romikus 17.06.13, 17:02 Moim zdaniem nad Zalewem Zegrzyńskim powinna powstać w Polsce pierwsza elektrownia atomowa.Ton jest idealne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 17:18 Pierwsza elektrownia atomowa w Polsce - powstała ponad 50 lat temu. Znajduje się w Świerku koło Otwocka (pod Warszawą). To reaktory do celów naukowych, o niewielkiej mocy (jeden już nieczynny). Ale mieści się na terenie zamieszkałym, rekreacyjnym. A składowisko odpadów atomowych (minimalnej ilości, bo elektrownia jest małej mocy, składowane głęboko pod Ziemią) mieści się w Różanie - również tereny rekreacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
owca888 wybitnie wakacyjny 17.06.13, 22:16 ogrzewanie podłogowe przy takiej kubaturze w naszym klimacie jest mordercze dla portfela. A grzać trzeba - w lesie zawsze jest wilgoć. Ile mamy dni słonecznych w roku? W wersji całorocznej nierealistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompomir Re: wybitnie wakacyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 10:18 podłogówka mordercza dla portfela? Toż to jedyny ekonomiczny sposób wykorzystania pompy ciepła, mordercze dla portfela jest grzanie czymkolwiek innym, może z wyjątkiem kominka. Odpowiedz Link Zgłoś
rumpa Re: wybitnie wakacyjny 18.06.13, 10:22 Punkt pierwszy - ogrzewanie podłogowe zawsze zżera mniej energii niż grzejnikowe. Po drugie, liczy się nie klimat, a ocieplenie domu. Jak mają 30 cm wełny w ścianach i podłodze, 40 cm w dachu, to zapłacą grosze. Witamy zabytek, zapewne - nie ma to jak ceramika :))) I 12 cm styropianu na ścianie, a 5 cm w podłodze na gruncie. I aż całe 20 cm w dachu LOL! Serio, są jednostki które zupełnie serio utrzymują, że mają "dobrze ocieplony dom" z takimi właśnie grubościami ocieplenia. Nic dziwnego że płacą majątek za ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow zależy jaki to portfel IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.13, 10:24 Podobnych (podobnych nie takich samych) domów w Kanadzie, Norwegii, Szwecji jest cała masa, a klimat nieco surowszy niż u nas i są to domy całoroczne. I nie, w lesie nie zawsze jest wilgoć. Dodam, że artykuł nie wygląda mi na nawoływanie do masowej sprzedaży domów w miastach i kupowania drewnianych w lasach, więc twoja troska o portfele i zawilgocenia jest całkowicie zbyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 22:48 Według planu tyle tam zakamarków i pomieszczeń a wy pokazujecie tylko dwa tematy wnętrza w różnych ujęciach? ależemianowiciepoco? Odpowiedz Link Zgłoś
ardisia Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim 18.06.13, 09:19 Architektura ładna, ale uzradzenie wewnątrz nieciekawe, nudne i staroświieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziekan112 Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim 18.06.13, 12:15 Na obrazkach wszystko wygląda pięknie. Pełna sielanka. Zastanawia mnie tylko jeden "mały" szkopuł... komary. Ciekaw jestem jak pani Ewa i Paweł relaksują się na werandzie w towarzystwie tych stworzonek. Kto mieszka niedaleko lasu ten wie o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
yarloman Ładny, ale znam realia ... 18.06.13, 15:12 Mam letniskowy domek nad jeziorem Białym . Domek to za dużo powiedziane powierzchnia 45 metrów + weranda . Szkopuł jest taki że w tym roku komary uniemożliwiają korzystanie z jego dobrodziejstw . No nie ma na nie siły . Ja bez względu na wszystko jeżdżę tam głównie wędkować / Żona i córki odmówiły współpracy w tym roku, gdy zostały pokąsane w maju i nie ma sposobu aby namówić je na powrót. Jeżdżę sam, ale to przecież nie oto chodziło . Fakt jest taki , w tym roku komary są dokuczliwe tak samo jak te z dżungli Wietnamu (wiem byłem) . To po prostu nie ma sensu . Odpowiedz Link Zgłoś
sh4effie23ld Beskid Sądecki 18.06.13, 17:12 Mnie się marzy podobny domek w Beskidzie Sądeckim. Świetnie tam jest: Beskid Sądecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim IP: *.fbx.proxad.net 18.06.13, 18:37 Przydalby sie jakies orientacyjne koszty. A przynajmniej ramowe, ze takie dzialki w okolicy ksztuja od - do. a rozbudowa od (przy kosztach minimalnych) - do (jesli jest to, to i to, czyli drozsze elementy). Odpowiedz Link Zgłoś
lipek771 Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim 18.06.13, 19:49 A mi sie podoba,całkiem inny dom jak teraz sie buduje te klocki ceglane które wyglądaja jak gó... w trawie. cały efekt daje konstrukcja drewniana. jak dla mnie super. a z komarami tez idzie sobie poradzic,jeżeli kogoś stać na taką chałupę to i z komarami sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim 18.06.13, 20:18 Z zewnatrz ladny i okolica tez ladna. W srodku nieciekawie. Potrzeba dobrego projektanta wnetrz. Kuchnia mala i niefunkcjonlna. Poza tym bardzo duzo drzew i bardzo blisko domu. W razie pozaru to strazacy nie maja najmniejszych szans z ogniem. Odpowiedz Link Zgłoś
niewinna Drewniany dom nad Zalewem Zegrzyńskim 18.06.13, 23:07 Witam, Mi się podoba! Świetna chatynka. Uwielbiam kiedy widzę we wnętrzu jakąś namiastkę "duszy" a nie beznadziejnie sztampowe pomysły projektantów projektujących pod zamówienie właścicieli hurtowni z materiałami ( co zalega w magazynie to upychamy w projektach hehe ). I wtedy to jest ekhm wielki szpanol, że mam w chacie wystrój architekta. Najlepsze jest to, że owi architekci wnętrz sprzedają za grubą kasę te sztampowe projekty a sami jakoś inaczej mieszkają...Chaty w lasach, górach, na wsiach a nas upychają w bunkry Hitlera ( niby szary i beton modne). Nooooo ludzie :-) Mój dom, moją twierdzą a jak się komuś nie podoba bo 100 sąsiadów obok nie ma tak samo to po prostu niech nie przyłazi. Lol :-) Też mam chatę na wsi , mało modną, staroświecką a ludziska walą drzwiami i oknami o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś