Dodaj do ulubionych

Profi czy Dryfix?

11.02.14, 17:10
Witam! Czy ktoś mógłby mi w prostych żołnierskich słowach wytłumaczyć podstawowe różnice między murowaniem na cienką spoinę i na zaprawdę w tubie typu dryfix? Niestety samodzielnie nie jestem w stanie rozgryźć tej kwestii. Jestem zdecydowany na budowanie domu z ceramiki poryzowanej, ale nie wiem jeszcze w jakiej technologii to robić... Dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: edekodkredek Re: Profi czy Dryfix? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 23:43
      Przede wszystkim w obu systemach są pustaki szlifowane. Różnice są przede wszystkim w sposobie murowania no i w grubości spoiny. W Porotherm Profi spoina jednak jest zachowana (chociaż ma minimalną i symboliczną grubość - 1 mm). Ale jest, czyli trzeba ją rozrabiać i się z tym mimo wszystko babrać. Dryfix spoiny nie ma, a zaprawa ma formę pianki i wyciska się ją ze specjalnej tuby. Mur w Dryfixie jest jednak idealnie jednolity. W Profi spoinę nakłada się specjalnym wałkiem, który trzeba sobie zorganizować we własnym zakresie. W obu systemach bardzo ważne jest precyzyjne wykonawstwo, bo nie ma gdzie "zgubić" brakujących milimetrów które często się pojawiają w zwykłym P+W na zaprawę z betoniarki. Tyle że tam jest też inna dokładność co do cięcia pustaków.
      • Gość: marcel Re: Profi czy Dryfix? IP: *.lukman.pl 10.06.14, 16:46
        w profi zamiast wałka można maczać pustaka delikatnie w kasterce z klejem
    • piatello Re: Profi czy Dryfix? 24.05.17, 14:48
      Profi = cienka spoina, Dryfix = brak spoiny. Oba systemy mają sens tylko przy założeniu, że pustaki ceramiczne są wykonywane bardzo precyzyjnie. Na polskim rynku najlepszy pod tym względem jest Porotherm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka