Dodaj do ulubionych

Zapadnięty strop

18.03.13, 22:10
Witam. Przeprowadzam remont 40letniego domu. Na piętrze miałem nierówne poziomy wylewki. Skułem starą wylewkę by na całym piętrze wylać nową wylewkę na jednym poziomie. Po skuciu wylewek okazało się że strop w jednym z pokoi trochę się zapadł, w wyniku czego środek ścianki działowej oddzielającej ten pokój od drugiego nie leży na stropie tylko wisi w powietrzu. Długość całej ścianki działowej wynosi 410cm, zaś w powietrzu ściana wisi na długości ~150cm. W najwyższym punkcie jest ok. 2cm szczeliny między stropem a ścianą wiszącą w powietrzu. Zapadnięty strop stanowi sufit salonu – powierzchniowo salon ten to suma tych dwóch pokoi z piętra. Salon ma wymiary 410x700 cm. Na suficie w salonie nie zaobserwowałem żadnych pęknięć. W chwili obecnej na suficie w salonie wykonane jest podwieszenie z płyt kartonowo-gipsowych. Strop jest betonowy zbrojony drutem. Przepraszam za brak fachowości, ale nie jestem budowlańcem i nie znam fachowych pojęć.

Co zrobić w takiej sytuacji? Wzmacniać jakoś strop? Czy będzie miał on tendencję do opadania? Czy może on runąć? Co zrobić ze szczeliną między stropem a ścianką działową na pierwszym piętrze?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Zapadnięty strop 18.03.13, 22:38
      Jak masz sufit podwieszony to jak chciałeś zobaczyć czy sufit Ci nie pęka? Rozbierz kawałek sufitu i zobacz. Ściankę z piętra, tę którą wisi, można podbić (uzupełnić szczelinę), ale ja bym ją rozebrał i zastąpił lekką ścianką GK tak na wszelki wypadek. Nic nie wskazuje na to żeby to ściana była winna, wisi w powietrzu więc jej ciężar nie miał znaczenia dla odkształcenia stropu, ale na wszelki wypadek bym ją wymienił na lekką. Tak czy inaczej strop się odkształcił, sprawdź co się dzieje ze stropem od spodu, a najlepiej żeby ktoś ten strop obejrzał i najlepiej żeby miał o tym pojęcie, czyli papiery. Jak masz jakąś dokumentację budynku to ją znajdź. jak już się upewnisz, że strop się nie zawali wylej wylewki nowe jak najlżejsze, 3 cm zbrojone wiórem stalowym, albo zrób z osb na legarach ze styropianem lub wełną. Zapytaj fachowca, któremu pokarzesz strop.
      • ukanio4 Re: Zapadnięty strop 18.03.13, 22:50
        jarecki_2 - dziękuję za odpowiedź. Sufit podwieszony został niedawno. Przed jego podwieszeniem osobiście ściągałem z niego kasetony i nie zaobserwowałem pęknięcia na suficie. Osoby, które wykonywały podwieszany sufit również nie widziały pęknięć.
        • jarecki_2 Re: Zapadnięty strop 19.03.13, 08:16
          To dobrze, to może oznaczać, że to stare zapadnięcie i więcej się nie zapadnie ponieważ sytuacja taka istnieje od lat a teraz po prostu ją widać ponieważ robisz remont. Tak czy inaczej ścianka na piętrze wisieć nie może. Jak wspomniałem wcześniej można ściankę "podbić", wypełnić szczelinę zaprawą na przykład. Ja prawdopodobnie ścianę bym zdemontował i postawił lekką z GK, tak na wszelki wypadek i tak czy inaczej nową wylewkę/posadzkę na piętrze zrobiłbym jak najlżejszą, 3 cm betonu zbrojonego włóknem to minimum jeśli chodzi o beton (bez zbrojenia minimum 5 cm) lub podłoga z OSB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka