25.06.04, 16:57
Witam wszystkich gorąco.
Szukam kogoś kto użytkuje kocioł miałowy Zębiec. Dokładnie KWM 16 lub 23, bo mam zamiar jednego z nich kupić. Ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy wymagany jest do nich wkład kominowy. Ciekawi mnie również jak te kotły wogóle się spisują.
Z góry dziekuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: monter Re: kocioł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 17:09
      teoretycznie nie ale radzę wsadzić wkład stalowy.
      • daren1 Re: kocioł 26.06.04, 13:19
        Dzieki za odpowiedź, ale miałbym jeszcze jedno pytanko. Dom ma ok 100mkw.Czy lepiej kupić piec odpowiadający parametrami temu metrażowi czy lepiej na wyrost, np. przewidziany na 200mkw. Co jest bardziej ekonomiczne?
        • Gość: monter Re: kocioł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:32
          jesli uzyjesz zbyt dużego kotła często będzie gotował wodę ,moc urządzenia
          grzewczego powinna zapewniac przy -20*C na zewnątrz +20 *C w budynku takich dni
          z ciągłym mrozem -20*C jest niewiela w roku /w byłym sezonie grzewczym w
          Krakowie nie było ani jednego gdzie taki mróz utrzymywałby się przez 12 godzin/
          proponuję dobór raczej niedowymiarowany niż przewyższony.
          • daren1 Re: kocioł 26.06.04, 16:45
            Wielkie dzięki za poradę. Dodam, iż jestem laikiem w tym temacie ponieważ do tej pory mieszkałem w bloku a teraz idę na domek i wszystkiego musze się uczyć.
            Miałbym jeszcze jedno pytanie. Czy wiesz coś może na temat pieców typu "zębiec", o których wcześniej pisałem. W rejonie gdzie mieszkam te piece dopiero się pojawiły, królują u nas Pleszewy. A ten z Zębiec bardzo mnie "kusi"
            Czytając folder reklamowy wszystko jest ok.same atesty i mnóstwo certyfikatów, firma państwowa, itd.Jak coś wiesz na temat ich użytkowania to proszę napisz.
            Pozdrawiam
            • Gość: monter Re: kocioł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 18:13
              w rejonie gdzie mieszkam firma znana od dawna , raczej solidna ,i dość tania.
              • daren1 Re: kocioł 26.06.04, 18:53
                Wielkie dzieki. Decyzja zapadła, kupuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka