Dodaj do ulubionych

Adaptacja poddasza

08.02.15, 14:30
Witam!
Czy ktoś się orientuje jakie dokumenty będą potrzebne do odbioru poddasza..
Kiedy budowaliśmy dom, poddasze zostało wykreślone z planu domu i oznaczone jako nieużytkowe. Teraz chcemy zrobić tam pokoje i formalnie powiększyć część użytkową domu.
Dwa lata temu robiliśmy odbiór budynku (z nieużytkowym poddaszem) i np. świadectwo energetyczne ważne jest 5 lat, a kominiarz sporządzając inwentaryzację, był tez na poddaszu i oglądał kominy. Czy teraz będziemy musieli od nowa robić pełen odbiór czy np tylko elektrykę (której wcześniej na górze nie było?
Obserwuj wątek
    • wob1 Re: Adaptacja poddasza 10.02.15, 00:28
      Jeżeli chcesz zrobić adaptację - taką wymagającą tylko prac remontowych - musisz zgłosić to do starostwa powiatowego- nie trzeba projektu itd. Tam, przy okazji, powiedzą Ci co i jak. A jak skończysz to do urzędu podatkowego- niestety- zwiększyła Ci się właśnie powierzchnia użytkowa...
    • drogimex Re: Adaptacja poddasza 03.05.15, 22:44
      Do zrealizowania prostych prac remontowych na poddaszu i przystosowania do do użytkowania nie trzeba skomplikowanego projektu i wystarczy zwykłe zgłoszenie zamiaru wykonania robót, do którego warto dołączyć jakiś rysunek pokazujący zakres tych prac, oraz przede wszystkim powierzchnię całkowitą poddasza przebudowie oraz tzw. powierzchnię użytkową.
      Następnie, po skończonej pracy, udamy się do gminy, celem zuktualizowania deklaracji do celów naliczania podatku.
      Jeśli jednak adaptacja poddasza wiąże się ze zmianą konstrukcji budynku - dodanie stropów, slupów itp. to możliwe, że urząd zażąda od nas uzyskania nowego pozwolenia na budowę. W takiej sytuacji nie warto na własną rękę wykonywać rozbudowy, bez projektu, gdyż będzie to samowola budowlana, a ta grozi poważnymi konsekwencjami i karami (polecam tutaj artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=jak-zalegalizowac-samowole-budowlana ).
    • alicjazkrainy3 Re: Adaptacja poddasza 17.07.15, 11:17
      jeśli chodzi o adaptację poddasza to ciekawe projekty relizuje pracownia projektowa z Wrocławia www.pracowniaprojektowawroclaw.pl/. Omja siostra niedawno sobie remontowala dom i robili przebudowe, naprawde fajnie im doradzili bo wydaje się ze maja wiecej miejsca w domu. Moim zdaniem strych to fajne miejsce na sypilanie, bardziej klimatycznie jest
    • mik_justyna Re: Adaptacja poddasza 11.08.15, 14:22
      ja dosyć podobne pytanie, chodzi mi mianowicie o konkretną budowę tj w nowym smolcu, tam deweloper sprzedaje poddasze jako nieużytkowe, tzn. że nie będę mogła z niego korzystać czy będę musiała się starać o jakieś pozwolenia?
      • useba Re: Adaptacja poddasza 11.08.15, 16:16
        Oznacza to że w sprzedaży jako nieużytkowe, jednak możesz z niego korzystać, zaaranzować jak tylko chcesz, wydaje mi się też że to będzie oddane bez ścianek działowych, więc podzielisz przestrzeń jak ci pasuje :D
    • andrzejra99 Re: Adaptacja poddasza 18.08.15, 22:18
      Jeśli planujecie zaadaptować poddaszę, już teraz warto się zastanowić, co zrobić, aby latem nie było tam jak w saunie - a uwierzcie mi, że może być i to tak długo, jak długo utrzymują się upały. nam to w tym roku na tyle dało popalić, że postanowiliśmy zastosować dodatkową powłokę na dach z blachy Tytan Cool-R, która lepiej niż sam dach odbija promienie słoneczne. Dzięki temu dach się tak nie nagrzewa, słońce go tak nie niszczy, a i na poddaszu jest o ok. 10 stopni chłodniej. Z tego ostatniego cieszymy się najmocniej :)
    • effciaster Re: Adaptacja poddasza 18.01.16, 23:03
      Też tego ostatnio szukałam. Polecam artykuł www.mgprojekt.com.pl/blog/adaptacja-poddasza, są am wszystkie niezbędne informacje, łącznie z tym jakie dokumenty będą, jakie są wytyczne do tego aby można było wogóle podejść do tematu potrzebne oraz jak można zaaranżowac miejsce poddane adaptacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka