Dodaj do ulubionych

tanie a estetyczne WC

05.11.13, 21:36
prosze o rade jak w taki a estetyczny sposob wyremontowac male WC - powierzchnia jakies 1,5m kwadrtowego - 1mx1,5m
obecnie sie płytki sprzed pewnie 20lat - nie ma estetycznego dramatu ale traci oldschoolem:(
standardowa muszla (niepodwieszana), mala umywalka
chcialabym miec geberit - to sie chyba tak nazywa - podtynkowa spluczka, tak? oraz podwieszne wc
a co dac na sciany? plytki pewnie bedzie drogo kosztowac polozenie i jeszcze cena kafli
moze jakies specjalne farby, tynki?
z czym macie doswiadczenie co sie dobrze sprawdzilo?
ile taki remiont moze mnie kosztowac? nie mam doswiadczenia pytam ekspertow i osoby z doswiadczeniem - chetnie przeczytam kazda uwage
ile material a ile robocizna? chce umawiac sie z fachowcami, ale nie wiem jaki poziom ceny bedzie akceptowalny?

Obserwuj wątek
    • Gość: ff Re: tanie a estetyczne WC IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.13, 10:38
      Nie będzie to proste, bo zamiana stojącego sedesu na podwieszany wiąże się ze sporą demolką. Płytki na ścianie, gdzie będzie zamontowany stelaż, ulegną zniszczeniu. Dobrać nowych do tych starych na pewno się nie uda. Trzeba będzie wymienić wszystkie. Przy założeniu, że nowe położy się do wys. 1,20 (wyżej nie ma potrzeby), jakieś 5 m kw. trzeba będzie kupić. Można też zrezygnować z płytek, ale wtedy wszystkie ściany trzeba by pociągnąć gładzią gipsową i pomalować farbą łazienkową. To tez swoje będzie kosztowało. Płyt k-g w tam wąskim pomieszczeniu nie polecę, bo "ukradną" trochę przestrzeni. Na podłodze zostanie pewnie ślad po starym sedesie, więc też trzeba by ją wymienić. Stelaż wypadałoby kupić przyzwoitej firmy (Geberit, Grohe), najtańsze ok. 400 zł. Miskę też jakąś nie najtańszą, bo to zakup na lata. Wybierz taką bez trudnych do mycia zakamarków. Generalnie musisz sama zrobić kalkulację remontu na podstawie cen usług na Twoim terenie (bo w skali kraju różnią się dość znacznie), i to w rozmaitych wariantach i zdecydować, na co Cię stać. Być może pewne roboty dasz radę ogarnąć własnym lub zaprzyjaźnionych osób sumptem (choćby skucie starych płytek). Wybierz wystrój możliwie najprostszy, bez feerii barw, dekorów, ozdóbek itp. Po pierwsze w małych pomieszczeniach najlepiej sprawdza się prostota, po drugie - wyjdzie taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka