Dodaj do ulubionych

Dom architekta

18.07.13, 23:09
Bardzo ładnie i filmowo ułożoną pietruszkę i kalafior widziałem. I tylko coś książki jednej nie widzę.

A na poważnie. Jeszcze się ten minimalizm i szarzyzna ludziom nie znudziły? Jeszcze nie wstyd pokazać gościom, że mieszka się w czymś takim samym, jak pół miliona innych "modnych" ludzi? Żałosne jest to nadążanie za tryndami. Żałosne są te konfekcyjne plastikowe przezroczyste fotel w łazience i sypialni oraz kible spotykane w co drugim lepszym hotelu.

Boże! Jak ja kocham swój dom: tradycyjny, dobry projekt z lat siedemdziesiątych, wypełniony meblami przedwojennymi po rodzicach. Przy biurku uczył się jeszcze mój ojciec, w kredensie trzymała szkła moja matka.
Obserwuj wątek
    • clamcay Dom architekta 18.07.13, 23:21
      dwie "sypialnie rodziców"?
      ma gospodarz krzepę...
    • olgin Dom architekta 19.07.13, 12:38
      zwykle nie komentuję projektów robionych dla siebie, ale tym razem się nie powstrzymam. To bardziej dom letniskowy niż rodzinny, całoroczny. Salon będący jednocześnie holem? wejście do jedynej łazienki z salonu centralnie wyeksponowane? Projekt podporządkowany formie, symetria i osiowość. Chyba nie jest to dobra reklama tego architekta
      • agab51 Re: Dom architekta 20.07.13, 08:41
        zgadzam się z przedmówcą: ładnie, ale no własnie, to jest letni domek wypoczynkowy.
        bo gdzie jakieś (jakiekolwiek) pomieszczenie gospodarcze, nie wiem, kotłownia, pralnia, schowek na przetwory domowe albo wino, czy chociażby na karmę psią...
      • Gość: Darek Re: Dom architekta IP: *.31.153.149.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.07.13, 08:46
        To samo sobie pomyślałem, to nie jest dom, którym należy się podpisywać.
    • Gość: reksio fajne biuro IP: *.piaseczno.vectranet.pl 20.07.13, 10:16
      ps. pytanie. czy już ktoś złamał nogę na schodach w łazience?
    • Gość: -W- Re: Dom architekta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.13, 10:28
      Faantastyczny! I na pewno wspaniale się tam mieszka. Malkontencji, przecież nikt nie każe się Wam tam wprowadzać!

Łazienka klasa :)
    • klemt23 Dom architekta 20.07.13, 14:41
      Wiekszość dzisiejszych architektów mieszka w starych, przebudowanych domach. Mies van der Rohe źle sie czuł w swoich obiektach ze szkła i stali.
    • satyron sam bedac architektem... 20.07.13, 15:02
      uwazam za bledne , calkowite "wymazanie"bylej tozsamosci terenu w postaci ruiny....uwazam ze kazdy szanujacy architekture powinien znalezc powiazanie dwoch odrebnych stylow , przedewszystkim zachowujac choc odrobine pozostalosci. Nie mowa tutaj o ponownym nadaniu funkcji mieszkalnej ruinie ale zorganizowaniu organizacji przestrzennej .....kraj mocium panow
      • kor-ka Re: sam bedac architektem... 31.12.13, 07:14
        Wprawdzie z tekstu nie wynika, żeby ruiny zostały wyburzone, ale faktycznie... zdjęcia ruin pochodzą... z archiwum właścicieli. Podczas kiedy zdjęcia domu są już wszystkie nowe.
        I na zdjęciach z okien jakoś już ich nie widać...
        Czyżby naprawdę architekt zrobił coś tak... bezsensownego?
    • freya Dom architekta 20.07.13, 16:21

• Gość: okla Re: Dom architekta IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 00:32

Faktycznie, szewc bez butów chodzi a architekt w pseudomodernistycznej szopie mieszka. Gdzie ci domownicy spędzają razem czas? przy kuchennym stole? kto leży na kozetce w centrum domu?
    • remo29 Dom architekta 21.07.13, 01:09
      > Prostą bryłę domu urozmaicają portale, połączone z nim delikatnymi belkami z pomalowanej stali

A - jak widzę - między belkami powietrze, więc w czasie gradobicia mamy z okien Sajgon, w czasie deszczu jesień średniowiecza, a w czasie upału nici z chłodnej herbatki w kojącym cieniu.
    • alpepe Dom architekta 22.07.13, 15:35
      dla samotników i odludków idealny. Natomiast nie jest to dom dla rodziny, chyba, że dla pary z dwoma psami.
    • Gość: l Re: Dom architekta IP: *.gemini.net.pl 23.07.13, 08:55
      Na dwutygodniowe wakacje - jak najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka