Dodaj do ulubionych

Fundament z kamienia

08.04.14, 13:34
Witam,

Mam fundament z kamienia (głębokość wykopu 110 x 70cm) przelany dwa razy (cement + piasek). Na nim ułożone bloczki betonowe (po wyjściu z ziemi bloczki układane na zaprawie (cement + żwir + piasek). Na bloczkach wieniec.
Chciałem zapytać o izolację takiego fundamentu. Kamienia w ziemi nie zaizoluję, natomiast jakiego użyć styropianu do ocieplenia bloczków?
Czy wystarczy ocieplić ściany po obwodzie, czy należy układać styropian po wewnętrznej i zewnętrznej stronie?
Czy dysperbit nie będzie reagował ze styropianem?
Proszę o pomoc, to moja pierwsza budowa :)
Obserwuj wątek
    • nawalonych7krasnali Re: Fundament z kamienia 09.04.14, 13:38
      czemu kamienia nie izolujesz?
      • cezar242 Re: Fundament z kamienia 14.04.14, 13:30
        110 x 70cm wymiar wykopu, po 50cm kamienia przelane betonem, na 1 m przelane drugi raz.
        Murarz odradzał jako stratę czasu i pieniędzy odkopywanie kamienia i dodatkowe izolowanie go.
        Wydało mi się to całkiem sensowne, ale jak wcześniej wspominałem nie mam doświadczenia...
        • tomek-dortmund Re: Fundament z kamienia 14.04.14, 23:47
          Witam,
          Twoj murarz ma racje, zaizoluj lepiej te twoje bloczki.
          Najpewniej by bylo otynkowac i nalozyc warstwe izolujaca wtapiajac siatke, po wyschnieciu izolacji styropian min 12 cm z odpowiednia wytrzymaloscia czyli z ekstrudowanej pianki.
          • cezar242 Re: Fundament z kamienia 23.04.14, 15:50
            tomek-dortmund napisał:

> Witam,
            > Twoj murarz ma racje, zaizoluj lepiej te twoje bloczki.
            > Najpewniej by bylo otynkowac i nalozyc warstwe izolujaca wtapiajac siatke, po w
            > yschnieciu izolacji styropian min 12 cm z odpowiednia wytrzymaloscia czyli z ek
            > strudowanej pianki.

Dzięki za pomoc Tomek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka