Dodaj do ulubionych

Domy z bali

28.06.13, 13:34
Faktycznie kiedyś było sporo takich domów, szkoda, że i dzisiaj nie ma więcej inwestorów, którzy budowaliby w tej technologii. Gdyby było więcej, to byłoby więcej firm budujących, więc byłaby konkurencja większa, wiec ceny niższe. Gdyby było więcej budów - wykonawcy doskonaliliby rzemiosło, więc jakoś też by wzrosła. Tak zaledwie kilka firm z Polski jest w stanie konkurować z zagranicznymi i buduje poza granicami kraju na dodatek z rodzimego świerka (np. Stollux).
Obserwuj wątek
    • Gość: true Re: Domy z bali IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.13, 12:05
      Świnto prowda ;) Ja żałuję, że mnie nie stać, bo bym się nie zastanawiał. Ale jak tylko trochę uzbieramy, to budujemy szkieletowca: stollux.com/193,ustron-nierodzim.html Piękny, nie?
    • Gość: ujec Re: Domy z bali IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.13, 14:49
      Kiedyś to po prostu ludzie sami rodzinnie, ewentualnie "po sąsiedzku" budowali domy, szczególnie w górach, jako że mieli swój las, materiał wychodził tanio, to się stawiało dużo z drzewa. Teraz mało kto ma swój las, więc kupuje drzewo to i drożej wychodzi, sam zrobić nie umie - zatrudnia cieśli, wiec też drożej. Ciężko zatem mówić, że kiedyś byli - jak to sie szumnie dzisiaj nazywa - inwestorzy... Co do Stolluxa, to jest ogólnie dobra opinia o nich, ale osobiście nie mam ich domu. Znam się co nieco na budownictwie drewnianym, ale do fachowca mi daleko. Pozdrawiam tych, co marzą o domku drewnianym z bali! Hej!
      • oji Re: Domy z bali 13.08.13, 12:09
        Czy ktoś wie może jakie sposoby łączenia bali mają jakie zalety, znaczy, co daje jak sa okrągłe, co jak kwadratowe, jak łączone na pióro własne czy jakoś tak, klejone? Bo znalazłam sposoby łączenia, ale nie znalazłam, co to daje. Czy to tylko wartość estetyczna, czy ma to jakieś praktyczne zastosowanie?
        • foldor84 Re: Domy z bali 14.08.13, 12:58
          Wiesz, co chyba ma to jedynie wartość estetyczną. Możesz się zapytać o to w jakiejś firmie projektowej, która się na tym zna. Chociaż myślę, że może takie łączenia mogą mieć związek z odprowadzaniem ciepła w mieszkaniu, ale nie jestem pewien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka