zarazzz 09.04.15, 08:50 Na czym można zaoszczędzić stawiając dom? Jakieś dobre zamienniki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: Budowa domu 09.04.15, 09:13 wyłącznie na pracach, które sam wykonasz. Oszczędzanie na materiałach jest jednym z głupszych pomysłów, wykonawca sobie pójdzie ale materiały z których postawi dom zostaną w tym domu. Wszelkie zamienniki, materiały tańsze, są tańsze z konkretnych powodów i w większości przypadków jest to rodzaj komponentów lub ich skład użyty do produkcji. Ja bym się raczej zastanawiał co mogę sam wykonać, żeby zaoszczędzić i kupić lepsze materiały niż zaproponowane w projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Budowa domu 10.04.15, 13:45 z takim podejściem to lepiej kup sobie klocki. Chcesz mieć dom,czy szałas? Odpowiedz Link Zgłoś
korpkos09 Re: Budowa domu 10.04.15, 15:59 Mozna zaoszczędzić mądrze planując wydatki. Mozna zaoszczędzić praktywcznie na każdym materiale :) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Budowa domu 10.04.15, 23:19 mozna sporo zaoszczedzic budujac dom o powierzchni 120m2 a nie 250m2. ja bede oszczedzac na malarzach i ogrodzie - sama osobiscie pomaluje sciany i zaprojektuje i wykonam ogrod (bo to moja praca akurat). Odpowiedz Link Zgłoś
kaioppe Re: Budowa domu 15.04.15, 14:57 Zgadzam się - akurat na domu nie warto oszczędzać. Poprzeglądaj sobie projekty na stronach pracowni, Dobre Domy chociażby. Tam masz przykładowe kosztorysy. I mniej więcej tyle faktycznie trzeba przeznaczyć na budowę. Jeśli nie chcesz tyle wydać, lepiej wstrzymaj się na jakiś czas z budową. Odpowiedz Link Zgłoś
lukisy Re: Budowa domu 20.04.15, 20:35 Np. Na dachu. Możesz zrobić z blachy i już masz taniej. A ja wczoraj sprzedałem. Zostały mi same stemple ------------------------------ <a href=" www.lukimar.eu/">firma remontowo budowlana kraków</a> <a href=" www.lukimar.eu/">komplesksowe remonty kraków</a> Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_moska Re: Budowa domu 23.04.15, 21:09 Na jakości materiału nie warto oszczędzać. To na pewno. Małe oszczędności może przynieść murowanie w systemie protherm dryfix, gdyż zaprawa dryfix jest dawana gratis do pustaków. Oszczędność może również dać ściana jednowarstwowa, wymurowana w systemie dryfix. Spełnia normy, a nie trzeba wydawać kasy na docieplenie styro. Chociaż sam pustak jest odrobinę droższy, gdyż jest grubszy. Murowanie w dryfixie daje oszczędność na piachu, wodzie, prądzie, itd. Zaprawę nakłada się z puszek na pustaki. Nie trzeba mieć betoniarki, ton piachu, litrów wody, megawatów prądu na osuszanie i ściany masz w 2 doby, a nie w 28 dni. Oszczędzić można murując samemu, kupując Porotherm Dryfix, producent udostępnia swoją ekipę, która cię przeszkoli, układając 1 najważniejszą warstwę. Reszta to ciężka tyrka i nie warto oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
adamstecki Re: Budowa domu 19.08.15, 09:56 W przypadku dachu warto szukać i pytać w składach dachowych - można trafić fajną okazję o dobrej cenie i równie dobrej jakości. Np. my kupiliśmy dachówkę portugalkę w Warszawie w cenie blachodachówki - co prawda zajęło nam trochę szukanie zadowalającego nas materiału, ale było warto. Odpowiedz Link Zgłoś
franek_cyg Re: Budowa domu 20.08.15, 09:34 Znajomy budował z firmą superdom.pl/ stwierdził nie dosc ze oferta budowy bardzo atrakcyjna to jeszcze ludzie przesympatyczni ! Odpowiedz Link Zgłoś
kent88dan Re: Budowa domu 02.09.15, 02:46 Stawiając dom lepiej nie oszczędzać, w końcu chcemy w nim mieszkać jakiś czas;) ja budując swój dom dowiedziałem się od firmy Bauen, która stawiała mi dach, że dużo osób zaoszczędzić chce właśnie na nim, a przecież dach, to ważna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetna Re: Budowa domu 08.09.15, 23:27 Na dachu, pamiętaj aby był jak najprostszy. Poza tym parterowe domki są chyba tańsze od piętrowych, a niepodpiwniczone jeszcze tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
robertkulen Re: Budowa domu 09.09.15, 14:59 zarazzz napisała: > Na czym można zaoszczędzić stawiając dom? Jakieś dobre zamienniki? Hmm... Według mnie możemy zaoszczędzić kupując tanie materiały budowlane. Kilka złotych na jednym towarze, kilka na drugim i jesteśmy w stanie odłożyć naprawdę spore pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś