Dodaj do ulubionych

Podłoga olejowana usuwanie rys

11.07.14, 13:21
Witam, od pół roku posiadam podłogę dębową wosk- olej, jak powszechnie wiadomo takie podłogi nadają się do miejscowych napraw.

Postanowiłam skorzystać z tego przywileju, gdyż na mojej podłodze pojawiło się kilka wyraźnych głębszych rys, które "gryzły" mnie w oczy.
Do naprawy użyłam drobnoziarnistego papieru ściernego, oczywiście uprzednio wyczyściłam podłogę z zanieczyszczeń (odkurzacz+ ściereczka).

Po przetarciu ponownie odkurzyłam deski. Zaolejowałam podłogę olejem polecanym przez producenta. Wytarłam ją do sucha pieluszką tetrową. Jeszcze tego samego dnia, zwróciłam uwagę na to, że po tarciu zostały matowe "plamy", które nie wchłonęły oleju. Czynność olejowania powtórzyłam ponownie jeszcze dwa razy , tym razem odczekałam dłużej z nadzieją, że olej się wchłonie. Wypolerowałam deski.

Niestety efekt pozostał ten sam. Czy powinnam liczyć na to, że plamy ściemnieją ? Może to konsekwencja tego, że pozostała powierzchnia była olejowana znacznie wcześniej ? Co powinnam zrobić, aby naprawić problem ?

Dodam, że z pozostałości desek zrobiliśmy parapety, których brzegi były olejowane w identyczny sposób, kolor nie różni się wcale.

Proszę o pomoc !
Obserwuj wątek
    • jarekparkiet Re: Podłoga olejowana usuwanie rys 04.09.14, 10:30
      Użyłaś papieru o nieodpowiedniej gradacji, wtedy zostają matowe miejsca, które odznaczają sie od całej podłogi. Teraz należy całą podłogę zmatowić i nałożyć olej, na pewno będzie dobrze. Kilka słów o olejowaniu i filmów z jego wykonywania znajdziesz tu budomaxparkiety.pl/zakres-uslug/olejowanie-woskowanie-podlogi.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka