Dodaj do ulubionych

ocieplenia loggii

05.01.15, 08:14
W moim bloku trwa ocieplanie ścian zewnętrznych budynku. Po powrocie z urlopu (10 dni w okresie świątecznym) z przerażeniem zauważyłam, że do ocieplenia loggii użyto również grubego 13 -14 cm styropianu. Pomijając fakt znacznego zmniejszenia powierzchni loggii, zwężeniu uległo również wyjście. Wyjście usytuowane jest w rogu, na bocznej ścianie loggii. W rezultacie teraz w świetle drzwi, widoczne przez szybę wystaje ok 10 cm styropianu ocieplającego ścianę wewnętrzną loggii, a wyjście z 70 cm zwęziło się do 55 cm! ściany budynku są i tak bardzo grube, po ociepleniu wyjście robi wrażenie - wąskiego długiego tunelu.
Czy jako właściciel lokalu (własność hipoteczna) nie mam tu nic do powiedzenia? Czy mogę zażądać usunięcia tego styropianu i zastąpienia go innym cieńszym materiałem? Rozumiem, że Spółdzielnia wzięła kredyt i każde odstępstwo od audytu może spowodować utratę premii, ale w tym wypadku jest to ewidentny błąd projektanta ocieplenia, który nie wziął pod uwagę tak umieszczonych drzwi balkonowych.
Podpowiedzcie proszę co robić? Czego mogę żądać od Spółdzielni?

Obserwuj wątek
    • aankaa Re: ocieplenia loggii 05.01.15, 13:08
      nie idź do spółdzielni sama ale ze wszystkimi lokatorami, którym tak zwężono wyjście na balkon. Warto też porobić zdjęcia. Jest szansa, że poprawią projekt i położą na tą ścianę cieńszą warstwę styropianu (u nas od razu tak zrobili)
      • magdagazetakonto Re: ocieplenia loggii 06.01.15, 21:50
        Niestety nie położą węższej warstwy styropianu bo stracą wtedy dotację i bank może cofnąć kredyt ... mają natomiast te wystające części styropianu przyciąć tak żeby nie nachodziły na drzwi balkonowe, ale i tak wyglądać to będzie paskudnie :-(
        Oczywiście w kontaktach ze Spółdzielnią nie jestem sama - ta sprawa dotyczy wszystkich mieszkań, które maja takie balkony. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Spółdzielnia nie powiadomiła mieszkańców że coś takiego będzie robione i wszyscy czujemy się postawieni przed faktem dokonanym ...
    • jarecki_2 Re: ocieplenia loggii 05.01.15, 16:09
      Trzeba było zainteresować się zanim zostało zrobione ocieplenie u Ciebie, na pewno można było się dogadać z wykonawcą i zrobili by cieńsze ocieplenie w tym miejscu. Ważna sprawa to czy kłopot powstał tylko u Ciebie czy u wszystkich właścicieli mieszkań?
      • magdagazetakonto Re: ocieplenia loggii 06.01.15, 22:07
        Niestety mieszkańcy nie zostali wcześniej zawiadomieni, że teraz będzie przeprowadzana ta inwestycja. Wszystko dzieje się prawie z dnia na dzień bez wcześniejszego uprzedzenia. Przed świętami, widząc co się dzieje zwracaliśmy uwagę, że tak gruby styropian się nie zmieści na naszych balkonach .... władze Spółdzielni zapewniały jednak, że będzie na ścianach loggii położony jakiś inny cieńszy materiał, który zastąpi gruby styropian - a było to tydzień przed świętami! Tymczasem po powrocie z urlopu (minęły 2 tygodnie - w tym święta i sylwester) balkon był już wyłożony tym grubym styropianem. Niestety mieszkań z takimi balkonami w naszym bloku jest bardzo mało, ale wszyscy czujemy się oszukani i postawieni przed faktem dokonanym, no i zupełnie bezsilni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka