Dodaj do ulubionych

domy kontenerowe

20.09.13, 16:57
Witam serdecznie.Ciekawa jestem,czy ktoś z Was postawił sobie może na działce domek kontenerowy?To jest dosyć popularna forma budowania na Zachodzie,w Polsce ciągle nie.Myślę o formie domu letniskowego,ale żeby miał wszystkie wygody typu woda,wc...
Czy znacie może solidnego producenta?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nawalonych7krasnali Re: domy kontenerowe 20.09.13, 20:51
      I dlatego po każdym mocnym wietrze wszystko idzie w drzazgi, a u nas co najwyżej dach ląduje u sąsiada. W kontenerach kiedyś planowano robić miejsca dla eksmitowanych - czyli slamsy.
      Jak sądzisz warunki cieplne panujące zimą w takim domu, a i upały latem?
      • Gość: fiufiu Re: domy kontenerowe IP: *.xdsl.centertel.pl 17.04.14, 19:28
        czytając nawalonych7krasnali dochodzę do wniosku że tępota i głupota nie zna granic, wychodzi "wszystkowiedzctwo" i brak elementarnej wiedzy na ww temat. Należy chyba przyjąć że stare budownictwo powojenne ,budynki z pięknie odpadającą elewacją, sypiące się tynki i pękające schody na klatkach schodowych w każdym mieście są perłą architektury i ze slumsami nie mają nic wspólnego, że o zaszczanych korytarzach nie wspomnę. Wracając do tematu, użytkowałem taki moduł mieszkalny przez ponad 10 lat i (ok 50m2) i ani upał ani zima nie powodowały drżenia o byt. Koszty utrzymania są dużo niższe od np. ogrzania tradycyjnego domu czy mieszkania. Kolejna olbrzymia zaleta :w przypadku zmiany miejsca pracy/zamieszkania (tak jak w moim przypadku) po prostu sprzedajesz i już. Teraz jestem na etapie budowy domu modułowego znacznie większego więc dam znać po skończeniu.
    • Gość: monter Re: domy kontenerowe IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 07:46
      Kiedyś producent takich konstrukcji był w Obornikach Śląskich.Nie były to żadne slamsy ale gotowe moduły pozwalające stworzyć porządny budynek mieszkalny.
    • jarecki_2 Re: domy kontenerowe 18.04.14, 12:59
      Po co zastanawiać się na budową domku/jego kupnem, skoro są gotowe rozwiązania domków holenderskich, dostępnych u nas.

www.google.pl/search?q=domki+holenderskie&client=firefox-a&hs=AXn&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TAVRU_eaGsaHOJH8gZgO&ved=0CD4QsAQ

Jeśli to kwestia domku letniskowego to po co się napinać i budować jak można kupić lub sobie sprowadzić.
    • smartmod Re: domy kontenerowe 07.03.16, 23:18
      Nam się też bardzo domy kontenerowe podobają, aczkolwiek nie na Polskie warunki (chyba, że chodzi o domek letniskowy w lesie). Dla przykładu wpis na blogu:

https://smartmod.wordpress.com/2013/01/30/wstep-do-architektury-kontenerowej/

Przy pracy nad naszym projektem musieliśmy zrezygnować z kontenerów ze względu na niezbyt fajne gabaryty oraz przede wszystkim na problem wyeliminowania mostków termicznych. Dom modułowy, a właściwie jego projekt zajął nam rok, ale od tamtej pory wykonaliśmy już wiele realizacji i posiadamy już bogatą bazę ponad 25 różnych projektów.

Wszystko można znaleźć na www.smart-mod.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka