magdagazetakonto
05.01.15, 08:14
W moim bloku trwa ocieplanie ścian zewnętrznych budynku. Po powrocie z urlopu (10 dni w okresie świątecznym) z przerażeniem zauważyłam, że do ocieplenia loggii użyto również grubego 13 -14 cm styropianu. Pomijając fakt znacznego zmniejszenia powierzchni loggii, zwężeniu uległo również wyjście. Wyjście usytuowane jest w rogu, na bocznej ścianie loggii. W rezultacie teraz w świetle drzwi, widoczne przez szybę wystaje ok 10 cm styropianu ocieplającego ścianę wewnętrzną loggii, a wyjście z 70 cm zwęziło się do 55 cm! ściany budynku są i tak bardzo grube, po ociepleniu wyjście robi wrażenie - wąskiego długiego tunelu.
Czy jako właściciel lokalu (własność hipoteczna) nie mam tu nic do powiedzenia? Czy mogę zażądać usunięcia tego styropianu i zastąpienia go innym cieńszym materiałem? Rozumiem, że Spółdzielnia wzięła kredyt i każde odstępstwo od audytu może spowodować utratę premii, ale w tym wypadku jest to ewidentny błąd projektanta ocieplenia, który nie wziął pod uwagę tak umieszczonych drzwi balkonowych.
Podpowiedzcie proszę co robić? Czego mogę żądać od Spółdzielni?