dodatkowe kominek z płaszczem wodnym . temp pom .w zimie 20-22 *C zużycie za sezon zimowy 1300 zł gaz drewno ok 10m3 -drewno średnio po 100zł /m3 czy się opłaci policz sama . Odpowiedz Link Zgłoś
vilejka Re: ogrzewanie , ogrzewanie 24.06.04, 20:45 moj dom ma ok 120m2, nie moge uwierzyc ze tak mało gazu zuzyję na jego ogrzewanie...drewno mam swoje na przynajmniej jeden, a moze i 2 sezony(to ma być jakies specjalne drewno???-ja mam cała szopę balasek ze starego ogrodzenia- nada się?) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 17:17 w zasadzie można spalać kazde drewno ale najlepsze jest 20% wilgotności , liściaste chociaż dąb z różnych powodów jest nie najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
vilejka Re: ogrzewanie , ogrzewanie 24.06.04, 20:46 a tak poza tym...WIELKIE DZIEKI ZA KOMPETENTNĄ ODPOWIEDŹ:))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 11:02 jeśli potrebujesz więcej szczegółów podaj swojego meila lub inny kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
ivo Re: ogrzewanie , ogrzewanie 25.06.04, 09:47 pytanie, nie jestes czasem kiedys na gornym slasku konkretnie w rybniku, szukam kogos kto moglby mi poradzic i ogladnac stan mojej instalacji i powiedziec konkretnie co i jak mozna bylo by zrobic jaki piec dobrac jak dotychczas to ktoby nieprzyszedl to gada inaczej.....i nic konkretnie dlaczego poco. za fachowa porade zaplacilabym. i jeszcze jedno pytanie zamontowali mi nowe grzejniki chcialam pod oknem, zamontowali metr za oknem na scianie!!!!! ( musze powiedziec ze mnie w tym czasie nie bylo w domu) jeszcze nie rozmawialam z tymi fachowcami????ale jak ogladalam zdjecia to wyglada okropnie, wprawdzie nie mam zielonego pojecia jak i co ale z lat szkolnych cos o cyrkulacji powietrza obilo sie o uszy?????prosba czy ktos moglby mi napisac czy grzejniki pod oknami sa oky czy na scianie, chcialabym sobie to wydrukowac i fachowca to pokazac w drugim mniejszym pokoju mam olbrzymie grzejniki pod oknem ktore wychochodza metr za okno, mnie sie zdaje ze chciano chyba opylic takie duze podwojne grzejniki i glupia znaleziono. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 11:09 nie lubię wypowiadać sie na temat efektów pracy innych wykonawców . Nie rozumiem jak mozna buło wykonać ogrzewanie nie ustlając z Inwestorem szczegułów dotyczących wielkości i rozmieszczenia grzejników .Czy wykonawca to firma czy ''złote rączki" . Grzejniki powinny być umieszczone pod oknami ale czasem trzeba zrobić wyjątek,a wielkośc powinna być ustalona wg. zapotrzebowania ciepła dla pomieszczenia . Wszystko to powinno być ustalone przed przystąpieniem do prac .Bo inaczej nie mozna wykonać kosztorysu i ustalić ceny na usługę . Odpowiedz Link Zgłoś
ivo Re: ogrzewanie , ogrzewanie 25.06.04, 12:59 wlasciwie moglabym cala ksiazke juz napisac o naszym starym domu ktory chcemy jakos wyremontowac. jak by to napisac kto to byl , moze zaczne od poczatku: moj maz umie spawac cos zainstalowac ale to jak taki amator z wiedza taka chlopska, wiec poszlismy do takiej firmy gdzie mozna grzejniki bojlery itp kupic i zamontowac, przy kasie siedzi mlogy czlowiek na krzesle pijacy kawe tez mlody czlowiek, my w miedzy czasie ogladamy grzejniki ten przy kasie sie pyta o techniczne dane moj malzonek cos tam o metrach kwadratowych wiedzial ten przy kasie katalog pokazuje jakie trzeba by bylo w tym momencie wtraca sie jego kolega ten z kawa i w trojke dyskutoja co i jak, ja potem zaproponowalam zeby ten mlodzieniec z nami pojechal i zobaczyl (okazalo sie ze pracuje w tej firmie) w koncu po dlugim proszeniu mlodzieniaszek (on niemial czasu) pojechal te pare metrow zobaczyc stwierdzil ze takie i takie byly by najlepsze mysmy powiedzieli ze bysmy chcieli je tez miec zamontowane to stwierdzil ze za pare tygodni jest to mozliwe (bo trzeba te grzejniki zamowic a on i tak ma tydzien urlopu potem) wiec powiedzielismy oky, on powiedzial ze to zrobi ale prosil zeby otym szefowi nic nie mowic, popoludniu obliczyl z kolega kasierem ile to bedzie kosztowac i dali nam karteczke z taka i taka summa. teraz mam cos wbudowane z czym sie wogole nie zgadzam i nie wiem co dalej zrobic, w pare tygodni bede to w naturze ogladala. czytam prawie codziennie to forum jest tu tyle przykladow jak czego nie robic, ale za kazdym razem gdzies wpadniemy czy z jakas firma czy bez, firmy aja zawsze jakos wymowke a bo.... a potem za poprawki trzeba u tych tez placic, ale tak to jest jak sie nie jest na miejscu. dzieki za twoja odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:14 oj! Chyba uwierzę że nie ma dobrych fachowców. a swoją drogą czy przy tej kasie nie nabili Cię w butelkę skoro szef miał o tym nie wiedzieć? gdyby to była moja firma i dowiedziałbym się o takiej sprawie to wywaliłbym na p..... ale może nie za to że zrobili przekręt lecz za to że spaprali robotę. Nie załamuj się . Górny ślsk trochę daleko . Odpowiedz Link Zgłoś
zanka30 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 25.06.04, 15:54 Może pomożecie rozstrzygnąc mój dylemat? Nie wiem jaki typ ogrzewania wybrać - olejowe czy elektryczne? Kupilismy nowy segment pod Warszawą - buduje się - większość sąsiadów decyduje się na olejowe, ale nam trochę szkoda miejsca na kotłownie- zbiornik olejowy, piec i jakiś zbiornik na ciepłą wodę zajmuje sporo miejsca, ale w takim układzie moglibyśmy zainstalować kominek z plaszczem wodnym -byłyby tańsze rachunki. Jeśli ogrz. elektryczne to grzejniki akumulacyjne (tańsza taryfa nocna), czysto, bez jakichś zbiorników i kotłów, ale wtedy kominek nie mógłby być z płaszczem wodnym a słyszałam,że kominki z rozprowadzonym nawiewem ciepła pylą i można kota dostać ze sprzątaniem. Co wybrać pod względem ekonomicznym (segment 130m2, nowy ocieplony, z boków sąsiedzi)?W jaki sposób ogrzewa się wodę przy ogrzewaniu elektr.? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:03 a może tak- kocioł elektryczny co z zasobnikiem i sterownikiem pogodowym , grzejniki wodne, kominek z płaszczem wodnym z grzaniem ciepłej wody i kolektor słoneczny do ciepłej wody na lato.?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robert Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 26.06.04, 17:07 mieszkam w starym domu ,jeszcze przedwojennym ,ok. 200 m2 (2 piętra). budynek jest nieocieplony. chciałbym wymienić całą instalację CO, ale właściwie nie mam pojęcia jaki typ ogrzewania mógłbym wybrać .Główne wymagania to oczywiście ekonomiczność oraz ogrzewanie domu zimą jak i ogrzewanie wody bieżącej, no i chciałbym jak najmniej zaglądać do "kotłowni" ,bo przy obecnym piecu węglowym zimą muszę się trochę nabiegać ,. Do sieci gazowej nie mam możliwości podłączenia. jeśli mógłbyś też coś napisac na temat kosztów różnych opcji, byłbym wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robert Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 26.06.04, 17:57 a może kotły pellets ?,jakie firmy produkują kotły tego typu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 18:11 chyba trafiłeś .mógłbys wybrac olej opałowy , gaz płynny, drewno lub jakąś kombinację .Jeśli chodzi o pelets zaglądnij na stronę www. kostrzewa-producent. i w zasadzie wydaje mi sie to najrozsądniejsze rozwiązanie w twojej sytuacji. gradacja kosztów eksploatacji 1 paliwo stałe -ale wzrosły znacznie ceny węgla i koksu -więc miał. może być drewno 2 pelets bez uciażliwych wad poprzedniego rozwiązania z zaletami pieca gazowego i perspektywą dużego rynku paliw tanich , poza tym istnieje mozliwość spalania drewna , węgla i innych smieci. 3 gaz ziemny 4 olej na przemian z gazem płynnym 5 prąd elektryczny. W przypadku oleju radziłbym kombinacje -kocioł olejowy i kominek z płaszczem wodnym. cz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ditrel Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.rzeczpospolita.pl 25.07.04, 15:30 Witaj. Jak to ogrzac? Dom pietrowy z piwnica. Piwnica + parter + pietro = 200 m2 Nie ma mozliwosci podlaczenia mediow z miasta. Co wybrac - brzydki zbiornik gazem na zewnatrz - czy podobno smierdzacy pojemnik z olejem wewnatrz? Co tansze w eksploatacji? Zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym. Czy to jest dobre - bezawaryjne - rozwiazanie? Czy taki piec mozna obudowac kaflami i czy one dadza rade sie ogrzac podgrzewajac jednoczesnie wode? Co myslisz o zastosowaniu zamiast plaszcza wodnego jakiejs wiekszej kozy np. firmy VERMONT CASTINGS Federal 264C.? Czy ciepło z takiej kozy ma szanse samoczynnie rozejsc sie po calym budynku (parter+pietro) ? Pozdrawiam, ditrel Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ditrel Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.rzeczpospolita.pl 25.07.04, 18:44 cd... Oczywiscie ewentualny kominek z płaszczem wodnym bylby dodatkowym rozwiazaniem pozwalajacym oszczedzic olej. Kiedy i do jakich kominkow trzeba doprowadzic powietrze z zewnatrz, rurą pod podłoga ktora biegnie na zewnatrz budynku? Czy warto robic takie doprowadzenie? Pozdrawiam, ditrel Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:47 jeżeli montujesz kominek -zawsze należy doprowadzić powietrze z zewnątrz gdyż inaczej przy szczelnym budynku ,-stolarka ,po dwuch godzinach palenia zaczniesz odczuwać bul głowy spowodowany małą ilością tlenu ,a kratki wentylacyjne w budynku będą dmuchac powietrze do środka budynku ,i przestana pełnic rolę wentylacji grawitacyjnej, a w pomieszczeniu w którym zamontujesz kominek muszisz miec kratkę wentylacyjna z wyprowadzeniem ponad dach. pozdr.monter Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:42 Kominek z płaszczem wodnym jest uzupełnieniem ogrzewania podstawowego ,w twoim przypadku wybrałbym gaz płynny -kotłownia musi być ponad poziomem gruntu !!! I KOMINEK Z PŁASZCZEM WODNYM . Namawiałbym do zainteresowania się paliwem i urządzeniami na pelets Wtwoim przypadku najtańszym rozwiązaniem byłby pelets i kominek, mógłby być normalny bez płaszcza.. A co do kozy to tylko dekoracyjnie do jednego pomieszczenia bo na wszysko nie "udoisz" -nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ditrel Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 23:25 wielkie dzieki za sugestie monter! Chcialbym jeszcze dopytac o ten gaz i olej. Czy moglbys uzasadnic dlaczego z opcji gaz olej wybierasz gaz? Gdyby to mialo jakies znaczenie to piwnice tego budynku sa takimi piwnicami "na niby" tzn one sa równo lub prawie równo z poziomem gruntu. Budynek jest obsypany dookola ziemia i aby wejsc na parter trzeba pokonac 2m pod gore :) Kotlownia jest zaplanowana wlasnie w piwnicy. Co radzisz? Pozdrawiam, ditrel Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 21:16 Gaz nie wymaga budowy w domu magaznu oleju.jAKKOLWIEK BY NIE BYŁ WYKONANY ZAPACH ZAWSZE POZOSTAJE -OLEJU.Konserwacja kotła olejowego i serwis bieżący jest droższy od gazowego . Ale jeśli masz piwnice zagłąbioną nawet 15 cm to gazu płynnego ni wolno stosować w kotłowni w piwnicy - możesz kocioł umieścic na poddasszu . Przy wyborze gazu masz do dyspozycji kotły kondensacyjne o wyższej sprawności. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ditrel Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 22:57 monter! dziekuje za odpowiedzi i prosze o jeszcze! Podsumowując: 1. Olej odpada (mentalnie) - chce kotłownie w piwnicy 2. Gaz odpada (mentalnie) - butla na zewnątrz lub budowa dołu Czy piec na pellets mozna zamontowac w tej pseudo piwnicy? Czy jest szansa zobaczyć i porozmawiać z jakimś użytkownikiem takiego pieca z okolic Warszawy (nie znalazlem użytkowników tu ani na innych forach) ? Ile orientacyjnie kosztuje taki piec razem z montażem (taki do załadunku nie częściej niż raz na tydzień)? Jakie czynności konserwacyjne i jak często trzeba wykonywać przy takim piecu i ile to kosztuje? Czy mozna kupic pellets do pieca w okolicach Warszawy? Jak przechowywać pellets? Co jeszcze trzeba wiedzieć o pellets? Pozdrawiam, ditrel Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 19:50 Piec- kocioł -mozna zamontowac w Twojej piwnicy.W częstochowie jest producent Pelets i ma zamontowany taki kocioł u siebie CENY TYCH KOTŁÓW TO OD 6500 CZESKIE DO 20000 ZŁ AUSTRIACKIE pATRZ STRONA WWW. KOSTRZEWA LUB KLIMOSZ Odpowiedz Link Zgłoś
m2012721 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 25.07.04, 20:01 zamierzam wybudować dom 140m2. Czy ogrzewanie prądem naprawdę jest najdroższe? Proszę o jakąś radę. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:25 140m2 to nie duży domek załózmy potrzebujesz 12-14 kw na cele grzewcze. jeżeli urządzenie grzewcze będzie pracowało prez godzinę pełną mocą zużyje ok. 1,5 m3 gazu . 14 kw mocy elektrycznej zużyje 14 KWH energi elektrycznej ,popatrz w ostatni rachunek za prąd /ok 03 zł KWH/ i za gaz ok. 1,2za 1m3 i porównaj. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 26.07.04, 09:25 Fajnie Monter, że służysz radą. Ja własnie jestem w takiej potrzebie. Buduję dom (na razie etap dokumentacyjno - organizacyjny - start na wiosnę) 127 m.kw., kubatura ok 700 m.szcz., zwarta bryła, parterowy z użytkowym poddaszem. Mam kilka pytań związanych z ogrzewaniem: - jaki kocioł wybrać - czytałam, że kondensacyjne sa najlepsze, ale mają dużą wadę - cenę, jako alternatywę do nich podaje się tradycyjne z zamkniętą komora spalania - czy tak jest rzeczywiście? U mnie w kotłowni nie ma problemu z wentylacją, ale większy może być z doprowadzeniem z zewnątrz powietrza. Czy warto zapłacić za kocioł kondesacyjny, czy polecałbyś też inny równie dobry? - Jakiej firmy kotły się sprawdzają? czy na gaz czy olej? - jakie są dobre elementy regulacji instalacji grzewnej? (na pewno grzejnikowe zawory termoststyczne, ale co jeszcze) - zagrożenie liagonellą - jak tego uniknąć? - ile umieszcza się grzejników w pomieszczeniu - są na to normy? Na poddaszu mam okno normalne i poddaszowe - pod któreym umieszcza się grzejnik? - pytanie jak ktoś poprzednio - czy warto inwestować w kominek z płaszczem wodnym? Jeżeli tak to jaki? myślę, że używanie tego kominka będzie raczej okazyjne. Będe bardzo wdzięczna za odpowiedzi chcociaż na kilka z ww. pytań. Mam jeszcze kilka w zanadrzu:), ale nie chcę przesadzać. Z góry dziękuję Pozdrawiam Magda:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:23 Coś mi tu nie gra !? 127 m2 a kubatura 700? wychodzi że wysokość kondygnacji5,5? Doprecyzuj albo powierzchnię ,albo kubaturę . Wrotki są tańsze od roweru a rower od samochodu i to nie wada samochodu kosztuje tylko jakość środka transportu i -nie można kupić za cenę wrotek samochodu i to w dodatku luksusowego.Kotły kondensacyjne kosztują dużo ale mają większa sprawność o kotłów atmosferycznych i kotłów z palnikiem wentylatorowym praktycznie w zalezności od rodzaju urządzeń przewyższają je ok. 20-25%. nie musisz kupować niebieskiego lub pomarańczowego kondensata , możesz kupić w przyzwoitej cenie innęą markę.Jeśli jestes na takim etapie o jakim piszesz doprowadzenie powietrza do kotłowni lub kotła to betka -możesz je rozwiązać na wiele sposobów w trakcie budowania szkieletu domu. Warto zapłacić za kocioł kondensacyjny , warto zapłacić za dobrze wykonany układ grzewczy - bo za jego uzywanie będziesz płacić co roku.Założenie że ma być tanio podane instalatorowi spowoduje że wepchają ci tanie urządzenia i wmówią że tak jest dobrze. Generalnie nie ma na rynku złych urządzeń .Montowane przeze mnie kotły sprawują się dobrze jest tylko kwestia jak jest prowadzony serwis.do budynku jednorodzinnego stosowałbym kotły wiszące ,Buderus , Viessman , Vaillant,de Dietrich , Remeha , z niższej pólki Ariston , Imergaz. NIe rozumiem intencji tego pytania ale przeczytaj poprzednie odpowiedzi gaz czy olej. Zawory termostatyczne sa jednym z elementów regulacji,kocioł powinien mieć regulator pogodowy - zwłaszcza kocioł kondensacyjny ,może byc równiez wyposazony w regulator wewnętrzny , ale to musi razem pracować, można założyc inne bajery , ale tanio i dobrze nie idzie tu w parze. Na legionelę przegrzew , ale ciepłej wody z kranu na ogól nie pijemy .Przegrzew okresowy realizuje prawie kazdy sterownik pogodowy. W pomieszceniu instaluje się grzejnik na podstawie obliczeń strat ciepła ,a ile -ile chcesz.Pod oknem połaciowym musisz zainstalować grzejnik , nie okresla tego norma tylko praktyka.Jeżeli w kominku zamierzasz palić kilka razy w roku to nie warto inwestowac w to urządzenie jeśli jednak jestes zapobiegliwa i traktujesz go jako alternatywe ogrzewania to warto. jeśli cos rozjaśniłem tosię cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarrrna Re: ogrzewanie , ogrzewanie 28.07.04, 11:58 Chciałabym kupić kominek tzw. narożny z boczną lewą szybką- jakiej firmy wybrać i gdzie szukać takich kominków (jestem z Warszawy) Pozdrawiam, Czarna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:19 ja bym szukał tarnawa lub jotul Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dobrydom@gazeta.pl Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 18.01.05, 18:28 Witaj Jeśli wybierzesz pierwszy punkt, to nie masz potrzeby czytać dalszej części propozycji. Jeśli wybierzesz drugą opcję, przeczytawszy tekst, nie będziesz żałował podjęcia takiego wyboru. Gdy zdecydujesz się na punkt trzeci, to po przeczytaniu tego artykułu, z pewnością podejmiesz właściwą decyzję. Punkt trzeci jest również wyjściem dla osób aktywnie poszukujących pracy. ( dobrze płacimy za efektywną współpracę ). Jeśli jesteś osobą, która działa z uporem i determinacją, dla pozyskania pieniędzy i własnego domu to z pewnością zainteresuje Cię poniższa oferta, Zostałeś wybrana/y z grona potencjalnych użytkowników usług budowlanych , aby zrealizować dom lub mieszkanie za promocyjną cenę w kosztach własnych wykonawców robót 1300 zł/m2 pod klucz Jest jeden warunek! Aby skorzystać, wybierz 7 znajomych wciągnij ich do Akcji Dom za optymalna cenę . Niech oni też poinformują swoich znajomych.. Zrobisz wykonawcom budowy domu niezłą reklamę , w zamian zrealizują Ci dom, bez nadmiernych narzutów Vat 22% , prowizji hurtowni 20%, narzutów socjalnych pracy na ZUS 44% etc. Jeżeli w ciągu 10 dni prześlesz tę wiadomość w niezmienionej formie do 7 znajomych, a kopię prześlesz na e-mail: dobrydom@gazeta.pl (wpisz ten adres bezbłędnie) to otrzymasz e-mail ze specjalnym kodem umożliwiającym odbiór umowy na realizację domu za promocyjną cenę . ============= Info: W realizacji Programu Dom za Optymalną Cenę biorą udział między innymi - Holding cementowy - Kopalnie surowców mineralnych sp. z o.o . - Konsorcjum Przedsiębiorstw Budowlanych ( 115 firm ) Uwaga: Tekst powyższy i ze strony 1 zakazany Cytat : Informujemy , że zaproponowana forma ogłoszenia nie może być publikowana ze względu na wewnętrzne przepisy gazety oraz ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Biuro Ogłoszeń Gazety Wyborczej . Twój udział ( wypełnij kupon konkursowy ) do wygrania 2 domy 150m2 za 1000 zł/m2 Dane o budynku anonimowe mogą być użyte dla planów zagospodarowania gmin i miast zamówienie wstępne Dane osobowe chronione Imię Nazwisko Miejscowość Kod pocztowy ul. nr domu Telefon Tel. kom. lub e-mail Info: pod tel.kom. 0508 555 489 lub tel. ( 22 ) 614 60 11 . ( prosić p . Romana ) Zamówienia wstępne z gwarancją optymalnej ceny rejestrowane i realizowane są w Korporacji Przedsiębiorstw Budowlanych . Wyrażam zgodę na udział w spotkaniu na seminarium Dom za Optymalną Cenę Realizacji tak nie ( podkreślić ) podpis nr. ks. Mieszkaniowej PKO ................ ............................... ................ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 23:30 NOWE AUTOKONSORCJUM ?? JESTEM ZA STARY NA TAKIE NUMERY PRZYPOMNIJCIE SOBIE BAJKĘ O TRZECH SWINKACH I WILKU NIE LUBIĘ WILKÓW , ANI TANDETY I PROSZĘ NIE WCISKAĆ TU KITU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Woy1 Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 195.101.219.* 26.07.04, 23:21 Czesc Monter, mam pytanie o piece na pelety, czy wiesz jakie modele sa dobre i co potem z zakupem peletow, slyszalem, ze to technologia tania i czysta ale problem u nas z normami i producentami peletow i za graniczne piece nie chca czasami chodzic, jestem z Trojmiasta wiec moze jakis kontakt do dostawcow. Drugie pytanie o rozprowadzenie cieplego powietrza z kominka, podobno nie powinno sie rozprowadzac do sypialni a tak sie sklada, ze pokoje sa zazwyczaj miejscami gdzie sie spi ( oczywiscie oprocz salonu) wiec czy wystarczajace jest rozprowadzenie po klatce schodowej wewnetrznej. Odnosnie pelet, czy wiesz jakie sa mniejwiecjej oszczednosci i czy instalacja musi byc z naczynkiem otwartym czy moze juz byc z cienkimi rurkami. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 20:27 producent pelets PPHU ZACISZE CZĘSTOCHOWA TEL. 034-365-85-40 Producent kotłów Kostrzewa -/www.kostrzewa dystrybutor kotłów w polsce- jeden z kilku -GUNTAMATIC- TARNÓW 014-627-33-61 SĄ JESZCZE INNI .Wiadrus . KOSZT ZA DWA TYSIĄCE rocznie powinienes ogrzać budynek 180-220 m2 i mieć ciepłą wode . Formalnie wg . naszych przepisów powinny być montowane w układzie otwartym -bo są na paliwa stałe ale można to zrobić na cienkich rurkach i układzie pompowym . nasi eksperci od przepisów nie znają nowych technologi i pewno nie prędko je zmienią . Można zastosować wymienik i dwie pompy wtedy jest ok. z przepisami i bezpieczeństwem. obawiam się iż rozprowadzenie ciepłego powietrza po klatce schodowej nie wystarczy -są kominki z płaszczem wodnym i ogrzewają wszystko poprzez grzejniki. cz. Odpowiedz Link Zgłoś
columbus2000 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 27.07.04, 17:48 10 lat praktyki i kilkaset kotlownii i budynkow, to daje minimum 20 rocznie. Czy to aby nie za duzo? Kotly wiszace, to najczesciej kotly dwuobiegowe, a takie raczej nie nadaja sie do domkow jednorodzinnych. Jestem tylko uzytkownikiem, nie fachowcem, wiec jesli sie myle to prosze mnie poprawic. W e wszystkich domach, gdzie takie zainstalowano, ludziska maja klopoty z ciepla woda. Jeszcze woda nie doleci na pierwsze pietro a juz piec sie wylacza. Serdecznie pozdrawiam Columbus2000 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 20:14 moje dane podane są skromnie.Prowadzę firmę i w sezonie jesteśmy w stanie wykonać co najmniej 5 budynków w miesiącu. Kocioł dwufunkcujny tzn. grzejacy ciepłą wode w sposób przepływowy ma na ogól wydatek 12-14l/min przy różnicy temperatur między wodą zasilającą a wyjściem ciepłej wody 35*C.i nadaje się do obsługi jednocześnie jednego punktu poboru wody ciepłej i to pod warunkiem iż jego moc na ciepłej wodzie wynosi 23 KW.Duża odległość pieca od punktu czerpalnego powoduje iż po odkręceniu kurka z ciepłą wodą najpierw musi spłynąć zimna woda z rury a póżniej pojawia się ciepła.Te kotły nadają się do mieszkań z jedną łazienką i kuchnią na tej samej ścianie. Pewnym rozwiązaniem tego problemu są kotły dwufunkcyjne z tzw. konfortem ciepłej wody , na ogół jest to mały 5 l. zasobnik w którym ciepła woda jest utrzymywana stale przez automatykę kotła ,,Vaillant rozwiązał to nieco inaczej ale efekt jest ten sam - po odkręceniu kurka z ciepłą woda nie czekamy aż zapali się palnik i zagrzeje płynącą przez wymiennik wode lecz z zasobnika podawana jest od razu ciepła . nie zmienia to jednak faktu iż z rury musi spłynąć zimna.pewnym rozwiązaniem tego problemu jest założenie przed baterią np. w kuchni zasobnikowego podgrzewacza cieej wody elektrycznego o pojemności np 10 l wpiętego od strony zasilania w obwód ciepłej wody przychodzącej z kotła. Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: ogrzewanie , ogrzewanie 28.07.04, 08:59 Kupiłam mieszkanie i są w łazience dwa piece gazowe: na wodę i do centralnego. Łazienka i kuchania są na jednej scianie (jeśli ma to jakieś znaczenie). Zastanawiam się ile mogę zaoszczędzić wymieniając piece na jeden - nowy dwufunkcyjny. Wolałabym (ze względu na koszty remontu, jakie mnie czekają) zostawić remont instalacji i wyminane pieców na przyszły rok, ale jezeli okaże się to ekonomicznie uzasadnione, to "szarpnę się" jeszcze przed tą zimą. mieszkanie ma 63m2. Tej zimy jeden pokój (którego nie wykończymy) będę słabiej ogrzewać - ma on 12m2. Obecne piece mają jakieś 8-10 lat. Instalacja jest też stara (żeliwna czy jakoś tak :-) i finansowo nie wydolę jej wyminić. Można to w ogóle jakoś obliczyć? Rodzina na razie mała - 2 ososby. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 21:26 jak sobie to wyobrażasz najpierw malowanie , płytki , itd a pózniej kucie pod instalacje?? Radzę zacząć od instalacji jak zrobisz ją dobrze to powinno przynieśc oszczednościgazie - odłozysz przez zimę na farby. wszystko mozna obliczyć ale aby nie nudzić na forumie podaj adres e-mal. Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: ogrzewanie , ogrzewanie 29.07.04, 07:55 E-mail to po prostu krztyna@gazeta.pl a do remontu instlacji nie trzeba u nas duzo kuć (wiekszosc instalacji poprowadzona jest w boazeryjnych kołnierzach, więc kucie będzie wymagało ingerencji w 3 ściany). najgorzej będzie w łazience, ale tę planujemy remontować za rok-dwa. Dzięki za wszelkie wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
woy1 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 30.07.04, 02:14 Czesc monter, pytanko: - czy przy nowym piecu gazowym warto jest wymieniac w domku stara instalacje ze starymi grzejnikami wszystko na nowe tzn. grzejniki typu convektorowego i cienkie rurki miedziane, czy zostac przy starej? Slyszalem opinie sa podzielone, a jak Ty uwazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 21:04 sama wymiana grzejników nie jest konieczna -chyba że są bardzo stare i zanieczyszczone w srodku. Największym problemem jest stare rozprowadzenie instalacji . na ogół jest słabo lub wogóle nieocieplone .Strata ciepła jest tu największa i należałoby je wymienic koniecznie i zastosowaqć otuliny ocieplające Kiedyś powstał slogan reklamowy ''im mniej wody w instalacji tym bardziej oszczędna '' nic bardziej błędnego . Woda w instalacji jest tylko sposobem na przeniesienie energi -mozna powiedzieć iz pełni rolę sprzęgła w samochodzie. Kocioł gazowy nie ma za zadanie zagrzac wodę w instalacji lecz budynek , zarówno masa jak i kubatura każdego budynku w porównaniu z jakąś tam ilością wody w instalacji to wielokrotnie większa wartość .Jeśli napisałeś grzejniki typu convektorowego -miałes na myśli pewno pełny grzejnik konwekcyjny np. VASCO . JAGA LUB CONVECTOR te grzejniki mają bardzo mała pojemność wodną ,ale aby konwekcjia działała temperatura wody dostarczanej do grzejnika musi byc wysoka.Zatem nie bardzo idzie to w parze z oszczędnością energi i rozwojem techniki grzewczej a zwłaszcza kotłów w kierunku obniżania temperaturu medium i uzyskiwania dużych sprawności -kondensacja.Wykonanie takiej instalacji wymaga od wykonawcy dużej wiedzy i doświadczenia .Poza tym wyobraz sobie wiaderrko 15l pojemności i wsadż do niego 20 kw grzałkę elektryczną , po minucie zaczniesz obserwowac wydzielanie sie pęcherzyków powietrza z powierzchni grzałki a po następnych paru minutach zaczniesz słyszeć odgłosy dochodzące z wiaderka , to samo będzie się działo w Twojej instalacji i nie będziesz mógł zasnąć poza tym niektóre grzejniki konwekcyjne w czasie nagrzewania chałasuja - strzelają i trzeszcza,Cienki e rurki Tak -niekoniecznie miedziane.Polecałbym grzejniki panelowo- konwekcyjne -stalowe np. Purmo , Sterlad , Radson itd. pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: ogrzewanie , ogrzewanie 06.08.04, 11:55 Na moich 30-letnich kaloryferach w bloku 10-pietrowym pojawia sie rdza. Remonicoarz sugeruje wymaine kaloryferów. juz sie prawie zdecydowalam, ale... przeczytalam porady dla kolezanki doraa *********** Gość portalu: monter napisał(a): Jeżeli jest tak iż instalacja jest wspólna dla całego budynku i zasilana jest ze wspólnej kotłowni lub zPC-u to wymiana grzejników tylko w Twoim mieszkaniu jest bez sensu. (ciach) jeżeli załozysz zawory termostatyczne może je zatykać . załozenie grzejników o innych oporach przepływu niz pozostałe w instalacji może spowodowac niedogrzanie pomieszczeń (ciach) **** 1. zawory termostatyczne (takie pokretla do regulowania ciepla, tak?) zakladano w wielu blokach i przez pare lat nic sie nie zatkalo. A ja chce miec taka regulacje temperatury, bo lubie, keidy jest nieco chlodniej. A okna bede miala nowe i szczelne. Wiec mze ni ebedzie tak zle? 2. jak dobrac opor przeplywu do instalacji , ktorej nie wymienie z przyczyn oczywistych? Remonciarz mi wszytko zrobi starannie, ale jak to sie bedzie uzytkowac? WOlalabym nie ryzykowac katastrofy grzejnikowej. Mam swiezutko polozony parkiet... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 11:29 trudno preprowadzic cały wykład co ? i dlaczego? Blok jest własnoscia spółdzielni i oprócz wszystkich informacji technicznych wydaje mi się że nalezałoby uzgodnić z nimi co i jak nalezy wykonac , jakie zastosować zawory i grzejniki jesli masz wykonawcę i jestes z niego zadowolona to może uwierz w to co on proponuje bo jak się za to zabiera to powinien sie na tym znac , i mieć rozeznanie co do stanu faktycznego który u Ciebie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz-best Re: ogrzewanie , ogrzewanie 06.08.04, 23:10 Cześć! Buduje dom, taki katalogowy ok 120m.(możesz go znaleść na stronie www.katalogwlasnydom.com.pl ) pod nazwą Beta I. Jaki wg Ciebie rodzaj ogrzewania byłby najbardziej ekonomiczny. prądu i paliw stałych nie biorę pod uwagę. Czy mógłbyś porównać koszty (montażu i eksploatacji) ogrzewania gazowego, olejowego i na gaz ziemny (być może za parę lat będzie). I jakiego producenta byś polecił (żeby nie kierować się tylko kolorowymi folderami. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie koszty ogrzewania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 20:23 na dzień dzisiejszy gaz ziemny,i przemieniie gaz butlowy lub olej to o kosztach eksploatacji. jesli chodzi o koszty inwestycji , najdrożej wyjdzie olej opałowy i w przypadku mozliwosci pózniejszego podłaczenia się do sieci gazowej równiez wymiana palnika jest kosztowna , oraz pozostają bezuzyteczne zbiorniki olejowe . w przypadku gazu płynnego można zbiornik dzierżawić do momentu pojawienia sie mozliwości przyłączenia do sieci gazowej ,przezbrojenie na gaz ziemny jest kilkadziesiąt razy tańsze od wymiany palnika z olejowego na gazowy. jesli chodzi o producentów kotłów to wybierałbym kotły kondensacyjne . mój ranking-DE DIETRICH BY REMEHA , BUDERUS, VIESSMAN , VAILLANT z tańszych Ariston.Pod uwagę brałbym cena /jakość Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monikaberent@wp.pl Re: ogrzewanie , ogrzewanie koszty ogrzewania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:12 mam problem dostalam mieszkanie w starym budownictwie na 3 pietrze do remontu nie ma zadnego ogrzewania jest gaz z sieci narazie odciety nie wiem jakie ogrzewnie zainstalowac a co najwazniejsze jak najtansze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monikaberent Re: ogrzewanie , ogrzewanie koszty ogrzewania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:29 dziendobry-mam problem otrzymalam mieszkanie do remontu na 3 pietrze 2pokoje kuchnia i lazienka nie ma tam zadnego ogrzewania jest gaz ale narazie odciety nie znam sie na ogrzewaniu i potrzebuje pomocy jak ogrzac mieszkanie jak najtaniej-prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ulla Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.04, 21:02 Mam taki problem: mieszkam w bloku na wsi, który był ogrzewany przez co, ale zamknęli nam kotłownię. Ludzie pozakładali sobie etażowe, ale podobno wszystkim nie podołają nasze kominy. Czy to możliwe? Bo ja chciałabym też założyć sobie coś w tym stylu, teraz ogrzewam się prądem i to jest HORROR! Co będzie, jeśli przepustowość komina okaże się za mała? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 11:36 powinnas zacząc od zaproszenia do domu kominiarza on powie czy można coś zrobić w tej kwestii.Jesli jednak faktycznie nie ma wolnej ''szuflady '' to moze kocioł z zamkniętą komorą spalania byłby ratunkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: remo Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 213.76.130.* 14.08.04, 19:08 Pytanie do montera: Jakiej firmy piec gazowy kondensacyjny byś wybrał dla powierzchni ok. 200 m2 cena/jakość a może nawet typ dla dwufunkcyjnego pieca? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:02 Przede wszystkim kocioł dwufunkcyjny z podgrzewaniem wody użytkowej w sposób przepływowy czy w zasobniku ? Doprecyzuj. Przy tej powierzchni budynku pewno będą ze dwie łazienki i kuchnia wg. mnie tylko kocioł z zasobnikiem .Gdybym nie musiał się liczyć z ceną pewno wybrałbym zestaw Viessman . Chociaż mnie osobiście podoba się kocioł -dawniej Remeha Qinta obecnie występujący na rynku jako DE DIETRICH BY REMEHA tez nie tani.Kocioł produkowany jest w Holandii. Jego reklamą może być reklama Buderusa ,, W holandii -ojczyżnie kotłów kondensacyjnych Buderus produkuje'' - itd niezłe zestawy proponuje Vaillant też niezawodne , w zróznicowanej cenie i ma ciekawe chociaż proste regulatory pogodowe z możliwością rozbudowy o zarządzanie zdalne kotłownią -internet , telefon ,Buderus stary sprawdzony model GB 112 ,ale sterowanie w chorej cenie -chyba że się troszkę pokombinuje - do sprzęgła sterownik pogodowy ERC a dalej pole do poisu dla automatyka. Jeśli Cię wogóle nie stać na te z górnej półki możesz wybrac model Ariston eco smart .Jest ich więcej na rynku ,ale z serwisem do tych marek nie będziesz miał kłopotu , poza tym działają niezawodnie, nie szukaj wynalazków występujacych lokalnie bo możesz się przewiezć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agata Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.proxy.astra-net.com 15.08.04, 13:27 Może tu uda mi się uzyskać odpowiedz na mije pytanie. Jaki jest koszt instalacji ogrzewania elektrycznego w kawalerce o powierzchni 30m2, przedpokój, pokój, kuchnia , łazienka ? Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 15.08.04, 15:34 monter gratuluje perfeckt! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 21:05 dzięki -staram się Czasem mogę się pomylic -ale nie jestem sponsorowany!! cz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:14 pytanie jest proste ale odpowiedż nie. Koszt trzech grzejników elektrycznych ?- przeciętnie bez fajerwerków 1500 zł instalacja elektryczna-100-1500 zł sterowanie 150-300 zł robocizna -nie wiem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lula Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 62.29.248.* 17.08.04, 16:33 Moja sprawa jest drobna ale proszę o radę, bo naczytałam się trochę i już jestem tak skołowana, że nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mam mieszkanie w przedwojennej kamienicy. Znajdują się w nim stare żeliwne grzejniki. W pokojach są umieszczone w 10cm wnękach pod parapetami okiennymi, natomiast w kuchni i w przedpokoju na ścianach bocznych. Z powodu modernizacji wnętrza, ściana pomiędzy kuchnią a pokojem na której wisi grzejnik zostanie zlikwidowana. Chciałabym przenieść grzejnik kuchenny (tzn. mam już nowy, bo stary się nie zmieści) do wnęki podokiennej. No i tu się zaczyna mój problem. Ta wnęka była kiedyś tzw. szafką chłodniczą, czyli ściana zewnętrzna tam jest cieńsza niż w pozostałych miejscach a wnęka głębsza o 20cm niż w pokojach. Chciałabym tę ścianę jakoś ocieplić (styropianem?, wełną?) zakryć jakąś ścianką (k-g?) i na tym powiesić grzejnik. Wiem, że ocieplanie od wewnątrz nie jest zalecane i że konieczne jest zastosowanie paroizolacji. Trochę mnie to wszystko odstrasza (mała powierzchnia, skomplikowana praca a w razie złego wykonania marna perspektywa) ale z drugiej strony obawiam się, że jeśli tej ściany nie docieplę to straty ciepła z grzejnika wiszącego na tej cienkiej ściance będą kolosalne. Dodam, że mieszkanie jest bardzo ciepłe. Piony c.o. zostały wymienione (bardzo niechlujnie) przez administratora w tym roku ale on odradza mi założenie nowego grzejnika strasząc zatkaniem 'tym smieciem co tam pływa', że zacytuję. Kamienica ze względu na zabytkową elewację nie może być docieplona z zewnątrz. Moje pytanie dotyczy sensu tego docieplenia, które wymyśliłam, lub ewentualnie sensu powieszenia grzejnika na niedocieplonej ścianie lub zastosowania innego ogrzewania (elektryczne podłogowe?) Ratunku! Pozdrawiam, Lula Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 18:33 na ścianę styropian 10 a póżniej ścianka z cegły + tynk lub kartongips , nie zapomnieć o podłozeniu deski do zamocowania grzejnika w sciance gk. Odpowiedz Link Zgłoś
hjk11 Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera 17.08.04, 18:50 Witam! Mam w mieszkaniu ogrzewanie tzw.etazowe, ktore ma ponad 20 lat. Jest piecyk w lazience i kaloryfery zeberkowe. Chcialam wymienic piecyk na nowszy, bo ten jest juz troche niebezpieczny w uzyciu. Jaki piecyk radzilby Pan? Przez wieksza czesc roku, ok.8 miesiecy przebywam za granica, dlatego chcialabym cos niedrogiego a dobrego, zeby miec ogrzewanie, w razie czego, gdy bede tam mieszkala w zimie. Jaki, orientacyjnie, bylby koszt takiej wymiany? Moze orientuje sie Pan, czy koszt wymiany takiego piecyka mozna odciagnac od podatku, jako ulge remontowa? pozdrawiam serdecznie. Anna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie - do montera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:52 wypadało by załozyć kocioł dwufunkcyjny z przepływowym dogrzewaniem ciepłej wody , przy wymianie mozesz natrafić na problem braku wkładu kominowego , dlatego radziłbym kocioł turbo , Vaillant -drogi lub Ariston tańszy KOszt kotła 3600 do nawet 6000 zł do tego wkład kominowy O 80 mm mb-ok.120zł koszty robocizny 450-600 zł i włozenie wkładu kominowego 10mb ok 250 zł i trochę mniej lub bardziej istotnych śmieci hydraulicznych -ok 150zł , a i koniecznie sterownik tygodnniowy -koszt 180-400 zł. Chyba mozna odliczyć od podatku w uldze remontowej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lula Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 62.29.248.* 18.08.04, 16:32 Dzięki monter :-) pozdrawiam L Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: leo Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 212.106.189.* 18.08.04, 14:52 Dzień dobry, Chcę zmienić ogrzewanie z węglowego na gazowe i zastosować kocioł dwufunkcyjny zastanawiam się jednak jak orientacyjnie wyglądałby koszty eksploatacji w okresie zimowym oraz letnim. Mieszkam na Śląsku w przedwojennej nieocieplonej kamienicy- mieszkanie 86 m kw. powierzchni całkowitej, ilość mieszkańców - 3 osoby, wysokośc mieszkania 3m, okna nie wymieniane, instalacja do której obecnie podłączony jest kocioł węglowy jest nowa. Jeżeli mógłby mi pan coś w tej sprawie przybliżyc to z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 20:58 pytałeś o to na forum - odpowiedzieli Ci użytkownicy -moja odpowiedż byłaby tylko potwierdzeniem cze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 21:31 Buduję dom o powierchni 120 m2 + 30 m garaż (nieogrzewany) i kubaturze 570 m3 z użytkowym poddaszem. Dom posiada dwie łazienki na dole i górze. Mam zamiar doprowadzić gaz ziemny do domu, zastanawiam się tylko, który z pieców wybrać: czy jednofunkcyjny z zasobnikiem czy dwufunkcyjny. Jeżeli chodzi o kotły to jaka jest różnica pomiędzy kotłem kondensacyjnym a atmosferycznym? Czy orientuje się Pan może gdzie w Warszawie można nabyć tego typu urządzenia najtaniej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 20:53 Tylko kocioł z zasobnikiem , może być z wbudowanym , lub stojącym obok pod kotłem.WYBIERZ KOCIOŁ WISZACY Z MODULACJA PŁOMIENIA i sterownikiem , dla kondensacyjnego najlepiej z pogodowym. Róznica pomiędzy kondensacyjnym a zwykłym atmosferycznym uwidacznia sie przede wszystkim w wyzszej o ok. 15% sprawności w kotłach kondensacyjnych.Różnic technicznych nie będę opisywał bo to cały wykład . A odnosnie najtaniej przytoczę Ci pewne zdarzenie z mojej działalności . Wrozmowie z klientką proponowałem Jej rózne urządzenia grzewcze , gdy doszlismy do tematu kocioł -klientka chciała najlepsza markę i nanowoczesniejszy sprzęt ale gdy dowiedziała się ile kosztuje prosiła o następną propozycję czegos tańsego i tak przerobilismy wszystkie marki i typy urządzeń znanych mi ale ciągle było zbyt drogo , zapytała więc które urządzenia sa najtańsze , aby nie wdawać się w szczegóły odpowiedziałem iż najtańsze są kotły z tzw. świeczką i podałem orientacyjną średnią cenę urządzenia -po chwili zastanowienia klientka zapytała czy jest jeszcze coś tańszego -odpowiedziałem uprzejmie i bardzo powaznie że owszem -sama świeczka . Bierz pod uwagę że wydatek na doby kocioł i dobry układ grzewczy zwraca się każdego dnia eksploatacji i troche mnie śmieszy jak klienci wydają duże pieniadze np. na kostkę brukową czy kamienne ogrodzenie murowane i kratowane kutą stalą a pózniej pytają o najtańsze urządzenia grzewcze i szukają Jasia - wykonawcy lepącgo instalację za pół darmo i byle jak .Niestey nie jestem z W-wy nie mogę wskaac najtańszego miejsca.Zlec całość fachowcowi z tradycją , firmą z siedzibą , a najlepiej poleconemu przez znajomych . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Konrad Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 21.08.04, 00:34 Czym najlepiej ogrzać pomieszczenie o powierzchni 20 m2 i 4 metrów wysokości (w połowie jest przedzielone antresolą) - jest to lokal usługowy na parterze w starej kamienicy (ponad 100 letniej). Wystawa przeszkolona (4 x 2,5 metra). Co będzie najlepsze? Piec elektryczny Junkersa i grzejnik czy grzejnik promiennikowy czy może grzejnik konwekcyjny...albo coś innego??? Gaz odpada...instalację odcieli. Chodzi mi o to, żeby było oszczędnie i wydajnie :-))) co oczywiście się wyklucza ale może jakiś kompromis by się znalazł? Co poradzisz? Pozdrawiam, Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 11:20 grzejnik elektryczny z dmuchawą, sterowanie grzejnika temperaturą w odpowiednim czasie sterownikiem np. EUROSTER 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Konrad Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 21.08.04, 21:55 Ale jaki ma być ten grzejnik elektryczny z dmuchawą? Jakiej Firmy? Jaki model? Bo to, że EUROSTER 2000 jest świetnym sterownikiem to już zdążyłem przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:31 jeśli chodzi otyp grzejnika elektrycznego to moja orientacja w rynku jest taka sobie ale, grzejnik elektryczny nie może mieć ''gołego rzewodu grzewczego tzw spirali na wierzchu.kiedys firma z Tarnowa produkowała grzejnik elektryczny z gzrałką wsuniętą w ożebrowany profil aluminiowy ale był bez dmuchawy a Tobie polecałbym z dmuchawą. Jeśli się nie mylą nazywał się Termix, niezły był też grzejnik Convector -z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Konrad Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 21.08.04, 21:58 I jeszcze jaka ma być moc tego grzejnika? 2000 Watów wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:34 z opisu podanego przez Ciebie sugerowałbym ok 4000W tj. 2x2000w Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Konrad Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 22.08.04, 00:04 Znalazłem coś takiego...jak myślisz nada się??? Gdybym kupił 2 sztuki to na 80 m3 spokojnie powinno chyba wystarczyć - cena 100 zł za sztukę...warto? Dobrze i szybko ogrzeje? Jak myślisz? Firma Honeywell. Grzejnik konwektor przypodłogowy z nadmuchem stojący z możliwością powieszenia i specjalnym miedzianym elementem grzejnym, 2 zakresy grzania 1000/1500W, dwie prędkości nawiewu. Regulowany termostat utrzymuje zadana tęperaturę, biało- czarny, do pomieszczeń 24m2 / 64m3, włączniki zabezpieczone przed dziećmi, funkcja ochrony przed mrozem automatyczne włączanie przy +5C i wyłączanie przy +8C, waga 5,8kg, wymiary 102x11x23cm. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:37 nie znam go ale z opisu ok. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:40 znalazłeś !! nada się i powinien wystarczyć pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś