niustka 17.08.12, 01:11 Deski egzotyczne, 120cm. Wiem, powinien byc dwuskladnikowy, pytanie do fachowcow - Artelit (z gruntem) czy Uzin? Bardzo prosze o rade! Artelit tanszy ale chce wybrac mozliwie najlepszy. Duza roznica miedzy tymi markami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 18.08.12, 08:07 Nie koniecznie 2 składnikowy. Można użyć kleju silanowego Bona R850, Bona R850T. Cena owszem, ma znaczenie, ale to nie jest główne kryterium wyboru. Wszystkie dobre Firmy produkujące kleje do podłóg i parkietów produkują też grunty do tego celu. Nie wszystkie podłoża wymagają gruntowania. Deski egzotyczne 120cm i dłuższe, na klej Bona R850 można spokojnie kleić. Do listew i cokołów jest bardzo dobry klej Bona R880.. Przy klejeniu ważne jest też by praca była w warunkach nie odbierających zdrowia, bez wdychania toksycznych związków. Po co się truć. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignasiak=AmberGold Re: klej do podlogi IP: *.home.aster.pl 18.08.12, 23:14 Odradzam wszystkim współpracę z budowlańcem (remonty i wykończenia) Tomaszem Ignasiakiem lat ok. 40, działający w okolicach Warszawy, telefon 501543519, to naciągacz na zaliczki, pracuje na czarno i bez faktur a prac nie kończy tylko znika z budowy jak dostanie zaliczki. Pewnie uczył się od Plichty z Amber Gold. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 19.08.12, 10:33 To po co zapłaciłeś mu jakieś pieniądze bez faktury? Chciałeś mu zrobić prezent, to zrobiłeś, a teraz się rozmyśliłeś? Chyba jesteś dorosły i wiesz,że co robisz. Zaliczki już dawno umarły, teraz ich nikt nie daje i nie oczekuje. Masz umowę to ją przeczytaj, może zapomniałeś czy i na co się umawiałeś. A w ogóle to się umawiałeś? Bardzo jesteś sfrustrowany.Chciałeś podatku nie płacić? Na czym ten twój interes miał polegać? B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gingerek Re: klej do podlogi IP: *.net72.elektrosat.pl 20.08.12, 06:51 P. Klimkiewicz, skąd ten jad? Po takim poście jakoś już nie brałabym Pani wpisów tutaj zbyt poważnie. To chyba dobrze, że ktoś odradza nieuczciwego wykonawcę. Ja, jako potencjalna klientka wolę być uprzedzana o tego typu ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 20.08.12, 07:51 Żaden jad, tylko ten wpis z rok już czytam .Nie ma powodów, do zaliczek, płaci się po wykonanej robocie. Po zobaczeniu i zaakceptowaniu tej roboty. Jak się robota nie podoba, jak ma się zastrzeżenia, to płaci się po ich usunięciu. Jak usunąć się nie da, poprawienie jest niemożliwe, to się nie płaci. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gingerek Re: klej do podlogi IP: *.net72.elektrosat.pl 20.08.12, 11:56 Nie do końca się zgodzę. Nigdy się nie spotkałam jeszcze z tym, aby wykonawca tak chętnie kupował wszelki materiał na własny koszt, ewentualnie zakładał za klienta, bo ten też się potrafi rozmyśleć. Zaliczki na materiał są jak najbardziej brane/dawane. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 20.08.12, 21:00 Różni są ludzie na Bożym Świecie. Ja nie biorę zaliczek, wierzę ludziom. Przez 30 lat mojej pracy zawodowej wszyscy , dotąd, mi zapłacili. Człowiek się coraz starszy robi, ale nie mam powodów do narzekań. Trochę uciążliwe dla mnie bywa przesuwanie terminów, ale też to nie taki wielki problem.A jak się klient rozmyśli, to materiał możesz wymienić na ten dla następnego, albo zwrócić. Przecież i tak wszystko bierzesz na Fakturę. A umowę zawierasz z kim chcesz . Nikt Cię do tego nie zmusi. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gingerek Re: klej do podlogi IP: *.net72.elektrosat.pl 21.08.12, 00:01 Mimo iż w większości supermarketów budowlanych można zwracać zakupiony towar, jednak nie jest to regułą. Mówi Pan, że nie ma powodów do narzekań, jednakże reklamując swoją firmę narzeka Pan na konkurencję. Ja akurat pozwoliłam się wypowiedzieć na ten temat, gdyż remontując gruntownie całe mieszkanie natrafiłam na takiego wykonawcę, który zaliczkę na materiał chciał z góry, co wydawało mi się dosyć rozsądne. Wykonawca nie dość, że mnie nie oszukał, to jeszcze swoją robotę tak dokładnie i dobrze zrobił, że nie żałuję, że nie przegoniłam go za tę zaliczkę na cztery wiatry. Nie uciekł mi z pieniędzmi a ze wszystkiego się skrupulatnie rozliczał Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 21.08.12, 08:24 Zakupów dokonuję w hurtowniach u autoryzowanych dystrybutorów, a tam są cywilizowane zasady. W marketach kupuję sporadycznie. W Castoramie czy OBI, można zwracać towar. Nie narzekam na nic, ani na nikogo. Napisałem tylko,ze zmiana terminu przez klientów, zresztą nie z ich winy , powoduje pewne kłopoty z ustalaniem terminów kolejnych robót. Jak się jasno i precyzyjnie określa warunki umowy, jak dla skomplikowanych prac zawiera umowy na piśmie, to problemów nie ma.Jak praca trwa miesiąc lub 2 to co za problem z finansowaniem? Pracując legalnie ponad 30 lat, nie masz nigdy problemów z kupieniem materiałów dla wykonania prac. Ja ufam innym i jakoś się nie zawiodłem. Zaliczki nie biorę, bo nie ma potrzeby. Każdy prowadzący Firmę, nie ma kłopotu z zakupami , chyba,że to kanciarz, naciągacz. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelife Re: klej do podlogi 19.08.12, 17:26 Szkoda że nie zdecydowałaś się na panele drewniane montowane zamkiem 5Gs czyli "na klik" - tutaj nie trzeba stosować kleju. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 19.08.12, 19:14 Nie ma co rozpaczać,że się zastosowało bardzo dobry i trwały wyrób z naturalnego egzotycznego drewna, a nie panele z najnowszym, bardzo zresztą dobrym zamkiem. Naturalne drewno, jest bardziej trwałe, do tego polakierowane np Bona Traffic HD, pozwala na ponad 10 lat użytkowania. Jedynie tego można żałować co nieodwracalne, czyli nieodbytej rozmowy z rodzicami, kiedy jeszcze żyli, czy zobaczenia i posłuchania Kiepury. Bo płyty to nie to samo. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
mortor82 Re: klej do podlogi 20.08.12, 13:38 A jest jakaś różnica jeśli chodzi o deski i parkiet (w sensie kleju)? Do parkietu miałem megastore.pl/42946,Klej-do-parkietu-Tytan-poliuretanowy-dwuskladnikowy-PB-140-45kg.html taka średnia półka, ale fachowiec nosem nie kręcił :) Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 20.08.12, 21:08 Różnica oczywiście jest. Klej należy dobrać do tego co ma być klejone , bo nie każdy do wszystkiego się nadaje. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: klej do podlogi IP: *.ip.netia.com.pl 14.11.12, 17:45 Fachowiec "nosem nie kręcił" bo wiedział, że to bardzo dobry klej - jeden z lepszych w Polsce. Nie patrz na cenę, zwracaj uwagę na parametry i pytaj fachowców. Gratuluję wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: klej do podlogi 20.11.12, 14:54 Jak coś reklamujesz to zabierz się za to merytorycznie. Należy wykazać dlaczego ten jest lepszy według Ciebie od Uzina, Bony, Sika, Mapei,Wakol czy innych i dlaczego. Boze komuś nos od kręcenia nie odpadł to troszkę za mało. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uwaga ignasiak Re: klej do podlogi IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.12, 13:32 Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka kom.501543519 z Warszawy lat ok. 40-45, a ten przesłał współpracownika oszusta Marcina Mazurka z Lublina, obecnie Dublin, lat ok. 34. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki. Urząd Skarbowy powinien im dobrać się do skóry za prace bez faktur. Odpowiedz Link Zgłoś